Иван Костов: Нашата оценка е честна, а не лицемерна

Официално кризата се отчита по динамиката на брутния вътрешен продукт, на безработицата и на паричната маса. През септември ще станат 21 месеца непрекъснат спад на първия показател.

Премиерът управлява по собствените си преценки. Предложенията ни останаха без внимание, впрочем и тези на СДС.

Най-опасен е АЕЦ “Белене”, защото е финансово непосилен за нас, технологично опасен и енергийно напълно излишен.

Господин Костов, какъв е вашият прочит на доклада на Европейската комисия за работата на правителството?

Прочитам насърчение към управляващите да продължат с реформите и към съдебната власт – да продължи да се прочиства от корумпираните;
Виждам много високата оценка за правосъдния министър Маргарита Попова и при-зив към народните представители да подкрепят нейните концептуални и законодателни решения;
Удовлетворен съм от високата оценка за специализираните екипи на прокуратурата, МВР и ДАНС за борбата им срещу организираната престъпност;
С една дума, напредъкът на страната ни е оценен.
Но прочитам и:
Конкретни критики към Върховния касационен и Върховния административен съд;
настояване да се направи реформа в МВР;
Слаба оценка за контролните органи в страната, които напълно отсъстват;
Настояване да се направи единната информационна система за противодействие на престъпността;
Силен е натискът реформите да продължат.

Работата на кои министри оценявате като добра и на кои като слаба? Защо променихте мнението си за икономическите министри от кабинета, какво трябваше да направят, а не направиха?

Премиерът трябва да дава оценки на министрите си. Ние можем само да казваме честно истината, която впрочем боде в очите – българската икономика вече 18 месеца е в криза и не излиза от нея. Това е лош атестат за икономическия екип на премиера Борисов.

Икономистите от Синята коалиция казват, че все повече затъваме в кризата, икономистите на Бойко и самият Бойко Борисов казват, че напротив – вече се оттласкваме от нея. По какви признаци и показатели би трябвало да преценяваме кой е прав?

Официално кризата се отчита по динамиката на брутния вътрешен продукт, на безработицата и на паричната маса. През септември ще станат 21 месеца непрекъснат спад на първия показател. Две години в криза не е изпадала нито една икономика от ЕС.

Кои са най-важните мерки, които трябва да предприеме правителството, за да излезе от кризата?

ДСБ представи на министър-председателя 5 пакета, съдържащи цели и мерки за тяхното постигане: в усвояването на европейските средства, в икономиката и финансите; в здравеопазването; в трудовата политика и в направлението за институционална и административна реформа.

Как оценявате годината на премиера Бойко Борисов?

Самоотвержено противодействие на организираната престъпност и изваждане на мафията от властта; липса на ефикасна реформаторска, антикризисна икономическа и фискална политика.

Трудно ли върви диалогът с Борисов? Вслушва ли се в съветите, които давате?

Премиерът управлява по собствените си преценки. Предложенията ни останаха без внимание, впрочем и тези на СДС. Виждам у него необяснимо раздразнение към Синята коалиция. Но ние ще продължим да даваме честна, а не лицемерна подкрепа.

Какви са отношенията на Синята коалиция и ГЕРБ в парламента? Оценката ви за работата на парламента преди лятната ваканция.

Няма отношения. Правилото на ГЕРБ е “ние правим политиката, а вие решавате подкрепяте или не”. Парламентът, не работи добре основно защото ГЕРБ не чува друго мнение и все повече затъва в лобистки скандали и подрива доверието към себе си.

Известна е позицията на ДСБ за трите руски енергийни проекта. Кой от тях е най-опасен за страната? Какво ще спечели и какво ще загуби България, ако все пак се стигне до договор?

Най-опасен е АЕЦ “Белене”, защото е финансово непосилен за нас, технологично опасен и енергийно напълно излишен.

Смятате ли, че Европа не е особено активна за преодоляване на руския газов монопол и изграждането на алтернативни източници, както и на газопровода “Набуко”?

Строителството на “Набуко” започва от 01.01.2011 г. Тръбите са поръчани и плановете са готови. Най-голямата инвестиция у нас стартира.

Има ли според вас политически и икономически кръгове у нас, които работят за руските интереси? Къде стои в момента България и геостратегически план?

Моето категорично убеждение е, че, че Русия не си е извлякла поуките от рухването на Берлинската стена. Вместо да насочи усилията си за вътрешна модернизация и икономически растеж както Китай, тя прави нелепи усилия да изглежда “велика сила”. Русия няма икономически потенциал да бъде велика сила и това е очевидно за всички с изключение на тези, които я управляват. Геополитическата стойност на България според мен е “транспортен център на Балканите”. Но в България винаги е имало рубладжии и те подчиняват страната ни на руските интереси..

Ако зависеше от вас кои щяха да са трите най-важни приоритета пред България?

Борба срещу кризата, реформи и европейските транспортни коридори.

Казвате, че България не може да е енергиен център на Балканите поради липса на енергийни източници. Твърдите, че тя обаче може да бъде транспортен център. Бихте ли обяснили по-конкретно как може да стане това?

Обяснението е просто. Такова е геополитическото ни положение.

В свои интервюта вие казвате, че номинирането на външни за партията кандидатури на изборите, макар и достойни сами по себе си, не се е оказало особено ефективно. Ако издигнат вашата кандидатура за президент догодина, ще приемете ли?

Отговорих вече три пъти на този въпрос. Поясних какво съм имал предвид.

Кога ще успее според вас България да излезе от вцепенението си и да се оттласне от последното си място в Европа?

Когато премиерът започне да решава истински проблеми на хората. Вярно е, че е станал премиер поради доверието на тези хора, но за да е успешен премиер, трябва да прави живо¬та на другите по-добър, дори понякога това да минава през не¬популярни мерки.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...