Иван Костов: Не съм си позволявал да се сърдя

nesnaecht: Г-н Костов, след като няма да спечелите следващите избори, с кого мислите да се коалирате при условия че сте се изпокарали с всичките или не им признавате, че са по-силни от вас ?

Иван Костов до nesnaecht: Вярно е, че сме алтернатива на тези партии, които направиха такъв политически ортаклък помежду си, че няма значение дали са власт или в опозиция.
Ето нашите политически позиции. Да дискутираме върху тях конкретно:

ПОЛИТИЧЕСКИ ПОЗИЦИИ

Ние ще работим за силна България в обединена Европа, като се опираме на своите програмни документи, на реформаторския си политически опит. Управляващото “Движение” на бившия монарх е зависимо от комунистическата олигархия, от нейния бивш репресивен апарат и от престъпните групировки. Затова ние сме категорична опозиция в 39-то Народно събрание.
Обявяваме се за предсрочни парламентарни избори, защото либерално-социалното управление на НДСВ и ДПС, подкрепено от президентът Г.Първанов и БСП, е вредно за България .
Готови сме да се явим самостоятелно на следващите парламентарни избори или заедно с политически партньори, с които споделяме еднакви ценности, принципи на взаимодействие и имаме едни и същи политически противници. Ние сме наследници на управлението на ОДС. Ще защитаваме и ще се опираме на неговите постижения.
Ние сме за нова структура, състав и организация на властите в България, която може да се осъществи единствено с нова конституция.
Настояваме категорично архивите на бившата Държавна сигурност да бъдат предадени на Централния държавен архив на Република България и по този начин се осигури публичен достъп до досиетата на бившите служители на комунистическия репресивен режим.
Ние настояваме също служителите и сътрудниците на комунистическия репресивен апарат да не заемат ръководни длъжности в армията, МВР, публичната администрация, обществените медии и дипломацията.
За нас няма специален български етнически модел, чийто изключителен защитник и гарант е ръководството на ДПС. Ние сме за европейска интеграция и свободно съжителство на хората с различен етнос и религия.
Наш основен политически противник е БСП, защото е партия на левите политически експерименти, на популизма и на неразумното управление. Настояваме тя да се извини на българския народ за престъпленията на комунистическия режим и да се отрече публично от своето антибългарско минало. Намираме комунистическите символи и названия за унизителни за нашето национално достойнство.

Drug: От цялата дясна пасмина вие сте ми най-симпатичен. Защо избрахте да бъдете лидер на дясна партия? По би ви подхождало да бъдете центрист. Десните партии защитават частните корпоративни интереси и са известни с антисоциална политика, а и СДС доказа, че интересите на народа са му последна грижа. Как смятате да привлечете привърженици за една дясна партия? Ще използвате ли разлюбения от СДС “антикомунизъм” или ще го оставите на бившите ви сподвижници като недоразумението Надежда Михайлова?

В Европа левите партии са свързани с големия бизнес. Най-красноречив пример са Италия, Германия и дори Великобритания. Изобщо това до голяма степен класово и марксистко разделение отдавна не е валидно в Европа.

Tim: 1. Защо от 2001 г. непрекъснато хвърляте картата на “досиетата, ченгетата и т.н.”, след като ви бяхме гласували пълно доверие и имахте толкоз възможности да решите въпроса от 1997 до 2001 г? Или дайте смислено обяснение за пропуските си, или не демагогствайте по въпроса.
2. След като сте толкоз против комунистическата система, следва да сте не по-малко против мероприятията й. Едно от тия “народни” мероприятия е т.нар. Народен съд. Вие приемате ли го или го отричате?
Друго подобно “народно мероприятие” е т.нар. Референдум от 1946 г. Вие, като българин и афиширан противник на тоталитарната система приемате ли законността му или не?
3. Кога бяхте искрен и принципен? Когато се радвахте на едновремешната подкрепа на царя за СДС, а СДС даваше надежди, че ще защитава Търновската конституция, или сега, когато царят се оказа ваш конкурент в отстояване на европейската ориентация на БГ?
4. Кога бяхте принципен и искрен? Когато навремето се изказвахте против национализма или сега, когато заигравате с него?
5. Бихте ли обяснили с какво вашето управление навремето беше по-полезно от това на НДСВ, за което непрестанно тръбите, че било вредно? Вредно за кого? За вас лично или за България?
6. Бихте ли посочили най-големите пропуски на вашето правителство навремето и какво мислите да правите, за да не се повторят те отново?
7. Вие в политиката в каква роля ще бъдете: на вълк единак, на водач на глутница, менажер на съмишленици или член на екип?
8. Аз разглеждам ДСБ като партия за вашия личен политически реванш. Бихте ли оборили с някакви солидни аргументи една подобна теза.

1. На въпроса за досиетата и лустрацията вече отговорих. Добавям, че това е процес на разграждане на остатъците от “империята на злото”, изискващ време и работа. Този процес беше прекратен от НДСВ, ДПС и БСП със закриването на комисията по досиетата. Това доведе до отказване на достъп до класифицирана информация на българския посланик в НАТО на военното аташе в НАТО, както и за кандидат-посланика ни в Канада. Познайте от един път каква е причината за отказа!
2. Не приемам унищожаването на толкова много хора посредством т. нар. Народен съд. Не е имало политически условия за провеждане на референдум.
Днес България е република по силата на конституцията, а не на референдума. Като републиканец съм откъм републиканската страна на медала.
3. Никога Симеон Сакскобургготски не е давал политическа подкрепа на СДС. Фактите говорят за това, че е давал такава подкрепа през 1997 г. и през 2001 г. винаги на ДПС.
4. Предлагам да уточним понятията си. Да искаш родината си силна, тоест, със силни държавни институции; с ефикасна държава; с богати граждани, с отворено общество – без етническо гето; да я искаш като първостепенен политически фактор в Югоизточна Европа и Черноморието, не е национализъм а изказване на българските интереси.
5. Ако не разбирате разликата в политическите цели и задачи, които стояха пред България през 1997 г. и през 2001 г. без моите обяснения, няма да мога да ви помогна в този форум.
6. Не успяхме да завършим реформите в секторите за сигурност, армията и МВР, не завършихме реформата в здравеопазването и образованието, не успяхме да приватизираме БТК.
7. Противно на личащото във вашия контекст мнение винаги съм бил и ще бъда водещ член на екип.
8. Изпращам ви Учредителната декларация, за да коментирате по същество.

Антибиотик: Г-н Костов, аз нямам въпроси – аз имам твърдение (изложено на това място неколкократно) – паднал български политик не се е изправял и едва ли ще бъдете първият нарушил правилото. Ако историята ме опровергае, ще ви се извиня лично – имаме доста общи познати и приятели, така че не е трудно да ви поднеса извиненията си.
Не давайте пример с Васил Радославов – той просто е загубил избори, а вие паднахте – много факти няма да изреждам – само един – не приехте по европейски загубата на изборите, а избрахте да бъдете паднал политик, а не загубил избори?

Иван Костов: Няма сериозна демократична традиция в България, на която да се позоваваме. Опитът в развитите демокрации дава много свидетелства, че това се е случвало.
След загубата на изборите отстъпих ръководството на СДС и имах намерение да се оттегля от политиката. И след поражението на изборите останах с чувството за изпълнен дълг. Мълчанието ми беше, може би недобре разбран израз на толерантност към новото ръководство.

Светло пиво: Смятате ли, че ще успеете да пробиете монархо-турско-комунистическата “идеология”… Аз не смятам, че такова животно не съществува, но все пак има ли шансове България да стане нормална държава. Поздрави от една далечна държава…. Желая успех !

Да, смятам, че ще успея да пробия сегашния партиен сговор между НДСВ, БСП и ДПС.

Krux: Един прост, кратък, смислен въпрос от една обикновена електорална единица, която даже не знае отговора.
Г-н Костов, още ли се сърдите на народа? Ако влезете в голямата политика отново, ще имате ли едно наум за тоя народ? Ако пък не успеете да влезете, още повече ли ще ни се сърдите?

Иван Костов: Както стана ясно от предния ми отговор, не съм си позволявал да се сърдя. Това са неуместни обяснения за моето мълчание, които изглежда сте възприели от писания в печата.

Bay Hasan: Господин Костов, бихте ли отговорили:
1.Защо прекарахте по най-долен начин вашия троянски кон Гюнер Тахир ?
2. Имате ли въобще спомени от вашето прословуто изказване след избори`2001, където ставаше и дума за скъсалата се връзка между вас и неразбралия ви български народ…Или по-скоро смятате, че простият народец отдавна е забравил за това?

1.Той се оказа сътрудник на бившия репресивен апарат.
2.Връзката бе очевидно скъсана, а какво е разбрал народът, гласувайки за НДСВ, е ясно едва днес .

starija hush: Казвате че не сте националист, а партията ви ще бъде дясна. Възможни ли са в политиката такива марксически отклонения?

Десните партии защитават най-твърдо националните интереси на своите страни.

Opalaa: Костов, кога ще се излекуваш от нелепия си месиански комплекс?

Хората се делят на такива, които живеят с чувство за призвание,, и такива, които се считат жертва на съдбата. Вие от кои сте?

smarty: Г-н Костов, толкова ли не се научихте на политика и дипломация през последните 15 години, че не може да разберете, че няма да влезете в следващия парламент и сте на бунището на историята. Това не означава, че няма да останете в нея като пропаднал политик.

Привет на БКП и БСП. И знайте, че и Вас Ви обичам.

Ина Тодорова: Опаааа, забравих много важен въпрос!
Г-син Костов, ако влезете с партията си в следващия парламент, ще се коалирате ли със силния на деня – БСП?

Няма да се коалираме с БСП. Но не забравяйте, че БСП вече е на власт със своите: президент, министри, заместник-министри, шефове на специални служби, дипломати, върнати в органите служители на бившия репресивен апарат.

karajata: Г-н Костов, на 9 март 2004 год. се навършиха 19 години от деня, когато турски терористи взривиха вагона за майки с деца близо до гара Буново. Вие къде бяхте на тази дата? Бяхте ли на това място, за да се поклоните пред паметта на убитите деца и техните придружители (майки, баби, дядовци)?
Защо не станахте инициатор за изграждане на паметник на жертвите на турския тероризъм? Защо позволявахте да се организират предизвикателно пищни тържества в чест на така внушаваните от Доган “жертви на възродителния процес”?

Иван Костов до karajata:
1. Разкрихме досиетата на ръководителите на ДПС и разобличихме най-успешното “активно мероприятие” на бившия репресивен апарат.
2. Длъжен сте, ако сте демократ, да направите разлика между насилственото депортиране на стотици хиляди български граждани и един терористичен акт. Той не може да бъде оправдание за прогонването на тези наши съграждани.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...