Иван Костов: Най-голямото зло, което може да ни сполети след изборите, е експертен кабинет

– Господин Костов, напоследък се появявате повече в клиповете на БСП, отколкото в тези на Синята коалиция. Защо стряскате управляващите, след като вече 8 години сте в опозиция?
– Защото са направили бели в управлението и ги е страх. Страх ги е, че ние знаем как и за какво да им потърси сметка. Страх ги е от хора като нас, компетентни и решителни, които познават администрацията, имат опит в управлението и знаят кое е позволено и кое не.

– Какво ни чака след изборите?

– Искам да предупредя чрез вашия вестник, че в момента се прави опит да се състави експертен кабинет и да се размие отговорността. Това е най-голямото зло, което може да сполети страната, защото политиците са изплашени, разбягват се, хвърлят страната в ръцете на други хора, които ще контролират зад кадър, както го прави Доган сега. Това е най-лошото, това се готви в момента. На този фон Синята коалиция сме единствените хора, които сме готови да поемем цялата отговорност, да поемем задължението и да извадим страната от положението, в което се намира, независимо от кризата, независимо от загубеното доверие на ЕС.

– Т.е вие сте готов да подкрепите ГЕРБ след изборите, за да управлявате заедно?

– Ние би трябвало да сме загрижени на първо място за страната си, защото икономическа криза, съпроводена с политическа дестабилизация, е най-лошата комбинация, която ще смъкне надолу много силно и заетостта, и доходите. Икономическата конюнктура ще се влоши, може да се стигне до фалити на банки. Страната не бива в никакъв случай да се дестабилизира. Заради това всеки би трябвало сега да заяви, че е готов да подкрепи правителство, което ще изпълни определени цели. Ние считаме, че ако има правителство, което е в състояние да възстанови доверието на Европа и достъпа до парите, а това може да стане, само ако се ликвидира политическата корупция на най-високо ниво и ако има реалистична програма за извеждане на страната от кризата, то трябва да бъде подкрепено.
– Бойко Борисов готов ли е и става ли за премиер?
– Ако между това, което казва, и това, което върши, има пълно съвпадение, което би било чудесно, а той казва: “Ако имам депутати 50 процента плюс един, ще поема отговорността”. Ако съдим по изборите за Европарламент, този шанс е много малък. Така че е по-добре да разискваме кого би посочил ГЕРБ като носител на мандата, от който ще зависи толкова много. Защото мандатът на ГЕРБ ще бъде единственият опит да бъде сменено сегашното управление с правителство отдясно на политическия център.
– Антикризисната програма ли е първото нещо, което трябва да направи новото правителство?
– Да, защото в момента България няма антикризисна програма. Това, което нафукано наричаха план “Станишев”, сега не смеят дори да споменат, че е имало такова нещо, защото е пълен провал. Никой не го е прилагал сериозно, а сега вече е неприложим. В този смисъл ние посрещаме кризата без антикризисна програма и може би сме единствената страна в цивилизования свят, която го прави. Това е много лошо. Не бива да има извинения с изборите по време на криза. Управляващите трябваше да оставят нормално стопанство след тях. Това е все едно си отидеш някъде, да си направиш пиршеството и да не си почистиш, да оставиш какафония и хаос след себе си.
– Кое беше най-лошото решение на последното правителство?
– Имаше много лоши решения, но аз ще отговоря като финансист и икономист. Най-лошото решение беше бюджетният закон. По-лошо от това няма, защото бюджетът няма да бъде изпълнен между една пета и една четвърт, което е страшно. Всички страни имат криза, но никоя няма такъв колосален гаф в бюджетните приходи. Никоя не се срива така главоломно надолу. При първото сътресение изведнъж се оказа, че приходите изчезват. Това е много лошо решение. То трябваше или да се препятства, за да не се случва, или, когато се случи, да се каже, че има как да бъде променено и да се ревизира бюджетът. Финансовият министър нямаше гъвкавост, нямаше прозорливост, не можа да види кризата. Това е много лош атестат за един финансов министър. Впрочем малцина български икономически наблюдатели видяха кризата – това съм аз и екипът на ДСБ, това е проф. Димитър Иванов от Лондон и Гарабет Минасян. Това говори много лошо за професионализма на всички млади макроикономисти. Може би част от тях си скриха главата в пясъка, но отдолу се оказа, че няма пясък. Като в онзи виц за клетката на щрауса, където има надпис: “Не плашете щрауса, подът е бетонен”. Ние точно така направихме, разбихме си главите в бетонния под. Не може една страна да влезе стремглаво в криза и само трима да предупредят. Трябваше всички да кажат – и статистиката, и Централната банка.
– Да се върнем на изборите. Как може да се избегнат купуването на гласове и корпоративният вот, които видяхме на Евроизборите?
– Купуването и преливането на гласове, управляваният корпоративен вот са все неща, които са ужасен бич за българската демокрация. Това е началото на края на демокрацията и превръщането на България в олигархическа държава. Единственият начин да предотвратим това е на парламентарните избори хората да гласуват. Нека излязат 60 и над 60 процента да гласуват и тези, които купуват и продават, ще си загубят парите. Това ни е надеждата. Няма как иначе да противодействаме при този закон, който е приет без консенсус и в последния момент. Ние сме с вързани ръце. Знаете ли какво може да направи Синята коалиция? Само две неща – да признае изборите или да не признае изборите.
Ликвидирането на корупцията на най-високите етажи не може да стане без приет с широка подкрепа нов кодекс за изборите. Всички избори трябва да бъдат уредени веднъж завинаги по много сериозен начин и там да не се пипа. Но да бъдат уредени така, че да препятстват и предвиждат много строги санкции, включително и главоломни глоби за партията, която е засечена, че купува гласове. Ние предложихме 100 000 глоба и елиминирането на гласовете на партия, която е купувала гласове. Нека този, който го прави, да бъде глобен със 100 000 лева, да видим дали ще го прави. Колко му е да се сложат няколко полицаи и да бъдат хванати тези хора. Журналистите ги заловиха, а защо не го прави това МВР? Защото купуват, продават, преливат основно управляващите. Разбира се, и някои други, които управляващите създадоха около себе си.

– Като казахте създадоха, какво иска да каже Доган с изявленията си напоследък?

– Доган казва на своите хора: “Слуховете, че няма да бъда в управлението, не са верни. Вижте, аз го казвам пред българските медии. Не вярвайте, че ще ме изгонят. Аз съм този, който ще дърпа конците”. Това е посланието и то влияе на хората от гетото, на българските турци. Но той изпуска ромите, изпуска и българо-мохамеданите, след които беше спечелил влияние. Изглежда си е направил някаква сметка да го прави, защото той трябва да реагира много категорично на това, което определени кръгове от БСП, например софийската организация – Овчаров, Кадиев, казват. Те казват: “Край, този няма да бъде в следващото правителство, защото той ще омаскари всичко”. “Атака” и Доган стават еднакво нежелани – единият поради корумпираност, другият поради ксенофобия. Доган не премери точно изхвърлянето си, защото той каза нещо, което европейците не искат в никакъв случай да чуят. Те критикуват именно корупционните практики и политическите решения за разпределяне на еврофондовете. А той им даде абсолютно доказателство, че това се случва у нас, даде им го черно на бяло. Ако Доган остане, няма да видим пари от ЕС.

– Какви са очакванията ви за резултатите на Синята коалиция?

– Всички, дори и нашите критици, казват, че вървим нагоре благодарение на подкрепата на “Гергьовден”, на “Щит”, на БНД и на най-различни неправителствени организации. Това е хубаво, защото към тази подкрепа се добави и подкрепата на най-изявените български интелектуалци, най-елитната и уважавана, творяща, активна част от хората на културата. Това е много силна морална подкрепа за нас и няма как да не започне да повдига настроението и самочувствието.

– Но и сред интелектуалците предизвикахте дебат. Имаше силни гласове конкретно против вас.

– Когато интелектуалецът каже ДА, то е НЕ, а когато НЕ, не може да бъде сигурен, че е казал НЕ. Това са думи на Достоевски. Така е с интелектуалците, дълбоки са дебрите в душите им. Може би така и трябва да бъде… Може би тяхното НЕ означава вътрешно ДА. Интелигенти хора, сложно мислят…
– Какво ще стане с проекта Синя коалиция след изборите?
– Ние създадохме сериозна, принципна коалиция. Останахме верни на принципите, върху които се изградихме. Може би сега щяхме формално да сме по-големи, но в редиците ни щеше да има бивши служители на ДС и е хубаво, че не стана. Проектът е за дълго. С “Гергьовден” например споразумението е за следващия четиригодишен политически цикъл за съвместна работа и движение към следващите местни и президентски избори. Надяваме се по този начин да започнем да привличаме към себе си и други формации.

– Какво мислите за младите политици във вашата коалиция и в другите партии – по-добри ли са от вашето поколение?

– Нашият разсадник, както чух да го наричат веднъж, се оказа добър, един от най-добрите. Самите млади в политиката знаят, че имат още много път да извървят. Макар че по улицата срещам десетки хора, които ми казват, че много харесват Даниел Митов или Петър Москов, което означава, че ние специално имаме добри попадения. Що се отнася до другите партии аз не мога да видя лица с характер – запомнящи се, с лично присъствие и характер. Прекалено са произведени. На това Училище за политика започва да му се вижда почеркът и аз не съм убеден, че това е най-умното нещо, което ние сме направили в тези години. Едно време имаше само един клас по естрадно пеене в Консерваторията и го водеше Ирина Чмихова. Накрая всички пееха като нея. Не може всички да пеят като Ирина Чмихова. Политикът е политик със своя собствена силна, доминираща индивидуалност. Аз още не мога да запомня някой, като изключим господин Кадиев от БСП, който очевидно е човек с характер. Той остро влезе в конфликт с БСП, и то за неща, които после се потвърдиха. Но той почти не прилича на БСП.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...