Иван Костов: Нямам шеф в политиката

– Г-н Костов, за съжаление това интервю започва с една голяма трагедия…
– Да, първо искам да изразя своята най-искрена човешка солидарност с близките на трагично загиналите край Ямбол. Потресен съм от това, което се случи, и се моля Бог да даде покой на душите на тези 16 невинни жертви.
Синята коалиция вече отмени всички свои предизборни прояви, които са несъвместими с дните на скръб, както и предизборните си хроники и клипове.

– Разбираемо е съпричастието ви. Но искам да ви върна назад в годините, когато при падането на СДС от власт обявихте, че българите не ви разбират. Помъдряха ли сега избирателите?
– За тази цел политиците трябва да водят съдържателен дебат преди избори. В момента такъв няма. Не се коментират нито проблемите, които оставя сегашното управление, нито техните решения. Нито мерките, предлагани от отделните партии. Как да помъдрее народът, като го обгръщат с компромати, клевети, черен PR и безобразия от всякакво естество.

– Хората все повече казват, че всичките политици са маскари. Чувствате ли лична вина за провала на политическия елит у нас?
– Последните социологически изследвания показват възраждане на доверието към синята коалиция. Това е най-важното за мен. Този номер, че всички са маскари, вече не минава пред демократично настроените избиратели. Те ще дойдат до урните, ще гласуват.

– Когато си тръгвахте от СДС, казахте, че партията е изпята песен. Давахте за пример съдбата на сродни партии на прехода в Източна Европа. Защо реанимирате СДС?
– СДС се реанимира сам. Възкръсна за политически живот със собствената си енергия. Това става много трудно, но най-щастливото обстоятелство е, че възкръсването на СДС е в условия на общ подем на автентичната десница. Очевидно огромно значение има и фактът, че Мартин Димитров се кандидатира и спечели лидерския пост. Той донесе нова енергия.
Преди 4 години съм виждал горестта, но не и силата, която ще извади СДС. Но седесарите намериха сили. Вярвам, че вече нищо не може да ги спре. Членската маса се възстановява буквално пред очите ми.

– Предприехте огромна предизборна обиколка, като че ли това за вас са избори на живот и смърт. Споделяте ли мнението, че това ще е най-непредсказуемият вот?
– Напротив, евроизборите са абсолютно предсказуеми. Ясно е вече кои партии влизат и как се разпределят местата. Ние ще се опитаме да вземем място от ДПС. Те да бъдат с 2, ние – с три. Може би ще успеем. Имаме сила, има още 9 дни. Ще оставим “Атака” зад себе си. Разбира се, може би ще успеят да вземат две места, може би едно. ГЕРБ и БСП печелят останалото. Други евродепутати просто няма да има.

– Има ли вариант ДПС да се окаже първа сила на евроизборите?
– Няма такова нещо. Ахмед Доган наистина прекали с изолацията.

– Вие също бяхте дълго време в изолация.
– Никога не съм късал връзките с реалността. Ако съм отишъл в изолация, то е, защото съм се изолирал сам. Защото е трябвало да се излекувам от безобразните атаки, на които бях подложен, от раните, които ми бяха нанесени. Всеки търси начин да възстанови силите си.

– Наистина ли, когато хората гласуват за Бойко Борисов, ще получават Иван Костов, както гласи рекламата на партия “Нова зора”?
– Това е черна кампания, която БСП отдавна прави.
Този дебат хората чакат и всички политици го дължат на обществото, за да го ориентират какво му предстои да преживее. Този дебат обаче не може да го води нито Станишев, нито Доган.

– Защо?
– Защото започва с изречението: Моделът за управление на тройната коалиция е пълен провал. Защото породи и укрепи хронична политическа корупция на най-високи нива. И трябва да говорим кой как решава този проблем. Дали той не идва от конституцията? Вече се питаме това по най-сериозния начин. Както и дали не се дължи на особения начин, по който функционираше тристранната коалиция? Защото Станишев бе номинален министър-председател. Той не можеше да пипне министрите на Доган и Сакскобургготски. Това модел ли е за бъдещето? Ами ако се повтори същата коалиционна формула, това няма ли да обрече България на още четири години тежка политическа корупция.

– Това е дебат, който май само вие искате?
– И президентът го иска. Държавният глава каза, че не вижда истински дебат и се присъедини за кой ли път към това, което ние говорим.

– Кои проблеми трябва да бъдат поставени в такъв голям, обществен дебат?
– Първият проблем, най-тежкият проблем е лошата репутация на страната. За нас тя е на най-ниско ниво заради корупцията. Заради пълна безпомощност да се усвояват европейските фондове. Това е най-тежкият проблем за Европейския съюз. Хората, които ще ходят там, трябва да възстановят репутацията на страната, работейки за България.

– Вашите опоненти обаче твърдят, че вие нямате право да говорите за корупция, защо тя се е зародила по време на вашето управление.
– Кой опонент е казал такова нещо с факти, не с клевети. Фактите са други – България не усвоява пари по определените програми, връща пари, отнемат й пари заради корупция. От друга страна, факт е, че правителството в периода 1997-2001 г. възстанови загубеното от управлението на БСП доверие към България, за да започнат преговори за членство в ЕС. Ако тогава е имало корупция, ЕС никога нямаше да започне преговори. Затова питам: къде са фактите. Фактите са, че сега България две години и половина плаща членски внос, а като член не получава от Европа повече от 0,35% от това, което има да взема. Тъжна картина. Тя изтощава България. Това не може да се заобиколи, нужно е обяснение. Обясненията са искани на всички нива. Това правителство е принуждавано на всички нива да търси отговорност, да изкоренява тази корупция. Сочени са хората, делата, включително министрите. Но нищо не е предприето.

– Изборите минават под знака на кризата. Съгласен ли сте с Петър Димитров, че излизаме от нея?
– Аз с Петър Димитров?

– Да, като министър на икономиката.
– Какви ли неща не е заявявал Петър Димитров.
Това е другата огромна грешка на Тройната коалиция – няма антикризисна програма. Това, което имаше, се провали. Тройната коалиция се оказа напълно късогледо управление. Преди година започнахме да говорим, че се появява криза, че трябват мерки. Когато през есента казахме, че кризата ще нахлуе, че бюджетът трябва да е антикризисен, никой не ни послуша. Приеха бюджета както досега. Кръстиха го “антикризисен план Станишев”. Сега се вижда, че бюджетът няма да бъде изпълнен. Той по признание на министър-председателя трябва да бъде преразгледан през август или септември. Защо? Да минат девет месеца, да си направят всички големи поразии, да се види, че могат да харчат пари, а не да минат на режим на икономии. Бюджетът няма да се изпълни като приходи. И още едно фрапиращо доказателство дойде от президента. Представете си, той е започнал да мисли като синята коалиция. Защото каза, че събирал екип, че правел антикризисна програма. Поздравявам го за куража да каже това на своите съпартийци. Защо той пише програма, след като има на Станишев?! Изглежда и президентът си дава сметка, че антикризисна програма няма, а България е уязвима без нея.

– Вие сте експерт по управление в криза. Каква е рецептата за излизането на България от сегашната?
– Първо, трябва да се актуализира бюджетът, за да има правилна финансова политика. Второ – веднага да се махнат разходите за мегапроекти. Да се прекрати финансирането, което отива извън държавата, примерно за подпомагане на бизнеса, кредитиране и т.н. Тези пари са страшно необходими. Нужно е да се преразгледат всички бюджетни разходи. БНБ отчете 1 милиард евро спад на валутните резерви. Продължава негативната тенденция на дефицитен платежен баланс, което вече е много опасно. Трябва да се върви към оптимизация на излишните структури – да се закрият ведомства, министерства, да се ликвидират всички дублиращи се структури.

– Кои са най-излишните в момента?
– С корупцията например се борят 8 ведомства на национално ниво и тридесет и няколко на местно ниво. А резултати няма. Трябва да се пристъпи към опериране. В администрацията бяха назначени партизаните на трите партии – над 100 000 души. Напълниха администрацията с излишни хора и то, когато светът се освобождава от чиновници благодарение на информационните технологии.

– Създадохте валутния борд. Той може ли да се пропука сега?

– Създадохме фискалния резерв, който трябва да крепи борда, за да се посрещнат всякакви проблеми. В момента фискалният резерв е този много сериозен гарант, който малцина знаят. Това е бент точно за такива случаи. Затова за борда кризата е още далече. Но трябва ли да бъде изправена пред рискове паричната система на страната, защото управлява правителство, което няма елементарна прозорливост?

– Ако Бойко Борисов спечели изборите, както прогнозират социолозите, какви условия ще поставите, за да го подкрепите?
– Да се възстанови репутацията на България в разумен срок и да се отворят каналите за инвестиране, за достъп до еврофондовете. И това да стане чрез налагане на европейските правила. Защото обстановката е такава, че не можеш да вземеш европейските пари, като се протегнеш към тях. Дори да са ти дълги ръцете като на Бойко Борисов, а не къси като на Сергей Станишев. Защото парите пак няма да ги дадат. Те ти се дават, когато въведеш правилата. А правилата са тежка задача. Правила означава да вкараш в пътя, да накараш цели слоеве от обществото, които никога не са изпълнявали закона, сега да го спазват.

– Кои са тези слоеве?
– Бивши служители на Държавна сигурност, творци, които не плащат данъци, така нареченият футболен елит на страната, част от който се мутризира по зловещ начин. Тези хора трябва да са научат да спазват закона. Трябва да се обясни на български народ, че не може да решава въпросите си с рушвети. Трябва да се изкорени ориенталщината. Трябва да се каже на Ахмед Доган, че тук е Европейски съюз. Който не иска европейски правила, трябва да си отиде в Ориента. Доган трябва да разбере, че е на територията на Европейския съюз. Не може да живее в сарай, построен с откраднати пари от българския данъкоплатец и всички да се правят, че това не ги засяга. И накрая – нужна е система за противодействие на политическата корупция, която да не зависи от съдебната власт, но да чисти бързо политическата сфера. Това започва с нов закон за изборите.

– Като ви слушам, си мисля: Вие всъщност политик на реванша или на компромиса ще бъдете?
– Това са термините на Станишев.

– Защо на Станишев?
– Защото, той върви из страната и казва: Костов е реваншист. Какъв реванш или компромис е да кажеш, че има човек, който живее в сарай. 1 300 000 се дължат от фирмата, която е “подарила” сараите на фондацията за обучение на турски граждани. Има го в комисията по корупция. Това не е нито реваншизъм, нито компромис. Това е просто ред.

– Това ли е вашата лична битка в тези избори?
– Не. Това е битката на всички ни. Битката, която предстои на България, ако иска да възстанови репутацията си и доверието на Европейския съюз. Когато казвам, че трябва да се изгради система за отстраняване на политици от най-високите позиции заради достатъчно основателни съмнения за корупция или нарушение на закона, имам предвид следващото правителство. И нашите, дай Боже, министри. Такава система трябва да функционира по отношение на всички. Не го говоря срещу този или срещу онзи, а какво е нужно на страната. Ако този път не направим това, следващото правителство ще бъде бомбардирано с още по-сурови послания от Европейския съюз.

– Смятате ли, че може да има политическа воля за това?
– Ще бъдат принудени. Защото няма как да кажат: Отиваме на война да не нормализираме България. Отиваме на война, защото тук трябва да е Ориент или руска губерния, или да има Путински режим. Няма шанс да не се случи. Това трябва да разберат всички.

– Това означава ли подмяна на политическия елит?
– Той сам ще реши дали да бъде подменен, или да застане в основата на изпълнение на тези всеобщи очаквания към следващото правителство.

– Каква е прогнозата ви за парламентарните избори?
– Ще я направя на 8 юни сутринта, след като видим цифрите от вота за Европарламент. Защото, както казва Светльо Малинов, ще има нули.

– Как ще коментирате думите на президента Първанов, че и най-трудната коалиция е по-добра от повторен вот?
– Ще ви изненадам още веднъж, като се позова на г-н Първанов. Водейки вътрешнопартийния дебат в БСП, с тези думи се обръща към БСП и казва: Другари, не дестабилизирайте страната. Тя трябва да излезе от кризата. Той им казва: не мислете за следващи избори, не мислете за предсрочни избори, не правете план Б. Той го казва на своите: не заемайте позиция да сваляте веднага следващото правителство, ще дестабилизирате страната.

– Какви са вашите амбиции за новия парламент – гледате ли към стола на Пирински?
– Има много неща, които не ме вълнуват – месото, пилетата, сирената, президентската позиция, председателското място на Пирински. Хубавото е, че всичко това не ме вълнува. Затова пък истински ме вълнуват нещата, които се очакват от България. В това мога да изгоря целия.

– В интервю за “Стандарт” Бойко Борисов заяви, че най-много му тежи доверието на хората – да не ги разочарова. Съгласен ли сте с тезата, че това е последният път, когато хората искат да дадат гласа си за “чудо”?
– Бойко Борисов трябва да се изживява като призван. Защото иначе утре, като го натоварят всички да решава въпросите – като София например, може да не прояви голяма ефикасност. Нека знае, че наистина му е сериозна отговорността. Това е хубаво. Това означава, че може да стане по-различен. Ще бъде по-високо отговорен.

– Може ли един Генерал да бъде началник на един Командир?
– Никога няма да ми бъде началник на мен в политиката. В нея няма началници, командири, генерали. Многопартийната демокрация е особена политическа система, в която чиновете от КГБ нямат стойност, нито чинове от демократичните режими. Ние в ДСБ сме съмишленици, опоненти и в този си вид сме и в Синята коалиция.

– След 20 години в политиката щастлив човек ли сте?
– Не, аз съм ужасно притеснен за бъдещето на България. Знам какъв ужасен ден ще бъде денят след изборите. Колко натоварен с огромни очаквания, колко тежки неща ще трябва да се направят. Защото управляващите не преразглеждат бюджета, не свиват разходите. Не стопанисват домакинството България, така както прави всяко семейство в момента. Те се държат като някакви разбойници, които са влезли и са ни взели домашните пари. Как да бъда спокоен и как мога да съм щастлив. Притеснен съм.

– Имате ли съмишленици, приятели, които са до вас, за да не се налага да разговаряте с теменужките?
– Да. Имам много близки, добри семейни приятели. Само че ги държа далече от вниманието на медиите, защото те ще са безкомпромисни към тях. И това ще е нечестно. Що се отнася до въпроса ви за съмишлениците, ДСБ е елитна политическа формация. Знам какво казвам. Това са хора с висока експертиза, висок професионализъм, признати от всички. Те имат тази почтеност, която е необходима, за да се пристъпи към решаването на всеки обществен въпрос. Тоест – аз имам много съмишленици сред Демократи за силна България. Радостното е, че съмишленици започнаха бързо да се намират в цялото синьо пространство.

– За кое съжалявате повече – че в миналото бяхте министър в коалиция с ДПС, или че не направихте коалиция с царя?
– Аз не съм бил в правителство, което е имало нужда от коалиция с ДПС. Филип Димитров беше правителство на малцинството. Това е неговата чиста политологична формулировка. Ако Бойко Борисов направи правителство, ние не влезем в него и го подкрепим, той има шанс да възстанови репутацията на страната, да върне доверието. Ще кажем, ако го направиш, ще те подкрепим вече завинаги, ако не, ще те свалим – той ще бъде правителство на малцинството. А по отношение на г-н Сакскобургготски, връщането му в политиката бе най-голямата злина, която се случи на страната. Този човек поведе една до голяма степен успешна война срещу българската политическа система.

– Преди години казахте, че Ахмед Доган е проклятието за България. Според вас кое е днешното проклятие?
– Ориенталщината, която носи ДПС.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...