Иван Костов: Не съм се договарял с Виденов и Добрев

Иван Костов е най-интригуващата и коментирана личност в историята на прехода. Колкото обичан, толкова и мразен, бившият премиер не е оспорван само за едно – че думата му винаги тежи в политическото битие. Лидерът на ДСБ е закален в най-сложни политически битки и сам признава и днес, че знае как да воюва. Зададохме своите въпроси към Иван Костов, след като изскочиха нови факти покрай паметните исторически събития, когато на ръба на национална катастрофа правителството на Жан Виденов падна от власт, а СДС пое държавното кормило. Провокирани бяхме и от твърденията на бившия главен редактор на в. “Стандарт” Юлий Москов, който разкри, че Иван Костов се е срещал шест пъти с бившия вътрешен министър и номиниран тогава за премиер Николай Добрев, за да подготвят сдаването на властта. Ден по-късно Костов хвърли още светлина, като добави, че и Жан Виденов е присъствал на тези срещи.

Г-н Костов, след толкова години отново се разравят факти и обстоятелства около падането на правителството на Жан Виденов и идването ви на власт през 1997 г. Стана ясно, че сте имали няколко срещи с номинирания тогава за премиер Николай Добрев, който впоследствие предаде мандата. Какво се случи тогава, какво поиска от вас и вие от него?

Вижте, имало е срещи и с него, и с лидерите на другите политически формации. Трябва да знаете, че по това време имаше много активен политически дебат между всички основни политически фактори. Всички срещи бяха посветени на тази тема – да не се допусне насилие, да не хвърлим страната в някакви размирици, да не се пролива кръв, не дай си, Боже. Това беше основната грижа. Сега разбираме, че това е било някакъв грях, по начина по който се интерпретира това от определени доносници на Държавна сигурност. Сега разбирам, че това не е трябвало така да се направи – едва ли не, че е трябвало да се сблъскаме, да се предизвикат размирици.

Какви документи получихте от Николай Добрев тогава? Тогавашният главен редактор на “Стандарт” Юлий Москов разкри, че министърът ви е дал 3 папки, но не пожела да каже нищо за тяхното съдържание.

Що се отнася до папките – аз разпространявам и си служа само с неща, които са свързани и произтичат от закона. Разпространяваме с моите колеги становища и позиции на ДСБ. Наскоро един ваш колега ме попита вие защо еди-кой си доклад не го дадохте на медиите. Ние не даваме доклади на медиите, защото не сме медийна групировка, нито информационна агенция. Казваме това, което мислим, като политически позиции. От тази гледна точка другите неща ги взимаме за сведение, както и всяка публична и непублична информация, която става достояние на нашите анализатори. Това е.

Г-н Костов, направихте ли тогава някаква договорка с Добрев, за да поемете властта?

Не е възможна договорка, вие ме познавате от 20 години и знаете, че никога не бих се съгласил да отворя политически чадър за човек, който е извършил нарушение пред закона. Последващите многобройни дела срещу министри от правителството на Жан Виденов, и не само министри, са красноречиво доказателство за това, че не е имало политически чадър.

Изненадващото е, че точно Жан Виденов, който дори е присъствал на въпросните срещи, преди около седмица се изкара твърде ласкаво за вас -заяви, че сте бил най-независимият премиер на прехода. Вие обаче не влязохте в тона му и не му отвърнахте със същото.

Защото сте се съмнявали досега… (смее се)

Не сме се съмнявали, че сте независим, но е странно, че ваш тежък политически противник като Виденов го казва.

За да кажеш на американците, че няма да допуснеш повторна депортация на албанци в България, да им кажеш, че няма да приемеш руските условия за доставка на газ, да им кажеш, че не си съгласен страната ти да бъде записана като зона на исторически претенции на Русия, както я бяха записали, означава, че съм бил независим. А да кажеш на руснаците, че няма да прелетят от тук, че няма да кацнат на летището в Прищина и да ги възпираш всеки път, когато са посягали на българските интереси, показва, че няма как да съм бил зависим, когато и да било, от тази сила. Така че аз не мога да отговоря на г-н Жан Виденов със същото, не мога да му призная, че е водил добра политика, че е бил независим и т.н., не мога да направя това. Защото по този начин ще стигнем до момент, в който Луканов е вадел България от кризата, а ние сме я съсипали, а Жан Виденов е дал верните решения за България и ние сме дошли и сме я довършили. Ще стигнем до това. А доносниците от Държавна сигурност са се насочили точно към тая идея. Не приемам такива неща. Това е издевателство над истината.

Г-н Костов, имат ли връзка атаките срещу вас с рязката ви позиция срещу АЕЦ “Белене”? Сега извадихте куп аргументи, за да определите референдума като противоконституционен.

Казахме това още преди две седмици – че от момента, в който нарекохме АЕЦ “Белене” най-голямата измама на българския посткомунизъм, започна кампания. И не само срещу мен, тя започна срещу мои колеги и това е нормално. Ние знаем как се воюва. Вижте обаче кое е интересното. Не припознават тези доносници, тези лобисти, тези хора, които живеят от хонорари от АЕЦ “Белене” – не припознават други противници освен нас. Вижте, опитват да се обаждат и други политически партии, и други хора – никой не притегля така като магнит яростта на тези, които ни карат сега да гласуваме противоконституционния закон. Никой не притегля ненавистта така, както ние. Което за мен е обект на гордост. Нека го кажа съвсем ясно.

При тези срещи включваха ли се и дипломатически лица?

Не, не. По това време един дипломат на една велика страна казваше – приемете, моля ви се, и съставете правителство с БСП. В момента, в който ги чухме тия неща, никога повече не сме слушали дипломати, защото това означава, че тези хора се бяха загубили в ситуацията, в онези времена. Нямаше как да повлияят. След това затова аз съм наречен в някои телеграми, разкрити от “Уикилийкс”, че съм самонадеян. Използват такива определения, за да кажат, че не са могли никога да прокарат каквото и да било. Но нека говорим за днешната политика. За историята винаги има време.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...