Иван Костов: Моралното право да критикува е на страната на всеки гражданин, който вижда, че има нередности в страната

Репортерка: В този час наш събеседник е лидерът на ДСБ и бивш премиер Иван Костов. Добро утро.

Иван костов: Добро утро.

Водещ: Добро утро и от мен. Г-н Костов, да започнем нашия разговор с един скандал от края на миналата седмица. Става дума за изпращането на сегашния главен прокурор Никола Филчев за посланик в Казахстан. От парламентарната трибуна вие определихте това като скандално и унизително за българската дипломация и президентът да спре процедурата. Същия ден получихте и отговор от Върховната касационна прокуратура, написан в традиционния свободен стил. Не знам дали трябва да цитираме, но в него ви обвиняват в клевета и упадък на морала. И така, г-н Костов, разразява ли се нов скандал с посланическите назначения, този път и с участието на прокуратурата?

Ив. Костов: Това е скриване на г-н Филчев и опит да се направи така, че да не могат да се изчистят Авгиевите обори, които той оставя в Главна прокуратура. Не знам дали ще има други скандали с такива хора, които да бъдат монтирани в дипломатическото тяло на България в чужбина и да им се даде дипломатически имунитет. Но това във всички случаи е унизително не само за българската дипломация, това засяга честта на всеки дипломат, защото тези хора, разбира се, нямат нито качества да бъдат дипломати, нито компетентности, нито познанията, нито знанието на съответните езици и т.н.

Репортерка: Г-н Костов, какъв знак ще даде това на нашите партньори, това, че бившият главен прокурор, известен в страната с доста скандални прояви, става дипломат зад граница?

Ив. Костов: Вие меко наричате доста скандални прояви това, което прави Главна прокуратура, разбира се, под командата на Никола Филчев. Ние ще сезираме и новия главен прокурор с всички неща, с които Филчев е навредил на България, като се започне от това, че не е обърнал внимание на големите скандали и скандални нарушения на закона като магистрала “Тракия”, връщането на имоти и присвояването на имоти от Симеон Сакскобургготски, като финансирането, незаконното финансиране на БСП от Саддам Хюсеин и т.н. и стигнем например до нещо, което предизвиква еднозначна реакция в културната общественост – опита да се узаконят сегашните частни колекции, разбира се, образувани по незаконен начин като частни музеи. Не се прави нищо и в тази посока, а това е, както един наш народен представител го нарече, “блестящата витрина на организираната престъпност у нас”, най-масовата организирана престъпност стои зад тези частни колекции. Така че, като се започне от едното и се свърши до другото, тук се разпростират многобройни нарушения на закона. Ето ви един пример с БЧК например. Ето, БЧК е последният пример.

Водещ: За него ще поговорим малко по-късно, но след като се знае за такива неправомерни действия, кой има интерес Никола Филчев да остане на политическата сцена и след 22 февруари, когато изтича мандатът му?

Ив. Костов: Той не бива да остава на политическата сцена и отивайки дипломат в Казахстан, няма да бъде на политическата сцена. Ние по-скоро считаме, че там той ще бъде скрит от погледите на обществеността и от негодуванието на хората…

Водещ: Но това е…

Ив. Костов: …а и от собствените си колеги.

Водещ: Но това също е вид подкрепа. Кой има интерес…

Ив. Костов: Вид подкрепа за него, да.

Водещ: Да. Кой стои зад тази подкрепа?

Ив. Костов: Това е подкрепа, която му дават управляващите, защото ги е страх. Както заявяваме ние в нашата декларация, ние считаме, че те се опасяват от самия Филчев, от тези дела, които той спря, които той не образува и които той задържа и саботира – дела преди всичко срещу днешните управляващи.

Репортерка: Г-н Костов, вие казахте, че ще сезирате новия главен прокурор, след като той поеме този пост. Кога ще стане това?

Ив. Костов: Ами, веднага, на 23-ти ще започнем. Това ще бъдат… в зависимост от хода на нашата подготовка ще бъдат вероятно няколкократни сезирания, но в самото начало ние ще обърнем вниманието на новия главен прокурор, ще го сезираме с тези скандални за обществото случаи, които останаха без последствие и вероятно ще го призовем да обърне внимание на мотивите, с които бившият Висш съдебен съвет призова Филчев да си подаде оставката. Бившият Висш съдебен съвет е имал сериозни мотиви, за да поиска от главния прокурор Филчев да си подаде оставката. Те трябва да бъдат… към тях трябва, разбира се, да се изрази отношение.

Репортерка: Направихме плавен преход от стария към новия главен прокурор. Ето днес във вестниците пише, че той започва операция “Чисти ръце” в съдебната власт. Според вас, това ще даде ли резултат или е рекламна акция на Борис Велчев, така, за началото на мандата му?

Ив. Костов: Ще ми се да… наистина да има операция “Чисти ръце”, защото, без да проведе тази операция, новият главен прокурор просто ще стане жертва на същата тази мафия, на която стана жертва Филчев. Това неминуемо ще се случи. Там трябва да има радикално действие. Там трябва да има наистина много смелост, много политическа воля трябва да стои обаче зад новия главен прокурор, за да се отпуши държавното обвинение, защото то сега е затапено.

Репортерка: А според вас, Велчев ще успее ли, сам срещу всички ли ще се окаже той в тази ситуация?

Ив. Костов: В самата прокуратура аз се боя, че той ще бъде… в самата Главна прокуратура аз се боя, че той поне в началото ще бъде сам срещу всички.

Репортерка: А ще има ли осъдени? Ще има ли конфискувано имущество?

Ив. Костов: Зависи от неговия, първо, кураж, от неговата смелост, защото се иска наистина голяма смелост да се влезе в битка с тези хора. От друга страна, се иска много политическа подкрепа зад гърба му. От трета страна, се иска компетентност, която за съжаление Борис Велчев не е показал, че притежава. Дано, дано развие много бързо и за много кратки срокове такава компетентност, тъй като известно е, че той все пак няма опит в конкретните обвинения.

Водещ: Г-н Костов, вие споменахте преди минути в интервюто ни и за скандала с БЧК. Имате ли документи, уличаващи Ахмед Доган, както вие споменахте в последните няколко дни, в участие в аферата с БЧК?

Ив. Костов: Аз документи, разбира се, че нямам. Мога да намеря обаче, ако си поставя за задача. Но това не е моя работа. Документите вече се събират в следствието и предполагам, че много скоро ще стане ясно следното нещо: първо, че БЧК приема дарения в полза на българското мюфтийство. След това, че то предава, без да злоупотребява по никакъв начин, тези дарения на българското мюфтийство. И след това, че българското мюфтийство е сключило договор с фирма от обръча около г-н Ахмед Доган за продажбата на тези дарения. По този начин те не достигат до хората, които се нуждаят от тях, а биват разпродавани и парите просто трябва да се мине по веригата, да се види къде отиват. Това… такива документи вече там са събрани. Атаката, която се произведе срещу БЧК… аз тук искам да ви обърна внимание, аз не защитавам никой в персонално… като персона, а защитавам най-старата и най-голямата, най-авторитетната и най-много направилата за България неправителствена организация. Срещу нея се посегна по един безобразен, злонамерен начин и това… на това ние трябва да реагираме.

Репортерка: Според вас БЧК стана жертва на кръговете на Доган.

Ив. Костов: От една страна, за да се скрият следите на тази злоупотреба, която сега става ясна пред очите на всички. От друга страна, за да се сложи ръка върху потоците помощи, които идват от… и преминават през БЧК, и да се създаде механизъм по подобие на този, който изглежда е сработил, но без знанието и без волята на БЧК, да се създаде един цялостен механизъм, който да узакони една контрабанда на практика, защото стоки, които преминават през границата и са освободени от мито и други митни сборове и които отиват в ръцете на търговец, за да бъдат продадени, всъщност са чиста контрабанда. Нека да го кажем ясно – фирма от обръча около Ахмед Доган е използвала връзките си с Главно мюфтийство, за да осъществи контрабанда.

Водещ: А тези следи и историята, за която говорите, няма ли най-накрая да излязат наяве?

Ив. Костов: Ами те, предполагам, че скоро ще излязат наяве, ако не ни кажат да забравим за случая. Аз мисля, че много скоро всички тези, които вдигнаха пушилката и посегнаха на Българския червен кръст, ще кажат… ще замотаят нещата, ще ги скрият и вие скоро ще забравите за случая, защото ние знаем, че вниманието на медиите непрекъснато се привлича от свежи новини. Това ще бъде стара новина и ще ни накарат да забравим за това разследване.

Репортерка: Поне ние, в Инфо радио, няма да забравим тази тема.

Ив. Костов: Мисля, че ще бъде така.

Репортерка: Поне ние, в Инфо радио, няма да забравим тази тема. Сега предлагам към вътрешнополитическата ситуация и темата за промените в конституцията да насочим нашия разговор.

Ив. Костов: Може ли да ми позволите да кажа нещо.

Репортерка: Слушаме ви.

Ив. Костов: Тъй като около всичкото това нещо, около темата за Филчев и Българския червен кръст, всеки път, когато ние съвършено конкретно повдигнем… конкретно критика спрямо управляващите, ние срещаме една такава реакция и аз искам да я коментирам, защото и вие в началото започнахте с това – вие нямате морално право. Да, искам да кажа, че моралното право го има всеки човек, който е гражданин на Република България, който не е осъждан, срещу когото няма обвинения, доказани пред съда. Когато прокуратурата се опитва да се прави на политическа партия и да повдига обвинения с политически тон и с политически характер, това говори много зле за прокуратурата. Политическият език е неприсъщ за нито една истинска прокуратура, защото нашата не е истинска, по света. Прокуратурата, ако имала сигнали, тя е трябвало да ги провери, трябвало да… тази проверка, когато намира доказателства, да образува дела и да заяви или, че човекът е виновен, или че е невинен. Българската прокуратура не е направила това, включително по отношение на мен. Тя е проверявала, стигала е до заключения, че съм невинен, и нито веднъж не е обявила това пред обществеността. Пет години непрекъснато се осъществяват разследвания с цел да се намери дори най-най-малкото нещо, за което да се хване прокуратурата и да образува дело срещу мен, за да ми отнеме така нареченото морално право да критикувам. Същата теза впрочем се повдига и от Българската социалистическа партия. Искам… разбира се, и от Румен Петков, и от други известни дейци. Искам съвсем ясно да кажа – моралното право е на страната на всеки гражданин, който вижда в страната, че има нередности. А в случая има не само нередности, има въпиющи неща.

Репортерка: От морала на прокуратурата към морала на народните представители. Ето сега дебатът около депутатския имунитет е в разгара си. “Демократи за силна България” неведнъж са изразявали твърдата си позиция по отношение на промените в конституцията.

Ив. Костов: И свалянето на имунитетите.

Репортерка: Така, именно. Но в проектопромените обаче бяха ли включени на първо четене, така, съществените, важните неща според вас?

Ив. Костов: Не. Ние взехме критична позиция по отношение на промените. И вижте какво се случва обаче след първо четене. Направиха се няколко много авторитетни форума, включително с участието на много високо компетентни чуждестранни професори, юристи и експерти.

Репортерка: Имаше ли…

Ив. Костов: Навсякъде тези дебати завършваха катастрофално за управляващите. Накрая се стига дотам на тези форуми, на тези конференции и симпозиуми те да говорят за промените в трето лице, да се дистанцират, а авторите на промените да не могат да ги защитят от колегите си от съдебната власт и от чуждестранните експерти. Всички дебати досега между първо и второ четене управляващите са загубили или са избягали от тях и въобще не са участвали в тях. В това число позволете ми да спомена имената на г-н Корнезов, който не е участвал в такива дебати, на г-жа Касабова и на кой ли не още от тези, които се опитаха да защитават този проект, на Янаки Стоилов и т.н. Тези хора се държат по отношение на собствения си проект като към подхвърлено дете в момента. До такава степен не са в състояние да защитят тезите за промени в конституцията, които приеха с такова огромно мнозинство, включително и клаузата за имунитетите.

Репортерка: Това, което беше интересно от миналата седмица, е, че НДСВ също се присъедини към ДСБ и ОДС за ограничаване на имунитета. Така, вие вярвате ли в искреността на управляващите.

Ив. Костов: По-скоро се опитаха да изиграят една фигура, която в политиката се нарича вътрешна опозиция. Това се прави от политическа сила, когато не иска да понесе негативните последици от настроенията и позициите на собствените си избиратели. Вътре в НДСВ се разигра вътрешна опозиция, един вид намериха се хора, които се обявиха за свалянето на имунитета. Но последните сигнали на лидерите на коалицията, излезли от… а това са Станишев, Сакскобургготски и Доган, показа, че те нямат решение да подкрепят снемането на имунитетите.

Водещ: Г-н Костов, благодаря ви за времето, което ни отделихте. За съжаление то свърши. Време е за новините. С бившия премиер Иван Костов и лидер на “Демократи за силна България” разговаряхме по вътрешнополитически теми. Това беше от нас.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...