Иван Костов: Ние сме гаранта за спирането на БСП!

Водещ: Добър ден, г-н Костов. По силата на нашия вътрешен ред, правилник, жребий, сте първият събеседник в серията от предавания, посветени на изборите.
Иван Костов: Благодаря на Вашата телевизия, защото прави това без заплащане; така да се каже – без корист.
Водещ: Възползвам се от тази реплика да кажа, че всички онези, които не желаят да участват, демонстрират, според мен, изключително завидно материално положение, според мен – дори пренебрежение към материалната тема, тъй като те могат да си позволят да платят огромни суми за видеоклипове и платена реклама. А тук, където имат свободна трибуна за изява, по някакви си техни причини не желаят да се възползват. Това говори зле за тяхното отношение към парите на данъкоплатците и още по-зле – за отношението им към парите, ако евентуално управляват тази държава. Съжалявам, това е моя реплика. Не искам да Ви въвличам в този разговор. Но тъй като вече се случиха някои неща, а и предстоят да се случат други в това отношение. Нека да вземем повод от ставащото през седмицата, ако щете – дори от последните часове. Централната избирателна комисия буквално преди часове най-после разреши казуса с бюлетината. Щяло да има две бюлетини – едната за българите в чужбина и едната – за българите в България. Това е Соломоновското решение. Но все пак – защо се стигна до този скандал, който доведе до предположение, че просто няма да има избори?
Иван Костов: Вие сигурно говорите за това, че ние, искам да подчертая това, първи видяхме, че правителството нарушава закона в страната, като се опитва със средства на данъкоплатеца да прави кампания в своя полза. Обявихме това на специална пресконференция. И казахме, че се злоупотребява с парите на данъкоплатеца, тъй като, ще обясня в какво се състои казусът. Не може, разбира се, изборите да се превръщат в лотария. Това е незаконно. Изобщо, лотария не се организира по този начин. Но, от друга страна, не може да се прави кампания в полза на каквото и да било, ако правителството е субект на тази кампания по време на избори. Защото законът казва кой точно е субект на кампанията – това са партиите, коалициите, кандидатите за народни представители, техните застъпници; това са гражданите и техните сдружения. Те могат да правят кампания в полза на гласуване, в отказ на гласуване, в полза на една партия, в отказ от гласуване за една партия. “Черни”, “бели” кампании – те могат да ги правят. Но правителството не може да участва с каквато и да било кампания по време на изборите. То не може да бъде субект. Защото веднага получава преимущество в сравнение с останалите и това е нечестност. Това е непочтеност. Това никой не го е правил досега.
Водещ: Т.е. Вие сте убеден, че в случая става дума за законна ситуация, а не за морал, или, как да кажа, въпрос на поведение – че е незаконно да има такава лотария, твърдите Вие.
Иван Костов: Незаконно е да се прави кампания, субект на която е правителството. Правителството не може да прави никаква кампания. В закона, който посочва кой е субект по време на изборите, правителството липсва. В този смисъл решението на правителството е незаконно. И ние още в момента когато констатирахме това, заявихме, че в момента, когато излезе решението в Държавен вестник, ние ще го атакуваме пред Върховния административен съд. Това, разбира се, не може да спре изборите. Това са спекулации – евтини.
Водещ: Какво е Вашето тълкувание на факта, че Вашият представител в Централната избирателна комисия се съюзи заедно с всички останали срещу НДСВ. Да търсим ли някакъв знак за след изборите на този факт?
Иван Костов: Не може правителството на НДСВ да прави кампания по време на изборите, защото получава преимущества като политическа сила. Това е очевидно за всички, които участват в изборите, затова всички се противопоставят. Не е редно това да се прави с общите пари. Просто бъркат в кацата с меда.
Водещ: Това е причината Вие да се съюзите с останалите, а не защото давате знак на някоя от политическите сили, че сте променили отношението си в хода на тази кампания.
Иван Костов: Не, не, разбира се. Нарушава се законът. За пореден път в България се нарушава законът.
Водещ: И до края на изборите Вие ще се придържате към избраната линия да сте във формат сами, без да правите оферти на никого.
Иван Костов: Нашето решение да се явим сами е много правилно. То е подкрепено от нашите съмишленици и симпатизанти. Ние влязохме в кампания и виждаме как върви кампанията.
Водещ: Как проверявате тяхното настроение, понеже казахте, че е подкрепена? Писмена ли е, анкети ли правихте?Иван Костов: Не, не. Виждаме как откликват на нашата кампания. Ние направихме в Стара Загора митинг, който беше по-добър, отколкото националния митинг на ОДС в София. Направихме откриване в най-голямата зала в Бургас, където дойдоха 3 пъти повече хора, отколкото на събирането на НДСВ, посетено от Симеон Сакскобургготски. Това е нашата малка социология, ако можем така да кажем, за начина по който върви кампанията и затова как хората посрещат нашето самостоятелно явяване.
Водещ: Никоя партия не отива на избори, за да ги загуби. Разбирам вашият оптимизъм. Естествено, че вие това ще кажете. И все пак тези срещи в залите…
Иван Костов: …това са факти…
Водещ: …да , това са срещи в зали, не са митинги, където някак си се размива всичко. Има ли някаква техническа хватка във всичко това?
Иван Костов: Имаше и митинги в Стара Загора и той беше чудесно посетен от много хора с много добро настроение. Ние съдим освен по това че идват, но и от начина, по който се държат. Те са с приповдигнато настроение, нашите съмишленици и симпатизанти. Това е безспорно, то се вижда.
Водещ: На последните избори, като че ли всички бяха срещу вас като управляващи, срещу вас, като бивш министър-председател, който по някакъв начин трябваше да понесе наказателния вот. Сега сте като че ли в друга ситуация. Ако съдим по ставащото в ЦИК иде ред на сегашните управляващи да изпитат …Какви поуки извлякохте вие от тази ситуация?
Иван Костов: Ние не извличаме поуки от тази ситуация. В този оперативен смисъл искам само да кажа, че много преди всички да се обявят преди Симеон Сакскобургготски, Екатерина Михайлова от трибуната в НС му каза да си ходи. В този смисъл, ние сме наистина лидера на политическите идеи. Ние обявяваме първи нещата, както в случая дори и с тази лотария, предизборна. ДСБ са водещи в представянето на политическите идеи, в очертаването на тенденциите, в които се движат всички останали. Останалите рано или късно тръгват след нас. Нека си припомним, че когато Екатерина Михайлова каза това на Симеон, БСП даваше подкрепата си за Симеон Сакскобургготски.
Водещ: Защо не заложихте, поне до сега не си личи това, поне от клиповете всички виждаме в националния ефир, защо не заложихте на антитезата?
Иван Костов: Ние имаме силна теза, защото сме осмислили каузата на страната и действително притежаваме воля, нещо да постигне България. Аз си мислех какво точно да кажа на нашите зрители. Волята е целеустремена човешка сила. За да се концентрира човешката сила и да се насочи към постигането на определен цел, трябва да бъде генерирана и мотивирана. Тя се мотивира с големи идеи, с големи каузи. Нашата кауза е голяма. Ние сме за силна България в обединена Европа, защото оценяваме рискът да бъдем слаби и бедни в периферията на същата тази Европа. От там генерираме нашата политическа воля и мислим, че това е най-важното за управлението на страната.Защото тези 4 години, пред очите на всички се видя деградацията на политическата воля за управление на страната. Страната ни загуби целите си, загуби целеустремеността си, изпусна 2 милиарда лева, протегнати от ЕС като предприсъединителни фондове, върна ги, не направи инфраструктурни проекти и много други неща, които не биваше да се правят, просто защото не знаеше какво искаше да постигне това. Това ние го притежавам и от друга гледна точка, когато имаш тези цели, когато имаш високи амбиции за страната си, няма нужда да водиш негативна кампания. Какво значение имат другите. Освен това, вижте какво се е случило. Ние отчитаме следното. Преходният период беше период на конфронтация. Имаше страшни сблъсъци, през които ни преминавахме. Имаше черни знамена, имаше предатели, имаше митинги против НАТО и какво ли нямаше…
Водещ: …защо употребявате тази терминология спрямо ваши бивши съмишленици?
Иван Костов: аз съм готов пак да я употребя, ако се появи някои, който каже да излезем от НАТО, ченгетата да отидат на ключови места в управлението на страната и хайде да реабилитираме комунистическия режим , хайде да му простим затова, че е извършил престъпления…
Водещ: …проклятието за България…
Иван Костов: …да, но аз съм се променил, защото съм се убедил, че тази конфронтация вече е минало. България вече има нов консенсус. За тези неща вече не се спори. За НАТО не се спори, за приватизацията не се спори, за пазарната икономика се разбра най-накрая, че идва от приватизацията и реституцията, а не се посажда отгоре, от ЕС. Когато се разбраха тези неща няма нужда да се връщаме към черна кампания. По-добре е всички да представим своите идеи. Но очевидно не всички имаме идеи за бъдещето на България.
Водещ: Обещахме на зрителите и нека да бъдем последователни в това и нека кажем какво се случва до момента във Франция, където французите гласуват на референдум ЕК
Водещ: Ако правилно съм разбрал, г-н Костов, от ваши досегашни изяви по медиите, включително и от предизборните ви клипове, вие не оспорвате цялата приемственост на политиката на България, посока влизане в ЕС и по тази тема нямате особени разногласия с управляващите. Така ли е?
Иван Костов: И да и не. Ние не оспорваме постигната цел. Но ние считаме, че интересите на България не бяха защитени добре.
Водещ: В кои аспекти?
Иван Костов: По много аспекти. Те са широко известни на хората, но аз искам да ви върна към това, което все пак се коментира. Франция си иска националната държава. Франция иска националните интереси да бъдат защитени добре в Европейската общност. Тя е за такава Европа, в която всички защитават своите национални интереси, там в общото се получава общият знаменател и се решават възникващите проблеми. България не отива по този начин е ЕС. България отива много сервилна, непретендираща, ограничена , отива съгласила се на всичко, неповдигнала ключови въпроси за своята енергетика, за своето земеделие, не отива по начина по който трябва да отиде, а това е все пак една средно голяма европейска страна. Страна като Австрия, като Швеция, страни които са авторитетни в ЕС, ние сме просто един лилипут, социален, икономически, политически лилипут и се държим като лилипут, което е най-лошото…
Водещ: …точно това щях да кажа, ако сме по дефиниция, но дали нещо може да се промени?
Иван Костов: По дефиниция ние сме средно голяма европейска страна, която ако има амбицията да постигне нещо ще го направи. Ако няма амбицията тя ще си остане бедна.Водещ: Каква е амбицията, вие да постигнете със самото заглавие на партията, затова сме говорили още веднъж, неотдавна в това студио. Но пък като сега са избори и вероятно има развитие на тенденциите. По какъв начин вие сега опонирате, в тази предизборна кампания, на тезата, че ДСБ съдържа националистически подтекст в себе си?
Иван Костов: Защитата на националните интереси е приоритет на всяка дясна партия. Ние сме хората, които носим тази дясна кауза. Ние нямаме илюзии, че Европа отваря врати и зад вратите крие рискове, предизвикателства и дава възможности и шансове. Това трябва да се отчита, ако сме трезво мислещи. Ние не можем да бием барабани и едновременно с това да се плашим. Аз казах на една среща с хората, какво ми каза моята майка. Тя казва, когато дойде хубаво не се радвай много, когато дойде лошо не се бой. ЕС не е нито нещо, от което трябва да се боим, нито нещо, от което трябва много да се радваме. И от тази гледна точка политиката на ДСБ е опряна на съвършено конкретни неща. И ако позволите искам поне нещо да кажа, от практически опит. Ние например сме се обявили срещу излишъците, които постига това правителство. Това правителство, за времето на своето управление, всяка година постига бюджетни излишъци, т.е. събира излишни пари от хората . Пари, които няма план да ги харчи. Взема ги от мен, от вас, взема ги от българските фирми и след това тези пари вече не са в България, изнася ги като фискален резерв, дава ги на някого, но тези пари вече не участват във вътрешния оборот. Тези пари са 3 милиарда и 200 милиона лева. Представете си каква сума пари, огромна, за тези четири години и за първите месеци на тази година са отнети като сила от българската икономика. Това е сила, която България има нужда от нея, не да й се отнема, а да й се връща, да не й се отнема. На тази политика ние наричаме политика на силна България.
Водещ: Като става дума за финанси и макроикономика, по която вие сте специалист, ще се възползвате ли от това, че външният дълг на България расте и това зле ли е, като постижение, в кавички, на сегашното управление?
Иван Костов: Това управление направи нещо много лошо. То направи такива спекули с външния дълг на България, които ако не бяха направени, нямаше да се плати много по-скъпо за обслужването на този дълг, който те генерираха на мястото на заменения. Защото те махнаха брейди-облигации, за 2 милиарда долара и ги замениха с глобални облигации. По първите се плащаше лихва около процент и половина, два, два и нещо, а по вторите се плаща над 7,5 % до 8, 25 на сто. Тази разлика от по-скъпия дълг е 600 милиона лева. До края на тази година ще бъдат платени, откакто се появиха глобалните облигации. Ето вижте как се отнемат пари от българският данъкоплатец и се пращат в чужбина като лихви за обслужване на дълг. Това не е политика в полза на българите. Това е политика в полза на притежателите на български дълг. Ето за това говорим , когато казваме, че не сме доволни от управлението на Сакскобургготски, от управлението на дълга.
Водещ: Но не може да отречете, че има положително икономическо развитие както в макроикономическото развитие, така и в параметрите, които интересуват отделния човек. Все пак има и нарастване на доходите…
Иван Костов: Нарастването на доходите не е два пъти, както го заявиха от НДСВ. Нарастването е с 2%, само 2 реални процента са нараснали доходите, а номинално те завариха 252 лева средна работна заплата и оставят 290 лева средната работна заплата, но това повишение цялото е за сметка на цените. Два процента вътре са чисто повишение. От тази гледна точка е пречупена тенденцията на нарастване на реалните доходи, която имаше в периода 1997-2001. Пречупена е тенденцията на бързо нарастване на реалните доходи. Това се случи заради тези решения за които говорим. Какво правителството на Симеон Сакскобургготски, обаче запази. Съхрани макроикономическата стабилност. Това е факт, но аз вярвам, че всички ще съхранят макроикономичекста стабилност, че по този въпрос няма дебат в България, така както никой не е казал да излезем от ЕС или да излезем от НАТО.
Водещ: Вие какво обещавате на избирателите? Съжалявам много е стандартен този въпрос, но е задължителен в нашата ситуация. Какво бихте направили, ако вие сте на власт за отделния избирател, за отделния човек по отношение на доходите.
Иван Костов: България се нуждае от смело, решително и компетентно самоограничаване на държавата, за да се стимулира бързо икономическото развитие. Държавата трябва да се самоограничи и да преотстъпи доходи на гражданите и на фирмите, за да могат и гражданите и фирмите да тласнат бързо икономическото развитие напред. Това трябва да направи държавата…
Водещ: …но нали това беше направено. Близо 70 процента от българите вече са заети в частния сектор, т.е. те са освободени от държавата.
Иван Костов: не, държавата стои върху тях и работодателите им, отнемайки значителни приходи, които те са произвели като творящи добавена стойност хора. Държавата отнема от тях приходи излишно. Тя не ги харчи. Те не й трябват. Аз ви казах 3 милиарда и 200 милиона досега отнети приходи, от които България няма нужда.
Водещ: Може обаче да се очаква, че ако социалистите спечелят ще има повече държава, отколкото досега при управлението
на НДСВ, в живота на хората?Кой е вашият основен опонент на тези избори. Отново го кажете. Знам, че сте го казвали.
Иван Костов: Вижте БСП заявява, че ще запази това относително присъствие на държавата и ще влезе в приходите на държавата, ще ги преразпредели и ще наруши равновесията, които има вътре. Тя това си го заявява. БСП е наш основен политически противник по силата на много причини. Те не са само макроикономически. Те са свързани и с нашия геополитически избор и със сигурността на страната, те са свързани с борбата срещу бившия репресивен апарат, с изтласкването от нашата политическа сцена, от нашия обществен живот. Те са свързани с това, че ние сме против реабилитацията на комунистическия режим. Цялата тази носталгия, която те събуждат и която носят със себе си. Ние сме против тях, защото те няма капацитет да управляват страната. Това се вижда по лидера им, който няма очевидно подготовка, нито опита, нито знанията. Вижда се от екипа около него, това са министрите от кабинета на Жан Виденов. Това са Георги Пирински, Румен Овчаров, Червеняков, Папаризов.
Водещ: Но не издигате лозунга да спрете БСП към властта?
Иван Костов: Ние казваме, че сме срещу БСП. Ние не искаме БСП да управлява страната и аз ви казвам, че БСП няма да управлява страната. Във всички случаи тя няма да има мнозинство. С този лидер, с този екип, с тези послания хората ще разберат за какво става дума и ще разберат, че БСП е рисковано в този момент. Тя няма да завърши реформите, от които се нуждае България.
Водещ: Вие понесохте много удари през последните години, след като слязохте от властта. Не сте от хората, които молят за снизхождение. Но няколкократно намекнахте, че тези удари, атаки срещу вас са били много тежки за вашето семейство. Превъзмогнахте ли обидата?
Иван Костов: Това беше много голяма кампания-изключително силна, клеветническа, лъжлива. Не пожали нищо, нито мен, нито членовете на семейството ми. Водеше се по един начин, който бившият репресивен апарат се насочва към хората, за да ги пречупи вътрешно. Те това правят, или манипулират или пречупват или убиват. Показали са го, че по отношение на Георги Марков например постъпиха с крайната мярка. Но това се опитват да направят . Тази кампания срещу мен и семейството ми е неуспешна, ако целта е била да ме пречупи. Защото нито ме е пречупила, нито ме е направила човек зад гняв, омраза, ненавист към другите или обида или каквото и да друго чувство. Аз останах с положително отношение към нещата. Притежавам тази смелост и решителност и компетентност, която никой не може да постави под въпрос и с тях съм прегърнал каузата на ДСБ, каузата, която смятам, че е напълно реалистична за България и може да се осъществи.
Водещ: За вас казват, че се стремите към властта. Хипотезата да управлявате като че ли не е много реалистична точно в това НС. За сметка на това от ваше име се говори често, че се целите в следващ мандат, при положение, че има едно неясно управление от гледна точка на мнозинството и тогава вече вие като опозиция ще се утвърдите. Има ли нещо вярно в тези твърдения?
Иван Костов: Ние отправяме посланията си към всички, които са срещу БСП, защото ние сме гаранта за спирането на БСП, а това е извън всякакво съмнение. Ние сме отправили посланията си и срещу хората, които са срещу Симеон Сакскобургготски и срещу начина, по който Ахмед Доган осребрява своето участие във властта. Ние сме гаранта, че тези ще бъдат спрени, ако хората гласуват с бюлетина номер 8 за ДСБ.
Водещ: Това е подходящ финал за нашия разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...