Иван Костов: Не приемам прозвището Командир

Иван Костов разговаря с читатели на “Сега” в Интернет-форума на вестника в продължение на 4 часа, с което постави своеобразен рекорд в рубриката “Диалози”. Той отговори на 57 въпроса. В три поредни броя публикуваме най-интересното.

Естет: И защо БСП ша ни “вкара” у Европата, както Първанката ни “вкара” у НАТО?
Иван Костов: Избирателите решават кой да ги представлява и вкарва в НАТО и ЕС.

kaily
1. Имате ли прегрешения към българския народ при последното си управление и ако да – какви?
2. Кои конкретно бяха спънките, които ви попречиха, когато бяхте на власт, да изпълните същите онези обещания, които отново давате сега?
3. Кое ви кара да мислите, че сега вече ще ги изпълните?
4. Справедлив ли е българският съд?
5. Смятате ли, че демокрация значи не само инцидентно право на суверена – т.е. народът да гласува веднъж на 4 години, а и право на отзоваване на свои представители, право на взимане на решения чрез референдуми и право на постоянен контрол над своите избраници?
6. Ако смятате, че властта на народа е иззета неправомерно от злокачествена политическа прослойка, какви мерки възнамерявате да предприемете в тази насока?
Благодаря за конкретните ви, по същество, адекватни отговори.

Иван Костов: 1. Не съм се облагодетелствал лично, нито мои близки. Бил съм безкористен и принципен. При вземането на решенията съм се ръководел от българските интереси. Но съм грешал. Като християнин знам, че дори самата висока амбиция е грях, а аз имам високи амбиции за България.
2. България днес има съвсем различна изходна позиция в сравнение с 1997 г.. Тогава трябваше да се спасява финансово и икономически и едновременно да се правят тежки реформи. Сега и по-точно след приключването на прехода, в страната ни има възможност и трябва да се реализират цели, свързани със сигурността, стандарта и качеството на живота на отделния български гражданин.
3. Личната ми убеденост, сила и решителност, качествата на хората, които са с мен, и опитът, който имаме всички.
4. Не е работа на политиците да оценяват съда.
5. И сега избирателите имат възможност за допълнителен контрол, но правото на избор не случайно е на 4 години, защото това дава известна стабилност на държавните институции.
6. Само създаване на политическа партийна алтернатива.

Белия негър: 1. Защо след 15 години демокрация, финансовото състояние на България е по-катастрофално и от водилата 12 години гражданска война Югославия ? И не казвайте, че не е вярно, че сърбите … са по-малко бедни и обезверени от българите !
2. Как става така, че сърбите приватизират своите бомбардирани държавни фирми по изгодно от нашите в България ?( Не ви пращам конкретни примери, за да не заемам пространството на други форумци.)

Иван Костов: 1. Финансовото състояние на България е несравнимо по-добро от това на Сърбия, по всеки от финансовите показатели, по които може да се оцени: относителен дял на външния дълг, валутен резерв, стабилност на националната валута, бюджетен дефицит и пр.
2. По-важните причини са, че:
1. Сръбската икономика беше развита по западен, а нашата по съветски образец; 2. Сърбия е почти в Централна Европа и затова има своите стратегически преимущества пред нас, които сме в периферията.

99: Гусин Костов, ако мое и на мене да ми отговориш, с две цифри само: колку гепи?

Иван Костов: Николко

Естет: Брат`чед, ша са звиняваш ли на народа или ша чекаме още 45 лазарника?

Иван Костов: Ако сте с такива политически убеждения, че трябва да се извиня пред вас, за това, че преориентирах България от Изток на Запад, че осъществих най-тежките реформи, че преди това отнех имуществото на БКП и казионните организации – извинявам се, но не съжалявам.

Ина Тодорова: Г-н Костов, само два въпроса:
1. Защо приватизирахте активи на българската икономика на стойност от 26 милиарда долара за смешната сума от 1.5 млрд.? Кой ви даде идеята за този вид приватизация?
2. Колко и какви помощи получи СДС от САЩ, за да извърши своята “нежна революция”? Колко и какви финансови инжекции получи СДС от чужбина през своето управление и продължава да получава? Смятате ли, че финансирането на политическите партии отвън е част от новия политически морал в България?

Иван Костов: 1. В учебниците по икономика пише, че едно нещо струва толкова, колкото платят за него.
2. СДС не е получавал от САЩ нито един долар и нито един лев.

BG TR: Кой е по-демократ? Доган, който е пострадал от тоталитаризма, или Костов, който защитавал в лекциите си тоталитарния режим? Приятен ден…

Иван Костов: Доган да обясни лично дали е точно да се казва, че е “пострадал” в качеството си на агент на ДС.
Не съм защитавал в лекциите си тоталитарния режим. Първо, защото бях асистент по политическа икономия на капитализма; Второ, защото заради упражненията, които водех срещу мен бе направена разработка от ДС, за която вестниците писаха и документите, от която лично съм виждал. Трето, това е причината да бъде прогонен от ВИИ през 1979 г. Когато станах доцент в ТУ и започнах да чета лекции, бях един от първите, които се обявиха за прекратяване на обучението на студентите по политическа икономия на социализма.

Hamer: Г-н Костов, моля да ми отговорите на следните въпроси:
1. Ще отречете ли, че СДС и вие лично в качеството си на партиен лидер и министър-председател имате голяма заслуга за легитимирането и утвърждаването на ДПС, такова каквото е?
2. За 4 години законодателна и изпълнителна власт защо не направихте поне опит да “обезвредите” и “деактивирате” макар и малка част от бившата Държавна сигурност?
3. Защо след 20 години преход продължавате да внушавате на хората, че злото Държавна сигурност е все така могъщо и всепоглъщащо и как тогава смятате да се справите с него, ако отново получите властта?

Иван Костов:
1. Да, ще отрека, защото историческите факти говорят друго.
2. Направих, но силите и времето стигнаха до някъде. Бяха отворени досиетата, направи се комисия за тях. Бяха предложени два закона с лустрационни текстове, единият от които бе спрян от Конституционния съд.
3. Това зло не е могъщо и всепоглъщащо. То е остатък от “Империята на злото”, която всички трябва да разградим. Тази задача не е нито главна, нито основна, нито най-важната, но е необходимо да бъде решена.

pain: Какво бъдеще виждате пред СДС? Ясно, това е друга партия, вече чужда за вас, но все пак сигурно вече ви тресе носталгията по нея. Днес четох в “Сега”, че СДС вече е пета политическа сила в София и твърдо трета в страната. Та, докъде може да стигне Съюзът на демократичните сили?
Благодаря ви предварително.

Иван Костов: Според мен СДС трябва да се преоснове, за да се спаси от зависимостите, в които все по-дълбоко изпада.

Естет: Убаво де, братчедът Костов чел ли е Модель-я? Аз мисля, че не е – иначе немаше да е толку смел, че да се вясва насам…. че и на демократ да ми ся маскира.

Иван Костов: Брат`чед, за сведение: Нито един от моите братовчеди не е участвал в приватизацията, нито един не заема публична административна длъжност, нито един от тях няма своя фирма.

mahayogavesso: 1. Според йогите вегетарианството прави хората душевно възвишени, идеалисти и оптимисти, но в същото време ги лишава от агресивност. Как съчетавате слабостта на тялото и липсата на агресивност, идващи от вегетарианството ви, с нуждата да сте агресивен, каквато е работата на политика?(Става въпрос за сатвичната и раджастичната личност)
2. Знаете ли, че много хора са разочаровани от вас?

Иван Костов: 1. Да си политик не е нужна агресивност, а твърдост. Вегетарианството в това отношение помага.
2. Видях го на изборите 2001 г., но много други не са.

Бела Дона: Здравейте, г-н Костов.
1. Защо нямаше НИТО ЕДИН наказан за Виденовия побой на студенти пред сградата на Народното събрание? Далеч съм от мисълта, че вие лично носите отговорност за това, но като тогавашна първокурсничка и участничка в студентската стачка ми е интересен вашият коментар.
2. Какви качества открихте в Йордан Цонев, които ви накараха да мислите, че този човек е изключително подходящ за ръководенето на ключова парламентарна комисия? Има още стотици недоразумения като него, но използвам този пример, за да разбера по какви критерии подбирате сътрудниците си.
3. Плашите ли се или се ласкаете от т.нар. “костовизъм”? Аз самата искрено се възхищавам от някои ваши качества, уважавам ви стотици пъти повече от останалите политици, оценявам това, което направихте за България, но вече съм на 26, а не на 19 и ми се струва прекалено наивно да гласувам за една партия само защото харесвам лидера й.
4. Като човек, свързан донякъде с висшето образование, имате ли мнение за изкуственото разграничаване по съветски модел между “хуманитаристика” и “математика”, довело до жалки гледки като филолог, който не може да се оправи с компютър, и програмист, който не знае кой е Мопасан?
5. Според Томас Джеферсън, една от най-трудните задачи на един политик е да обикне народа си като свое дете. Вие успяхте ли да го направите? Или смятате, че това са “безсмислени душевни терзания”?
6. Чел ли сте “За ползата и вредата от историята” на Ницше? Ако да, кой от трите погледа върху историческия процес най-много ви допада?
Последните въпроси са лични и нямат нищо общо с политика, можете да не отговаряте.
1. Какви упражнения предпочитате – натоварващи отделно всяка мускулна група (лицеви опори, коремни преси, гирички) или такива, които разпределят натоварването между различни мускулни групи (тичане, плуване и т.н.)? Йога опитвал ли сте? Питам ви, защото ви личи, че се занимавате за разлика от повечето ви колеги.
2. Играете ли на шах?
3. Случва ли ви се понякога да плачете?
Пожелавам ви щастие.

Иван Костов:
1. Защото трябваше да ги накажат тези, които ги изпратиха да бият. След това същите покриха следите.
2. В ПГ на ОДС той беше почти единствен със специално висше финансово образование и затова ръководството се спря на него.
3. Вярно е, че на различна възраст хората се мотивират по различен начин. Но вярно е също, че степента и качеството на тяхната мотивация е различно по всеки житейски, в това число и политически въпрос. В това няма драма.
4. Основната подготовка на всички студенти трябва да им гарантира компютърна и езикова грамотност.
5. Обичам не само хората, но и всичко българско.
6. Имам предпазливо отношение към Ницше. Не съм чел точно тази книга.
Три лични отговора:
1. Аеробни движения с общо и едновременно натоварване на всички мускулни групи. Да опитвал съм йога, но не практикувам друго освен дихателни упражнения.
2. Не съм играл от много отдавна шах – нямам време.
3. Плаках на погребението на обичания ми вуйчо.
Пожелавам ви също щастие, и здраве.

Цифра
Г-н Костов, каква е икономическата програма на вашата партия? Как възнамерявате да се справите с безработицата? Как възнамерявате да повишите жизнения стандарт на българина, който е много по-нисък в сравнение със западноевропейските страни?

Иван Костов до Цифра: Препращам Програмните насоки на ДСБ в сферата на икономическата политика. Основните насоки на нашата икономическа политика са:
– създаване на условия за устойчив икономически ръст значително над средния за ЕС и на тази основа значително по-бързо от европейското нарастване на трудовите доходи;
– намаляване на общото данъчно и осигурително бреме и оставяне на по-голям разполагаем доход на данъкоплатците;
– поддържане на благоприятна за инвеститорите данъчно-осигурителна среда;
– развиване и защитаване на свободната лоялна конкуренция като основа на пазарната икономика в страната;
– създаване на законодателни и организационни механизми за трайна и ефикасна защита на легалния бизнес от престъпни посегателства;
– осигуряване на ефикасна институционална подкрепа на чуждестранните инвеститори, които реинвестират печалби в България, внедряват нови технологии и развиват експортния потенциал на страната;
– осигуряване на ефикасна защита на кредиторите и сигурност за спестителите;
– съдействане за развитие на пазара на земята и покачване на нейната цена;
– съдействане за развитието на пазара на труда в съответствие с най-добрите европейски практики;
– съдействане за развитието на капиталовия пазар;
– спомагане за засилване ролята на кредита като пазарен регулатор и за рационално използване на националния финансов ресурс;
– съдействане за развитието на пазара на пенсионното, здравното и социалното осигуряване;
– фокусиране на държавната социална закрила само към гражданите, които нямат възможност сами да осигуряват своето нормално съществуване;
– елиминиране на всички фактори, демотивиращи хората и фирмите за продуктивна дейност и предприемачество;
– създаване на силни институции, налагащи безкомпромисното спазване на правилата от всички и ползващи се с доверието на хората;
– повишаване на събираемостта на данъците и на митните сборове;
– превръщане в неизбежни наказанията, предвидени в законите, а санкциите за нарушителите и нелоялните играчи на пазара да бъдат по-големи от рисковете на свободната конкуренция;
– засилване на контрола, санкциите и рисковете за предприемачите от “сивия сектор”, докато той стане напълно неизгоден;
– спиране на навлизането на “мръсни пари” на пазара и унищожаване на финансовите източници и ресурси на организираната престъпност;
– ограничаване на държавните разходи до издържането на желаните от хората публични услуги и сектора на сигурността;
– ограничаване ролята на държавата като предприемач;
– насочване на публичните инвестиции предимно към инфраструктурата, свързана с българското присъствие в обединена Европа и с реализация на специалните геополитически предимства на страната ни;
– осигуряване на икономическа предвидимост чрез балансиран бюджет, силен лев и стабилни търговски банки;
– ниска инфлация, ниски лихви по кредитите и ниски равнища на външния дълг;
– ефективно управление на външния дълг и въздържане от спекулативни операции;
– поддържане системата на валутен борд до влизането на страната ни в Европейския валутен съюз;
– институционално подкрепяне развитието на икономиката на знанието;
– развиване на организационно-икономическата среда за опазване на природата и на околната среда.

Wien: Здравейте, г-н Костов – само два бързи въпроса. Какво ще направите за българските студенти и емигранти в чужбина и как ще ги стимулирате да се върнат? И мислите ли, че ще успеете да се преборите с БСП и НДСВ и разбитите десни за благото на България? Желая ви успех и очаквам с нетърпение отговорите! Благодаря!

Иван Костов: Първо мисля, че е добре да са в чужбина, защото там получават качествено образование, натрупват ценен житейски опит и се учат да се справят сами.
Ще ги стимулираме, когато направим България като страните, които са предпочели. Този път няма алтернатива.
Не само мисля да се преборя, но съм готов да го направя.

Sluncho: Мистер Костов, аз съм канадски българин, живеещ в САЩ, но все пак имам голяма грижа за това какво ще става там. Като каква ви е визията за България след година, 5, 10 и дори 20 години? Нали политикът трябва да има такава?
Как виждате дясно пространство там където и лявото не е добре оформено, а дясното не представлява почти никого? А?
Мислите ли, че монархията не набира сили пак?
Бихте ли се съюзили с нея? Абе ногу въпроси отпрасках, а?

Иван Костов: Каузата ми е СИЛНА БЪЛГАРИЯ В ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА. Целта – сигурността, стандарта и качеството на живот на българина да се доближи до тези на средния европеец. Вярвам, че това може да се постигне в бързо променящия се и развиващ се свят, докато доживея статистическата продължителност на живота на българина. Виждам дясното пространство като реално съществуващо. На 60-те срещи, които имах в последните три месеца с български граждани – симпатизанти на идеята “за силна България в обединена Европа”, самите хора се обявяваха с гордост за принадлежащи към дясното, при това не го свързваха с имущественото си състояние и доходите, а по-скоро с това дали поемат сами отговорността за себе си и семействата си. Левите, като кукувици, снасят тази своя лична отговорност в гнездото на държавата. Не мисля, че монархията набира сили.

RED FAN-LONDON: Г-н Костов, обикновено пиша в други форуми, но днес специално се регистрирах в “Сега”, за да ви задам и аз своите въпроси! Никът ми е свързан със спортна тематика и няма нищо общо с политическите ми пристрастия. Ето въпросите:
1. Кой е отговорен за бруталното разграбване на Авиокомпания “Балкан”? Защо го допуснахте?
2. Защо допуснахте през целия ви мандат първият GSM-оператор да бъде монополист на пазара и в ръцете на международен престъпник?
3. Как оценявате процеса на приватизация в България?

Иван Костов: 1. Фактите са, че през 1997 г. заварихме “Балкан” с 130 милиона щатски долара дългове и компанията беше определена от правителството на Жан Виденов през 1996 година за ликвидация. Приватизацията й беше последен опит да се запазят работните места и да се върнат парите на кредиторите.
2. Според официално писмо на ръководството на “Мобилтел” до компетентния държавен орган, Майкъл Чорни никога не е притежавал компанията. Неговата роля бе изяснена по-късно и когато това стана, бе изгонен от България. Нашето правителство даде лиценза на “Глобул” за втори GSM оператор.
3. Приватизацията оценявам като силно забавена, затова много трудна, дори мъчителна, без купувачи и стратегически инвеститори, които бяха привлечени от страните, направили по-бързо от нас своите реформи. Поставям си оценка на човек свършил “черната” работа. От тази свършена работа няма доволни.

666anti: Иване, беше партиен член – нищо не излезна от тебе! И във Великата Рус се усъвършенствува – пак нищо не стана от тебе! Стана член по пуловерче в началото и при сините, разпердушини синята коалиция, и от там нищо не излезна от тебе! Масон беше – изритаха те, и от там нищо не стана от тебе.

Иван Костов до 666anti:
1. Не съм бил партиен член, нито съм бил кандидат-член на БКП.
2. Бил съм 2 месеца в Украйна в училище за летци, но се върнах да следвам в България. Достоверно ви казвам, не съм бил 2 години в СССР. Изкарал съм специализация за 5 месеца в Москва, където готвих дисертацията си на тема: “Фактори и структура на икономическия растеж”, в която съм използвал знанията си на магистър по математика в СУ “Кл. Охридски” и съм експериментирал различни математически и статистически методи.
3. На първата си снимка като кандидат за народен представител във ВНС съм с тъмносиньо яке.
4. Канен съм, но никога не съм приемал да стана масон. Не приемам квази-политически подходи.

Грациан: Ето и късите ми въпросчета:
1. Чувствуваш ли се комфортно с тоталитаристичния етикет Командира?
2. Защо използваше популистки “кейнсиански” икономически лостове, след като имаше крещяща нужда от “фридмански”?
3. Срамуваш ли се от амбицийките си за стандартна реализация (с всичките му там членувания в БКП, сервилничене на партизански научни величия и т.н.) в развитото социалистическо общество?
4. Защо включихте това навяващо фашистко-популистки асоциации “СИЛНА БЪЛГАРИЯ” в наименованието на партията? Толкова ли подценявате потенциалния си електорат? Не смяташ ли, че такава словесна “Виагра” по прилича да бъде в името на организация с тангринистични амбиции, отколкото на модерна партия с “претенции” за дясност?
5. Каква музика слушаш?

Иван Костов до Грациан:
1. Не приемам прозвището “Командир”.
2. Основният лост за икономическата стабилизация и ствола на политика от 1997 г досега е валутният борд, който е точно “фридмански лост”.
3. В социалистическото общество аз живеех със свои близки приятели в затворена група. Вижте предишния ми отговор за университетската ми кариера.
4. Защото сега България е слаба, а влиза в силен и много богат клуб. Напомням ви, че Тачър, Щойбер, полските десни и кандидатът на демократите за президент Кери издигнаха лозунга за силна родина.
5. Класическа музика – Найо и Джиджи са свидетели. Много обичам и слушам в колата народни песни.

Cruella de Vil:
1. Доколко вие самият сте привърженик на либералната икономика (ниски данъци, олекотен бюрократичен апарат, добри условия за инвестиции)?
2. Защо по време на вашето управление чуждите инвестиции бяха предимно от приватизацията, но не и в построяването на фабрики и заводи със съвременни технологии от чужди компании?
3. Какво попречи тогава и какво пречи сега на водещите световни компании да дойдат у нас, както направиха това в Индия и Китай например?

Иван Костов:
1. Привърженик съм на такива данъци, които дават възможност на властите да гарантират исканите от гражданите публични услуги: не повече, но и не по-малко. Олекотеният бюрократичен апарат го искат както либералите, така и партиите в дясно от центъра; добрите условия за инвестиции също.
2. Преди три години, но и досега, чуждите инвестиции “на зелено” са малко, защото България закъсня с реформите. Другите източноевропейски страни я изпревариха.
3. Малкият вътрешен пазар попречи.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...