Иван Костов: Не се виждам с Бойко Борисов в един отбор

www.blitz.bg

07 октомври 2009, 11:23

Едно интервю на Мария Друмева
София, България
“Да ви кажа откровено, аз не се виждам в отбора на Борисов. Това няма как са стане”. Това каза лидерът на ДСБ и председател на Парламентарната комисия за контрол дейността на ДАНС Иван Костов в интервю.

– Г-н Костов, спомняте ли си как когато бяхте премиер на България, ви сравняваха със Стефан Стамболов?

– Да, разбира се.

– И сега същите хора сравняват Бойко Борисов със Стефан Стамболов.

– Хубаво е еталонът да е Стефан Стамболов. По това спор няма. Добре е, че и че има хора, които биват съизмервани с него. Въпреки, че нека си го кажем, при такива съпоставки винаги има много подмазвачество. Човек не трябва да губи реалната преценка за нещата, когато чува такива неща за себе си. Но обществото има нужда от своите идоли и герои. Те са моралните му жалони. Общество без герои не съществува.

– Като си говорим за подмазвачество, каквото вие виждате при сравняването на всеки силен премиер на България със Стамболов, аз се сещам за това как пръв Вежди Рашидов каза: “Бойко е новият Стамболов”. Как ще коментирате подобен тип поведение?

– Хайде да не се задълбочаваме толкова много с този Стамболов. Моля ви! Не се притеснявайте от нищо, но не може цялото интервю да е за това \кой кого и защо е сравняван със Стамболов\.

– “Задълбочавам” темата, защото казахте че има слагачество. Значи, вие го усещате…

– Щом ви го казвам, значи го усещам.

– И как се справяте с подмазвачите?

– Човек не трябва да губи собствената си самокритична преценка.

– В момента вие ръководите една от ключовите комисии в парламента – тази за контрол върху ДАНС.

– А не би трябвало да е така. Това е временно състояние и причината е, че при предишното управление ДАНС се замеси в много скандали, но това ще отшуми. Скандалите ще приключат, ще се тръгне на чисто. Ето, започват да излизат много важни и тежки въпроси – закон за ДАНС, разработки… Колкото по-силна е защитата на нашата национална сигурност, толкова по-малко ще се говори за ДАНС. И колкото е по-слаба е, толкова повече ще присъства в медиите.

– Направи ми впечатление как в сутрешния блок на бТВ при Николай Бареков казахте, че случайно сте поел шефството на комисията за контрол върху ДАНС?

– Да, така е.

– Ива Николова в интервю за нашия вестник обаче коментира вашите думи така: “При Иван Костов нищо случайно няма. Той не прави случайни неща”.

– Е…Казвам ви, че в този случай, стана случайно. От Синята коалиция нямаше кандидат за тази комисия и реших аз да вляза. Яне Янев пък се оказа номиниран за председател на две комисии и избра тази за корупцията. Наистина това стана случайно. Разбира се, не е случайно решението ми да вляза в тази комисия, защото имам необходимата компетентност и опит, занимавал съм се с въпросите на националната сигурност. Писал съм концепция за национална сигурност, участвал съм, ръководил съм Съвета за сигурността в Министерски съвет, отразявал съм тежки проблеми, свързани със сигурността на страната и то в много сложен период, взимал съм много трудни решения. Разбирам от тези въпроси. Не зная дали няма да се окаже за някой хора, че разбирам твърде много и то при извършени прекомерни закононарушения. Защото нещата натам вървят.

– Това ще е добре за България. Защо, когато поехте комисията, казахте, че Алексей Петров не ви интересува?

– Да, така казах. Не ме интересува персонално. Не може да ме интересува една персона в ДАНС. Но ме интересуват закононарушенията, които може да се окаже, че са правени там. В този смисъл за него ще се вземе отношение, но това не заслужава медийно внимание. С помощта на доста усилия и финансови средства около този човек е надут голям медиен балон. Името му е превърнато в мит. Обществото и медиите трябва да си отговорят дали този мит е създаден заслужено или за да прикрие нещо друго. Но този въпрос стои пред обществото, не пред комисията. А какво медиите са създали? Ние не контролираме медиите – ние контролираме самата Държавна агенция за национална сигурност. Аз казах, че има много сериозни несъответствия в неговото присъствие в ДАНС. Посочил съм ги – това е много смущаващо. В нито една организация, която се занимава със сигурността на страната не може да има свободни електрони. Има ли свободни електрони – това означава ядрен разпад. Тези системи са монолитни, сериозни, стабилни. Трябва да е ясно – въпросите от националната сигурност са не само много важни, но и са от такова естество, че всеки погрешен прочит на заплахи за националната сигурност много лесно се превръща в посегателство върху правата и свободите на гражданите.

– Медиен мит ли е че ДАНС е дърпала конците при управлението на страната? Защото, ако е така, то човек като Алексей Петров изобщо не е за подценяване?

– Ще ги изясняваме тези неща. Това са много тежки въпроси.

– Така е. Но не забелязвате ли, че вие свободно говорите за г-н Петров, докато той не реагира. Той няма нито едно публично изказване относно ваше становище, касаещо личността му?

– Явно няма какво да каже. Какво да каже, че е имало кабинет на председателя г-н Сертов преди седми април 2009 г.? Не е имало! Такива са фактите. Когато казах, че г-н Петко Сертов е подписал и е предложил подслушване на тези и тези лица, се вдигна много шум и врява, но накрая се разбра, че е точно така. Подписът на Сертов го има. И как така той самият не знае това?

– Някой разчитат изпращането на г-н Петко Сертов на дипломатическа мисия в Гърция като жест към него, като един вид реванш?

– О, не знам. Това не е моя работа. Аз се притеснявам, че ние не сме завършили становището на комисията по делото “Галерия”. Това може да стане тази седмица, а може и по-късно. Затова съм много ограничен в коментарите и трябва да проявите разбиране.

– Издателят Недялко Недялков каза, че вие изнасяте класифицирана информация след като го назовахте като един от хората, заради които е стартирала едната “Галерия”?

– Не е информиран. Това не е класифицирана, а декласифицирана информация. Но това стана ясно. Имаше объркване и на някои членове на комисията, но се надявам че скоро всички членове, ще да могат да работят добре с класифицирана информация – за това се изискват определени умения, познания и доста внимание.

– Преди да обяви, че изнасяте класифицирана информация в.”Уикенд” на първа страница написаха, че са били обект на подслушване. Няма ли вероятност някой да ви вкара в капан?

– Не, не могат да ме вкарат. А и моето име се използва в тази страна 20 години от кого ли не…

– Казват, че съдят Иван Костов за имидж, възможно ли е на ваш гръб някой да си прави дивиденти?

– Да! Може би има нещо такава. Много често тези опити не довеждат до нищо и накрая утихват. Ние сме малко безкритични в това отношение – често не търсим сметка защо някой е нарушил закона, та какво остава за подобни постъпки …много важно.

– Е, добре, г-н Недялко Недялков ще ви съди ли?

– Ами?! Той трябва да съди други (Смее се). Защо не съди тези, които са му нанесли щетите. Всъщност мисля, че хората, които са извършвали тежки нарушения в “Галерия”, направиха един несръчен опит да ме атакуват.

– Несръчен опит? Г-н Недялко Недялков е сред най-големите и успешни български издатели.

– Това си е негова работа. Той май вече не е издател.

– Мислите ли?

– Така твърдят.

– Така твърдят, но не се знае.

– Това не е моя работа. Не е моя работа кой какъв е, с какво се занимава. Мога да ви уверя, че не съм чел, макар да можех, ничии разговори между хората в разработката. Считам, че е абсолютно нередно надничането в личното пространство на хората – нещо, което според мен, е било правено без основание. Не съм си позволил подобно нещо – затова и не знам какви са тези хора в разработките “Галерия”.

– Добре, според вас беше ли ДАНС политическа полиция, разчистваше ли политически сметки, бореше ли корупцията по висшите етажи на властта или я прикриваше?

– Вижте ДАНС е много голяма организация. Тя се ангажира с многобройни въпроси – да се даде една глобална оценка само за месец работа – ще бъде много лековато, ще бъде някакъв вид политиканстване. Такава оценка в момента не е сериозно да се дава..

– Можем ли да определим битката ДАНС това битка на две концепции за това как изглежда агенцията?

– Не, аз не знам изобщо дали е имало две концепции… Две концепции не е имало…

– Защо да не е имало? Нима няма две концепции за ДАНС – вашата и тяхната \ на Сертов, Станишев, Алексей Петров\?

– Е, къде ме намесихте мен? Не, не… моля ви се! ДАНС е създадена по концепция на тройната коалиция. ДАНС е окончателен продукт, опредметена концепция, която функционира с определени правила, които са записани в закони и подзаконови актове. Сега вече има нов закон за ДАНС, който ние ще разгледаме и едва сега може да се говори, че се появява нова концепция. В никакъв случай обаче това не е концепцията на Иван Костов! Тази концепция, залегнала в закона за ДАНС е на управляващата партия ГЕРБ. И, ако нещо сбъркат, те си носят отговорност. Ако успеят, пак техни ще са лаврите.

– Вие сега сте в един екип с Бойко Борисов?

– А това пък откъде дойде?!

– Не сте ли в един екип с г-н Борисов?

– Е, как да сме в един екип, ние не сме управляващи. Синята коалиция не е управляваща.

– Не сте управляващи, но “играете” в един отбор с премиера?!

– Като треньори ли играем, като рефери, като съдии, като публика? Как играем, като какво? Като фенове?! Не знам, ако приложим тези футболни термини… Да ви кажа откровено, аз не се виждам в отбора на Борисов. Това няма как са стане.

– Значи тази метафора не е точна?

– Е, имах си аз!

– След колко време би се родил политически субект, който да е истинска противодействаща сила на ГЕРБ?

– А, не не… не знам…

– Значи ГЕРБ е много мощна и силна….

– Не е ясно колко е мощна и силна.. В България нищо не е толкова мощно и силно. Популисткият вот не е мощен и силен, той не е зрял. Мощен и силен е вотът в Германия. Това е мощен и силен вот, това е мощна и силна формация, която спечели в тежък сблъсък с опонента и то без популизъм, обещавайки истински. Това е сериозна сила. У нас няма такава. Да ме прощават, но ГЕРБ не отговоря на тази дефиниция.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...