Иван Костов: Неделчо Беронов е много реална алтернатива на Георги Първанов

Водеща Силвия Великова: От вчера на вниманието на десните сили още едно име, което би могло да ги обедини, за да излъчат така дългоочакваната номинация за президент на десните за изборите, които са само след няколко месеца. Това е председателят на Конституционния съд Неделчо Беронов. Кандидатурата му лансираха от “Демократи за силна България”. Сега се очаква отговорът на СДС. Разговорът в следващите минути ще е с лидера на ДСБ Иван Костов. Добър ден, г-н Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водеща: Имате ли все пак някакви очаквания в какъв срок трябва да дойде отговорът на СДС, защото като че ли сроковете вдясно вече започнаха да са особено несъвпадащи с времето?

Ив. Костов: Абсолютно права сте. Сроковете са пропуснати. Би трябвало в най-скоро време да се отговори, тъй като има такъв момент, че Конституционният съд, който защитава конституцията и баланса на властите, стои над институциите в България и разбира се, далеч над политическите партии и поради тази причина неговият председател не бива да бъде обект на политически и междупартиен дебат. Не бива върху името му да има политически въпросителни.

Водеща: Тези въпросителни обаче, които днес се поставят в някои вестници, не са толкова политически, колкото свързани с възрастта на г-н Беронов. Очаквахте ли това да бъде коментирано точно?

Ив. Костов: Не, не мисля, че това е слабост на г-н Беронов. Той е в отлична кондиция. Който го познава, който го е виждал отблизо и е общувал с него, знае, че той наистина е с много сили, с много енергия, с чудесна кондиция и… дай боже всекиму да е така…

Водеща: Като…

Ив. Костов: …на неговите години.

Водеща: Като че ли след подобна…

Ив. Костов: Имам чувството, че човек като него не остарява.

Водеща: Като че ли след подобна кандидатура, г-н Костов, вече нямате накъде. По-високо от това като възможна, авторитетна и представителна кандидатура десните няма къде да отидат. Това май изглежда на финала.

Ив. Костов: Безспорно. Това е наистина човек с безупречна репутация и морал. Той е показал способност да обедини всички парламентарни групи, което е уникален случай в Народното събрание. Когато го предлагаха и гласуваха за член на Конституционния съд, за него гласуваха 214 депутати и ако прочетете стенограмата да видите с какви хвалебствени слова всички – и отляво, и отдясно, са се обръщали към него, ще се убедите, че това не са празни думи. И това е така, защото той действително притежава качествата да представлява единството на хората.

Водеща: Трудно ли го убедихте, защото тази номинация…

Ив. Костов: Трудно. Затова аз…

Водеща: …има и негативите.

Ив. Костов: Аз не съм убедил в този партиен политически смисъл. Аз съм го убедил по човешки, ако е възможно и ако има единство между нас, той да бъде тази единна кандидатура, т.е. на мен не ми стига потенциалът и авторитетът на една партия, нито на мен, нито на който и да било. В този смисъл той не може да е партиен кандидат на някоя от партиите на десницата, но може да направи следното – може да направи истински избори с алтернатива. Той е много реална алтернатива на Георги Първанов най-вече заради това, че за разлика от Първанов, който така и не разбра толкова години, че не може да е социален президент, а че задачата му е да представлява България и да брани, и да защитава баланса между властите, г-н Беронов е показал с 9-годишната си практика и последните години като председател на Конституционния съд, че много добре разбира вътрешното устройство на институциите в страната, разбира и защитава баланса между трите власти. Това е най-сериозното в обществения договор, наречен конституция на една демократична държава. И не са думи това…

Водеща: Дали обаче…

Ив. Костов: Не са думи за тези, които знаят как е работил Конституционният съд, който, забележете, се запази от скандалите и от обезценяването и от упадъка, който преживяват другите институции в страната.

Водеща: Дали обаче, г-н Костов, десният електорат е готов за подобна, непозната политическа, експертна кандидатура?

Ив. Костов: Той ще го убеди. Ако г-н Беронов приеме, ние ще убедим десния електорат. Аз мисля, че той има възможност да получи аргументи от страна на всички и тогава г-н Беронов бързо би събрал десните гласове и според мен многократно може… не многократно, но може много значително да ги надвиши.

Водеща: Има обаче вероятност СДС да не подкрепи тази кандидатура или поне да го направи по начин, по който това да не е убедително. Аз ще цитирам, че вчера по повод кандидатурата на Неделчо Беронов Петър Стоянов каза, че това е още една кандидатура. Така ли гледат и ДСБ на Неделчо Беронов като на още една кандидатура или като на…

Ив. Костов: Той е… На нас ни възразяваха на кандидатурите, които предлагахме, че са партийно оцветени, и това било пречката, като, разбира се, не… така, не виждаха оцветеността на самия…

Водеща: Лидер…

Ив. Костов: …на кандидатурата на самия Петър Стоянов…

Водеща: …на лидера на СДС, така, да.

Ив. Костов: …която е всъщност най-сериозно политическо оцветеният кандидат. Сега ние предлагаме човек, който не е от този вид, т.е. за него не може да се спори, че е партийно оцветен и има тези слабости. Той е наистина дясна кандидатура. Би могъл да бъде и безспорно може да бъде обединителна личност.

Водеща: Оттегляте ли обаче другите ваши кандидатури вие, ДСБ?

Ив. Костов: Ние, забележете, ние предлагаме да издигнем заедно председателя на Конституционния съд Неделчо Беронов.

Водеща: Без предварителни избори, без други имена, само той.

Ив. Костов: Заедно да го издигнем с Петър Стоянов. Това предлагаме на вниманието и на… пред останалите участващи в консултациите партии. Това предлагаме. Ние не можем да го издигнем сами.

Водеща: Но имам предвид, че вие предлагате това име да бъде от двете политически сили…

Ив. Костов: Точно така.

Водеща: …и Петър Стоянов, и Веселин Методиев вече да не са имена, които да се обсъждат в онзи формат.

Ив. Костов: Е, разбира се.

Водеща: Защото всъщност това е уточнението. Добре, на вниманието на кого го предлагате, тъй като Петър Стоянов… Ние в някаква степен продължаваме с вас един разговор отпреди време. Отново говоря за 8-членния формат. Вие искате първо да мине…

Ив. Костов: Да, ще предложим на 8-членния формат, разбира се.

Водеща: Да. Не на…

Ив. Костов: Там двамата, това е идеята, ние двамата с Петър Стоянов да предложим г-н Неделчо Беронов пред осемте и вече има подкрепата на част от тях.

Водеща: Имате подкрепата на Демократическата партия и на партията на г-жа Мозер.

Ив. Костов: Е, някои от тях заявиха вече публично…

Водеща: Да.

Ив. Костов: …тази подкрепа, така че ще се събере много бързо подкрепа. Това е…

Водеща: Добре, когато на онзи разговор на четири очи споменахте тази кандидатура, имахте ли усещането, че тя може да обедини десните. Съжалявам, че ви питам за кулоарен елемент от разговора, но все пак дори и някаква реакция може да подсказва.

Ив. Костов: Разбираемо е, че Петър Стоянов трябва да превъзмогне себе си в случая. Разбираемо е. Освен това в… около него сигурно има хора, които къде искрено, къде неискрено желаят да го вкарат в президентска надпревара.

Водеща: Поради лични някакви си техни аргументи?

Ив. Костов: Ами, да, това е нормално и затова за него е трудно да вземе решение, но в това личи политика, истинският политик и държавник, нали, в това, че може да се откаже от нещо да направи жертва.

Водеща: Ако тази жертва не се случи, какво следва за ДСБ?

Ив. Костов: Ами, първо, следва една проверка на желанието на останалите, особено на Петър Стоянов, да има единна кандидатура. Това е първият и непосредствен резултат, защото вижте какво може да се направи в сегашната ситуация – да се отговори с “да” на г-н Беронов или да се отговори с друга такава кандидатура, равностойна на неговата.

Водеща: Е то освен главния прокурор, не се сещам за някой друг, който може да бъде на това ниво като позиция.

Ив. Костов: Равностойна кандидатура, друга такава равностойна кандидатура. Това са вариантите. Какви други варианти бихте имали, ако сте политик в десния спектър и трябва да отговорите сега на това предложение? Няма други.

Водеща: И ако все пак отговорът е уклончив, какво ще правите вие, от вашата партия? Ще се откажете ли от тези преговори, ще…

Ив. Костов: Ами ние сме достатъчно прозрачни, ясни и действията ни лесно могат да бъдат прогнозирани. Затова не искам да навлизаме в изследване…

Водеща: Не искате да…

Ив. Костов: …на негативните варианти, защото това само по себе си вече подсказва отстъпление. Ние не искаме да отстъпваме от тази позиция, не искаме да анализираме възможни негативни развития.

Водеща: Между другото това ще бъде полезно и за г-н Беронов, защото, ако се окаже, че той е само име, което бъде консумирано сега в публичното пространство и не се стигне до кандидатура, предполагам, че няма да е добре дори и за Конституционния съд, дори и за, така, здравословието на обществото ни после за него да се коментира като за несъстоял се кандидат за президент?

Ив. Костов: Той не е кандидат станал.

Водеща: Добре, кандидат за кандидат.

Ив. Костов: Ние сме предложили да го издигнем заедно, да го номинираме.

Водеща: Така е.

Ив. Костов: Той няма номинация и той ще прецени, негова ще е последната дума, когато ние всички се съберем и дадем съгласието си, той ще види, ще провери искреността, сериозността на нашите намерения и чак тогава ще отговори сигурно окончателно, защото той е човек, който много добре разбира цената, стойността на авторитета на институцията, която представлява, и повярвайте, няма да го постави на изпитание и на евтино политическо похарчване, както вие казахте.

Водеща: Последно, г-н Костов, колко време…

Ив. Костов: Няма да го направи това. Аз съм абсолютно сигурен. Просто наблюдавайте му действията и…

Водеща: Надявам се, в името на институциите.

Ив. Костов: …и ще видите. Аз съм толкова сигурен в поведението му, че…

Водеща: Колко време се надявате да чакате и можете да чакате отговора на Петър Стоянов?

Ив. Костов: Ами, трябва да е спешен този отговор.

Водеща: Колко спешно? Ден, два?

Ив. Костов: Не мога да ви кажа, но те трябва да се съберат и да отговорят официално, иначе… иначе наистина просто тази проверка на наличие на воля за това да има единна кандидатура няма да са я издържали.

Водеща: Добре, от…

Ив. Костов: Ще излезе… Знаете ли какво ще излезе? Ще излезе, че те на тези избори въобще не искат да има единна кандидатура, т.е. не искат да сменят Георги Първанов с един много сериозен десен президент или дясноцентристки и излезе, че търсят някакви начини за борба, за надмощие в десния сектор, които… Дори да бъде спечелен този, нали, такова съперничество, то какво отношение има към президентските избори? Никакво.

Водеща: Така е.

Ив. Костов: Това ще стане ясно пред всички, които наблюдават – че те не искат, нали, да падне Първанов, а искат да им бъде признато някакво лидерство, което не притежават вдясно…

Водеща: Отговорът се чака от лидера на СДС Петър Стоянов. Разговор с Иван Костов, лидера на ДСБ във връзка с новото име, което беше предложено на десните сили като възможност да се обединят те за предстоящите президентски избори – това на председателя на Конституционния съд Неделчо Беронов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...
Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в...
Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС отхвърли предложението на инж. Грети...
Атанас Атанасов: България ще продължи да помага на...
Преди 2 години Путин нападна Украйна, защото тежко подцени способността на един народ да...