Иван Костов: Незаконно е Министерският съвет да участва в предизборната надпревара

Водещ Емилиян Лилов:Добър ден казвам в студиото на Радио “Нова Европа” на Иван Костов, председател на партия “Демократи за силна България”. Започваме с разговора по същество. Днес вие отнесохте въпроса за постановлението на Министерския съвет, с което се цели повишаване на избирателната активност, към Върховния административен съд. Трябва да уточним, че Демократи за силна България първи сигнализирахте обществото относно законността на подобни действия. Но преди вас жалби във ВАС подадоха и Обединените демократични сили и Българската социалистическа партия. Не ви ли откраднаха идеята, г-н Костов?
Иван Костов:Хубавите идеи в политиката са затова – да се усвояват от всички. Да си лидер на политическата идея обаче означава да си първи. Така че е добре това, дето стана. Само искам да кажа една новина малка, жалбата е допусната за гледането на 8-ми. Ние сме конституирани като страна, така че, ето, има развитие от Върховния административен съд, виждате колко са експедитивни. Ние днеска я подадохме. Ние атакуваме с други аргументи решението, които са много различни от тези на Обединените демократични сили. Така че, ако представлява интерес за вашите слушатели, аз бих обърнал внимание.
Водещ:Да, мотивите са важни и трябва да ги кажем непременно.
Ив.Костов:Защото е възможно, мотивите са важни за Върховния административен съд, защото той ще отчита силата на аргументите и насочеността на атаката срещу решението. Той заради това е съд, той трябва да прецени дали действително има извършена незаконна разпоредба, дали е дадена чрез решението. Доколкото съм информиран, атаката на ОДС е за това, че не е координирало действията, правителството не е. . . с Централната избирателна комисия, което не е вярно. Правителството, доколкото ние знаем, е изпратило съответното писмо или писма до Централната избирателна комисия, която обаче не е отговорила, защото се е блокирала по силата на гласовете там, в нея. Но неотговарянето може да бъде отчетено като мълчаливо съгласие и в този смисъл Върховният административен съд да каже, че тази жалба ще я отхвърли. Нашата атака е друга. Нашата атака е в следното: че има двенеща, които са направени. Първото е, че с постановлението в противоречие с матариалния закон за избор на народни представители се предвижда правомощие на министъра на външните работи да определя броя и местата на избирателните секции в чужбина. Той няма такова право според закона и поради това трябва да му бъде отнето. И ако това е аргументът за допълнителния им бюджет от 2 милиона, трябва да му бъдат махнати.Вторият аргумент е много по-сериозен. Той е свързан със следното. Аз няма да цитирам точно точки, членове, алинеи, да не обременявам слушателя. Впрочем искам да кажа следното – защо ние чак сега атакуваме. Защото, когато повдигнахме въпроса, ние се обърнахме към министър-председателя с настоятелното искане той да преразгледа решението, да не го подписва, да го върне. Той направи следното.
Водещ:Една малка корекция.
Ив.Костов:Да, махна един текст от него, който всъщност показва, че ще се прави лотария, видя им се наистина незаконно, но оставиха, че тези 4 милиона лева за повишаване на избирателна активност, които останаха, тука като едно 4 в план-сметката. Тези 4 милиона лева се харчат в нарушение на закона по следната причина, ето нашата атака. В чл.7, ал.1 на Закона за избор на народните представители е предвидено Министерският съвет да осъществи организационно-техническата подготовка на изборите. Волята на законодателя е да бъдат осигурени преките и обичайни разходи за осъществяване на конституционното право на избор на българските граждани. Това става през даване на съответните ресурси на централните, на районните и на другите изборни секции, това е. Правната норма обаче не предвижда изразходването на средства за предизборна активност. Противното означава, че Министерският съвет има разрешение от закона да осъществява предизборна агитация с бюджетни средства като отделен субект на предизборната надпревара, наравно с партиите, коалициите, кандидатите и техните застъпници.
Водещ:И тук може би трябва да кажем все пак защо тълкувате намеренията за повишаване на активността със средства от бюджета именно като агитация, предизборна агитация?
Ив.Костов:Никаква агитация не може да води Министерският съвет на тези избори. Той не е субект въобще на предизборната надпревара. Субектите по гл.6 на Закона за избор на народните представители са посочени изрично, там Министерският съвет не фигурира. Той не може да прави каквато и да било кампания по силата на закона. Заради това Министерският съвет, самонареждайки се сред партиите, коалициите, кандидатите и техните застъпници, гражданите и техните инициативни комитети, се превръща в страна на предизборната кампания, а той не е такава.
В. Чобанов:Ако говорим за хазарта, трябва да се върнем към Закона за хазарта, който забранява за всичко друго да се употребяват лотариите, освен за спорт.
Водещ:В разговора се включи и Васил Чобанов.
В. Чобанов:Аз предлагам да чуем и може би да разкажем онзи скандален клип, който вече е известен, поръчан от правителството с тези въпросни бюджетни средства за повишаване на активността. Той е скандален. На няколко души успях да го покажа днеска. Скандален е с идеята си, с представата си, най-вече с отношението. Ако на едно младо момиче, сега ще чуем, му слагаме гласа на един груб мъжки глас, който, макар че е завоалиран, но се чува, че откровено, така, псува, и това ни кара – за да не ви взимат гласа, идете да гласувате вие, това ни кара да си мислим, че в една друга държава може би един такъв клип ще има своето място. Но ако допълним това, което казва нашият гост днес, г-н Костов, ние имаме ситуация, в която извън правната норма има моралната норма и моралната норма е наистина да се осигури от държавата, от държавната администрация едно всеобщо и равно избирателно право, а не то да бъде надграждано, по някакъв начин стимулирано с такива средства, които не са обичайни за едни избори. Значи, това не са последните, нито изборите, от които зависи всичко в тази държава, за да се използват парите на данъкоплатците, без да сме ги попитали, без санкция. . . Всъщност ние нямаме. . . и за един лев трябва да пита Народното събрание.
Водещ:Важно е да видим този клип сега и да го чуем, а след това да го коментираме в присъствието на г-н Костов, защото това е начинът, по който се харчат въпросните бюджетни средства.
В.Чобанов:Доколкото разбирам, и той не го е виждал.
Водещ:Не, гледаме и слушаме./излъчват се клиповете на запис/
В. Чобанов:Трийсет и две секунди, клип с парите на данъкоплатците, който. . . самият му замисъл е да накара хората да излязат на 25-и и да отидат да гласуват. Да си дадат своя глас, за да не говори някой друг вместо тях. Какви първи впечатления предизвика у вас този клип, г-н Костов?
Ив.Костов:Шокира ме.
В. Чобанов:Да не говорим, че се използват изрази, които. . .
Ив.Костов:Шокира ме.
В. Чобанов: . . . дискриминират. Значи, имаме едно дискриминиращо изречение. Имаме, така, нецензурното изречение, което не е прикрито, и лично за мен това, което не може да бъде символ на тези избори – “ще ви купим и ще ви продадем”.
Водещ:Това обяснява и общото мнение и оценките, които днес вече има и в пресата за тази продукция, зад която стои правителството. Г-н Костов, все пак говорим за пари, с които се правят избори и за начина, по който те се изразходват – рационално или не чак толкова рационално.
Ив.Костов:Това е първото правителство, което си позволява да прави това. Има, много правителства България е имала от 15 години насам. Никое не се е включвало в предизборната надпревара. Нека да не се самозалъгваме тук. Този, който кара хората да гласуват, взима гласовете им в последна сметка. Който има право да прави кампания с чужди пари в полза на гласоподаването, това е единият от двата начина да мотивирате хора да отидат да гласуват. Прекият начин, когато имате самочувствието да им кажете “ние заслужаваме, дайте гласа си за нас”, и вторият начин – “гласувайте, защото друг ще употреби гласа ви”, но се подразбира “гласувайте за мен”. А правителството е на Симеон Сакскобургготски. Това е косвен призив, това е вторият начин, просто се прави кампания в полза на Симеон Сакскобургготски с наши пари. Разбира се, точно този начин е безкрайно отблъскващ, но това е друг въпрос.
Водещ:Ако казваме, че сега изборите ще струват 17 милиона лева, можете ли да си спомните колко струваха изборите 2001 г.?
Ив.Костов:Мисля, че 11 или нещо такова.
Водещ:Да. . .
Ив.Костов:Единадесет, ако не ме лъже паметта.
Водещ:Значи, сега изборите струват с 6 милиона повече.
Ив.Костов:Ами, те идват от 4-те милиона за повишаване на избирателната активност и за тази, както видяхме, разяснителна кампания. И другите са двата милиона, които са дадени, пак в нарушение на закона, на министъра на външните работи.
Водещ:Добре и за да приключим този разговор, тука е и Васил Чобанов, който е юрист, с такова образование. Най-вероятно можем да очакваме, че трите жалби ще бъдат обединени в едно дело.
Ив.Костов:Да, да, нашето. . . ние сме допуснати.
В Чобанов:Именно затова Върховният административен съд действа по най-. . . възможно най-бързия начин и това е хубавото, което каза г-н Костов като новина, че вече имаме решение, веднага се решават делата, свързани с изборите. Това е изключително важно, за да не се повлияе по никакъв начин на избирателния процес. Най-важното е решенията на съда да бъдат взети и ние си спомняме, че даже имаше едно последно участие на една партия, която до последния момент не се знаеше дали ще влезе, но съдът, така или иначе, казва. Най-важният момент сега е съдът относително бързо да направи своята преценка, само че той трябва да остане само на позицията на закона, а ние трябва да отидем на позицията на морала и да сме сигурни, че избирателната активност не бива да бъде, както ни напомни и г-н Костов току-що, не само стимулирана, а и в някаква степен подсещаща за този, който дава парите.
Водещ:Преди да приключим, разбирам, че г-н Костов има още нещо, което иска да сподели с нас.
Ив.Костов:Да, искам да напомня на избирателите един интересен елемент от предизборната надпревара, в която участваха сегашният президент Първанов и Петър Стоянов. Спомнете си, че Симеон Сакскобургготски не отиде да гласува за Петър Стоянов, и като го питаха защо не отидохте г-н Сакскобургготски да гласувате в с. Баня, той каза, че не е отишъл, за да пести пари.
В.Чобанов: Да, имаше го, точно така, да. Ами, ето сега не пести парите.
В.Чобанов:Сега си ги дава.
Водещ:Да, виждаме, хората очевидно се развиват в една или в друга посока, има развитие в позициите. Благодаря за този разговор на Иван Костов, председател на партия Демократи за силна България. В студиото бяхме и с Васил Чобанов, нашия колега.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...