Иван Костов: Ние търсим президент, а други десни – шеф на Женския пазар

– Г-н Костов, май сте отписали президентските избори. Преговорите между десните вървят вяло, церемониално, обсъждат се критерии, но не и имена, или греша?
– Това не е истина. Участваме в тези преговори много сериозно. Каква е причината да имате такова впечатление?
-Вие не се ангажирате лично с преговорите, а от изхода им зависи бъдещето на десницата. От СДС, а и самият Петър Стоянов ви призоваха за пряк диалог с лидерите на другите партии. Питам ви директно – ще си проговорите ли със Стоянов?
– Тези консултации имат една-единствена цел издигане на кандидат-президентска двойка. За съжаление между нас има натрупано много недоверие и то продължава да се трупа и в момента. Консултациите трябва да опровергаят цял ред от взаимни подозрения. Ето един пример има информация, че СДС иска Бойко Борисов да е президент. Но в преговорите вече е постигнато съгласие за профила на кандидата. Той не може да е бивш член на комунистическата партия. Това означава, че Бойко Борисов автоматично отпада. Така че преговорите имат за задача да създадат доверие и ще завършат с резултат.
– Убеден ли сте?
– Убеден съм. А въпросът ще имам ли среща с Петър Стоянов е по-различен. Издигането на обща президентска кандидатура не е начин да се легитимира спорното ръководство на някои от десните партии. Ние не решаваме спорове нито в СДС, нито в БЗНС-НС. Естествено е желанието на лидери, които се чувстват крайно нестабилни, да си послужат с тези консултации, за да постигнат своите политически цели. Но ако ние пресрещнем техните очаквания, ще навлезем в сложни сблъсъци и със сигурност няма да излезем с единен кандидат. Ще ви дам пример. Тези дни г-жа Мозер се възмути и каза, че преговорите са застрашени, защото съветниците на ДСБ в София не я подкрепят в искането й неин човек да стане шеф на Женския пазар. Няма да влизаме в такъв разговор. Тези консултации не са за това кой да е шеф на пазара. Ето така предлагам да си обясните моето поведение. Но съм сигурен, че ще постигнем положителен резултат.
– Вие лично на кой вариант залагате за президент – партийна фигура или гражданска?
– Отчитайки отношенията помежду ни, желаем да е обществена фигура с добър авторитет, издигната от обществен комитет и подкрепена от партиите. Това обаче не означава, че кандидатът няма да се сблъска много твърдо с Георги Първанов и с популисткия кандидат, който и да е той. Ще издигнем човек, който да е в състояние да разобличи Първанов.
– Признавате все пак, че още не е намерен.
– Лансираните досега имена възприемаме като предложения на гражданското общество и сме благодарни за това. Ако има наши предложения, ще бъдат направени първо на преговорите. Иначе е много непочтено, а ние сме коректни.
– След като сте коректен, защо твърдите, че СДС иска Борисов за президент. Иска го един представител на СДС – Валентин Василев, а Петър Стоянов му отговори, че въпросът не стои на дневен ред.
– Аз цитирах заглавие от един вестник. Щом СДС е дал възможност да се появи такова заглавие, значи някой го е поискал.
– Аз ви казвам какви са фактите.
– Истинската причина Петър Стоянов да казва, че въпросът не е актуален, е, че Бойко Борисов все още не е пожелал да участва в президентските избори.
– Защо воювате с Бойко Борисов? Страх ли ви е от него, от партията, която ще прави?
– Борисов плува в политическо пространство, което е много далеч от това, в което се намират ДСБ. Този човек съвсем наскоро поиска доверието на софиянци, за да им реши проблемите. Сега, вместо да го прави, той се занимава с медийни изяви.
– Твърди, че му липсват 100 млн. лв., взети му от правителството.
– Това е много несериозно и не би могъл да го твърди човек, който разбира от политика и управление. Кметът има всички ресурси. Столицата е много богат град. Вярно е, че последните две правителства се отнасят зле към града и му отнемат много повече приходи, отколкото до 2001 г., но все пак остават достатъчно средства. Трябва само да се спрат корупционните практики и да се действа прозрачно, компетентно и смело.
– Виждате ли компетентност и смелост в първите действия на новия главен прокурор Борис Велчев? Вие му занесохте сигнали за престъпност още в първите дни на мандата му.
– Ние коректно сезирахме за нарушения и Никола Филчев. Отнасяме се към главния прокурор като към институция. Няма нещо, което да не сме в състояние да направим в името на това да има почтено правосъдие и ефективно държавно обвинение. Сигурно ще подкрепяме всички негови инициативи, които са в тази посока. Дори когато се проваля, на другия ден отново ще го изправяме пред неговите задачи.
– Очаквате ли реални резултати от проверката, която Велчев започна срещу частните колекционери? Вие първи назовахте конкретни имена, които ще бъдат проверявани – Васил Божков, Димитър Иванов, Петър Манджуков и др.
– Назовахме ги, защото проверката трябва да е срещу конкретни хора, а не срещу колекции.
Особено тежък е случаят с брата на Никола Филчев Ангел Филчев. Той е живата семейна връзка на Филчеви с организираната иманярска престъпна мрежа. Той е свързан с износ на ценности зад граница.
– Засягате силни личности в държавата.
– Нека не прозвучи пресилено, но присвояваното от тези хора историческо наследство прави мен и вас българи. Ние искаме светът да ни възприема не с проститутките и крадците на коли, а като нация с богати културни и исторически традиции. Присвояването на предмети на античното изкуство е кражба от идентичността ни. Какъв по-силен мотив от това да се изправи човек на гражданска позиция? В тези колекции има предмети, които децата ни трябва да изучават в учебниците по история. А не да са притежание на хора, които са ги придобили по незаконен начин.
– Как ще коментирате отказа на Борис Велчев да разследва по ваше искане действията на предшественика си Филчев?
– Ако Борис Велчев извърши успешно започнатата проверка на прокуратурата, неминуемо ще стигне до действията на Филчев. Те са съвсем очевидни и ние му дадохме достатъчно материали. Може да започне от горе или от долу, но неминуемо ще стигне до Филчев.
– Защо ДСБ са на крайна позиция срещу членството на Турция в ЕС?
– Симеон Сакскобургготски пробута отнякъде позиция в полза на членството на Турция. Тази позиция се препотвърди от президента Георги Първанов. А санкция за такава подкрепа може да даде единствено парламентът. Това обаче не е позиция в полза на българския национален интерес.
– Те ще ви опонират, че стабилността на всяка съседка гарантира и нашата стабилност.
– ЕС започна преговорите с Турция и заяви, че те ще бъдат с отворен край. А България, която най-силно ще пострада от нейното влизане в ЕС, се обявява за членството й. Защо? Защото в управлението участва ДПС. Едно от нещата, заради които не можем безусловно да подкрепяме турското членство, е намесата на Турция в българската политика в полза на ДПС. От 2001 г. Турция прави избори в полза на ДПС и използва движението като средство за моделиране на нашата външна политика. Това е недопустимо. Не можем да толерираме ситуация, в която български турци, живеещи и плащащи данъци в Турция, да решават как да се харчат парите на българските данъкоплатци.
– Как щяхте да се чувствате, ако нашите съседки бяха реагирали така по повод българското членство?
– Ние никога не сме си позволявали такова поведение. Аз говоря за трайна намеса на Турция в политиката ни. Ние не искаме България да стане заден двор на Турция, нито на ЕС. А това ще се случи, ако тази огромна и бедна страна влезе в съюза, защото значителна част от европейските пари ще се насочат към нея и няма да стигнат до нас. Кой е сложил всички тези факти на везната, за да формулира българския интерес? Кой е дал право на президента да подкрепя членството на Турция? Кога Народното събрание е взело такова решение? С поведението си Първанов иска да купи гласовете на ДПС, и то в момент, когато ДПС съвсем очевидно се проваля в управлението на държавата. Безспорна е некомпетентността на Емел Етем, Джевдет Чакъров, Нихат Кабил и Расим Муса. Тези хора очевидно не могат да се справят с наводненията, но са окупирали целия кръг от проблеми. Ако пролетта е дъждовна, ние непрекъснато ще газим в калта. Това ни очаква от тях, защото не знаят какво да правят. Нито са способни, нито ги интересува, че българите газят в калта. Когато започнаха наводненията миналата година, единствено ДСБ предупредиха хората да не чакат нищо от държавата. Явно сме имали право. Какво стигна до хората? Абсолютно нищо! Сега ще чакаме Емел Етем да пише нов закон. А защо не ни чу, когато подкрепяше този закон, а ние казахме, че той е слаб.
– Има ли опасност за етническия мир у нас, след като из страната броди войнстващият национализъм? “Атака” пълни площади, множат се нейни копия.
– “Атака” е част от БСП. Това са най-верните антинатовци, антиевропейци и антиглобалисти. Хората, които са против приватизацията и са за национализацията. Това е крайнолявата екстремистка част от БСП. В значителната си част избирателите на “Атака” са хора, които гласуваха досега за социалистическата партия. Когато БСП прегърна резултатите от прехода и промени позициите си, отвори вакуум за “Атака”. Появиха се крайни ксенофоби, които свеждат политиката до абсурд. Всяко искане на “Атака” е абсурд.
– Не вярвам, че само крайнолеви симпатизанти пълнят площадите. Там със сигурност има и много разочаровани от вас и другите десни партии българи.
– Няма десен човек, демократ, който да застане зад закон за национализацията. Друг е въпросът, че някои хора са привлечени от лозунгите на национализма. Но това, което изповядва “Атака”, няма нищо общо с патриотичните идеи, това е съветизъм, московски вариант на национализма. Европа отдавна се е отказала да търпи подобно нещо.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...