Иван Костов: Ние сме лидерът в идеите в политическото пространство. Другите ни копират и повтарят

Г-н Костов, вече открихте специален телефонен пост, на който ще събирате средства за предизборната си кампания. Как стигнахте до това нестандартно решение?
Личното участие на хората с усилие, с вноска, с отделяне на пари има огромна стойност, особено в сравнение с думите. Думите са едно, тази подкрепа е съвсем друго. Това е първото. На второ място, по този начин се осмисля кампанията ни – ако някой се убеди в нашите аргументи, начинът да го покаже е да се обади. Това е директна връзка с хората. И това вече е на трето място. По отклика ние вече ще си направим изводи накъде върви кампанията, къде има повече подкрепа, защото се знае откъде идват обажданията. Т.е. ще наблюдаваме и темпото на самата кампания. Но най-важна е първата причина – това е личното отношение, много по-важно отколкото думите.
Този начин на финансиране на предизборната кампания регламентиран ли е например в Закона за политическите партии?
Ние избрахме да се избира от стационарен телефон точно поради тази причина, тъй като избирането на нашия номер от стационарен телефон премахва обвинението за анонимност и по този начин се изпълняват изискванията на закона. Това е позволено, допустимо е. По-скоро въпросът трябва да бъде как се сетихте вие, а не другите.
Вие сте първи от политическите сили, които избрахте този начин.
Нескромно е да се каже, но ние сме първи в много неща. Ние сме лидерът в идеите в политическото пространство въобще. Ето и в частност в това направление отново сме лидер. Това не е единственото място, където сме лидер. Например с поздравлението ни за 3-ти март и много други неща, които другите повтарят.
Копират.
Да, копират и повтарят.
В събота и неделя ще имате Национално събрание. Какви решения се очаква да вземете?
Първо ще се дискутира и приеме предизборната програма. Второ ще трябва да бъдат утвърдени петте правилника на партията, които уреждат неща, свързани с различни направления на нашите действия – например изборът на кандидати за народни представители се урежда с правилник. Трето ще заемем политически позиции преди изборите по много важни въпроси – какви цели ще се стремим да постигнем и второ как ще се явим на изборите, какво е отношението ни към другите. Това ще бъде в тези политически позиции.
А сформирани ли са условията, на които трябва да отговарят кандидат-депутатите?
По отношение на номинацията няма условия – всеки може да бъде номиниран за кандидат. Така е според закона и ние директно го прилагаме. Всеки член може да бъде кандидат, всеки – регистриран симпатизант, всеки гражданин на нашата страна, който споделя нашата предизборна програма, нашите виждания, може да бъде наш кандидат за народен представител. В този смисъл отваряме листите си към всички. Но докато се стигне до регистрацията на листите първо трябва да се стремим чрез комисията за подбор на кандидатите да имаме сравнително хомогенна група, която да може да работи като група в Народното събрание, да има специалисти за всяка една от парламентарните комисии. Без специалисти е много трудно.
Трябва да има експертно мнение. Не може да нямаш лекар и да си убедителен в дебатите по здравеопазването – ето БСП го доказва непрекъснато. Това е първото изискване, което е от друг ранг. То не поставя критерии, но все пак трябва да се съобразим с него. Третото е, че след номинацията кандидатите отиват в регионалните събрания, където ще бъдат гласувани и подреждани. Там ние казваме, че е добре те да имат определени качества и казваме какви качества в същия този правилник. Те са съвсем естествени. Например в един голям многомандатен избирателен район с 11 общини и териториално-ръзхвърляни четири големи общини няма как да няма от тези общини в листите, защото в противен случай димитровградчаните например ще се обидят без свой представител или хората от Троян на листа без човек от Троян, защото Ловешки окръг е такъв.
Вие ще каните за кандидат-депутати авторитетни личности, които не са членове на вашата партия. Кои авторитетни личности сте планирали да поканите?
Конкретни имена няма да ви кажа, защото първо ще излезе, че аз номинирам конкретните личности. Това не е в моята компетентност. Тези личности трябва да бъдат издигнати от неправителствени организации, от общности, които сами да ги посочат и кажат, че биха гласували. Примерно “Демократи-роми за силна България” вероятно ще номинират свои кандидати. Ако турските изселници, които имат избирателни права в България и не са лишени от българско гражданство приемат протегнатата ни ръка и участват в наши листи очевидно те ще посочат.
Сформиран ли е вече предизборният ви щаб?
Да.Отдавна работи.
Кой го оглавява?
Не е случайно, че има видими резултати от работата му. Знаете ли, ние съвсем демократично работим там. Всеки оглавява някаква част. Например самото менажиране на връзката с медиите изпълнява Найо Тицин. Други хора изпълняват други функции, ние само се събираме да координираме. Винаги става или с моето участие или на някой от зам.-председателите или заедно на зам.-председателите, но щабът работи добре.
Все още сте млада партия и изграждате областните и общинските си структури. В кои градове очаквате да получите най-силна подкрепа на изборите?
Ние сега сме в процес на обобщаване на целите, които си поставят предизборните щабове. Вероятно буквално в деня преди Националното събрание ще сме готови с техните виждания. Засега хубавото е, че те са реалистични – няма изхвърлянето, което е характерно за апаратните формирования. Ако си спомняте СДС преди местните избори как се надпреварваха отделните апарати да си съперничат в заявяване на високи цели. Няма такива неща, което показва, че разумно, рационално хората са подходили. Но ние наистина ще обобщаваме до петък.
До петък.
И ще имаме известна яснота. Може би няма да обявим какво точно, но ще му дадем политическа форма, но ще бъде надявам се ясно какви намерения ще имаме на изборите. Къде ще спечелим ще зависи от щабовете, защото един щаб примерно ще заяви едни цели, друг щаб ще заяви други.
Искам да се върнем отново на турските изселници. Вие много сериозно критикувахте отношението на ДПС към тях. По какъв начин смятате да ги привлечете за свои гласоподаватели?
Ние имаме съвпадение в оценките за икономическата и социална изолация на българските турци в българското общество, която се задълбочи след влизането на ДПС в управлението на страната. Имаме тъждествени оценки за това, че Доган и неговата върхушка осребряват като политически посредници мизерията и трудния живот на тези хора в лично облагодетелстване. В това сме единни с изселниците. Имаме единство с тях и по отношение на това, че единственото нещо, което беше направено и нещата, които бяха направени за българските турци, бяха направени от предишното правителство – от нашето управление, без участието на ДПС. Това е уреждането на социалното, пенсионното положение на хората, които са там. Това е изборът на майчин език за обучение, новините на турски и други неща, които ние сме направили конкретно.
Нищо от това не е свършено и никъде не са продължени тези усилия. В това сме единни. Имаме много пресечни точки. Единни сме и в това, че изселниците са на ясно изразени антикомунистически позиции и на позиции срещу репресивния апарат на предишната комунистическа държава. Това са хора, които си дават сметка, че репресивният апарат не е останал в миналото, той е все още жив и са особено чувствителни по тези въпроси. Въпреки, че те засега, незнам дали са го изразили, но и те и ние споделяме тревогата за обезглавяването на мюсюлманското вероизповедание. Защото с машинациите на Ахмед Доган всъщност беше обезглавено мюсюлманското вероизповедание. В момента няма главен мюфтия пред закона. На практика това е много тежко. Както виждате много общи неща имаме с тях. Дали ще стигнем до съвместни действия, до явяване на изборите, до голяма степен зависи от тях.
А вие планирали ли сте например да пътувате до Турция, за да се срещнете с тях?
Ние в момента преговаряме с тях.
Миналата седмица СДС, Демократическата партия и Гергьовден сформираха коалиция ОДС. Чия всъщност е регистрацията на абревиатурата ОДС?
ОДС от гледна точка на коалиция е коалиция на пет партии. Според закона, ако три от партиите се съберат могат да я регистрират отново. В момента има две събрани партии, т.е. три могат да възразят и тя да не стане. Ако се приеме законопроектът на Надежда Михайлова една партия да възрази, което означава да не може да се направи дори една, ако има възражение. Трябва да се търси ново име. В случая СДС не изпълнява дори собствената си законодателна идея. Това е от политическа гледна точка.
От гледна точка на личностното обвързване тази коалиция ОДС аз бях нейния председател, аз съм я регистрирал в съда с моя подпис и подписите на останалите участници. От гледна точка на опозиционния живот на ОДС името “ОДС” е на парламентарната група, която три години и половина е категорична и ярка постоянна опозиция на управлението Сакскобургготски. Това име със своето опозиционно съществуване в тези последни години изцяло принадлежи на тази парламентарна група, на нейното мнозинство, защото народните представители в тази група не са правили компромиси с отношението си към управляващите, към БСП и т.н.
Тези, които излязоха – СДС и депутатите на Народен съюз направиха компромиси на този курс. СДС се разколебаха сериозно в определени гласувания. Видяхме последно какво беше поведението им. В този смисъл името ОДС, взето от СДС сега, е израз на паническа слабост, на липса на опозицонна самоличност. Тя сега им трябва, може би не им трябваше досега, но сега им трябва да си сложат маската на ОДС всъщност открадвайки този образ от парламентарната група, защото те не са били тази опозиция. Те са хората, които са готови за компромиси със Симеон, с Ахмед Доган.
От гледна точка на морала да се откажеш от нещо, да го напуснеш и след това да се сетиш, че ти трябва и да се върнеш при него, е израз на слабохарактерност и на липса на кауза. Ако имаш кауза ти не лъкатушиш, нито по отношение на буквичките, нито по отношение на знаците. От гледна точка на политическия морал, след като си изпразнил със съдържание собствените три буквички, отиваш и взимаш буквички, от които си се отказал, за които си се извинявал като управление, които си обявявал за мит, както направи Петър Стоянов, а се извини Надежда, които бяха обявени като провал. Твоите буквички са се изхабили и ти панически взимаш чужди буквички. Това е отнемане, това е открадване на политически знак. Това е от гледна точка на всякакъв аспект.
Г-жа Мозер каза, че по убеждения стои най-близо до Демократи за силна България и въпреки това подписа споразумение със Стефан Софиянски и Красимир Каракачанов. Какви са грешките, допуснати в разговорите между вас?
Ние нямаме грешки. В преговорите от наша страна грешки не са правени. Има друго – има думи, има дела. За политиците се гледа по делата, а не по думите. Един политик може да облече с всякакви думи едни дела. Но очевидно това, което г-жа Мозер направи, тя няма право тук да възразява, е, че тя отстъпи от своите принципи, които предварително заяви. Каза, че ще държи на принципите, които са принципи на едно семейство, което има политически принос в българската история, и тръгна след земеделци, които си позволиха просто да не отчетат принципи и ценности в каквото и да било. Това ще бъде сигурно санкционирано от българския избирател, защото една част от избирателите на БЗНС-НС, специално тези от БЗНС “Никола Петков” никога няма да гласуват за Стефан Софиянски заради това, че той иска второ управление на Симеон Сакскобургготски. Никога няма да гласуват. Това означава, че няма да се съберат гласовете. Просто няма да има сумиране на гласовете. Там ще има изпадане на част от гласовете.
Според последните данни на НЦИОМ е възможно да има дясноцентристко правителство само ако всички десни и десноцентристки формации се коалират. Последните събития означават ли, че няма да има дясноцетристко правителство?
Нищо не означава. Означава знаете ли какво?
Какво?
Без връзка с т.нар социологически изследвания и политологически, защото и социологическите и политологическите са очевидно част от политическия дебат. Те участват в дебата. Да ги оставим настрана. Но това, което става е открит въпрос за лидерство в центъра и дясно от него. Състезават се формации, които претендират за лидерство в центъра и дясно от него. Който спечели, той ще има право да бъде мандатоносител. Това е откритият въпрос. Всичко друго са спекули. Но отдавна сме казали ние, че за нас този въпрос е открит.
Ще успеят ли Демократи за силна България да прескочат четирипроцентната граница? Според вас ще успее ли партията да влезе в следващия парламент?
Ще успее, но това не й е цел. Целта е да се борим да бъдем мандатоносител. Ние съперничим за лидерство в центъра и дясно от него. Ние съперничим да сме най-добрите, защото ние сме компетентните, ние сме смелите и решителните, ние сме лице на едно управление, всичките, които сме в Демократи за силна България, от което не сме се отказали. Това управление спокойно може да се противопостави на двата жалки опита на БСП да управлява страната и с управлението на Симеон Сакскобургготски, което спря устрема на България. Можем спокойно да съперничим на този опит, който има българското общество. Ние имаме такава ясна амбиция. Не да влезем в Народното събрание. Каква амбиция е да влезеш в Народното събрание?

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...