Иван Костов: Неморално е с едната ръка да правиш закони, а с другата да държиш черпака

Г-н Костов, основателно ли Европейската комисия спря финансирането на проектите по ФАР, ИСПА u САПАРД? Управляващите твърдят, че това е антибългарска кампания.

– Този въпрос се ражда, защото има нужда да се реагира на антиевропейското говорене, което тръгна от страна на управляващите. Разбира се, че има основание ЕС, той дава парите на европейския данъкоплатец. Затова е длъжен да следи дали те отиват по предназначение. Абсурдно е да се твърди, че финансиращата институция няма право да ги контролира. Това вероятно става в диви и варварски страни, където никой не знае какво се прави. България е европейска държава. Така че основанията на ЕС са повече от безспорни. Въпросът обаче се поставя само у нас, защото се пита дали европейците не действат по някаква специална антибългарска кампания. Това е наистина нелепо, защото и с филма за дома в Могилино, и със спирането на финансирането по предприсъединителните фондове няма нищо антибългарско. Има обаче остро недоволство от страна на ЕС спрямо дейността на изпълнителната и законодателната власт в България. И проблемът не трябва да се търси там, а при нас.

Да, но се спира финансирането на всички – и на коректните бенефи-циенти, и на такива с нарушения.

– При направен преглед по програмата САПАРД се вижда, че има цели 83 нарушения. Те говорят за липса на способност да се извършва съответната възложена задача. Държавен фонд “Земеделие”, респективно Изпълнителната агенция, която нарежда плащанията, няма капацитет оперативно да управлява парите. Затова й се отказва правото да управлява средствата. Трябва да сме наясно: не се наказват хора, фирми и институции, които вземат пари, а се спира действието на механизма, по който се отпускат. Защото най-голямото безобразие, което се чу от един депутат от БСП, е свързано с тезата, че нарушенията били от предишни правителства.
Човек, който има капчица себеуважение, не може да говори така. Нито пък може да се казва, че нарушенията са по време на мандата на мисията на ЕС, ръководена от г-н Куркулас. Това е крайно невъзпитание и престъпно говорене. Докато предприсъединителните фондове се управляваха оперативно от Мисията на ЕС, не е имало забележка по механизма на отпускане и на усвояване на средства. Всичко, което е натрупано, е от периода 1 януари до 31 декември 2007 г., когато оперативното управление на тези средства премина в ръцете на българските изпълнителни агенции. Това ако не го разбират българското общество, политици и журналисти, тежко и горко на тази страна. Защото това говори за неразбиране къде трябва да бъде адресирана отговорността. Става въпрос за това, че на България са й доверили управлението на пари, през цялата 2007 г. управляващите са правили безобразия и санкцията идва, след като изтича финансовата година и европейците проследяват начина на функциониране на механизма за финансиране. Да се обвинява Куркулас, да се говори за предишни управления е отчаяна защита на отчаяни хора, които не знаят какво говорят.

Има ли опасност за дълъг период от време да спре отпускането на средства по еврофондовете, като се има предвид колко бавно действа българската правораздавателна система?

ЕС даде срокове. За част от мерките този срок е 17 март, за други – 30 март. Ако България не изпълни съответните мерки, ще бъдат наложени санкции, най-крайната от които е трайно спиране на достъпа на нашата страна до еврофондовете. Това е начинът, по който ЕС процедира.

Какво трябва да се направи, за да се предотвратят нови санкции?

– Първо министър-председателят трябва поименно да назове лицата, които . носят отговорност. Трябва да си отидат министри, защото те отговарят за тези дейности. Премиерът трябва да каже също така в какъв вид ще потърси отговорност от тях. Следващата стъпка на Сергей Станишев е да обяви ясно и точно какви мерки ще се предприемат, лицата, които отговарят за тях, и сроковете за изпълнението и контрола им.

За освобождаването на кои министри настоява ДСБ?

– За министъра на финансите Пламен Орешарски, за министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, за земеделския министър Нихат Кабил, за министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и за транспортния Петър Мутафчиев.

Какви други действия трябва да предприеме премиерът?

– Най-важното е всички решения за отпускане на европейски средства и съфинансиране от българското правителство, отпуснати от плащащите агенции, да се публикуват на сайтовете на съответните институции. Веднага!
Срокове, стойност, цел на заемите, фирмите, свързаните с тях дружества подизпълнители – всичко трябва да стане прозрачно. Сега това е скрита информация. В момента не знаем какво става в страната ни. Веднага публично трябва да се обявят допълнителните критерии как примерно между пет проекта, които отговарят на европейските изисквания, се избират два. Трябва да се затвори и тази врата за корупция. Защото една корумпираща фирма може да даде пари на корумпиран чиновник и нейният проект да спечели. Административните служители, които оперират с парите, трябва да носят лична отговорност, ако с тяхно съдействие се извърши нарушение. Известно е, че без тяхната помощ не може да се извършват нарушения. Наказанието в този случай не трябва да е 500 лв., а тежка и много сериозна административна отговорност. Това са видимите мерки, които трябва да вдигнат завесата, за да стане ясно какво се случва и какво е направено с евро-фондовете.

Как ще се процедира с депутатите, за които се говори, че са източвали фондовете?

– Най-старателно критата тайна сега е взимали ли са депутатите пари по САПАРД или не. Няма нищо страшно в това народен представител да е кандидатствал и да е спечелил финансиране. Ако е фермер, ако отговаря на изискванията на закона, това не противоречи на правилата. Той не източва програма САПАРД. Но да го видим, че е там. Нека да знаем, защото могат, да се породят съмнения за конфликт на интереси от неговата страна. Дали той действа като защитник на интересите на своите избиратели, или като защитник на интересите например на фирмата на своята съпруга, син и други. Няма какво да се крият депутатите. Тези фондове са за всички български граждани. Не е морално да си във властта и с едната ръка да правиш закона, а с другата да държиш черпака. За това обаче нека ги съдят техните избиратели.

Как ще коментирате позицията на директора на фонд “Земеделие” Димитър Тадаръков относно управлението на средствата по САПАРД?

– По отношение на този човек аз нямам никакви надежди. Аз знам кой е той, знам какво направи с “Булгарлизинг”, даже знам в кои списъци на социалистите беше. Знам толкова много за него, че нямам илюзии. Най-малкото това е човекът, който ще казва на европейците: “Погледнете себе!” Това е наглостта на мошениците и на разбойниците.

Има ли опасност заради мерките, за които настоявате, процесите в управляващата коалиция да излязат извън контрол?

– Нещата са излезли вече извън контрол. След вота, който поиска опозицията, тези дни вот на недоверие на българското правителство гласува и Брюксел. Ние имаме кабинет, на който ЕС няма доверие да му даде парите си да ги управлява. Тоест, най-лошото вече се е случило. България има правителство, на което не можеш да се довериш.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...