Иван Костов: Нямам причина да се извинявам на Георги Първанов

Фокус: Господин Костов, имахте ли информация какво съдържа папката на Георги Първанов по времето, когато бяхте министър-председател?
Иван Костов Не, защото никога не съм се интересувал от работата на комисиите Бонев и Андреев. Но знам, че е бил от тези сътрудници, които не са могли да бъдат обявени, заради решението на Конституционния съд.
Фокус: Президентът обаче каза, че е работил за страната си и че пак би направил същото…
Иван Костов: Има три версии за господин Първанов. Че е агентът Гоце, сътрудник на Първо главно, на когото е възлагано да пише доклад, който е в тематиката на Шесто управление на Държавна сигурност, т.е. – на политическата полиция. Втората версия, една от двете версии на БСП – че той е от “добрите” сътрудници. Който е сътрудничил и пак би сътрудничил! Третата теза – че той е научен работник, който е изследвал въпросите за македонизма, и понеже бил много подходящ, е сътрудничил на ДС през Външно министерство.
Фокус: Не е ли така?
Иван Костов: Тук пред мен е една статия на проф. Добрин Мичев (сигурен съм, че Първанов знае кой е професор Добрин Мичев). Статията е открито писмо до г-н Георги Първанов, тогава председател на Висшия съвет на БСП (1997 година), в което го обвинява за това, че Първанов смятал, че България трябва да направи “компромис”, като признае “реалностите”: т.нар. македонска нация и македонски език. В отговор – Скопие да признае “общият корен на българския и македонския народ”. Това казва Добрин Мичев! И се позовава на едно интервю на г-н Първанов в македонски вестник, в “Нова Македония”, в което Първанов е похвален като модерен политик, който излиза извън (цитирам) “познатите български шаблони за македонска нация и македонски език и поради това – трябва да му се издигне приживе паметник в Скопие”. Аз питам: С какво тази позиция на г-н Първанов е ценна за защита на българската национална сигурност и българските интереси?!
Това се твърди през 1997 година, когато започва уреждането на проблема между България и Македония. Той трябваше да бъде решен, защото беше едно от условията България да започне преговори за членство в ЕС. Този проблем в отношенията, отклоняването на натиска на Македония, да накара българската държава да признае македонската нация и македонския език, беше тежка политическа задача. Тя беше решена от нашето правителство. Въпросът е, че тази теза – за македонската нация и македонския език по наше време никога не е ставала официална политическа теза!
Поради некомпетентност Първанов тогава твърди, че ние като държава трябва да признаем македонската нация и македонския език. Решението в съвместната декларация, подписана от мен и от Любчо Георгиевски, е, че България договаря да развива отношенията си, оставя всички възможности за развитие на отношенията и за уреждане на въпросите и едновременно с това – не признава македонска нация и се ограничава до формулата “македонски език, съгласно Конституцията на Република Македония”. Това е максималното ниво на доброжелателност, което е постигнато от две правителства, които нямат нищо общо нито с БСП, нито със СДСМ. Защото по това време правителството, което уреди тези въпроси, беше правителството на ВМРО.
Фокус: Какво пише още проф. Добрин Мичев в откритото си писмо?
Иван Костов: Ако прочетем внимателно откритото писмо на проф. Добрин Мичев – той обвинява! И иска от БСП да се извини пред българския народ, да сведе виновно чело за извършените злосторства. Затова, че провеждаше антинационална, македонистка политика и беше тръгнала по наклонената плоскост на националното пораженчество и националния нихилизъм. Да се извини за избитите без съд и присъда стотици привърженици на ВМРО. И за страданията на други по лагери и затвори за втория погром над ВМРО през 1946 година. Защото организираха погром върху ВМРО в Пиринска Македония.
И така след всичко това – какъв е приносът на Първанов за националната сигурност като историк? Тази теза – за македонска нация и македонски език е на Третия Интернационал, който се занимава с тези въпроси. Само комунистите могат да се занимават с тези неща. В Европа никой не се занимава с признаване на нации и езици. От онова време това е просъветска болшевишка политика на Балканите. Винаги е било това, никога не е било нищо друго.
Нека Първанов, ако твърди, че е историк, нека първо да обясни тезите си, и след това – нека като политик да обясни позицията си, да я сравни с постигнатото и тогава да се произнесе до каква степен е бил полезен. Такива тези нанасят най-тежката вреда на българо-македонските отношения. Но … пак казвам: За да ти издигнат “приживе” паметник в Скопие, трябва с нещо много да си го заслужил.
Фокус: Ако сте знаели по-рано за агент Гоце, защо едва сега излиза информацията и дали това се дължи само на президентските избори?
Иван Костов Информацията излезе за първи път, ако не се лъжа във в. “168 часа”. Те може би знаят двата отговора, защо го правят и защо го правят едва сега. Не е тайна за много хора, че Първанов е “Гоце”. Тази “атака” беше подета от ДСБ, но не беше започната от нас.
Фокус: Какво би могла да изясни една анкетна парламентарна комисия в този случай?
Иван Костов: Цялата истина. Говорят се различни неща. Пускат се подбрани извадки. ДСБ отдавна иска да се отворят отново досиетата. Нека започнем с това на Първанов.
Фокус: Има ли, според Вас, унищожени досиета и унищожена информация в службите?
Иван Костов: Да. За това имаше осъдени лица. Част от най-важните досиета са унищожени или “прочистени” от компрометиращи материали.
Фокус: Готов ли сте да се извините на президента Георги Първанов, както той Ви призова, ако се окаже, че той е прав, а ако Вашите твърдения са верни, ще поискате ли да се оттегли от президентския пост?

Иван Костов: Според Първанов в досието му никъде не се говори за Института по история на БКП, където той работи по време на вербуването му. Методи Андреев твърди, че му е възложена задача да пише за института, за отделните секции, за темите, с които се занимават неговите колеги. (Вижте в. “Седем” от 28 юни – 4 юли 2006 г., страница 16!).
Нямам причина да се извинявам, още повече, че съм цитирал и когато съм казал за тази поръчка за бившето VІ-то управление на ДС. По втория пункт, че помагал на ОКЗНИ в Кърджали се коригирах. Първанов е бил в листите за народни представители на ОКЗНИ, но в Хасково и на други места. Допуснах неточност и я признавам не Кърджали, а Хасково.
Фокус: Георги Първанов призова “да се отворят архивите на семейните фондации”, явно визирайки Вашето управление. Вашият отговор?
Иван Костов: Те са отворени отдавна и в самото им отваряне няма нищо нередно. Новата власт трябва да провери делата на предишната. Но това послужи на Първанов и Филчев за многогодишна кампания от политически процеси. Обвиненията по тях падат едно по едно в съда.
Фокус: Как, според Вас, трябва да се постъпи с архивите и досиетата след 10 ноември? Цвятко Цветков твърди, че “там е цялата истината за организирана престъпност и за ограбването на държавата”.
Иван Костов: Силно ви съчувствам, ако за вас авторитет е обученият във висшата школа на КГБ “шестак”, т.е. политически полицай! В нормална демократична страна мнението му, по който и да било въпрос, не би имало никаква стойност.
Фокус: Вас, лично, плаши ли Ви нещо в тези архиви, защото Ви обвиняват, че това е причината да се ровите в предишните?
Иван Костов: Лично нищо не ме притеснява. “Ровя” и няма да спра. А когато си отида от този свят, когато си отиде моето поколение, след нас ще ровят синовете и дъщерите ни, а след тях внуците и правнуците, защото в момента, в който България забрави за репресивния комунистически апарат, той ще се е върнал.
Фокус: Обвиниха Ви, че на сайта на ДСБ е публикуван компромат за “агент Виктор”, ако Петър Стоянов не е агент, както той обяви, това не е ли удар върху идеята за обща дясна кандидатура?
Иван Костов: Дадено беше категорично опровержение от ДСБ. Въпросният компромат се разнася от президентската кампания през 2001 г. и никой не му е обръщал сериозно внимание. Сега беше реактивиран едновременно от медийните съветници на Първанов и Стоянов – единият за да захлупи своя скандал, а другия да започне кампания.
Фокус: Бихте ли се кандидатирали за президент и при какви условия?
Иван Костов: Не. ДСБ вече е казвала многократно мотивите за това. И няма да кажа като ББ – “не ме ядосвайте, щото ще премисля”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...