Иван Костов: Най-важното е да вдигнем доходите

Водещ: Бързам да кажа добро утро на лидера на ДСБ Иван Костов. Добро утро, г-н Костов.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Днес предстои нещо такова – в 10.00 часа президентът Росен Плевнелиев ще се обърне към нацията от парламентарната трибуна. Още веднъж напомням, че БНТ ще излъчи това обръщение пряко. Да ви попитам, освен датата на предсрочните избори, очаквате ли някакво послание от страна на държавния глава, което евентуално да допринесат за решаване на кризата, която изведе хората на улицата?
Иван Костов: Добре би било, ако националният лидер, президентът – такава е ролята му, заяви какво иска Народното събрание да направи, за да може да бъде успешно неговото служебно правителство. Защото ако Народното събрание не предприеме определени промени в законите, ако не вземе определени решения, служебното правителство няма да може да отговори на очакванията. Тогава кризата няма да бъде овладяна. Социалната криза няма да получи свой адекватен отговор и служебното правителство може да не свърши основната си роля – да успокои страната и да я заведе на избори.
Водещ: Обсъждахте ли на Консултативния съвет при президента евентуално вдигане на доходите по един или друг начин? Днес чета, че евентуално вдигане на минималната работна заплата би било вариант за това.
Иван Костов: Не, това не е обсъждано. По-скоро това, което е обсъждано, са рисковете пред финансовото състояние на страната.
Водещ: Има ли такива?
Иван Костов: Има, разбира се. Има. Виждате, че много финансови системи са изправени в голямо затруднение. Например Националната здравноосигурителна каса, която трябваше да поеме финансирането или поръчки от нови болници, което пък означава, че няма да бъдат дофинансирани тези, които в момента са натрупали огромни дългове. Давам само пример. Тоест може да се окаже, например, че Европа ще забави отпускането на еврофондовете – такава информация пълзи в Брюксел като слух в момента.
Водещ: По каква причина?
Иван Костов: Ами, поради нестабилност на правителството и несигурност, че ще бъдат усвоени по правилния начин. В условия на криза всеки се отдръпва и основните рискове са спад на бюджетни приходи, което може да се получи от свиване на потреблението, от потъване на част от икономиката в сивата зона, където не се плащат данъци. Изобщо, рискове от такова естество има много. Това беше обсъждано.
Водещ: А как виждате вие възможността да бъдат повишени доходите, понеже доста се говори, че проблемът не е чак толкова много цената на тока, а ниските доходи? Тоест това би било, би трябвало да бъде – поне така си мисля аз – основната идея, основната цел.
Иван Костов: Зависи къде се поставя приоритета, но основният приоритет на протестиращите – те излязоха срещу високите цени на тока и срещу злоупотребите на монополистите на пазара. Не само в сферата на тока и горивата, течните горива и всичко останало, което има на пазара, където хората всъщност разходват голямата част от средствата си. Те поискаха антимонополна политика на практика. Нали си спомняте началото на протестите? В този смисъл, мерките, които трябва да вземе служебното правителство, са насочени – би трябвало да бъдат насочени, преди всичко натам. И аз много се боя, че за краткото време, в което все още ще действа Народното събрание, то нито ще може да смени контролните органи, нито да промени статута на действието и начина на действието, нито да се обърне към организацията, така де, организираните протестиращи да излъчат свои представители да поемат регулаторни и контролни функции. Тоест големият фактор, който води до обедняване, ако не му бъде противодействано, тогава, разбира се, дори да дадете повече и да се намерят начини да се увеличат малко доходите с изкуствени средства, през бюджета на страната, тези доходи ще отидат пак на онова място.
Водещ: Като си говорим за мерки, как ви се струват обявените вчера от министъра на икономиката Делян Добрев, а и от Държавната комисия, за смъкването на цената на тока? Всъщност възможно ли е изобщо такова нещо да се случи още от утре, както има такива заявки?
Иван Костов: Вижте, няколко неща създават голям риск там. Основният риск е да не се изнесе проблемът от едно място и да се внесе в друго. Например, тъй като основната причина за вдигането на цените с 13% е тежкото положение на НЕК, е възможно банките-кредитори, сред които и банката на Кунева “Париба”, да атакуват веднага и да си поискат…
Водещ: “Банката на Кунева” как звучи?
Иван Костов: Тя е член на ръководството там, тя е в ръководството, а освен това има и някакви акции. Сега оставяме това настрана. Възможно е просто да си почувстват засегнати интересите тия банки и да кажат, че ще предявят някакви искания. Това е от една страна. От друга страна, това решение се взима от орган, л който всички членове са излезли в оставка, което е много притеснително. Тези хора не носят отговорност за бъдещото развитие на страната в сферата на енергетиката. И мнозина наблюдатели казват, че може едно решение да предизвика тежки проблеми и фалити в енергетиката, което не бива да се допуска. Нашето решение, ако позволите да кажа само с две думи, беше да се атакува тази част от цената, която е по-голямата. Вие сте видели във вашата сметка, че 60% от цената са преди всичко пари, които се плащат за право на достъп до мрежата, за пренос на електромери, за…
Водещ: Че даже и по-голям процент.
Иван Костов: Нека да кажем 60%. Тоест там не се предвиждат мерки, които ние настоявахме да се предвиждат – примерно, да не се признават кражбите, за да ги накараме ЕРП-тата да се борят с тия кражби и да ги санкционират. Не се нормират загубите в мрежата по европейски стандарти, а по някакви български, за да бъдат принудени да намалят загубите по мрежата. Тези неща не се предвиждат, т.е. не се атакува голямата част, голямата компонента в цената.

Водещ: Сега, като си говорим за цена на тока, вчера в Народното събрание вие – тук се има предвид “Синята коалиция”, и ГЕРБ взехте едно решение, което сигурно отчитате като своя голяма победа, а именно спирането на АЕЦ “Белене”, потвърждаването на спирането на проекта на АЕЦ “Белене”. Много хора спекулираха по тази тема и казаха, че ако бяхме построили АЕЦ “Белене”, сега нямаше да имаме тия проблеми с цената на тока.
Иван Костов: Ако бяхме построили АЕЦ “Белене”… Първо, не можехме да го построим за тези кратки срокове, и второ, цената там щеше да бъде още по-висока – около 7,5 евроцента, което е 15 стотинки за киловатчас, което е много над това, което в момента и миксът в НЕК. НЕК е в тежко положение – това трябва да се разбере добре. НЕК е в тежко положение, заради НЕК се вдигат тези цени. Заради това се вдига цената на тока, базисната, с 13% – за да се облекчи положението на НЕК. Това е причината, поради която… Ако тази компонента се намали, веднага банките-кредитори на НЕК, защото НЕК е взел пари, за да строи АЕЦ “Белене”, ще се почувстват засегнати в интересите си.
Водещ: Прощавайте, но като икономист – понеже, честно казано, може би съм го пропуснал, но не чух нито едно смислено обяснение на въпроса защо през ноември сметката, образно казано, е 100 лева за тока, а през декември е 200. 13% увеличение е факт от юли миналата година, проблемите на НЕК също са факт не от вчера и от днес. Моля ви, като икономист, вие как можете да си обясните едно увеличение със 100, а на места и 150% на сметката за ток от единия месец до другия?
Иван Костов: Аз не мога да си обясня това увеличение. И аз съм изправен пред него, и аз гледам сметките си и виждам този феномен, но как точно се стига до него – надявам се контролните органи, които влязоха в ЕРП-тата и изобщо в системата, ще се опитат да намерят отговор на този въпрос. Защото с публичната информация, с която разполагаме ние с вас, и тази, която ние можем да добием в Народното събрание, отговор не може да се получи.
Водещ: Добре. Сметките за ток всъщност бяха само поводът хората да излязат на протест. В един момент протестът, като че ли, се превърна в протест срещу всички и всичко – антисистемен, хайде най-общо да го кажем. А вчера социалистите, между другото, дадоха заявка, че може би да започнат да подменят част от старите лица в своите редици. В тоя смисъл, вие смятате ли, че това трябва да засегне по някакъв начин и вас?
Иван Костов: Вижте, отказът или заявлението на г-н Станишев, че той няма да бъде новият премиер, означава със сигурност две неща. Първо, че осъзнава размера на тежестта на проблемите и си дава сметка, че той сам не може да се справи с тези проблеми и че не може да оглави правителство, което да се справи с тези проблеми. Това от една страна. От друга страна, той си дава сметка, че управлението му не е било успешно и е предизвикало част от тези проблеми, с които се сблъскваме сега. Това се отнася само за него и не може да бъде разпространено върху другите. Опитът сега, след изборите, те да поставят на дневен ред темата за някакъв широк консенсус, широко правителство, което с общо съгласие да започне да прави промените, е всъщност наша идея, но трансформирана и изпратена след изборите, а не реализирана сега с национален консенсус за борба с монополите, което можеше да се направи с програмно правителство, което да действа с мандат от два месеца, примерно, или два месеца и половина, и да заведе страната на изборите. Тоест взета е наша идея, изпратена е за след изборите и в това има много неискреност. Защото ако те имаха желание сега да го направят, щяха да опитат да го направят веднага.
Водещ: Добре де, обаче не звучи ли логично, при един фрагментиран следващ парламент, в който няма да има ясно изразена партия, която евентуално да може на своя глава сама, или с малка подкрепа да формира коалиция, не звучи ли логично, например, вие да подкрепите един консенсусен кабинет с консенсусна личност начело, който да води България напред, да не стопира всички тези процеси, за които говорихте преди малко?
Иван Костов: Защо не се направи сега? Защо не се докаже добрата воля за противодействие на злоупотребите, на монополите веднага, в това Народно събрание? Какво ще се промени? Хората излязоха, както казвате вие, срещу високите цени на тока и срещу злоупотребите на монополите, и се прибират в дома си с какво – с нови избори. След тези избори, в махмурлука си, ще видят на заранта същите лица в парламента, само че разместени малко. Това какво решение е на техните проблеми? И искам да отговоря на вашия въпрос – вие ме попитахте дали не е сигнал и за нас. Ние сме хора, и аз специално съм част от екип, който два пъти е вадил България от криза, от такава криза, приличаща на тази – и по време на падането на правителството на Луканов под натиска пак на улицата, и по времето на падането на правителството на Жан Виденов, пак под натиска на улицата. Аз нямам притесненията, които има Станишев и които има Бойко Борисов. Аз не съм довеждал до криза страната с хората, които са били около мен, аз съм я вадел от кризи. Така че това, което е валидно за едни политици, не може да бъде разпростирано върху всички политици. Просто не отговаря на историческата истина.
Водещ: Обаче хората на улицата не го възприемат по този начин, г-н Костов.
Иван Костов: Хората на улицата са всякакви. На улицата има анархисти, които искат да изгорят парите, като /…/, и да се върнем в каменната ера, и да се избием помежду си. Хората на улицата искат връщане на комунизма, искат национализация, искат да спрем да плащаме тока, да се демонтират електромерите. Хората на улицата искат да няма многопартийна система, да има руски модел – един Путин да си изберем и една олигархия да ни управлява. Хората не си дават сметка какво искат на улицата. Срещу всички тези искания ние предложихме – между другото, президентът плахо го поиска – една декларация, да кажем, че това нещо няма да мине и че всички сме против. И знаете ли, странно, но БСП и ДПС отказаха да приемат такава декларация. Тоест те не могат да кажат “Не” точно на тези призиви на улицата. Ние сме категорично против всякакъв опит да се реставрира миналото, всякакъв опит да се върнем към това, от което с толкова труд сме се откъснали. Така че на улицата трябва да може… на част от улицата, на част от протестиращите трябва да им се каже твърдо “Не”, защото не може да се приемат тези неща. Ако си представим, че ксенофоби, хора, които горят знамето на Европейския съюз и Българската конституция, определят управлението на страната, това, което ще се случи, е същото, което се случи на Австрия, когато там дойдоха националсоциалисти да управляват – пълна изолация, мощен натиск и изхвърляне от управлението. Това ще се случи и в България. Трябва ли това да го преживеем, и това, за да разберем, че това не е път?
Водещ: Аз не съм много съгласен всички хора, които са гневни на вас, политиците, да бъдат слагани под един знаменател и да бъдат наричани “анархисти” или “националсоциалисти”, или “ксенофоби”…
Иван Костов: Зависи как са гневни.
Водещ: Ами, това, че освиркват Иван Костов, Сергей Станишев или Бойко Борисов не ги прави ксенофоби, аз поне така си мисля. Но да ви попитам нещо друго…
Иван Костов: Аз не съм казал, че всички са ксенофоби.
Водещ: Да.
Иван Костов: Но призивите срещу политическите партии, срещу многопартийната демокрация са точно анархистични призиви. Това не може да се отрече. Това е опит европейската демократична система да бъде подменена с нещо друго и това не може да става просто, и няма да стане.
Водещ: Добре. Понеже не ми отговорихте много ясно на въпроса, ви питам пак, конкретно – бихте ли подкрепили един евентуален програмен кабинет, съставен от експерти, но да кажем, с част от тях, посочени от БСП след изборите, предсрочните избори?
Иван Костов: Правителство на ОФ?
Водещ: Не знам, правителство начело, например, с Пламен Орешарски.
Иван Костов: Така се казва, така се нарича – правителство на Отечествения фронт е това.
Водещ: Това е отговор “Не”?
Иван Костов: Важно е каква е политическата воля отзад, важно е каква ще бъде програмата. Правителството не се прави въобще да има правителство, а да реши тези проблеми, които изведоха хората на улицата.
Водещ: Добре.
Иван Костов: Ние не можем, след като виждаме огромните различия, които имаме с БСП и с ДПС за решаването на проблема. Защото г-н Станишев се кара с г-н Цветанов, след моето напускане на Консултативния съвет, да не плащат хората три месеца сметките си за ток. Това са им идеите за управление. Може ли това, което ще разруши държавата, да бъде подкрепено от нас?!
Водещ: Добре, разбрах ви. Лидерът на ДСБ Иван Костов в студиото на “Денят започва”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...