Иван Костов: Най-лошото е да се дестабилизира страната политически (+ВИДЕО)

Водещ Витомир Саръиванов: Сега казвам, добро утро, на лидера на ДСБ Иван Костов. Добре дошъл.
Иван Костов: Здравейте.
Водещ: Видяхте видеото. Сега за добре дошъл ще ви пусна още едно видео и ще ви помоля да го коментираме заедно, защото действително като че ли стават много интересни неща в цяла Европа. Този път доста по-сериозни от това, което видяхме преди малко.

(излъчва се репортаж – бел.ред.)

Водещ: Г-н Костов, ние го бяхме кръстили това видео “Европа гори”. На фона на всичко това някакъв оазис. Няма нито една стачка реално, имаше само заплахи и един синдикален протест. Каква е ситуацията у нас?
Иван Костов: Ситуацията у нас зависи от начина, по който я гледаме.
Водещ: Вие как я гледате чисто политически?
Иван Костов: Това, което предстои в момента в Народното събрание, гласуване на бюджетната политика на правителството, т.е. финансовото отражение на това, което вие давате и което е принудило толкова много европейски правителства да извършват икономии, да съкращават администрация и т.н. Ние с това ще се занимаваме в момента. Очакваме решенията на правителството по две ключови теми. Както виждате и това, което и в момента дадохте за Франция и за други страни, едното е пенсионната реформа.
Водещ: Има ли криза според вас в правителството в момента, да ви питам директно. Има ли криза в правителството?
Иван Костов: Криза в правителството няма, но има много неудачни решения, много лоши решения. Например това, което правителството се кани да направи и няма да може да направи с професионалните пенсионни фондове ще го сблъска с Конституцията на страната и то ще загуби.
Водещ: Т.нар. национализация имате предвид?
Иван Костов: Ами не може това нещо да се направи. Конституционният съд със сигурност ще спре такова действие, защото то ограничава правото на разпореждане. Тези фондове са частни, те са на хората, на които са внесени, на името на които са внесени. В този смисъл никой не може да влезе в договора, който те имат, с който са се разпоредили с тия пари, няма как това нещо да се направи в България с тази Конституция. Така че при нас…
Водещ: А на какво отдавате това решение? След като всички знаят, че това е така, как може да се вземе подобно решение?
Иван Костов: Това решение беше внушено от профсъюзите. Те са доволните.
Водещ: Т.е. то е взето под натиск от профсъюзите.
Иван Костов: При нас са доволни профсъюзите, а навсякъде другаде, където гледахме, са недоволни профсъюзите. Знаете ли, аз в тази връзка искам да кажа, че разработвайки пенсионната и здравната политика, ако правителството беше отделило половината от времето, което отдели да убеждава синдикатите да го подкрепят и те накрая на го подкрепиха, ако беше проявило половината от отстъпчивостта, която прояви по отношение на синдикатите към нас, сега щеше да има твърдата ни подкрепа за бюджета и щеше да има много по-добри решения. Това го казвам съвсем отговорно. Просто изразходва се огромно време, измести се политическият диалог оттам, където му е мястото, а мястото му е в Народното събрание, между тези, които са оторизирани да гласуват за една или друга политика, за или против, а не в тези диалози. И понеже това всичкото е обърнато надолу с краката, сега правителството ще дойде с две отхвърлени политики и бюджети в пенсионното и здравното осигуряване, защото не може всички да са доволни от такава позиция. Още повече че правителството направи опит, и то много дълго време, изразходвайки огромна енергия, да убеждава работодатели и синдикати, които са носители на групов интерес. Те не са носители на националния интерес. Примерно никъде ги няма ето тези хора, които ги дадохте в селото на президента, никъде ги няма самоосигурените. Къде са самоосигуряващите се лица? Тези с малкия бизнес, тези с магазинчетата? Кой им отразява интереса, никой. И върху тях се стоварват всички големи тежести.
Водещ: Чух ви да казвате в едно интервю, че даже призовавате министрите, които мислят по-модерно, да напуснат евентуално кабинета.
Иван Костов: Не, които имат чувството, че са реформатори и които виждат, че нищо не става, няма смисъл да създават илюзията. Защото тази илюзия рухна след публикацията в “Ройтерс”. Г-н Бойко Борисов трябва да я вземе лично да я прочете тази публикация, защото тя е първата лястовица, която предвещава обръщане на отношението на европейските медии към българското управление, към управлението на ГЕРБ. След нея ще последват следващи със сигурност, ако не се промени рязко този курс. Там всичко се вижда като на рентген в тази публикация, а това ще стигне след това, като се публикува в други авторитетни европейски медии, ще бъде внушено на ЕК, на Брюксел и на европейските правителства и отношението към нашата страна ще стане отново много лошо.
Водещ: Ама от друга страна, хората отстрани, като гледат, и започват да ви подозират, че по някакъв начин искате да дестабилизирате кабинета и се чудят защо ви е това и каква изгода може да има Синята коалиция от една дестабилизация.
Иван Костов: Най-лошото, което може да се случи сега на страната, е да се дестабилизира политически. Защото в условия на криза, без да има признаци за излизане, ако се наложи политическа криза върху това, ще бъде изключително лошо. Така че нашата политика не е да правим това. От друга страна, ние не можем да споделим отговорността за една очевидно неправилна политика, каквато правителството иска да осъществи със Закона за бюджета, със Закона за бюджета на НОИ и със Закона на НЗОК, който ще се базира на едно скъсано споразумение на практика. Представете си как това нещо може да бъде подкрепено от хора, които виждат решенията, които ги и казват, от колко време вече, ние месеци наред казваме какви трябва да бъдат решенията според нас, нищо от това, което съветваме, почти не се приема.
Водещ: Не ви ли притеснява, че все пак по някакъв начин заприличвате повече на опозиция, отколкото на партньор на ГЕРБ? И точно затова ви обвиняват за това, че действате против своите уж партньори.
Иван Костов: Ние сме коректив и гарант. Ако правителството престане да върви по пътя, по който трябва да върви и по пътя, който заяви и получи вота на хората, това беше път на десни реформи, на реформи по западноевропейски и евроатлантически маниер, ако то се откаже от това, ние няма как да не се втвърдим. Защото това означава и ние да се откажем. А това беше наша платформа на изборите. Ние няма как да се откажем от възгледите си, за нас това е много трудно. Докато какво направи ГЕРБ? ГЕРБ направи такива маневри, че застана вляво от Станишев.
Водещ: Коя беше тази маневра, която ги постави чак пък вляво от Станишев?
Иван Костов: Ами това с професионалните фондове е вляво от Станишев. Това е нечувано, това е абсолютно неуместно решение.
Водещ: Добре. Искам да ви питам няколко много конкретни неща, те са свързани, разбира се, с вашата позиция около скандала с вътрешния министър Цветан Цветанов, с историята за гласуване на референдум за членството на Турция в ЕС. На първо място какво е вашето отношение към скандала, който се вихри около вицепремиера Цветан Цветанов?
Иван Костов: По изнесените факти трябва да има съвършено ясна позиция, трябва да бъдат коментирани, тъй като всички такива неясноти се нуждаят от разчепкване. Общественото внимание е насочено натам. Както видяхме в репортажа, който дадохте, хората считат, че това е новината на последните дни. Искам обаче предварително да кажа, че обяснения от типа договори за консултации за европейско законодателство и прочее не са много убедителни.
Водещ: Гледали сте нашето вчерашно предаване, доколкото разбирам.
Иван Костов: Гледал съм, това е просто моделът, по който Доган показва откъде са му парите.
Водещ: Аз това казах вчера на г-н Стефанов, но той се опита да се измъква по някакъв начин и да каже аз нямам какво да го коментирам това.
Иван Костов: Да, той няма какво да коментира, защото дотам свършват неговите правомощие. Но оттам нататък започва общественото мнение и то някак си няма да бъде удовлетворено от такова обяснение. Защото го е чуло преди това от Ахмед Доган. Нали той е хидрогеодезистът на републиката, с най-скъпо заплатен трудно. Това са начини, които политици използват, за да узаконят приходи.
Водещ: Добре, а какво в крайна сметка се крие зад тази война според вас?
Иван Костов: Знаете ли какво означава това? Че няма право повече ГЕРБ да се изживява като морален стожер, ако не излезе чист от тази, ако г-н Цветанов не излезе чист от този скандал.
Водещ: А вярвате ли, че проверката на НАП ще излезе чиста и безкористна или в крайна сметка, хайде да не казвам по традиция, но все пак да не обиждам някого, но в България най-често се говори, че този тип неща се покриват веднага, още повече че когато става дума за проверка на действащ вицепремиер.
Иван Костов: ГЕРБ успя да разруши малко този образ, показвайки едно почтено отношение към подобен, изобщо към нарушения на закона. Вие си спомняте, министър-председателят действаше бързо, решително, много хора получиха административни санкции за своите нарушения, ако мога да кажа.
Водещ: Така, аз няма приятели, обича да казва министър-председателят.
Иван Костов: Да. В този смисъл, ако искаме да отговаряме на този въпрос, най-добре е да помислим какво може да направи министър-председателят в една такава ситуация. Защото той е в трудна ситуация, гледано отвсякъде. Нали с откъснали се от споразумението лекари, работодатели, настръхнали синдикати, от друга страна, рухваща борса, нека да имаме предвид, че експериментът, който ще се опита да направи ГЕРБ с професионалните пенсионните фондове, коства 16 % падане на борсата. От 361-362, аз снощи я гледах, на 346 е паднала само за два дена. От момента, в който излиза това намерение. Това означава, че парите, на които се прицелват синдикатите да вземат и правителството тръгва по техните съвети, практически стават все по-малко. Това е удар върху парите на хората.
Водещ: Интересно е, понеже вчера съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров беше тук и говорихме с него и стана дума за това, че той дори в своите предвиждания вижда предсрочни избори, и то още догодина. Вие на същото мнение ли сте?
Иван Костов: Аз не виждам такава непосредствена опасност.
Водещ: Ами ето, ако се случат всичките тези протести, ако хората обеднеят по начина, който и вие казвате, ако се случи това с г-н Цветанов и естествената реакция, че той трябва да подаде оставка, всичко това ще разклати правителството жестоко.
Иван Костов: Министър-председателят има своите силни ходове, той има подкрепа в парламента и на базата на тази подкрепа, независимо откъде идва, той може да я възстанови или да я получи отново, в зависимост от политиките, които следва. Т.е. първо променя политиките така че печели симпатиите не на тристранната комисия, а в парламента, където се решават и където се гласуват тия неща. Второ, той сменя министри. Всички министри, които не са се справили и които са го подвели и които са опитали да реализират политики и са катастрофирали, трябва да се махнат. Така че той има ходове.
Водещ: Кои са те, имате ли имена?
Иван Костов: Ами вижте…
Водещ: Защото чух някъде слух, че вие настоявате за оставката на г-н Дянков.
Иван Костов: Социалният министър е този, който в момента катастрофира.
Водещ: Т.е. вие настоявате за смяната на г-н Тотю Младенов? Така ли да разбирам?
Иван Костов: Аз не мога да настоявам за никаква смяна, защото това е работа на министър-председателя…
Водещ: Е защо да не може да настоявате? Той под чуждо настояване върши някои неща..
Иван Костов: … аз мога да гласувам или не…
Водещ: Т.е. бихте гласували за.
Иван Костов: Връщам ви към начина, по който министър-председателят отрази кризата, надигащата се криза в здравеопазването. Смяната на министъра там отне голяма част от температурата на вота на недоверие, пред който той беше изправен. И в този смисъл това е ход, който има доказана политическа ефективност.
Водещ: Т.е. Тотю Младенов е…
Иван Костов: Той има какво да направи.
Водещ: Така. А за г-н Дянков, понеже вие достатъчно дълго го подкрепяхте, сега променили ли сте по някакъв начин позицията си?
Иван Костов: Вижте, г-н Дянков е такава ключова фигура в правителството, намираща се в такъв момент на политиките. Той е внесъл проекта за бюджета. Ако г-н Дянков бъде сменен в момента, този бюджет трябва да бъде изтеглен и трябва да се прави нова бюджетна политика.
Водещ: Е точно за това настоявате вие така или иначе.
Иван Костов: Не, не. Ние настояваме политиките, които предстои да бъдат внесени за пенсионното и за здравеопазването, трябва да отговарят на изискванията за основни реформи. Иначе не може да бъде подкрепено това…
Водещ: Което пак е обвинение към г-н Дянков.
Иван Костов: … Но ако, не, то не е към г-н Дянков, защото бюджета на НЗОК го прави НЗОК. Сега бюджета на НОИ го прави НОИ, там има хора, които трябва да си поемат отговорността. В този смисъл искам да кажа, че най-прекият път, защо не искаме ние да се отслабва позицията на Симеон Дянков, докато не видим всичко, което може да се направи и дори и тогава ще преценяваме. Защото ако той бъде атакуван и си отиде, страната влиза в политическа криза. Това е много е много тежко преди Коледа. Тогава няма да се изпълни и актуализираният бюджет, ще се влиза за ново увеличаване на дефицита и ще стане много тежко и за проекта за бюджет за следващата година, и за сегашната. В този смисъл в моментът за смяна на Симеон Дянков е крайно неподходящ, но има други министри, които така или иначе не дават никакъв принос в кабинета.
Водещ: Освен г-н Младенов кой друг? Тотю Младенов, да уточним, че са двама.
Иван Костов: Искате ли да ви тествам?
Водещ: Аз се опитвам вас да ви тествам, недейте вие мене.
Иван Костов: Добре. Знаете ли как се казва транспортният министър?
Водещ: Транспортният министър? Разбира се, че знам, Александър Цветков.
Иван Костов: Много малко хора могат да отговорят на този въпрос.
Водещ: Е как много малко хора, толкова скандали станаха напоследък с него.
Иван Костов: Да, дерайлират влакове, непрекъснато се случват такива тежки провали, една от най-слабите структури в държавата е БДЖ и никакви решения, никакви политики, нищо не се случва.
Водещ: Дотук вече двама ги изброихте. Има ли още?
Иван Костов: Все пак е работа на министър-председателя да си огледа кабинета. Но аз бих поискал и оставката на Ваньо Танов. Защото да ти изчезнат от складовете половин тон близо скъпоценни метали, прощавайте, това означава, че няма никакъв контрол, никаква организация. И човекът, който отговоря за това, трябва да го попитаме не се ли чувства задължен да носи отговорност за такова абсолютно безобразие. Има вече, виждат се хора, които напълно …
Водещ: Които си плачат за смяна.
Иван Костов: … са загубили вече и темпото и не са на нивото на отговорностите си. Как могат да му изчезнат половин тон скъпоценни метали, какъв шеф е той на митниците, как е възможно такова нещо?
Водещ: Ами оказва се, че е възможно за съжаление. По още много неща исках да ви питам, но за съжаление не ни стига времето. Последно обаче, обещавам, този телефонен разговор между г-н Бойко Борисов и г-н Путин, на който са се разбрали да се прави АЕЦ “Белене”, как ще го коментирате?
Иван Костов: Е това ще е пълната финансова катастрофа на страната в настоящия момент. Путин е безогледен. Той въобще и може би така и трябва да бъде, защото той си гледа интересите на собствената страна, но той е безогледен по отношение на невъзможността на България да плати това. България е в изключително тежка ситуация, България посяга на пенсионни фондове, посяга на Сребърния фонд, изчерпила е възможностите да финансира дефицита си и в тоя момент да й налагаш споразумение, това е, просто трябва някой да защити България в момента.
Водещ: Кой може да го направи реално?
Иван Костов: Само правителството. Само правителството.
Водещ: Смятам, че дадохте достатъчно красноречив отговор за това.
Иван Костов: Но това правителство в малцинство без компетентността и без куража да продължи по пътя, по европейския си път, според мен много скоро ще изчерпи тези малки възможности, за които тук споменахме. Правителствени смени, промени в някои политики и т.н. И тогава ще се случи това, което вие казахте…
Водещ: Да, тъкмо щях да кажа, че до някаква степен леко си противоречите, защото казахте, че не прогнозирате да се стигне до някаква правителствена криза и предсрочни избори, но това, което казахте на финала, върви натам.
Иван Костов: Защото има ходове, има политически стъпки, които трябва да бъдат извървени. И нека да сме с надеждата. Нали сме сутрин, не сме вечер. Нека сме с надеждата, че нещата все пак ще тръгнат в правилна посока.
Водещ: Дано. Благодаря ви много за този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...