Иван Костов: Не можем да подкрепим такъв бюджет

Съпредседателят на Синята коалиция се възмути от отсъствието на правителството и премиера в пленарна зала по време на обсъждането на държавния бюджет за следващата година.
Според него ГЕРБ възкресяват маниера на управление на Тодор Живков, когато депутатитет са били възприемани като безгласни безделници.
Костов намекна, че очевидно за сегашните управляващи е по-важно да се режат ленти на недостроени пътища отколкото да се защитят политиките, залегнали в бюджета за следващата година.

ИВАН КОСТОВ: Уважаема госпожо председател, колеги народни представители! Дълго мислех как да изразя отношението си към това обезценяване на стойностите, за които съм работил в продължение на 20-21 години. Аз виждам парламентът самичък, безпомощен, да обсъжда Закона за бюджета на страната, нещо, което никога не се е случвало досега. Никога не съм си позволявал подобно нещо. Помнят го добре тези, които бяха навремето тук. Винаги, с огромно уважение, кабинетът стои, участва в дебата, отговарят. Това се приемаше като нещо много сериозно, до предишното правителство, когато господин Станишев тук, час и половина един път, реч държа, очевидно пълен с желание да докаже някаква своя правота.
Къде е правотата сега на ГЕРБ? Къде е тази правота? Какъв е този стил на управление? Аз не мога да разбера! Защо се обезценява всичко около нас? Къде са министрите? Защо не отговарят на критиките на депутатите? Къде е премиерът да очертае насоките, да каже в името на какво тази работа не беше свършена? Това е упадък на парламентаризма! Това е поглед като към работа, ще се съглася тука на някакви безделничещи хора, на които това им е работата – да безделничат. И аз да се включа в това безделничене сега, ми се струва много обидно, много недостойно, защото вече някак си ни е показано, че някой се опитва да отнеме властта на парламента, да го принизи през неговата процедура, през неговата традиция. Защото това, за което говоря аз, е традиция. Къде е тази традиция? Защо я няма?
И знаете ли къде намирам отговора? В това, че министър-председателят, за първи път от 10 ноември 1989 г., реабилитира предишния комунистически диктатор Тодор Живков.
Аз съм сигурен в едно, че за Тодор Живков Народното събрание са били същите безделници, нямащи никакво отношение към големите работи, с които той се занимава. И сега този човек е образец за управлението! И аз така си отговарям на това принизяване на ролята на Народното събрание. Щом онзи е образецът, значи ние тука трябва да сме някакви хора напълно излишни, които пречат да се режат лентите на половината платно на бул. “Брюксел” в посока от София към летището, защото след това ще се отреже още един път лентата, от летището към София.
Аз това не го разбирам. Аз това не го разбирам! И след като в най-сериозното нещо, което ние считахме, че сме в Народното събрание – ролята да гарантираме, че това управление върви в правилна посока, че осъществява европейска модернизация, че се движи срещу кризата, щом в това отношение никой не потърси нашата гаранция, никой не потърси нашето мнение нито преди изработването на бюджета, нито по време на изработването, нито след, макар да беше казано, че все ще има някаква консултация, аз се питам ние как даваме гаранция на някой, който не иска никаква гаранция от нас! Ние самите се оказваме хора, които нямат място в тази формация, която се е нагърбила да управлява страната. Това прави ГЕРБ.
Аз не зная дали съзнават, обаче краят ще бъде съвсем друг – няма да има 36 години, както на Тодор Живков. Защото България е друга, България е демократична. Няма комунистически диктатури наоколо и няма как да се проведе друг възродителен процес с правилни цели и по-правилни методи. Няма как да стане това нещо!
Ето защо не можем да подкрепим този бюджет. Благодаря.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...