Иван Костов: Нашите кандидати са от ново поколение

Г-н Костов, какви са шансовете на ДСБ и Синята коалиция на предстоящите президенски и местни избори? Вярвате ли изобщо, че имате някакъв шанс с вашите кандидати?

В София имаме шансове да отидем на балотаж и да се преборим за кметското място. В президентските избори, са възможни два сценария. Единият е нашият кандидат да мобилизира много широка подкрепа и да го видим на втори тур. По-скромната ни цел е да постигнем по-добри резултати от последните парламентарни избори и да покажем, че Синята коалиция е във възход и печелим доверието на хората.

Защо не се договорихте със СДС за общи кандидатури, а се стигна до вътрешни избори?

Нашето предложение – една от партиите да номинира кандидат за президент, а другата – кандидат за кмет на София, бе отхвърлено заради Софийската организация на СДС. Те тръгнаха на предварителни избори.

Щяхте ли да одобрите Надежда Михайлова като обща президентска кандидатура на коалицията?

Това са минали неща и нямат стойност в сегашния политически момент. Те могат само да създават смут в душите.

Надежда Михайлова обяви, че е е било нечестно определянето на кандидата на СДС за президентските избори. Бихте ли я взел в ДСБ, ако тя се разсърди на съпартийците си и реши да ги изостави.

Ето това е смут в душата и аз не бих разпалвал такъв.

Кои са вашите най-чести спорове с Мартин Димитров?

Защо спорове?! Напоследък ние все повече се разбираме. Ето постигнахме съгласие да отидем на предварителни избори и да поканим гласоподавателити да излъчат кандидатите ни за президент и кмет на София.

Г-н Димитров заяви, че е време да влязат млади и образовани хора на мястото на старите кучета в политиката. Това обижда ли ви?

Това е много добре. В политиката поколенията се сменят с избори. Ние в ДСБ излъчихме млади кандидати. Прошко Прошков и Светослав Малинов са политици от ново поколение. Според думите на Мартин Димитров, Владимир Кисьов и Румен Христов трябва да отстъпят на младите.

Не ви ли се струва, че с времето Мартин Димитров става все по-наперен спрямо вас? Дразните ли му се?

Е-е-е! (смее се)

На парламентарните избори ДСБ сякаш се мина – спечели по-малко депутати от СДС. Защо стана така? Нямаше ли начин да подредите листите по-успешно, та да вкарате повече депутати. Сега седесарите се надуват, че са по-силната партия в коалицията…

Това е резултат от метода на разпределение на гласовете из страната.

Притесняват ли ви слуховете, че вътрешните избори в коалицията ще бъдат манипулирани. Очаквало се СДС да получи помощ от други партии. Как ще предотвратите това? Как ще следите дали не гласуват симпатизанти на външни за коалицията формации?

Затова има щабове, споразумения, комисии. Изписаха се правила, които да гарантират, че изборите ще се проведат без манипулации.

А опасявате ли се от компромати, които могат да се извадят за вас и вашите кандидати?

Всяка глупост и клевета по мой адрес отдавна е извадена.

Ако и двамата ви кандидати загубят, ще приемете ли това като личен провал?

Няма да загубят! Как ще загубят?! Нали са новото поколение! Самият Мартин Димитров ако е верен на принципите си, би трябвало да гласува за нашите кандидати. Между другото той е приятел и с единия, и с другия.

В какви отношения сте с Петър Стоянов? Той добър президент ли беше?

Вие ме карате да карам колата напред, гледайки само в задното огледало. В момента това няма политическа стойност. Впрочем няма и никаква друга стойност, защото от моя страна не може да бъде разпалена интрига.

Кажете тогава кои са най-големите бели на Първанов. Как оценявате отиващият си президент?

Този човек си отива, политическо минало е. Той направи каквото можа – нанесе сериозни щети по авторитета на страната.

В Wikileaksняма нищо за ДСБ и Синята коалиция. Това се стори доста странно на някои журналисти и критиците ви…

Защо няма материали срещу Иван Костов? Ами просто няма! Никога не е имало нищо срещу мен в американското посолство. Това е истината, която не може да се преглътне от определени хора. Те не могат да преглътнат истината, защото се бяха превърнали в маши, които срещу заплащане поддържаха 10-годишна кампания срещу мен. Е, сега няма как да признаят изведнъж, че са лъгали!

Наскоро медиите разпространиха, че човек от ДСБ е бил свързан с черното тото. Защо сте допуснали такъв кадър в редиците си? Не проучвате ли хората си?

Черно тото няма. Тотото си е нормално, просто не е удобно на някого. Това обясни и прокуратурата и самите участници. Другото са твърдения на някакви полицаи или на Цветанов, който явно не си дава сметка какво говори.

Вие някога пускал ли сте тото, не черно, разбира се?

Никога не съм пускал фиш.

Като математик няма как да не сте силен в теорията на вероятностите. Силен ли сте в хазартните игри?

Теорията на вероятностите показва, че тази фирма, която опита да участва в залаганията за европейския футбол с много по-ниски цени, даваше много по-големи шансове на българските играчи да печелят. Предполагам, че тя беше прогонена от Васил Божков с помощта на Цветанов.

Дадохте един издател на прокуратурата. Не се ли притеснявате, че ще бъдете атакуван във вестниците му?

Вие ще ми помогнете да обясня мотивите си.

Разкажете за срещата ви по този повод с главния прокурор.

Получих сигнал, подкрепен с 79 документа и подписан от Карл Хабсбург, Даниел Рутц и Христо Грозев. Те алармират за изпиране на пари в особено големи размери, както и за евентуална престъпна дейност по 6 члена от Наказателния кодекс. Категорични са, че в тези материали са и неоспоримите доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица при приватизацията на Общинска банка. Авторите на сигнала твърдят, че са проследили пътя на парите.

И вие решихте да информирате главния прокурор…

Информирах главния прокурор и Държавната агенция за национална сигурност. Аз винаги препращам такива сигнали, дори и онези, които получавам за себе си. Има два случая, когато подадени за мен сигнали са поемали в същата посока – при прокурора и в ДАНС. Когато попаднат сериозни сигнали в ръцете ми, не постъпвам като други – не отивам да се пазаря с обекта на сигнала. Не е важно кой какво ще пише за мен. Важното е че чрез мен, като депутат материалите придобиват гаранция, че няма да бъдат подминати нито от прокурора, нито от агенцията за национална сигурност.

Вярвате ли, че ако има престъпления, те ще бъдат наказани?

Имам информация, че е възбудено отново прокурорското разследване. Документите са така добре подредени, че остават две-три стъпки, които трябва да извършат ДАНС и прокуратурата.

Опитвали ли са се да ви оказват натиск?

Случвало се е. И сега дори се опитват. Но е противопоказно да се оказва натиск по отношение на мен. Аз никога не съм се подавал. Реагирам обратно на натиска.

Политиката все още ли ви доставя удоволствие?

Политиката никога не е била удоволствие за мен.

Кога ви е било най-трудно в политиката?

Винаги е било тежко, но когато си на власт, е най-трудно.

Наближава лятната ваканция. Ще почивате ли някъде?

Предпочитам да почивам в България. Надявам се да отида в Евксиноград

Купихте ли си вече кола?

Не, но фирмата си взе джипа, който ползвах. Сега карам едно Ауди А6 Олроуд, което според моята шофьорска преценка е най-добрата многофункционална кола.

Станахте ли добър шофьор?

Предпочитам да не съм от шофьорите със самочувствие. Не се перча на пътя,но може и да отнеса някоя и друга глоба от камерите за скоростта.

Имате колекция от бутилки с вино. Колко станаха те?

Имам проблем с това вино. Задръстен съм с много стари бутилки и трябва да продам около 300 от тях, за да освободя място за нови.

Къщата ви добре охранявана ли е? Страхувате ли се от атентати?

Охраната на къщата ми вече е направена добре и от компетентни хора, след като и аз и малката ми дъщеря бяхме ограбвани общо 6 пъти.

Говори се, че и втората ви дъщеря ще се развежда…

Няма такова нещо. Тя всъщност съвсем скоро дойде да живее в България със съпруга си и с дъщеричката си. Странно е, но българските медии обичат да се занимават със семейството ми, а пък още не им е ясно коя от дъщерите ми коя е. Съвсем скоро, на снимка във вестник малката беше представена за голямата.

Отдъхнахте ли си, когато дъщерите ви решиха да не се занимават с политика?

Никога нищо не се знае. Със силните си характери, ако дъщерите ми решат да влязат в политиката, ще смутят доста хора в България.

Политиците от БСП все по-често се оплакват, че политиката ги разболява. При вас как е?

Мен не ме разболява.

Как си почивате?

С внуците ми и с книгите. Събирам си различни книги и ги изчитам през лятната ваканция. Извън ваканцията от документи, писма и сигнали за друго не остава време.

Спортувате ли?

Вече ми остана само плуването, не ставам за нищо друго. Преди години карах ски, играех тенис, ходех по планините. Но имам стари травми от ските и колената ми вече не ми позволяват да карам. Преди 14 години след тежко падане на пистата преживях първите проблеми с колената.

Съществуват подозрения, че Алексей Петров е сложил навремето шашката до дувара ви. Вие вярвате ли на това? Способен ли е Трактора на подобно нещо?

Не е той. Аз зная кой я е сложил. Странно, че полицията не го откри, въпреки, че съседите ми са видели, че шашката е била хвърлена от двама души на кросови мотори.

Вашите конфликти с Алексей Петров откога са?

Нямам конфликти с Алексей Петров. Въобще не го познавам. Не се занимавам с нещата, с който се занимава той, не съм и каратист.

Следите ли новите български филми?

Очевидно в българските културни и артистични среди се натрупва огромен потенциал. Талантливи и способни хора са авторите на този бум.

Това ме радва много. Качественото кино беше дефицит в последните 20 години и липсата му направи хората неориентирани.

Почитател ли сте на Стефан Данаилов?

Не, като актьор той е голям професионалист, но по много други причини не мога да му бъда почитател.

Влизате ли в социалните мрежи в интернет?

Имам си профил във Фейсбук. Не влизам често обаче, защото съм зает и не мога да отделям толкова време за интернет.

Грижите ли се все още за градината ви?

Да, само ние двамата със жена ми се грижим. При това за две градини – за нашата и тази в Мало Бучино, където живееха родителите ми.

Все още ли гледате теменужки?

Да, сега жена ми е купила 400 цветя в саксийки, включително и теменужки.

Как ще коментирате номинацията на Кунева за кандидат-президент?

Засега кандидатурата изглежда доста несериозна и едва ли има смисъл да се коментира. Но ако получи партийна подкрепа, прогнозирам, че това ще са партиите от тройната коалиция.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...