Иван Костов: Ние сме държава на мафията, защото сме държава на хазарта

dariknews.bg

Водещ: Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция в студиото на “Седмицата”. Той е и председател на парламентарната Комисия за контрол на ДАНС. Здравейте, г-н Костов.
Иван Костов: Здравейте.
Водещ: Какъв е вашият прочит на скандала с доклада на ДАНС?
Иван Костов: Мен ме накара тази седмица, анализирайки ситуацията, да предложа на министър-председателя и на шефа на ДАНС да направим една кръгла маса, на която да разискваме концепцията за новия ДАНС, който трябва да се появи от сегашната организация, как да стане това, какви цели да си поставя, как да ги постига. И това да бъде открит разговор, да бъдат представени тези идеи и по този начин да се спре с тези нескончаеми атаки срещу една от важните институции на сигурността на страната.
Водещ: Според вас ДАНС е необходима организация на България и Станишев беше прав да я създаде?
Иван Костов: Необходимо е да се изпълняват функциите. Има точно определени сфери на защита на сигурността на страната, които трябва да бъдат покрити от институция, отговорна, сериозна, която да предпазва от рискове, от опасности обществото ни, държавата ни, институциите ни. Безспорно, че има нужда.
Водещ: Вие защо не създадохте като министър-председател такава точно агенция, след като казвате, че тя е нужна?
Иван Костов: Защото върших същата работа с по-друго организирани институции. Няма особено значение как точно ще бъде организирана една институция, има значение дали тя е ефективна, дали изпълнява функциите, това е много по-важно. Аз с някаква по-друга организация, сега биха казали фрагментирана, но тя беше ефикасна, една от най-ефикасните организации бяхме създали ние за реализация на българските интереси и за защита на сигурността на страната. Спомнете си през какво сме минали през 1997-2001 година. Войната бушуваше на нашите граници, ракети паднаха на територията на страната, една уцели къща в предградие на София. Спомнете си бежанските вълни, депортираните и изобщо какви огромни напрежения е имало и все пак ние сме се справяли с тези неща и то добре.
Водещ: Интересно е вие как четете все пак този доклад. Дали това е доклад за вътрешни интриги и междуособици в ДАНС или това е доклад, който показва, че агенцията е работила, за да предупреждава тези, срещу които работи, или пък този доклад показва съмнителните качества на хората, които са работили в агенцията, или са били нейни сътрудници? Или пък е доклад, който показва как във висшите етажи на властта се лобира за частни интереси?
Иван Костов: Всичко това. Но вижте, аз в момента чета други доклади и се опитвам през цялото време да привлека вашето внимание и вниманието на вашите слушатели към опитите ни да поставим на здрава почва държавната агенция, защото ДАНС при цялата какафония, която в момента се намира, е изготвила три изключителни качествени документа. Единият е концепция, на базата на която да се реформира и да си изпълни функциите. Вторият е един чудесен доклад за рисковете от икономическата криза, чудесен доклад, много задълбочен, много сериозен.
Водещ: Това е направено от новото ръководство?
Иван Костов: Да, направили са един отличен доклад за причините, поради които е спряно европейското финансиране и аз го препоръчвам на всички министри от кабинета, на всички управляващи органи на европейски програми да видят, да се видят отстрани, да видят кои са им основните недъзи.
Водещ: Кои са основните недъзи?
Иван Костов: Този доклад аз не мога да коментирам, той е продукция на ДАНС, която е предназначена за органите за управление на страната. Но те са наистина много добри, много откровени, много силни са заключенията.
Водещ: Кой е основният риск от кризата? Или ще кажете, че и той е голяма тайна?
Иван Костов: Рисковете са в три направления и ако трябва от трите направления да избера основния, рискът е допълнителното нарастване на престъпността в страната, което неминуемо ще последва в случай, че кризата се развие. Една част, казват, авторите от доклада, от фирмите ще предпочетат да изпаднат в сивия сектор, за да се скрият, за да оцелеят. Друга част – просто ще се увеличи криминалния контингент в страната и посегателствата срещу собствеността. Може би това е едно от най-сериозните предупреждения.
Водещ: Това е номер едно? Три са направленията?
Иван Костов: Има риск за фалити и то много сериозен на една много значителна част, като под значително да говорим, примерно, за около 20% от фирмите ще изпитат и вероятно, много вероятно да изпаднат в несъстоятелност. Това е може би по-сериозно от това, което казах преди малко.
Водещ: Конкретика в тези доклади няма?
Иван Костов: Има конкретика, има анализ на конкретни неща, на конкретни процеси. Примерно, на банковата система. Много възможно е в банковата система, сега да не създавам основания за притеснение, но дълго продължаваща криза и фалити в икономическия сектор със сигурност ще подложат под много голямо напрежение банковата система в страната.
Водещ: Въпросът е нужна ли е ДАНС, за да каже тези неща, които да ви кажа, аз ги чета по вестниците като анализи на видни икономисти. А имам чувството, че съм чел и ваши анализи в интервюта, в които говорите за тези неща. Трябва ли България да плаща 110 млн. лв. годишен бюджет на тези хора, за да преразкажат…
Иван Костов: Призовавам ви да не подценявате чуждия труд, никога не го правете. Да уважаваме труда на всеки, който е професионалист в своята област. Има много съществена разлика между моя анализ, пък бил той и най-добрия, и анализа на една институция, в която са изведени конкретни рискове за определени сфери на страната. Алармирано е държавното ръководство и съответните отговорни институции и това е станало вече със силата и авторитета на самата държава. Това са много различни неща. Разбирате какво искам да кажа. Второ, когато една институция от този тип, какъвто е ДАНС, прави анализ, тя включва не само открити източници, които вие казвате, че сте чели, тя анализира и своя собствена, събирана информация във всички направления, в които тя така или иначе се занимава с рисковете за сигурността на обществото и на институциите. И в този план нейните анализи имат дълбочината на една конкретика, каквато ние с вас, без да имаме каналите за информиране на агенцията, няма как да придобием такава информация.
Водещ: Но докладът, който така или иначе изтече в медиите, съвсем не носи белезите, за които вие говорите. Той показва за една абсолютна излишност. Ако такава голяма държавна машина се е впрегнала, за да пише тези доклади, които ние успяхме да прочетем, това показва, че не е нужна.
Иван Костов: Вчера съобщиха, че са задържали много сериозни пратки наркотици, разбита мрежа. Там участва ДАНС, една от разработките е тяхна изцяло. Не постъпвайте нихилистично, просто не е добре. Този доклад, за който вие говорите, в никакъв случай не е типичен за това, което прави в момента…
Водещ: Това ви питах.
Иван Костов: Няма нищо общо сегашната дейност на ДАНС с онзи доклад, който е предизвикал вашето възмущение.
Водещ: Бившият премиер обаче каза, че точно пък този доклад показва колко независима от политически влияния е била агенцията по негово време, след като тя се е занимавала с разследване на неговите съветници. Той видя положителната страна на това, което се случва с този доклад.
Иван Костов: Изправен в толкова трудно положение, той е длъжен да прояви някаква такава доза хладнокръвие. На това, примерно, ако аз трябва да дискутирам с него, въпреки че така задочно не става дискусия, аз бих казал – защо въобще е имал такива съветници, които са дали основание на ДАНС да се занимава с тях, защо изобщо са влезли в полезрението. А да попитаме кой ги е избрал, кой ги е назначил – пак стигаме до него самия. Това е лошото, защо те са влезли в полезрението.
Водещ: Добре, толкова независима политически ли е в момента ДАНС, че свободно да се занимае с, как го каза Станишев, кръг “Котараците”, ако има такъв и той е около сегашната власт?
Иван Костов: Сигурно, нищо не й пречи.
Водещ: Защото бившият премиер говори за авторитаризъм, сравнява времето с времената на Живков. Вие, наблюдавайки ДАНС от парламента, имате ли впечатлението, че те са свободни да влязат надълбоко около сегашния премиер?
Иван Костов: Да, разбира се. Мисля, че са във възможностите да го направят. Друг е въпросът дали имат истинска причина. Дайте да попитаме така. Защото това е същия въпрос. Защо онези съветници са влезли в полезрението на ДАНС, а да питаме – ако сегашните не влизат, то дали това е, защото ДАНС си затваря очите или не. Освен ДАНС, освен всичко друго, има и медии, които непрекъснато търсят слабостите в нашия живот. Те от това правят своите големи тиражи. В този смисъл не може нещо дълго да се крие, то рано или късно ще се види.
Водещ: Цветан Цветанов каза, че ДАНС е работила за създаване на парламентарна група в сегашното НС, която да бъде контролирана от агенцията и по този начин да влияе на управлението на държавата. Има ли такава ПГ, г-н Костов?
Иван Костов: Трябва да отговори г-н Цветанов какво е имал предвид точно.
Водещ: Вие трябва да сте много информиран.
Иван Костов: Аз съм информиран и още преди изборите съм ги говорил тези неща и съм предупреждавал. Ние казвахме, че ДАНС се занимава с партийно инженерство, помните ли? Имахме такива остри критики по време на самата на ДАНС.
Водещ: Коя е партията на ДАНС?
Иван Костов: ДАНС се занимава с партийно инженерство и сочихме партиите, които са инженерна партия на самото ДАНС.
Водещ: Кои са?
Иван Костов: Едната беше ЛИДЕР, а другата РЗС. Това бяха нашите примери от преди кампанията.
Водещ: Тоест вие казвате сега, продължавате изречението на Цветанов и казвате, че има наистина, не само е работила ДАНС, но има и парламентарна група.
Иван Костов: Да, но ДАНС, тъй като тези хора вече не са там, възможностите да контролират групата вече са нищожни или силно са намалели. Това е при положение, че се е реализирал целият инженерен замисъл. Тоест създава се правителство на същата управлявала коалиция или в някаква друга формация, подкрепена с някой, който е влязъл в парламента и се запазва и господин Петко Сертов и неговият кабинет, тогава да, но сега нещата са съвсем различни, така че този замисъл целият се е провалил.
Водещ: През седмицата обяснявахте по край случая “Рибново”, че и тази акция, която е правила ДАНС е била излишна. Не е имало етническото напрежение, заради което беше направена?
Иван Костов: Вярно, не е имало, нормално състояние на нещата е предизвикало несиметрично активни и агресивни действия на ДАНС.
Водещ: Тази информация, която излезе от значение ли е за сигурността на държавата изобщо?
Иван Костов: Коя?
Водещ: Този доклад, който излезе за Стефан Гамизов, Алексей Петров, връзките за Сертов.
Иван Костов: Много по-голямо значение за сигурността на страната, тоест много по-голямо поражение върху системата за защита на страната ни нанесе предишният доклад – справка, отчетът за полугодието, който видяхме факсимиле в новия вестник. Този доклад с тази информация осветява по недопустим начин ДАНС и го паралеризира под светлината на прожектори, помага много силно на противниците на ДАНС, на тези, които работят срещу националната сигурност на страната и в изключителна степен предупреждава престъпниците, които са били на път да бъдат разработвани и заловени. Предупреждава ги да изработват алиби, да преустановят дейността, извършва се колосална щета. Сега в момента създават се дела, оперативни дела, механизми на действие, ако щете дори начините, по които се организира зашитата на сигурността на страната и сега трябва това всичко да отиде в архив, това всичко да се направи на ново, да се подходи по друг начин. Пример ще ви дам, както с делото “Лиана”, дело, в което се разкриваха черните каси на БСП и на ДПС. Самото осветяване на разработката на ГДБОП фактически я прекрати, защото предупреди тези, срещу които беше насочена и те започнаха да си изключват телефоните, да ги хвърлят, да минават на други телефони. Изобщо изпокриха се, скриха самата каса, попречиха удар да бъде нанесен на това, тоест от същия вид щета, но в много по-широки раздели, тъй като не е само за едно оперативно дело, а за много нанася публикуването на този отчет.
Водещ: Главният прокурор задава един прост, но доста логичен въпрос – защо доклади като този се разнасят на хартия като през миналия век, а не са на влашка със секретни пароли, при които самото отваряне ще показва кой го е чел, защото като е на хартия може да го чете всеки без да разбереш, че го е чел.
Иван Костов: Това е много интелигентно и навременно повдигане на въпроса. Надявам се, че ще бъде решен въпросът по начина, по който той предлага.
Водещ: Тоест вашата комисия смята ли това да премине през законодателно, например, решение?
Иван Костов: Това няма нужда от законодателно решение, по-скоро въпрос на организация може да се направи.
Водещ: Да не се разпечатват докладите.
Иван Костов: Разбира се.
Водещ: Стана ли ясно, вие разбрахте ли как доклад за министър – председателя се отзовава в съвестен гражданин, например Алексей Петров. Вие няма да ми кажете как е станало това, но поне знаете ли го?
Иван Костов: Нямам как да знам, но вероятно следствието, което прави прокуратурата по някакъв начин разкрива нещата. Осъществиха разпити и предполагам са напреднали. Нашите варианти са два. Или господин Станишев се опитва да натопи още някой и заедно с него носят вината и ще трябва да изтърпят обвинението и да се бранят от обвиненията пред съда. Това е единният начин. Другият начин е той да не каже с кого са имали, че е имал и съучастник. Аз предполагам, че той по-скоро сигурно ще натопи някой, предполагам, аз не мога със сигурност…
Водещ: Единият вариант е лично Станишев да го е дал на Петров, а другият е някой да го е дал на Петров предаден от Станишев. Това ли е ?
Иван Костов: Да, защото Станишев не може да каже, примерно, дадох го на Алексей Петров. Може би му е много неудобно да каже подобно нещо и затова ще натопи някой.
Водещ: А защо му е било да му го дава или чрез някой да му го дава? Каква е връзката?
Иван Костов: Предупреждава ги, той предупреждава целия кръг за разработката срещу тях. Това, което ви казахте, когато ме питахте риторично, като зададохте няколкото си въпроса – това ли е, това ли е, да едно от тези неща беше точно това. Предупреждава ги и по този начин им дава шанс да си изградят защитата.
Водещ: Днес Цвета Маркова, която води Държавната комисия по сигурността на информацията казва, че изтичането на секретни доклади, понеже Бойко Борисов говори за 9, даже 10 доклади, в никаква степен не застрашава нито националните интереси, нито ангажиментите на България в НАТО. Вие мислите ли, че тези хора от НАТО, ако имат някаква много тайна информация, която засяга цялата организация и в частност България и работят, я разработват във връзка със сигурността на целия съюз, ще я дадат на тази държава, която …
Иван Костов: Не няма да я дадат, защото при нас губенето на доклади е пандемия. Това е невъзможно, как 9 доклада. Това е изумително. Вижте, ако беше само един можете вината на господин Станишев по някакъв начин защитата да я сведе до непредпазливост, обаче 9. Знаете ли какво е 9 оригинални доклада да попаднат в ръце, в които не трябва да попадат?
Водещ: На талибаните, например.
Иван Костов: Знаете ли какво е оригинали, не копия, а оригинали да попадат. Това е… Не мога да споделя спокойствието на шефа на Комисията за защита на класифицираната информация, по никакъв начин. Първо е притеснението, което вие изразихте, че ако се държим така с класифицираната информация, никой няма да ни дава класифицирана информация и втори път – опасно е да изчезват оригинални доклади, защото това, просто не ми се обсъжда публично какви опасни последици.
Водещ: Според Сергей Станишев, впрочем, за да завършим тази тема, вие смятате, че бившият премиер трябва да бъде изправен на съд за това?
Иван Костов: Иначе няма никакво правосъдие в България, защото това е голяма щета на системата за сигурност на държавата.
Водещ: Станишев обаче казва, че чрез скандалите със спецслужбите се отклонява вниманието от дейността на правителството в първите му 100 дни, от това, че не разбира нищо от бюджет. Станишев визира конкретно Бойко Борисов.
Иван Костов: Може би има и такъв момент, но може би хората искат това да видят в момента, че са наказани бившите управляващи, че са разкрити престъпленията им. Защо хората искат това, за да не допускат новите. Същата практика.
Водещ: Да, обаче и отвън, от пресата отвън и то от държави, които по принцип са по-критично настроение, особено медиите към България, отново започват критичните публикации, които като че ли бяха спрели. “Ди Пресе”, австрийският вестник – “Много шум, малко програма”, френско – икономическо списание “Лекспансион” казват в последния си брой – цели сектори от българската икономика остават контролирани от мафията – убийства, отвличания, масови измами. Има покъртителни описания на казино, например в столичен хотел.
Иван Костов: Хайде да ги забраним, хайде да ги забраним, хайде подкрепете ме, хайде да направим една кампания “Ние сме държава на мафията, защото сме държава на хазарта”.
Водещ:Има много държави…
Иван Костов: Няма държави, няма такива, няма цивилизована държава, в която …
Водещ: Що е Лас Вегас?
Иван Костов: Лас Вегас няма нищо общо с организацията на българския пазар. И Лас Вегас и Атланта, това са големи акционерни държавни фирми, които, в които данъчните са вътре в самите казина. Това е само на тези места и никъде другаде в САЩ не е разрешено да се играе хазарт под монопола на федералното правителство, монополно положение. Моля ви се, въобще не давайте пример. Хайде, дайте да забраним хазарта.
Водещ: Това за вас ще носи бюджетно решение, така ли?
Иван Костов: Никакво бюджетно решение не е. Това са стотина милиона, а щетите са за милиарди.
Водещ:Защо щети?
Иван Костов: Защото щетите са огромни, защото мафия и хазарт е едно и също нещо. Мафия и хазарт са две страни на една монета. Ако хазартът не е наистина изцяло контролиран, изкъсо държан от държавата и ако не е забранен.
Водещ: Това препоръчвате ли го?
Иван Костов: Няма европейска страна, в която хазартът да е свободен, да е частен и да е монополно контролиран. Няма такова нещо. Това е големият структурен недъг на българската структурна система.
Водещ: Това е една от препоръките ви, така ли, към ГЕРБ?
Иван Костов: Перат се парите, грубо казано в казината, особено в ръцете, частни ръце или монополно – частни ръце са част от пералната машина за пари. Това е хазартът.
Водещ: Сега, вие, ние правим запис, /…/ слушателите в момента ден преди излъчването, вие дадохте преди малко пресконференция, в която представихте вашите предложения по управленската програма на ГЕРБ, която ние още не я знаем, впрочем. Какви вие препоръки давате? Едно явно го развихте подробно преди малко с хазарта. Друго какво предлагате?
Иван Костов: Не, това за хазарта, аз съм запознал кампания и ще я водя.
Водещ: Тоест това не е кампания на Синята коалиция.
Иван Костов: Това е моя лична …
Водещ: Лична идея.
Иван Костов: Да. Така, започнал съм го и няма да го спра. Нашите идеи са шест. Първата е групирана във връзка със съдебната система, органи за противодействие на престъпността и корупцията и тя е желание в програмата на правителството да се запише, че се осъществи посредством конституционна реформа и посредством промяна на Закона за съдебната власт да се премахне на първо място корупцията по време на избори и на второ място да се осъществи наистина до край реформата в съдебната власт. Да се реформира сектора за сигурност на основата на приета национална стратегия за сигурност, задължително това да има ангажимент, че се направи, освен това, управлението на сектора, на целия, за сигурността да се премахне двувластието, защото в момента има двувластие в България. Управлява се и от президента, и от министър-председателя. Секторът за сигурност трябва да бъде управляван от изпълнителната власт. Трябва, настояваме да се запише, че ще бъдат отстранени всички бивши служители на ДС от ръководни длъжности в сектора за сигурност и че със закони ще се уредят, защото още не са уредени Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и Военното разузнаване.
Водещ: Противно на очакванията, най-важните ви идеи са не в икономиката…
Иван Костов: Ето икономическите. Икономическите са две групи. Първата е антикризисно данъчно законодателство. Ние очакваме правителството да ни подкрепи да се намали данъка на едноличния търговец и то в следващата година, тъй като тази година изпускаме.
Водещ: 2011?
Иван Костов: 2011 година. Да се намали срока за възстановяване на ДДС от тази…
Водещ: Това не беше ли отхвърлено през тази седмица…
Иван Костов: Считаме, че може да бъде намерен компромис и да бъде реализирано. Предлагаме намаляване на общата ставка на ДДС от 20 на 18%.
Водещ: Кога?
Иван Костов: В рамките на мандата на това правителство.
Водещ: Това не го ли пише в програмата, която дадоха.
Иван Костов: Пише го, ама не казват нито колко, нито кога.
Водещ: Сигурен съм, че в нашето студио са казвали точно същото. Даже за 16% говореше Симеон Дянков.
Иван Костов: Не са го написали обаче. Хайде да го напишем, казваме ние. Затова искаме ние да конкретизираме нещата. И за да се компенсират загубени данъчни приходи, предлагаме да се вдигне данъка върху хазарта и двете му форми до 15 на сто.
Водещ: Нали щеше да се маха.
Иван Костов: Докато го махнем, докато успее моята лична битка с българския хазарт, предлагаме просто да бъдат накарани да платят поне малко повече приходи в бюджета. И другата група мерки са свързани с премахване на създаденото от предишното правителство корупционни възможности през законодателството за възлагане на обществени поръчки. Много пробойни отвориха Сакскобургготски, след това ДПС и БСП. Създадоха наистина много възможности за корупционни практики през законодателството, което урежда обществените поръчки. Това е третата група. Четвъртата е ясно да се запише ангажимента, че се гарантира енергийната сигурност чрез диверсификация на доставките на енергийни ресурси, като се прекрати едностранната зависимост от Русия.
Водещ: Пише ли нещо за енергийните проекти в тази програма на правителството?
Иван Костов: Да. Има нещо.
Водещ: Какво пише?
Иван Костов: Внимателно са се изказали, но ние искаме този принцип да залегне като политически, като поведенчески, като организационен. Настояваме българското правителство, тъй като предишното въобще бягаше от това като дявол от тамян, да се включи активно в изработването, във формирането на общата европейска енергийна политика, защото това е най-важния начин, през който България може да получи гаранции за своята енергийна сигурност. Предлагаме да се обяви, че е приоритетно изграждането на газопровода “Набуко” и приоритетно е свързването на нашата газопреносна мрежа с тази на Румъния и Гърция, за да можем да бъдем предпазени в случай на…
Водещ: Това не го ли пише?
Иван Костов: Не. След това предлагаме да се запушат всички пробойни, ще говоря вече груби и на едро, в Здравноосигурителната каса, всички престъпления с източване на пари от касата, като първа стъпка към завършване на здравната реформа. Ангажимент да бъде завършена реформата в болничното здравеопазване.
Водещ: Тоест, вие ще подкрепите обявените намерения за закриване на отделения и цели болници през тази седмица от министъра на здравеопазването под натиска на намаления бюджет?
Иван Костов: По този начин поставен въпросът аз не мога да отговоря. Мога да говоря обаче за конкретни болници, ако разгледаме конкретното им състояние. Принципът е следният. Болниците са направени, за да лекуват болни. Ако в една болница не се лекуват достатъчен брой болни, няма право да съществува. Както няма право да съществува едно училище, в което няма достатъчен брой деца. Това е същият принцип. Иначе ние издържаме болнична система заради самата система, а не заради пациентите, за да се лекуват. Освен това, предлагаме много силен ангажимент да се запише за това, че здравната система ще гарантира приоритетно лечение на социалнозначимите заболявания, което е ключа към здравето на нацията и удължаването живота на българите. Те са 4-5 групи заболявания, които искат наистина държавата да поеме и чрез НЗОК, разбира се, да поеме лечението на всички, които са здравноосигурени лица. Освен това, задължително трябва да се постави като цел да бъдат увеличени броят на хората, които са здравноосигурени и това да бъде последователна и целенасочена политика, защото това е възстановяване н обществената солидарност в сектора на здравеопазването. И една външнополитическа, така да я кажем, теза – ние сме на мнението, че България трябва да изработи своя националноотговорна политика по отношение на преговорите между Турция и ЕС и да се включи активно в преговорите, формирайки общата европейска позиция.
Водещ: Каква да бъде българската позиция?
Иван Костов: Ние искаме турските власти да преустановят да се намесват във вътрешния политически живот на България, да уважават суверенитета на страната, защото е недопустимо между две европейски съседни страни едната да организира гласуване в полза на една партия от другата. Това го няма просто никъде. Невъзможно е като опит, освен това те се намесват дълбоко в делата на българските мюсюлмани, в главното мюфтийство. Това трябва да се преустанови. Няма как политически българската държава да се намесва в делата на Българската православна църква, а да се търпи вмешателства на чужда политическа структура върху делата на българските мюсюлмани не е редно. Това е наистина допустимо между цивилизовани страни.
Водещ: Тези шест точки какво показват?
Иван Костов: Но нека, нека едновременно с това да сме заинтересовани от развитието на икономически, търговски отношения, общи инфраструктурни проекти и така нат. Това е наш интерес и техен интерес.
Водещ: Тези шест точки на Синята коалиция към ГЕРБ за управленската програма какво показват, че вие одобрявате по принцип програмата, която е предложил ГЕРБ за своя мандат или напротив, че трябва сериозно да бъде ревизирана?
Иван Костов: Ние казваме, че сме готови, че имаме готовност да подкрепим програмата, защото тя е близка до нашите приоритети и принципи и освен това там е записано, че връщането на доверието към ЕС и отварянето на европейското финансиране е във фокуса на правителството, в една от най-важните му цели и така трябва да бъде. Ние не можем да не ги подкрепим за това и напротив, приветстваме ги. Това е така да се каже наистина най-важното нещо. Освен това виждаме, че правителството прави разумни и правилни стъпки за гарантиране на енергийната сигурност на страната и си поставя за цел да атакува престъпността и корупцията, да бъде безкомпромисно, поне първите 90 дни никой не може да ги упрекне, че не правят това нещо. И ще вземем решението си като видим каква част от нашите предложения, че нашите предложения и идеи са отразени в тяхната управленска програма. Тогава ще подкрепим, в случай, че тези неща ще станат, ще подкрепим и бюджета и управленската програма.
Водещ: Тоест бюджетът е обвързан с включването на тези ваши шест предложения?
Иван Костов: Някои от мерките, които предложихме се отнасят дори за бюджета …
Водещ: За променянето им в данъчни ставки.
Иван Костов: Да.
Водещ: От това ще зависи дали ще подкрепите. А иначе бюджетът добър ли е, проектът, който видяхте?
Иван Костов: Днес го получих от финансовия министър, за което съм благодарен. Ще седна, ще сядам с колегите и до понеделник ние ще направим дълбок анализ.
Водещ: Първи анализи, които четох…
Иван Костов: В понеделник …
Водещ: 41,6% от БВП се преразпределят през държавата. Това противоречи на цялата дясна философия за по-малко разходи през държавата.
Иван Костов: Заповядайте на пресконференцията на ДСБ в 11.30 часа и ще кажем мнението си.
Водещ: Събота и неделя ще четете бюджета.
Иван Костов: Да, всички ще работим, всички /…/ партийни комисии ще го анализират, всяка своята част и ще кажем накрая общото си мнение.
Водещ: Лидерът на ДСБ и съпредседател на “Синята коалиция”, както и председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов в “Седмицата”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...