Иван Костов: Не г-н Премиерът С. Сакскобургготски е гарант за достигане до пълноправно членство в ЕС, а българските граждани, прегърнали тази кауза

Важната тема днес е разпадането на политическата система в нашата страна. Това беше обещано от г-н Сакскобургготски и изпълнено за разлика от другите му обещания. Както признаха управляващите, те правят това напълно съзнателно.
Днес има благоприятна възможност слушателите и зрителите да чуят и разберат посланията на опозицията на днешния дебат.Тези дни падна част от фасадната българска демокрация и се видяха много от нейните непристойни черти. Нека управляващите и министър-председателя не се самозалъгват, че с тази крайно несръчна защитна тактика отбиват атаката на вота. Никой от управляващите не оборва мотивите на вота – всички говорят за успехите си.
Другата част от защитата на мнозинството е една гротеска. Те говорят от името на българските граждани. Правят го депутати и министри от партията НДСВ, чийто офиси по градовете пустеят отдавна. Където не е стъпвал отдавна крак на депутат или избирател. Говорите от името на избирателите и то не на вашите, след като отдавна нямате куража да срещнете хората очи в очи. След днешния дебат още повече ще ви обхване страха. Защото българските граждани видяха лицето на политическото изнудване по време на разрешението на парламентарната и правителствената криза.
* * *
Тези дни пострада старателно изградения образ на г-н Симеон Сакскобургготски като национален лидер. Този образ бе изграден върху две грандиозни лъжи: 1) за незабавното и несимволично нарастване на доходите; и, 2) за новия морал в политиката и почтеност във всичко.
Днес управляващите газят руините на измамените очаквания. След лятото на 2001 г. досега реалната работна заплата нарасна с малко над 2 на сто, но за сметка на това двойно нарастнаха неизбежните разходи на домакинствата за лекарства, горива и електроенергия, много силно се увеличиха цените на хляба, водата и телефонните услуги.
Всички видяхме грозното лице на “новия морал”. Вчера министър-председателят нарече “безпринципни” договарянията на опозицията. Странно е да говори по този начин човек, който е отстъпил на изнудване само преди два дни. Не можем да наречем “добър тон” и демонстрация на принципи поведението на всеки от участниците в “тристранния призрак” както сполучливо нарече новата стара управляваща коалиция депутат от НДСВ.
Падна фасадата и на ръководната върхушка на етническата партия. Видя се ясно, че тя не е национално отговорна центристка партия. Заради личните си интереси и заради контрола върху избирателите от смесените региони тази върхушка се оказа готова да прогони стратегически инвеститор и дори да предизвика парламентарна и правителствена криза. Оказаха се способни да се пазарят със своите партньори за да изтръгнат повече власт. Всичко това бе разиграно и постигнато пред очите на всички ни посредством изнудваческо сваляне на председателя на Народното събрание проф. Герджиков. Посредством политически рекет и пазарлъци.
Стана съвсем ясно, че ако има днес български политици, които да са запазили най-много от похватите и инструментите на тоталитарната система и нейния репресивен апарат те са в ръководството на ДПС.
Стана съвсем ясно също, че без да е спечелил избори и да има доверието на българските граждани Ахмед Доган се добра до позицията да управлява България, възползвайки се от слабостта на министър-председателя г-н Симеон Сакскобургготски.
Днес виждаме българския премиер в краката на Ахмед Доган и трябва да схващаме това като политическа почтеност.
Какво видяха хората когато падна фасадата? Видяха, че днешното управление на България е покупко-продажба на съвести и почтеност срещу власт и пари. И че архитекта на това управление е Ахмед Доган, който не се срамува да казва за себе си, че е 80 на сто бизнесмен и 20 на сто всичко останало.
Има проблеми отвъд лявото и дясното, които обединяват всички нормални партии в една демократична система. Настоящата криза, която ние определихме като подкопаване устоите на парламентаризма, е тъкмо такъв проблем. Той бе създаден от НДСВ, ДПС и “Новото време”. Нито една от тези партии не е нормална демократична партия и едва ли скоро ще бъде.
Днес ние сме принудени да защитим Конституцията от управлението Сакскобургготски за да запазим правото си да бъдем различни като политическите партии, да бъдем алтернатива едни на други.
Макар и различни политически партии, много преди вие да дойдете от Мадрид ние започнахме и проведохме реформи, постигнахме икономическа, парична и финансова стабилизация, постигнахме бърз икономически растеж, подадохме молби за членство в ЕС и НАТО, получихме покана за започване на преговори с ЕС и затворихме повече от 1/3 от главите. Имаше силни сблъсъци, имаше крайна конфронтация, но преди вие да дойдете в управлението на страната в България бе постигнат консенсус не само за членството в ЕС, но и за членството в НАТО. Затова не г-н премиера С. Сакскобургготски е гарант за достигане до пълноправно членство в ЕС, а българските граждани, прегърнали тази кауза.
И винаги тези, които сме били в тази зала сме били единни в едно – че ще спазваме Конституцията и парламентарната демокрация.
Този, който претендира да бъде национален лидер трябва да признава и пази скъпо струващото съгласие за реформите, за членството в НАТО и ЕС, за спазването на Конституцията, за стабилността на българските институции и на първо място – на Народното събрание, което го избира.
Вероятно след този вот г-дата Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган ще излязат от кризата, оставяйки българските граждани в нея. Но аз съм убеден, че утре, на парламентарните избори, нашата република ще бъде защитена с гласовете на българските граждани.
Българската демокрация ще гласува срещу вас. Ако не утре, на 25 юни 2005 година вотът ще успее.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...