Иван Костов: Не можахме да се разберем за президент. Нека хората решат

Партньорите в Синята коалиция за изборите наесен ще бъдат опоненти в предварителни през лятото. Така ли си го представяхте, г-н Костов?

Предвиждахме такъв вариант. И го защитавахме още преди 7 месеца, когато започнаха първите преговори между СДС и ДСБ.

А харесва ли ви той?

Да. Това е наше ноу-хау. Това е запазеното средство на автентичната десница да излъчва личности за изборни длъжности и да прави кампании, неподвластни на пари и договорки.

Тогава защо изгубихте толкова време в преговори и оставихте впечатление, че не можете да се разберете кой кого да излъчи?

Винаги има елемент на неразбирателство, щом не се е стигнало до излъчване на единна кандидатура. Има неразбирателство. Но го разреши софийската организация на СДС, която реши да се отиде на отворени предварителни избори за излъчване на кандидат-кмет в София. И тъй като въпросите за президента и столицата бяха обвързани, се стигна естествено до това решение.

Защо ДСБ не преглътнаха предложения от СДС Румен Христов?

Няма политически лидер, който да отиде на такъв компромис. Това означава пълно откъсване на връзката с избирателите, дори с партията, и вземане на някакво елитарно решение. Веднага всички ще заподозрат ръководството в някакви договорки.

Пак ви подозират във взаимно извиване на ръце.

Съвсем нормално е една партия да иска да излъчи кандидат. Както едно бебе иска да проходи, както човек иска да яде. Защо това да е лошо? Това са нормални неща на демокрацията, така се прави политика.

Има ли някой, който сгази първоначална договорка?

Не. Всичко си е на база коректен тон. На преден план е поставена Синята коалиция като възможна алтернатива за управлението на страната. Какъвто и да е резултатът от предварителните избори, Синята коалиция ще има много силен старт наесен. И на следващите парламентарни избори, когато и да са те.

Няма ли да изтощите избирателите си с толкова много вотове, ще остане ли кой да гласува наесен?

Няма да се изтощят. Хората ще бъдат предизвикани да решат кой да ги представлява. Това е най-хубавото предизвикателство. Защото те поемат отговорността.

А вие я сваляте от себе си.

Да. Така се прави. Понякога отговорността се поема от друг фактор, който е в състояние да произведе решението. Щом ние не сме били в състояние…

Така ли щяха да се развият нещата, ако СДС не бяха излъчили Румен Христов, а друг?

Когото и да бяха излъчили, при положение, че СДС-София, отказа да постигне съгласие на база договореност “едната партия номинира президента, другата – кмета на София”, нямаше как да се прави нов компромис с неизвестен край.

Избираеми ли са Светослав Малинов и Румен Христов?

Според мен са избираеми. Единият сигурно повече. Факт е, че Светослав Малинов е и идеолог, и теоретик на консерватизма, на десницата в България. Той бе от хората, които най-активно се стремяха към Синята коалиция. Убеждаваше ръководството, партията, обясняваше, че СДС се променя, много пъти го гледаха накриво тук. Той е човек, който наистина е дал много за Синята коалиция. През призмата на нашите избиратели той е много добра кандидатура.

Ще ви трябват малко повече от тях. Разпознаваем ли е Малинов?

Да. Той е блестящ политолог, уважаван и канен от всички, независимо дали са десни, леви или либерали. Отдаден е на това да пропагандира демокрацията и изкуството на политиката. Аз ходя в едно кафене, където си имам моя фокус група. Там хората са силно въодушевени от кандидатурата му. Така че моята фокус група, с която пия кафето си, веднага реагира. Без даже да питам.

Защо не се кандидатирахте вие?

Защото аз изцяло не отговарям на профила, който сме обсъждали със СДС. Той беше – искаме нов човек, неучаствал в предишни битки, неносещ раните от миналото, ново послание, ново начало.

Ако някой мисли за моята кандидатура, ще му кажа така – много по-важна за мен е Синята коалиция, отколкото да ходя на някакви избори с желание да се убедя, че ДСБ стоят зад мен. ДСБ си стоят зад мен. Затова нямам нужда от потвърждение. Има нужда обаче Синята коалиция да продължи напред.

Какво според вас има предвид Надежда Нейнски с упрека към съпартийците си, че с издигането на Румен Христов играят в договорен мач и подменят ценностите на СДС?

Тя да каже.

Не се ли притеснявате, че може да се окажете въвлечени в договорен мач?

Масово да участват хората в гласуването, и всеки договорен мач се променя. При изборите е така. Ако е едно социологическо допитване до 1500 души, всичко може да се договори. Но резултат при масово участие е трудно.

Не сте ли изкушени от гласовете на ДПС, които според съмненията ще потекат към Румен Христов?

Правилата за предварителните избори ще следват тези за редовните. Там има сериозни ограничения. Например ще се откриват секции там, където има гласове на Синята коалиция. Не на ДПС, “Атака” или ГЕРБ.

В момента мога само да кажа, че ДСБ не участват в никакви уговорки. За определени въпроси в парламента поддържаме контакти с всички партии, но партийни пазарлъци не водим. Освен това моето твърдо убеждение е, че ДПС ще излъчи свой кандидат за президент.

Би било непростима грешка от страна на Доган да не покаже колко е силен. Той така демонстрира какъв принос има за избора на следващия президент. И на тази база ще се приготви да поиска място на трапезата на властимащите. Той това го е играл вече. Няма защо да смени тази характерна за ДПС политическа позиция. С думи прости, той ще избере кого да подкрепи според това кой има шансове да спечели. За да го заведе после той на власт. Другото са някакви страхове, витаещи в пространството.

Няма ли със свой кандидат ДПС да настрои още повече общественото мнение срещу себе си?

Човекът, който има силно желание ДПС да излезе със своя кандидатура, би трябвало да е Бойко Борисов. Ако участва лично той. Тогава за ГЕРБ няма да има проблем. Проблемът може да изскочи от Синята коалиция или някъде отстрани. Защото друг не може да спечели срещу него.

Ще гледаме ли пак при вас вътрешнокоалиционни саботажи в зависимост от това кой спечели предварителните избори?

От наша страна не. Екипът, който ние ще сформираме и ще се бори за спечелване на президентското и кметското място в София, ще тръгне от най-силната позиция. Защото в столицата сме в състояние да мобилизираме най-много хора.

Разбрахте ли се за датата на предварителния вот?

Зависи от изготвянето на правилата. Не е възможно да е 15 май, както иска СДС, по очевидни съображения.

Ще се включи ли царят в президентската надпревара според вас?

Би било чудесно. За да разбере как ще гласуват хората, които той съди в Страсбург за имоти.

А Бойко Борисов?

Мисля, че да. Защото иначе нямат практически никакъв шанс да участват във втория тур. ГЕРБ има тежък проблем. И участвайки, и неучаствайки, Бойко Борисов се приближава към едно голямо политическо фиаско. Ако не участва, техният кандидат ще загуби, може изобщо да не стигне до втори тур. Особено при тия кандидатури, които се подхвърлят – те нямат качествата. Борисов може да изпробва Цветанов, разбира се. И ще разбере как реагира обществото на феномена “Цветанов” – то няма да го класира за втори тур.

А ако Борисов участва лично, ще оголи изцяло изпълнителната власт. Накратко – за него няма добри решения вече.

ДПС обмисля да внесе вот на недоверие вероятно в областта на земеделието. Ще го подкрепите ли?

Това не е подходяща тема за вот. Най-естествено е вотът да бъде насочен срещу Цветанов. Такъв вот Синята коалиция трябва да подкрепи.

Земеделието е малка задача на фона на останалите проблеми в страната. Краят на март мина. Ние не бяхме поканени в Шенген, нали? Това означава, че ЕС не гласува доверие на българските правозащитни органи да защитават европейските граници от контрабанда, търговия с плът, наркотрафик. Кой носи отговорност за това? Ето солиден повод да се иска недоверие на правителството заради Цветанов.

Отговорността е на всички предишни правителства и най-вече на вашето – биха отговорили от ГЕРБ.

Да. И така влизат в хора на Първанов. И показват, че разликата между тях и него е незначителна. И той не смееше да прави реформи, и той грабеше държавата, и той отслабваше институциите.

Защо ГЕРБ брани датата 23 октомври за изборите на живот и смърт?

Измислят си. Трябва да потърсят някакви разлики между себе си и Първанов, след като почти му влязоха в обувките. Кокетничат. Какъв е смисълът на тези дати?

Стана голям дебат.

Най-големите дебати стават, когато няма тези.

Къде изчезнаха флашките?

Те изчезнаха в един точно определен момент. На спазаряването от страна на Бойко Борисов и съгласието му да строи АЕЦ “Белене”. Пускането на ключови престъпници и босове на организираната престъпност, отлагането на делата им в съда, спирането на работата по тях от страна на МВР.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...