Иван Костов: Никога досега в страната номадите в НС не са определяли политическото мнозинство

Водещ Величко Конакчиев: Продължаваме вече на политическа тема. Сега, който е в студиото, г-н Костов, Иван Костов, експремиер и лидер на “Демократи за силна България”, има известно предимство пред тези, които са по телефона. Да започнем кратко с вас. Ще изслушаме няколко политици и ще завършим.

Иван Костов: Добре.

Водещ:Кое е най-важното сега, 26 юни, това, което се разигра тази седмица, изобщо как виждате конфигурацията в парламента? Винаги е имало номади, отцепници, мравки или каквото и да е. Промени ли се всичко в Народното събрание? Управляващото мнозинство вече стинско мнозинство ли е, защото го нямаше? Имаха 116 депутати,

нали така, ГЕРБ?

Ив. Костов: Да, по интересен начин зададохте въпроса.

Водещ:Сега колко имат, сега колко имат?

Ив. Костов:Политически 124 човека защитиха. . .

Водещ:От 116 на 124.

Ив. Костов: . . . 124 човека защитиха правителството. . .

Водещ:Не, интересно ми е да чуя вашето мнение за тази сцена – Народното събрание, какво става там.

Ив. Костов:. . . което означава, че това правителство за две години загуби изключително много подкрепа.

Водещ:Какво?

Ив. Костов:Ами, това е най-ниският вот в последните 20 години.

Водещ:Като вот е така. . .

Ив. Костов:Като защита на правителството от вот на недоверие – най-ниският вот с изключение на едно гласуване, при което НДСВ показа мускули на Сергей Станишев за уволнението на Румен Петков. Всички други вотове са минали. . . и то това стана на третата година на управлението. Сега на втората година, даже още не сме направили две години, има. . .

Водещ:Колко, два месеца. . .

Ив. Костов:. . . има 124 души, което е много малко. Кое, кое е обаче сериозното, кое е политическият феномен? Че за пръв път мнозинството се формира от независими така наречени депутати.

Водещ:За пръв път ли е това?

Ив. Костов:За пръв път. Никога досега в страната номадите не са определяли политическото мнозинство, което накара всички с голямо внимание да се взрат в механизма, по който това нещо се е случило.

Водещ:Точно това питам. Добре, има два механизма. . .

Ив. Костов:Искам да кажа, че. . .

Водещ:. . . с пари или това, което вие сте казали, спиране от МВР на. . .

Ив. Костов:Или призовки.

Водещ:Или призовки.

Ив. Костов:Спиране на призовки или пускане на пари. Вижте, колегите подеха тази атака и от БСП видяха какви огромни средства фактически се преливат по посока на ГЕРБ и изнесоха пресконференция. Аз на това не искам да се спирам. Основното в дебата и основното в закона е, че парите се дават на политическата партия за полученото активно гласуване от техните гласоподаватели. Казано е за действително получените гласове на избори. И изведнъж този принцип се променя и парите започват да следват народния представител, което означава, че всички онези, които са гласували за съответната политическа партия, остават без бюджетната субсидия. Цялата тази си структура – партийна, политическа, няма да получи пари. Парите следват народния представител и по този начин в ГЕРБ например се концентрират огромни допълнителни средства, което е първата крайно осъдителна и неморална страна на въпроса. Независимо какво пише законът това е неморално и осъдително. Вторият голям въпрос е на какво точно се крепи мнозинството. Дали тези пари по определен начин не се връщат към независимите народни представители.

Водещ:Кой може да го каже това?

Ив. Костов:Ами, това може да го каже Сметната палата при много внимателен анализ на всеки един от разходите.

Водещ:Вие сезирахте проф. Валери Димитров.

Ив. Костов:Сезирахме и казахме, че трябва да се направи анализ дали пряко или непряко парите не. . . отиват при независимите народни представители. Защото, вижте, народният, независимият народен представител е физическо лице. Физическото лице няма право да извършва присъщи на политическа партия разходи, то няма как да получи пари от бюджетната субсидия. И тук, тук е много тежък проблемът на самия законодател, който трябва да бъде решен.

Водещ:Ще чуем Димитър Главчев след малко, заместник-председател на ГЕРБ, и Корнелия Нинова. Ще продължим с вас. Добре, не знам дали ще бъде решен този въпрос, вие мислите ли. . . но истината е, фактът е, че всички политически партии застанаха срещу ГЕРБ в случая.

Ив. Костов:Знаете ли защо е. . . Заставаме да се отдалечим високо и да погледнем. . .

Водещ:ГЕРБ е изолиран в случая.

Ив. Костов:Вярно е, но да погледнем много отстрани, отвисоко да погледнем на политическата страна на въпроса. Това мнозинство, така неясно дефинирано, лесно може да бъде атакувано и разпаднато, примерно с повече пари.

Водещ:Може ли да бъде разпаднато, атакувано. . .

Ив. Костов:Примерно с повече пари. Ето, примерно с повече пари, с повече страх от съдебно преследване или от преследване на органите. Това не е политическо мнозинство. Едно е политическа формация. . .

Водещ:Как да го наречем това?

Ив. Костов:Ами, вие ме карате сега да синтезирам термин, но във всеки случай то е квазиполитическо мнозинство, нали, не е истинска политическа подкрепа, защото винаги може да се намери някой с повече пари и винаги някой, който да вдъхва повече страх. Защото тези хора, които имат проблем с правосъдието и се крият в пазвите на ГЕРБ, те утре, ГЕРБ като загуби изборите, ще станат силно уязвими, да не кажем прекалено силно уязвими.

Водещ:Е, не, те може да се пребоядисат за шести път и така нататък. Добре.

х х х

Водещ: Да продължим. Ето, чувате и друго мнение, г-н Костов, на тази тема, която имаше леко земетръсен характер.

Ив. Костов:За коя от. . .

Водещ:Номадството, субсидиите.

Ив. Костов:А, не чух друго мнение. Напротив, чух глуха защита от г-н Главчев и то няма как да е другояче, защото той каза, че не знае как се разходват парите, което е кошмарно.

Водещ:Да, това беше. . .

Ив. Костов:Не е възможно да не се знаят къде са парите и как се разходват парите на една политическа партия от политически отговорен човек, какъвто е той, който трябва да отговаря на вашите въпроси. Това означава, че има пълно затъмнение, което. . .

Водещ:А ще продължи ли това нещо?

Ив. Костов:. . . веднага ражда основание за подозрения за корупция. Освен това той каза, че. . . нещо важно, което аз приемам и ще го реализираме, ние ще предложим парламентът да направи официално запитване и план за проверка на тези разходи, специален план. . .

Водещ:Запитване до?

Ив. Костов:До Сметната палата, за да. . . с план да поискаме анализ на тези разходи. И аз си мисля, че тогава ще има ново гласуване, което ГЕРБ ще трябва да вземе отношение. Но вижте, най-чистият начин е да се приеме нашето предложение за промяна в закона и цялата тази уредба да отпадне – че парите следват депутата.

Водещ:Това трябва да стане в пленарна зала.

Ив. Костов:Ние сме го направили.

Водещ:Направили сте го.

Ив. Костов:Ние сме го направили предложението.

Водещ:Е, да го чакам ли следващата седмица?

Ив. Костов:Не, следващата седмица няма да го дочакате, защото ще го забавят. Виждате, че милиони текат в кацата на ГЕРБ. . .

Водещ:Ставаше въпрос за четири милиона.

Ив. Костов:. . . и никой не знае как се харчат.

Водещ:Или така се твърди.

Ив. Костов:Това в никакъв случай, тъй като е изгодно на управляващите, няма да бъде фактор да се прокара бързо гледането на новия законопроект.

Водещ:Разбрах ви. К-н Костов, сега. . .

Ив. Костов:Що се отнася до темата, ако позволите, за кризата.

Водещ: Да.

Ив. Костов: Аз не мога да разбера колегите, които казват, че кризата е свършила. Кризата се наблюдава по. . .

Водещ:Е, Симеон Дянков няколко пъти го казваше, и в това студио. . .

Ив. Костов:Вижте, по няколко показателя се наблюдава кризата, говорим за теорията на икономическия цикъл. Аз не знам кой как прилага наученото, кой е бягал от час и кой какво е научил, но има няколко показателя, от които се съди в какво състояние е икономическата динамика. Тези показатели не са само експортът, в никакъв случай, не са дори и само брутният вътрешен продукт. Този показател е. . . брутният вътрешен продукт е един от показателите, но основен показател за кризата са безработицата. . .

Водещ:Безработицата щях да кажа и аз.

Ив. Костов:. . . нивото на безработицата, нивото на доходите, при това на реалните доходи.

Водещ:Е, добре тогава, ако е безработица и доходи. . .

Ив. Костов:Какво става с доходите на хората. . . чакайте, изслушайте ме, за да ги групирам, за да стане ясно какво е цикъл. И динамиката на вътрешното потребление. Защото една страна. . . много пъти в стопанската история на човечеството се е виждало – страна се развива бурно, расте експортът, но вътре народът потребява малко, мизерства. На това се базира експортната й мощ. Така е Китай, нали, така е Индия. Има толкова много примери в света. Но ние не сме Китай и не сме Индия. . .

Водещ:Турция така ли е, не знам.

Ив. Костов:Донякъде в определен период на бурното развитие на Турция и за Турция това е валидно. В този смисъл обаче страна, членка на Европейския съюз, да се гледа по критериите на слабо развитите страни, които догонват развитите, е неправилно. Към нас трябва да се приложи класическата теория на цикъла. И ако се приложи, се вижда, че доходите не са индексирани много време.

Водещ:Всеизвестно.

Ив. Костов:Тоест физически доходите не са реагирали на кризата още, в смисъл не са тръгнали да се покачват.

Водещ:Не са.

Ив. Костов:Безработицата е 12 на сто. Освен това общата система на Националноосигурителния институт за осигуряване на гражданите е загубила 300 хиляди осигуряващи се лица и самоосигуряващи се лица. Което означава, че независимо как се карат г-н министърът Младенов и Националния статистически институт по отношение на безработицата, кризата на приходите на Националния осигурителен институт, която идва от недостатъчен брой заети, се засилва и се засилва. И в този смисъл очевидно, че няма повишаване на заетостта в България. Така да го кажем, за да не се крием зад тези показатели. От тази гледна точка не може да се говори още, че България излиза от кризата. От кризата се излиза, когато се мине фазата на възстановяване. . .

Водещ:Германия излезе ли от кризата?

Ив. Костов:Германия излезе. Изобщо Европейският съюз излезе. Това е другата голяма лъжа, която се разпространява в България – че, нали, целият свят е в криза. . . това го повтаря Бойко Борисов. Аз съжалявам, кой му ги говори тези неща и как ги разбира, но той не може да говори, че светът е в криза, защото Европа излезе от кризата. Вярно е, че има страни като Гърция, но те затъват заради дългови платежни проблеми. Защото са допуснали. . .

Водещ:Да помагаме ли на братска Гърция ние?

Ив. Костов:Вижте, тук в доктрината, която навреме ние предложихме за национална сигурност на страната, е записано така, че България не може да е просперираща, сигурна и благоденстваща, ако съседите й са в изключително трудна ситуация, и от тази гледна точка е много логично. . .

Водещ:Бедна България да отделя стотици милиони. . .

Ив. Костов:Ние не можем да помогнем. Обаче колкото и да има. . . не е правилен терминът да помогнем, но ние би трябвало да съчувстваме, би трябвало да разбираме. . .

Водещ:Е, това го правим. Това го правим.

Ив. Костов:. . . би трябвало да подкрепяме морално, политически и всичко, което може да подобри положението в Гърция. Защото не може да мизерства или да бедства наша съседна страна и от това да не произтекат лоши последици за България.

Водещ:“Евро плюс” – против сте, знам.

Ив. Костов:Добре, щом казвате.

Водещ:Е, така си е.

Ив. Костов:Вижте, само че да добавя един аргумент, който се разбира само от експерти и ще си позволя да се опитам да го обясня просто. Да се изработи обща данъчна основа за облагане на преките данъци с европейските страни е взривяване на българската данъчна система.

Водещ:Казват, че това било отпаднало в последния момент или нещо от сорта.

Ив. Костов:Да де, но ако това остане, ако този натиск се упражни към страната, това е взривяване. Повтарям термина – взривяване, защото европейските данъчни системи са насърчително санкциониращи. Данъчната основа там се изработва на базата на много сложни приоритети, вътре има скрити възможности за подпомагане на отделни отрасли, на отделни сектори, браншове и т.н. и има много такива елементи. Българската данъчна система е плоска. Тя е базирана на принципа максимална широта на обхващане и за всички еднакъв данък, но нисък.

Водещ:Така е.

Ив. Костов:Тоест това е съвсем друго. Докато там системата е стеснена и данъците са високи.

Водещ:Страхувам се, че не знаем всичко около “Евро плюс”, въпреки че и аз чета, и аз навремето съм завършил икономика, но не знаем всичко, изглежда, и това не е добре, защото не знаем подписа на министър-председателя под какво. . .

Ив. Костов:Няма дебат. В България няма дебати по най-важните неща.

Водещ:Може ли с една дума само. Всичко нормално ли върви предизборно вътре в “Синята коалиция” и добре ли е това, че имате кандидат-президент и кандидат-кмет на столицата, а другите нямат още.

Ив. Костов:Ами ние бързо сме. . . Не, другите, някои от другите имат. Има скрита кампания в полза на г-жа Фандъкова, която е непочтена и некоректна.

Водещ:Кампанията на г-жа Фандъкова.

Ив. Костов:Да, тези лентички – кампанията през рязането на лентички, която правят ГЕРБ. . .

Водещ:Не, г-н Костов, едно време рязали ли сте лентички вие?

Ив. Костов:Аз – не. Аз – не, и може би това ми е грешката.

Водещ:Трябвало е лентички да режете.

Ив. Костов:Но трябваше да режа лентички, както се вижда, да се показват нещата. Много неща от тези лентички стоят в плоскостта на етиката. Етиката е да не се самохвалиш, нали така. Нас са ни учили с вас вкъщи – не самохвалствай. Това не е редно. Нека другите да те похвалят. Това, което аз виждам от страна и на министър Плевнелиев, и на министър-председателя, и на г-жа Фандъкова, е едно непрекъснато перчене и самохвалене с. . . включително с чужди обекти. Сега той казва – ние пуснахме 50 км пътища. Да, ама те са почнати от други правителство. Те са планирани от по-друго правителство.

Водещ:Немалко обекти са. . .

Ив. Костов:Парите са намерени от. . .

Водещ:Кой започна метрото?

Ив. Костов:Ами, ние сме почнали метрото, но това отдавна забравено.

Водещ:Не го ли започна Тодор Живков?

Ив. Костов:Искам да кажа. . . Не, не е почнато от Тодор Живков, със сигурност не е почнато от Тодор Живков.

Водещ:Е, поне като проект. . .

Ив. Костов:Искам да кажа, че тези неща, които. . . се случи на някой да отреже лентата, винаги. . . политиката е несправедлива. Канцлерът Кол даде най-силните си години и почти здравето, и всичко, за да обедини Германия, друг премести столицата в Берлин, друг, който отиде да работи в руския “Газпром”. . . Големи парадокси има в историята. В този смисъл самохваленето не е редно да. . .

Водещ:Разбрах ви добре. Ето, че днес се върнахме и към Тачър и към . . .

Ив. Костов:. . . може би в политиката.

Водещ:Може би сега да е печеливше. Може и сега да е печеливше.

Ив. Костов:Може би не е печеливше.

Водещ:Зависи в какъв. . .

Ив. Костов:Аз искам да кажа, за времето, когато се режат ленти, не се върши същинската управленска работа. Това е много тежък проблем обаче, това е и огромен проблем на страната. Не се върши същинската работа, защото министър-председателят и неговият екип не навлиза в дълбочина на тежките проблеми на страната, не участва в дебатите, в които трябва да участва. . .

Водещ:Разбрах.

Ив. Костов:. . . включително по вот на недоверие за антикризсна политика, защото тези неща отварят перспективите и очертават. . .

Водещ:Не знам дали бяхте прави обаче да напуснете и да не гласувате, не знам.

Ив. Костов:Това беше знак.

Водещ:Е, знак, ама. . .

Ив. Костов:Но исках да кажа, че всяка лентичка е време, откраднато от арбитраж на спорове между министри, от решаване и дълбоко вникване в проблеми, чертаене на правилни стратегии, ориентиране на цялата администрация, вдъхновяване на хората от кабинета и от администрацията да вървят в определена посока, обяснения на политиката, която се води и изискване от другите да я подемат и с творчески усилия да я носят напред. Защото лентичката е толкова проста като усилие, това една ножица и едно рязане.

Водещ:Ясно. . . добре. Благодаря ви, приятен ден. Иван Костов. . .

Ив. Костов:Бъдете здрав.

Водещ:. . . лидер на “Демократи за силна България”, ексминистър-председател.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...