Иван Костов: Не изхвърлих 6 хиляди души в най-голямата криза на улицата

Водещ: Добър ден на Иван Костов, лидер на ДСБ, бивш министър-председател и финансов министър.

Ив. Костов: Добър ден.

Водещ: Празник е днес. Честит празник Благовещение, господин Костов.

Ив. Костов: Хубав празник.

Водещ: Да, въпреки че благите вести в България отдавна са дефицитни, както казах. Добре. Не мога да не започна с това, което е казал премиерът вчера – как не ги е срам тези, които ги дадоха мините на Валентин Захариев, и тук става като “Кремиковци”. Няма какво да ядат, защото група тарикати, покровителствани навремето от Иван Костов, са взели цялата металургия на България от “Кремиковци”. Първо от Костов трябва да се търси отговорност. Всеки ден ми дава акъл, а в същото време всички бели дойдоха от тази разбойническа приватизация и т.н… Много цитирах.

Ив. Костов: Тези предприятия бяха във фалит. Аз няма да се уморя да го повтарям. Те бяха фалирали. И “Кремиковци”, и мините, и “Горубсо”, всичко.Те бяха обявени в несъстоятелност и трябваше или да се продадат, или да бъдат закрити и хората веднага да бъдат изгонени на улицата. Самият факт, че е удължен животът им в продължение на 10-12 години, е успех за хората, които са заети в тях, защото са продължили да имат работа и имат препитание там. Въпросът е защо сега фалират, защо сега не са подпомогнати? Така че със задна дата не могат да се говорят такива безсмислени неща. Тази фирма е била добре в продължение на 10 години, 12 даже, 13, защо сега се случват тези работи? Защо не се подкрепи от държавата по някакъв начин? Това е въпросът. А иначе със задна дата всичко ще се отнася към управлението, което спаси България от ликвидация тогава, в която я беше вкарала Българската социалистическа партия. Нямам какво да кажа друго. Фалирало предприятие.

Водещ: Разбирам. Продължавам с въпросите.

Ив. Костов: Какво може да се направи с фалирало предприятие, освен или да се фалира, или да се продаде.

Водещ: Не. Има и друго. Очевидно, че премиерът ви е ядосан, че много сте се обаждали напоследък… Съвети давате.

Ив. Костов: О, ще продължавам да се обаждам.

Водещ Сега. Като че ли основната тема днес в “Неделя 150”, тук бяха министър Тотю Младенов, синдикати, работодатели – доходите. Може ли кратко да ми кажете вие бихте ли повишили, ако сте министър-председател или поне ако сте Симеон Дянков, бихте ли повишили сега или от 1 януари 2013-а пенсии и заплати.

Ив. Костов: Когато Народното събрание обсъждаше да се замразят заплатите нанародните представители и по този начин да бъде замразена заплатата на цялата държавна администрация или поне да се създадат предпоставки да се замразят заплатите, защото времената са изключително тежки и тези, които взимат заплатата си от бюджетни учреждения, не трябва да очакват нейното повишение предвид загубата на работните места от хиляди, десетки хиляди, стотици хиляди други хора, тази политика е правилна. Така трябва да се прави в години на много трудна конюнктура. Когато фалират малките и средни предприятия, трябва да се ограничават държавните разходи. Няма друг ход. Това е непопулистка позиция, това е обаче горчивата истина. В момента е такова положението.

Водещ: Но догодина има избори.

Ив. Костов: Ами, който…

Водещ: Сега, това и слушателите знаят, че по време на избори се раздават обещания и пари.

Ив. Костов: Ами вижте, БСП направи такъв ход. Вдигна пенсиите с ясното съзнание, че ще подкопае бюджета на Националния осигурителен институт при навлизането в криза. Нямаха никакво обяснение да вдигат през 2009 година в разгара на кризата пенсиите. Сега, разбира се, всички пенсионери са доволни от това обстоятелство, но това лиши от възможност следващото управление постепенно в зависимост от възможностите и без да изправя пред изключително тежък недостиг на пари националния пенсионен фонд да даде някакви допълнения. Можеше да се дадат към пенсиите постепенно. Сега тази възможност я няма и това създава остро усещане за намаляване на доходите не само на заетите и на пенсионери, и на всички останали. Защото маневрените възможности бяха изчерпани, защото бяха просто унищожени маневрените възможности. Ако направи правителството това, което вие ме питате, ще унищожи маневрените възможности на следващото правителство…

Водещ: А, ето това е…

Ив. Костов:…ще го вкара в много тежка ситуация и ще го направи безгрижно и по популистки…

Водещ: Добре.

Ив. Костов: …и по такива изводи…

Водещ:Господин Костов, сега всяко правителство само за себе си ли е, вие не оставихте ли плащания на Симеон Сакскобурготски, нали винаги така става едно, или?

Ив. Костов:Винаги се оставят някакви плащания, но ние оставихме първия голям фискален резерв на правителството и един излишък в бюджета. Когато дойде Симеон Сакскобурготски да управлява, имаше излишък…

Водещ:Колко беше тогава излишъкът?

Ив. Костов:…защото…Аз сега не мога да си спомня точно, но съм сигурен,че имаше излишък, който очертавайки се даже ни кара да направимдопълнителна, в малки мащаби, разбира се, инвестиционна програма, за да може парите да се върнат обратно, да могат да се платят повече доходи на хората, защото това е логиката – да се свърши и повече работа. Така че нормално е някакви малкисметки да преминават от едно правителство към друго, това е в реда на нещата. Водещ:Вие казвате малки.

Ив. Костов:Малки, обаче съвсем в рамките на разумното, защото едни започват определени проекти, други ги строят, трети ги завършват…

Водещ:Логиката, животът и на всичко, да.

Ив. Костов:Логиката е по-силна, отколкото популизма на правителствата, така че… Но тук става въпрос за друго, става въпрос за натоварване на бюджета с разходи, които не могат да бъдат върнати назад, освен, ако не се прави румънски вариант на самоограничение през намаляване на заплатите, който пък е най-болезненият.

Водещ:В Румъния ги намалиха, да.

Ив. Костов:Ами, по-добре е да не намаляваме заплатите, това би било най-тежък удар.

Водещ:Абе виждам, че имате съгласие и с премиера, и с най-вече може би със Симеон Дянков. Съгласен ли сте за Сребърния фонд със Симеон Дянков?

Ив. Костов:Сребърният фонд трябва да бъде резерв на…

Водещ:Да не се пипа или да се пипа?

Ив. Костов:Вижте, по-добре като резерв той да остане, за да може да гарантира непокътнат или дори подобряващ се кредитен рейтинг на страната, за да може да падне лихвата, по която правителството ще изтегли, ще изтегли финансови средства от международните пазари, за да погаси дефицита и за да плати облигациите, които излизат догодина в началото.

Водещ:Да, януари догодина.

Ив. Костов:Така че по-добре да не се пипа, но да се държи като възможност пък, за да не даде възможност на инвеститорите да искат прекомерно висока доходност от България, когато пусне тези облигации. Това би била най-добрата роля на този фонд. Но в края на краищата, ако се постигне тази цел, за която казвам, тоест ако се създаде убеждение у инвеститорите, че България не може да бъде притискана с доходността на нейните държавни ценни книги, тогава и фондът ще остане цял, и правителството ще е рефинансирало дълга по един разумен начин.

Водещ:Да, и вълкът, и агнето. Кратко – ще има ли предсрочни избори според вас.

Ив. Костов:Има такива…

Водещ:

Да.

Ив. Костов:…има такива решения, които са – печели, печели за едната и за другата страна, защото облигациите, които Милен…

Водещ:

Те се казват win-win, да.

Ив. Костов:…които Милен Велчев договори…(пропадане на връзката – бел.ред.) на 8,5 и 8,25 процента. Сега дори на 6 процента да се предоговори oбслужването, ще има облекчаване за бюджета и за данъкоплатеца. Вижте колко е проста сметката.

Водещ:Добре, политически въпрос, кратък отговор – мислите ли, че са възможни предизборни, предсрочни избори тази година, есента?

Ив. Костов:Ами, знаете ли, аз виждам едно финансово…(не се разбира – бел.ред.) мнозинство в Народното събрание. Не знам каква…

Водещ:Какво мнозинство, че не чух добре?

Ив. Костов:…финансово, финансово.

Водещ:Да.

Ив. Костов:…финансово мнозинство, закупени са гласовете на…

Водещ:Аха.

Ив. Костов: … на така наречените независими, пък обявили принадлежност към ГЕРБ депутати…

Водещ:Да, да.

Ив. Костов:…и по този начин мнозинството е скрепено с пари. Как това мнозинство ще се скрепи, ще се развали, би трябвало някой да извади други пари, ние нямаме такива пари да извадим и никога не сме …

Водещ:Нямате, нямате.

Ив. Костов:…правили подобни неща, няма как да разсъждаваме за това да атакуваме мнозинството през неговата финансова спойка.

Водещ:Добре. Всички вестници, включително и днес неделните се спират на състоянието на “Синята коалиция”, за вас, за Мартин Димитров, за Надежда Нейнски и така нататък. Кратък коментар – ще я има ли “Синята коалиция”? Има ли трусове, има ли заплахи?

Ив. Костов:Вижте, това са спекулации, те са характерни, винаги се разиграват срещу “Синята коалиция”…

Водещ:Но се ширят, яко се ширят.

Ив. Костов:… от различни хора, очевидно ГЕРБ плаща много пари и натиска подкрепящите го медии да атакуват, така да се каже, “Синята коалиция” да не й позволят да се яви на избори. Но това няма да се случи, със сигурност няма да се случи. Ние сме в преговори, преговорите напредват бързо, решения скоро ще има. Миналата седмица Националният съвет даде мандат на…на СДС, даде мандат да се водят тези преговори, преговорите текат, така че няма никакви основания за спекула, разбира се, те могат да бъдат съчинени, когато отсъстват.

Водещ:Ясно, добре…

Ив. Костов:Срещу пари в България медиите пишат всичко, защото известно екаква е оценката за тях, нали, да не я повтарям.

Водещ:Е, сега аз не мога да защитавам сега всички медии, но вие казват пишат, не говорят, това си е ваш…

Ив. Костов:Пишат казвам, да.

Водещ:Добре, вие не се разделяте с Прошко Прошков, той слиза от ръководството, но остава ли член на ДСБ, не знам.

Ив. Костов:Той заявява, че остава член.

Водещ:Е, щом заявява, значи остава. Ами, благодаря ви, пак да се чуваме.

Ив. Костов:Всичко добро.

Водещ:Иван Костов, лидер на ДСБ, бивш премиер и екс финансов министър.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...