Иван Костов: Никога не съм си позволявал да направя каквото и да било, за да използвам властническата позиция за облагодетелстване

Водещ Николай Бареков: Разбира се, ние ще продължим прегледа на печата, но аз искам да ви представя госта в нашето студио. Гост на предаването “Тази сутрин” и Би Ти Ви днес е Иван Костов, лидер на “Демократи за силна България”. Добро утро, господин Костов.

Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Обичате ли да четете сутрешни вестници?
Ив. Костов: Не мога да си го позволя в Драгалевци.
Водещ: Не можете там. Аз обаче ще си позволя да ви прочета няколко неща още от прегледа на печата. Журналистът от вестник “Труд” Валерия Велева е написала писмо до главния прокурор Никола Филчев, озаглавено “Писмо до господин Филчев”, самото писмо се нарича така, до главния прокурор като символ на закона и държавата. Валерия Велева е написала писмото по повод покъртителните телевизионни кадри с банкера Любомир Павлов, който даде интервю за нашето предаване от “Пирогов”. Тя не може да повярва, че е смазано достойнството на един човек. Спомням си как преди време твърдяхте пред синия парламент, пише Валерия Велева до Никола Филчев, че престъпниците са в лявата половина на залата. “Не ги видяхме на подсъдимата скамейка и изобщо не ги видяхме. Вие непрекъснато говорите за корупцията, прояла държавата ни, но така и не намерихте онзи корумпиран държавник, който, изправяйки го пред съда, да онагледи вашите твърдения”, пише Валерия Велева. И една тема от вестник “24 часа”, която пряко визира госта в нашето студио. Какво обедини БСП и Костов – статия от проф. Драгомир Драганов. Неговата основна теза е, че в момента тези политически сили и дейци са обединени от факта, че новите политически лица са ги изместили от баницата. Това е тезата на Драгомир Драганов. Господин Костов, искам да ви попитам за тази теза, която Валерия Велева лансира днес във вестник “Труд”. Споделяте ли, че главният прокурор всъщност е основният виновник корумпираните хора в България да не бъдат изобличени през годините?
Ив. Костов: Главният виновник е разпределението на правомощията в конституцията, вследствие на което досъдебната фаза на търсенето на виновници не работи ефективно, блокира се взаимно със следствието и с Министерството на вътрешните работи и на практика процесът спира някъде, преди да влезе в съда. От близо 40 гангстерски убийства няма нито един обвинен убиец, това е факт. Дали това нещо ще се фокусира в определена личност или ще се потърси въпросът от гледна точка на промени в устройството на съдебната власт, е въпрос на подход. Госпожата е избрала да си намери лице, което да атакува, а “Демократи за силна България” считат, че трябва да се промени конституцията, за да има ефективно правораздаване.
Водещ: Какво мислите за корупцията?
Ив. Костов: Корупцията е бич на всички общества, в които не се осъществяват бързи реформи и няма бърза модернизация, и най-вече на обществата, които преминават от един начин на обществено устройство към друг.
Водещ: А какво според вас е корупцията?
Ив. Костов: Ами, има много дефиниции на корупция, включително в Наказателния кодекс.
Водещ: Вашето разбиране.
Ив. Костов: Няма нужда да имам свое разбиране, различно от това, което е записано в закона.
Водещ: Има ли корупция в България?
Ив. Костов: Корупция има и в България, и в останалите страни, които излязоха от съветската орбита и тръгнаха към Европейския съюз.
Водещ: Има ли корумпирани хора и корумпирани политици?
Ив. Костов: Има и корумпирани хора, и корумпирани политици.
Водещ: Беше ли управлението на Съюза на демократичните сили, когато вие бяхте министър-председател на България, корумпирано управление?
Ив. Костов: Доколкото имаше сигнали за това, че определени лица са се поддали на подобни недъзи и грешки, това беше отчетено няколко пъти, особено на една от конференциите тогава на управляващата партия. Бяха предприети и сериозни смени в кабинета, някои бяха мотивирани с такива… с такъв мотив.
Водещ: Вие лично корумпиран ли сте?
Ив. Костов: Разбира се, че не съм. Никога не съм си позволявал да направя каквото и да било, за да използвам властническата позиция за облагодетелстване.
Водещ: Докъде стигаше нивото на корупция, когато вие управлявахте страната?
Ив. Костов: Първо, беше заварено много високо ниво на корупция, това не трябва да се забравя, защото старата система, имам предвид съветската, тоталитарната система, която господстваше в България, сама по себе си беше корумпирана, но скрито от хората. Това ниво на корупция беше достигнало и проникнало през администрацията, всъщност администрацията властваше и беше корумпирана. Така че общата среда…
Водещ: Тоест корупцията вирее в администрацията.
Ив. Костов: Общата среда… Не, корупцията вирее в администрацията, но тя до голяма степен беше внедрена там от самото обществено устройство, от самия тоталитаризъм, от самата еднопартийна система. Това беше… това е наследство, това е едно обективно наследство във всички източноевропейски страни.
Водещ: Казват, има една теза, че всъщност корупцията по времето на СДС е стигнала до някакви размери, благодарение на това, че е имало известно срастване между партийните структури и държавата, понеже вие дадохте пример с еднопартийното управление преди 1989 година.
Ив. Костов: Точно заради това е демокрацията, защото след това идва друго управление и неговата роля е да потърси сметка от предишното управление. Това е един очистителен за обществото процес.
Водещ: Как си обяснявате, че преди изборите 2001 година, една година преди изборите може би, темата за корупцията стана водеща в обществено-политическия живот на страната?
Ив. Костов: Да, някъде в 2000 година това стана тема номер едно преди всичко, защото беше много организирано повдигната от всички страни, защото нивото на корумпираност не можа да спадне бързо след 1997 година, или поне не спадна така бързо, както хората искаха и очакваха да стане. Това е причината да се повдигне въпросът.
Водещ: Бихте ли посочили корумпирани лица в обществено-политическия живот на България?
Ив. Костов: Това е работа на държавното обвинение, на прокуратурата, тя трябва…
Водещ: В края на краищата не е ли това работа пък на съда, който издава присъдите?
Ив. Костов: Да, но прокуратурата трябва да посочи виновните, а съдът да каже действително кои са такива.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...