Иван Костов: Монополите в България гонят чуждите инвеститори

(+видео)

Водещ: Гост на “Тази сутрин” е Иван Костов – съпредседател на Синята коалиция, лидер на ДСБ, бивш премиер. Ще го помолим и него в началото, въпреки, че преди това ни реагирахте, че не ви се участва в нашето залагане, искаме да видим какви са прогнозите на политиците, на основните публични фигури по начина, по който вие намерите за добре, дори и да не са ясни кандидатите за президент, опитайте се да предположите процент някакъв. Ще го запечатим и няма да го отворим плика с прогнозата ви, ще бъде нещо като класифицирана информация, до след изборите, когато бихме могли да го отворим.

Иван Костов: Сигурно ще ви гостувам до времето, когато ще се изясни точно този залог и тази задача, обаче това не е сега. Не е сега моментът, тъй като ги няма кандидатите още.

Водещ: Т.е. при следващо гласуване ни обещавате?

Иван Костов: Не е ясно кой се състезава, освен това има динамична промяна в общественото мнение, в общественото доверие. Тази промяна ще върви или ще се лъкатуши в една или друга посока в следващите месеци, така че нещата могат да останат неопределени и до септември.

Водеща: Включително и до септември?

Иван Костов: Ами това, което ГЕРБ …

Водеща: Да не би да очаквате някакви компромати по време на предизборната кампания, защото единствено някакъв такъв политически или изобщо акт би нанесъл сериозни промени в общественото мнение?

Иван Костов: Знаете ли, компроматите вървят на долно ниво с пълна степен. Свалят се от длъжност кметове, започват процеси.

Водеща: Например?

Иван Костов: Например Кочериново, например Петрич, например община Левски.

Водеща: Какво става там?

Иван Костов: Това, което казвате вие – вървят компромати. Губят се дела, разбира се, но хората биват атакувани. Там, където се покаже кандидат, обикновено се атакува в следващия момент. За това аз искам да подчертая смелостта и единството на Синята коалиция в Пловдив да издигне за кандидат Илко Николов – една изключително сериозна, силна кандидатура, зам.-председател …

Водеща: Смелостта и единството в Пловдив, но на национално ниво може би имате смелост, но единство в никакъв случай.

Иван Костов: На национално ниво за президентските избори ние също имаме смелост, защото първи влязохме в действие. Ние сме започнали процедура.

Водещ: Но има хвърлена ръкавица от Бойко Борисов – нека лидерите – защо не вие и Мартин Димитров, например, да се премерите на президентски избори, колко хора стоят зад вас.

Иван Костов: България е Парламентарна Република. Лидерите се мерят в парламента, а не в президент. Ние не сме президентска република. Президентът има представителни пълномощия повече, има, разбира се, и други възможности да влияе, но той не управлява. Президентът не управлява страната, той я представлява, той изразява общественото мнение, той влияе върху работата на институциите, търси баланс помежду им, търси политически съгласия за решаване на най-тежките проблеми, като например тези в националната сигурност. Но той не е човек, който може да изпълни предизборни обещания.

Водещ: По-нисък пост ли е тогава президентът, след като един партиен лидер не се изкушава да погледне към президентския пост?

Иван Костов: Не може да изпълни никакви предизборни обещания президентът, да го кажем съвсем така. Не може да направи това, което, например това, което е обещал ГЕРБ преди изборите, са цял набор от неща, които ще бъдат направени – в пенсионната система, социалната и т.н.

Водещ: За вас е бягство това, така ли, и за Станишев?

Иван Костов: Знаете ли, аз не искам да влизам в този тон, но то е очевидно. Неговите привърженици трябва да си отговорят на въпроса – защо той подаде оставка като главен секретар на МВР, защо подаде оставка като кмет, защо сега ще се оттегли от министърпредседателския пост?

Водеща: Сигурен ли сте? Не е казал такова нещо или на там отиват нещата, според вас?

Иван Костов: Вижте, от август месец, когато те ще обявят кандидатурата си, ако не е името Бойко Борисов, не може да бъде направена кампания за никой.

Водещ: Това важи и за този човек Илко от Пловдив.

Иван Костов: Илко е вече кандидат. Той е издигнат и е първият кандидат, който е издигнат в Пловдив, въпреки милиционерщината, която цари.

Водещ: Каква милиционерщина?

Иван Костов: Нали ви казах за това, че се нападат хора, кметове, че се образуват процеси, че се губят тези процеси.

Водещ: Конкретизирайте?

Иван Костов: Дадох ви градовете.

Водещ: Не, не, какъв е механизмът за омаскаряване на кандидати, защото свързвате с милиционерщина?

Иван Костов: Да, повдигат се обвинения … ами защото е милиционерщина, защото е преследване без да има основание. Ако отидеш на съд и загубиш делото, а си обвинил кмет и си го свалил месеци наред и си лишил общината от управление, какво е това?

Водещ: Кой ви го прави това?

Иван Костов: Който го е правил досега, който го прави в примерите, които ви дадох. Има страх. Това искам да кажа, има страх сред всички партии, примерно, за местните избори да извадят рано кандидатите, което пречи да има дебат върху проблемите на общините.

Водещ: Може да няма страх, а да има страхливи хора без опции да съществува страх?

Иван Костов: Да де, но щом много хора се страхливи, страхът очевидно е заразил значителен брой хора, защото навсякъде има желание да се забави максимално издигането на кандидатурите. Говорим за местната власт. Т.е. същият този страх, който има ГЕРБ да покаже кандидата си за президент и да влезе в дебат за президентските правомощия, защото и за наследството от г-н Първанов, същият този страх го има и на места.

Водеща: Би ли било бягство, ако Бойко Борисов се кандидатира за президент, като очевидно според ГЕРБ, единствен вариант да повлече победата след себе си за ГЕРБ?

Иван Костов: Аз казах, нека си отговорят неговите привърженици на тези въпроси, защо той никъде не изкарва мандат, а навсякъде подава оставка, нека да си отговарят.

Водещ: А вие ще отговорите ли?

Иван Костов: За мен по-важният въпрос е друг. По-важният въпрос е следващият президент какво ще направи за България. Той е елементарен въпрос, защото България в момента изпада във все по-дълбока външнополитическа изолация. Ето ви един много тежък проблем от наследството на г-н Георги Първанов.

Водеща: Дайте пример с такава външнополитическа изолация понастоящем?

Иван Костов: Ами къде се чува гласът на България? В кой от процесите световни ние сме се …

Водеща: Ние сме малка държава, нямаме такова геополитическо значение.

Иван Костов: Да, но каква беше реакцията на президента Първанов, след като избухна либийската криза, какво каза той – за да разберете в каква степен той е дистанциран и отчужден въобще от проблемите в света.

Водещ: Ако до балотаж или избор се стигне между кандидат на ГЕРБ и кандидат, свързан с БСП, ще гласувате ли, макар и с отвращение, ползвам ваш израз, все пак за кандидата на ГЕРБ?

Иван Костов: Вижте, това е глупавата атака на Цветан Цветанов.

Водещ: Кое?

Иван Костов: Това, което ме питате е продължение на много глупавата атака на Цветан Цветанов, който казва така – Синята коалиция няма да подкрепи кандидата на ГЕРБ на втори тур. Той откъде знае какво ще прави Синята коалиция?

Водещ: Не, не, аз точно обратното ви питам, може би умната атака, дали ще се наложи да изберете с отвращение ГЕРБ срещу БСП?

Иван Костов: Чуйте ме сега. Първо, това е некоректно поставен въпрос в сегашния момент, защото може да няма кандидат на ГЕРБ на втория тур. Например, ако г-н Цветанов е кандидатът на ГЕРБ, този въпрос няма да стои въобще.

Водещ: Няма ди има втори тур ли?

Водеща: ГЕРБ няма да участва във втория тур, казвате.

Иван Костов: Т.е. той няма да участва във втория тур. Така че въпросът е поставен много по-рано и той не може да провокира Синята коалиция да отговаря на подобен въпрос.

Водещ: Давам ви хипотеза, обаче, която е възможна.

Иван Костов: Няма хипотеза.

Водещ: Има такава хипотеза.

Иван Костов: Хипотезите са реални на базата на това, което вероятно ще се случи. Те произхождат от здравомислието на хората.

Водещ: Здравомислещата социология показва, че сблъсък засега е най-вероятно между ГЕРБ и примерно БСП под някаква форма, може да е гражданска или нещо от този род, та за това ви попитах.

Иван Костов: А аз за това ви отговорих в самото начало, че този плик от мен ще остане празен, защото има много динамична промяна в общественото доверие. Вижда се ясно, че ГЕРБ губи доверие в момента. Съвършено ясно е, че ГЕРБ само със своите гласове не може да спечели президентските избори от първи тур. Т.е. ще има втори тур. Така че вие правилно питате за втория тур, но в зависимост от това, с кой ще участва ГЕРБ, ще се реши дали ще отиде ГЕРБ на втори тур или няма да отиде.

Водещ: Ако ви предложат вицепрезидент ГЕРБ, примерно?

Иван Костов: Ние излъчваме кандидат за президент. Тази седмица трябва да се договорим по всички основни линии.

Водеща: Казвате, че ГЕРБ губи доверие, а Синята коалиция не губи ли доверие на фона на всички разпри, на които ставаме свидетели месеци преди изборите? Трудно ви е да се разберете дори за датата, на която да проведете предварителните избори. Защо се усмихвате?

Иван Костов: Напротив, защото се разбираме. Преговорите вървят добре и очакваме тази седмица да завършат. Ние имаме процедура, която сме следвали. Имаме договорени неща в миналото. Знаем как да се договорим по тези неща и в момента вървим по стъпките, които сме минали 1996-1997 г. В този смисъл нямаме сериозни затруднения и се движим бързо към финализиране. Дали сме си срокове и тези срокове не могат да изпреварват появата и номинирането окончателно на нашите кандидатури за президент и нашата кандидатура за …

Водещ: Да не се изпокарате е въпросът, междувременно, в различните кръгове на това състезание?

Иван Костов: Знаете ли, аз ако бях противник на Синята коалиция, непрекъснато щях да казвам – те се изпокараха, те не се разбраха, ето ги, не могат да отидат, няма да отидат със сигурност, защото това е тежко изпитание – като Живко Георгиев, например, социологът на БСП, ще говорят тези неща, разбира се, за да провокирам хората и да им казвам – знаете ли, няма действие, Синята коалиция не действат в момента да излъчат кандидат, допитвайки се до своите избиратели. Крие се единственото действие на политическата сцена по този начин, защото това действие, ако завърши успешно, ако се проведат добре изборите, хората дойдат, излъчат кандидата, това ще даде много силен старт на тази кандидатура и на кметската за София, и за президентската. В този смисъл, бидейки в действие, ние трябва да бъдем уважени, заради обстоятелството, че сме свалили всички карти, че сме сложили хората на стартовата линия, че те са започнали дебат. Защото това, от което медиите и обществеността трябва да са недоволни, е – защо другите мълчат, защо не казват нищо, защо не казват какво ще правят с наследството от Георги Първанов.

Водеща: А защо Надежда Неински е недоволна?

Иван Костов: Откъде да знам защо е недоволна? Поканете я в студиото, говорете с нея.

Водеща: Имате ли предположение, тя също е виден представител на Синята коалиция.

Иван Костов: Няма как да отговарям вместо г-жа Надежда Неински, няма как да отговарям, аз не съм в нейните аргументи, в нейното положението. Не ми задавайте въпрос, на който няма как да отговаря.

Водещ: Който не ви харесва.

Иван Костов: Не, не, на който няма как да отговаря. Ако искате да отговоря – аз не знам отговора. Питайте ме такива въпроси – какво мисли Бойко Борисов, ще се кандидатира или не? Аз пак ще кажа, не знам дали ще се кандидатира. Вярно е, че е в много трудна ситуация. Изключително трудна ситуация, защото той вижда, че ще загуби президентските избори, ако не се втурне сам в надпреварата. От друга страна ако се втурне сам в надпреварата, изостава обещанията си. И може би това, че обяви, че ще отива на президентски избори чак през август, се дължи на обстоятелството, че иска да скъси времето да бъде атакуван от опозицията, защото веднага ще се постави въпросът – а, как ще си изпълните обещанията, които сте дали преди изборите, какво ще стане?

Водещ: С друг премиер.

Иван Костов: С кой друг премиер?

Водещ: Който излъчи ГЕРБ.

Иван Костов: Да, но ГЕРБ няма мнозинство.

Водещ: Да, вярно. Вие не бихте подкрепили друг вариант на правителство?

Иван Костов: Няма мнозинство и Атака е против и става много комплициран въпросът. За това аз казвам, че той е в трудна ситуация, но аз не знам какво той ще избере.

Водещ: Вие не бихте подкрепили друг вариант на правителство на ГЕРБ в зала?

Иван Костов: Вижте, ситуацията в страната … това, което обсъждахте преди малко с г-жа Менда Стоянова, откровено казано политически е кръпка. Това е неуспешна политика на доходи, неуспешна политика на заетост, не удържане на инфлацията в страната, не способност да се намерят инвестиционни решения и да се стимулира икономически растеж, да бъде преодоляна кризата. И се слага кръпка на пенсиите с някакво плащане.

Водеща: Добре де, не му ли вярвате на Трайчо Трайков, че са се увеличили инвестициите, че България ще стане вход на нови инвестиции от тази …

Иван Костов: Да де, но правителството не е само Трайчо Трайков, не е само Аню Ангелов и Николай Младенов.

Водещ: Това са одобряваните от вас министри?

Иван Костов: В тази сфера вижте колко е сложна ситуацията – това е социалната и икономическа политика. И там някак започват да се слагат кръпки върху ситуацията. И те ако ги сложат, ще ги сложат благодарение само на едно, единствено обстоятелство, че има монопол на високи цени на течните горива, заради това ще ги сложат. Защото монополно високите цени вдигат приходите от акцизи и ДДС. Това е простата сметка, поради която те изпълняват бюджета горе-долу в рамките на очакваното. Защото нищо друго не показва в макроикономическите показатели, че нещата са добри. Например, общините не могат да си съберат приходите. Вътрешният оборот е много зле. От вътрешния оборот постъпленията от ДДС стават все по-малки. Така че това, което говорим за спадащото доверие, то идва от общата оценка на обществото за липсата на антикризисна политика.

Водеща: Знаете ли отговорът на въпроса – какво трябва да направи правителството в тази ситуация преди изборите и очакване на пенсионерите, например, и на по-бедните българи да получат някакви компенсации заради инфлацията и повишаването в цените на хранителните стоки?

Иван Костов: Първо, да влезе във война с монополите и да спре покачването на цените. Правителството и монополите в модерната държава воюват помежду си. Монополите, разбира се, воюват за присъствие и за разширяване на своето влияние. Правителствата навсякъде в демократичните страни, изобщо властта, им се противопоставя. Тази война трябва да бъде започната от правителството, за да бъде спряно нарастването на цените.

Водещ: Ето, започнаха я. Трайчо Трайков поиска в “Лукойл” да види какво става, да има разчет, Комисията за защита на конкуренцията прави проверка в момента, чакаме резултатите.

Иван Костов: Ама какво се видя? Знаете ли, че ние 3 седмици чакаме, за да научим нещо много просто. Кое е простото нещо, което научихме и което обявихме? Че обемът на акцизните складове, които вносителите трябва да притежават, за да търгуват с внесени течни горива, 77% за едни горива, до 85% за друг вид горива, примерно дизел и бензини – се дължат от кой?

Водеща: От кой?

Иван Костов: От “Лукойл”.

Водещ: За срастване ли говорите?

Иван Костов: Което означава, че практически “Лукойл” е практически основен производител. “Лукойл” е запушил възможността да има конкурентен внос на течни горива в страната. Това ви казвам в момента. И в същото време Комисията за защита на конкуренцията това, което трябваше да го научи още първия час, след като стана ясно, че има обвинения за картелни цени, тя каза, че започнала да събира материали и щяла след месеци да се произнесе.

Водеща: Даже и за година каза.

Иван Костов: Което е безумно. Няма такова нещо в света.

Водеща: Същата тази комисия през 2009 г. каза, че няма монопол и картел в продажбата на горива.

Иван Костов: Кой казва това?

Водеща: Същата тази комисия се похвали, че е направила такава проверка преди 2 години, което какво означава, че комисията е излъгала?

Иван Костов: А аз какво ви казах преди малко? Аз ви казвам, че в момента никой не може да внесе течно гориво на конкурентни цени, за да свали цените в България.

Водещ: Защо се прави това?

Иван Костов: Защото няма къде да складира това гориво.

Водещ: Не, не, какъв е смисълът на целия този механизъм, който описвате, извън конкретната фирма, която споменавате?

Иван Костов: Аз знам, че губят пенсионерите, губят хората с фиксирани доходи най-силно.

Водещ: А кой печели?

Иван Костов: И за да не започне войната с монополите, за да не бъдат спрени те да разширяват влиянието си, се слага една кръпка на пенсиите. Такава политика не може да бъде подкрепяна. Вие питате – ще подкрепяме ли това правителство? Ами ние виждаме какво се случва в страната.

Водещ: Внушавате в момента, че то обслужва не хората, а определени кръгове.

Иван Костов: Не внушавам, казвам го съвършено директно. Казвам го директно.

Водещ: Защо да го правят, след като те се борят за подкрепата на хората, за техните гласове, какъв е мотивът?

Водеща: И ето, ще се опитат да изстискат буквално бюджет, за да могат да ги дарят с някакви компенсации през лятото.

Иван Костов: Вместо да направят по-простото – вместо да неутрализират монополите, вместо да намалят цената на хляба, на олиото, на течните горива, на лекарствата.

Водеща: Ама как държавата да намалява цени при условие, че имаме свободен пазар, на който производителите казват – толкова струва, защото консумативите ни струват толкова?

Иван Костов: Ама свободният пазар не може да вкара олио от Ротердам, където то струва 1,50 лв. литъра. Повтарям 1,50 лв. Защо не влиза олиото в България? Защо България …. Илко Семерджиев, бившият министър на здравеопазването, изнесе една изключително силна лекция в Софийския университет. Знаете ли какво число има вътре? Че в България за лекарства се харчат 42% от парите на здравната каса. При 21% за останалите страни. Т.е. там има монополно присъствие, там се …

Водещ: Кой го осигурява?

Иван Костов: Ами този, който ги плаща, този, който не воюва с монополите, той е позволил това нещо.

Водещ: Какъв е мотивът да не воюва?

Иван Костов: Хората ще трябва да отговарят на този въпрос на изборите. Второто число, което Илко изнесе, е, че 2 млрд. българският граждани бърка в собствения си джоб, за да доплаща здравна услуга. За да доплаща здравна услуга. Което означава, че всичко е блокирано, че цените на лекарствата са монополно високи, че има монополни структури, които са завладели този пазар, че източват здравната каса и че българските граждани се бъркат и плащат допълнително почти 50% за своето лечение. Това не може да е политика, която е добра.

Водеща: Добре де, кой е този силен човек, кукловод, който …

Иван Костов: Който управлява, той е позволил да се стигне до тук и ще си понесе политическата отговорност. Така трябва.

Водещ: Вие казвате, че това е правителство на монополите.

Иван Костов: Да, аз съм го казал съвсем определено и сега вече давам допълнителни аргументи защо това е така. Кажете ми, защо българинът при положение, че има задължителна осигурителна система, трябва да бърка в джоба си и да доплаща почти половината от сумите?

Водеща: Защото системата е недофинансирана, както ще ви кажа шефът на здравната каса или министърът на здравеопазването, поредният.

Иван Костов: А защо се плащат 40% за лекарства, като е недофинансирана, защо делът на лекарствата не е 20%, както във всички страни?

Водеща: Може би, защото сме по-болни и използваме повече лекарства. Не знам, мъча се да намеря отговор на този въпрос.

Иван Костов: Не, не сме по-болни, не сме.

Водещ: Вие обаче задавате въпрос, но не изричате, нямате смелост до край да изречете констатацията си. Твърдите, че някой се облагодетелства от политика, която вместо да воюва, обслужва.

Иван Костов: Не, не, аз го казвам съвсем директно и не мисля, че тук има страх. Аз казвам нещо повече, основната причината да се оттеглят чуждестранните инвеститори от страната е обстоятелството, че пазарите в България, основните, големите пазари са парцелирани от монополни структури, заради това не влизат в страната.

Водеща: Пример с инвеститор, оттеглил се от пазара, може ли да ни дадете, заради монопол?

Иван Костов: Пример за инвеститор, който се е оттеглил – прегледайте списъка на тези, които са участвали в България, тези, които са влезли, и тези, които се канят в момента да продават и да напускат. Вижте колко чужди инвеститори продадоха участието си в България.

Водещ: Дали обаче не спекулирате. Казали сте тези дни някъде, мисля, че в Русе, ако не бъркам, че подозирате бъдеща коалиция ГЕРБ – БСП. И на мен ми се стори, това е субективно, лично мнение, не коректно в такава висока степен, както вас ви използваха за плашило в един клип – “Гласуваш за Бойко, получаваш Костов” – вие бяхте лошото нещо в клипа. Сега не е ли по същия начин некоректно да се прокарва една теза, която Борисов отрича, както не се коалира с вас, не се коалира и с ДПС, сега пак казвате, че ще се коалира?

Иван Костов: Знаете ли къде е отговорът? Отговорът се крие в следното, което ще направи със сигурност правителството, би трябвало да направи – дали ще реализира големия шлем на президента Първанов.

Водещ: “Белене”?

Иван Костов: Ако реализира големия шлем на президента Първанов, тогава отговорът е, че аз не провокирам и не плаша никой, а говоря, предупреждавам за действия, които все по-плътно приближават управлението на г-н Бойко Борисов до приоритетите на г-н Георги Първанов, което означава – защита на руските интереси, прокарване на руските интереси в България. Това означава.

Водеща: Само че от правителството ще ви кажат, че това са икономически аргументи, в никакъв случай не са политически, които се доближават до политиката например на Георги Първанов. Енергетика, храни, вода – това ще повреди нашата икономика.

Иван Костов: Да, това щеше да е вярно, ако нямаше заплаха срещу националната сигурност, изречена пред министър-председателя – “Ще ви оставя на студено, ако не прокарате руските проекти”. Това вече не е икономика.

Водещ: Кой го е казал по този начин, по който цитирате вие, че не помня?

Иван Костов: Това го е казал руският премиер Путин.

Водещ: Къде?

Иван Костов: Казал го е пред …

Водещ: “Ще ви оставя на студено, ако ….”

Иван Костов: “Ако няма напредък в руските проекти”.

Водещ: Сигурен ли сте, кога?

Иван Костов: Абсолютно сигурен съм, защото …

Водеща: Къде и кога е станало това?

Иван Костов: Вие изглежда не четете “Уикилийкс” и не знаете, че веднага, след като е чул тази заплаха, българският министър-председател отишъл да се оплаче в американското посолство. А аз го питам сега с моя колега Иван Иванов, какво е предприел със силите на българската държава, какви действия е предприел, за да предотврати тази заплаха, да я предотврати, наистина България да не остане на студено, както през януари 2008 г., защото нашата страна остана на студено тогава.

Водещ: Не сме само ние толкова зависими, за съжаление, от Русия. Въпросът е дали наистина, ако саботираме този проект, не саботираме и себе си, даваме възможност Турция да реализира ядрена енергетика?

Иван Костов: Турция не реализира ядрена енергетика.

Водещ: Намерение има в близост до Резово, на юг.

Иван Костов: Основната причина Русия да натиска толкова българското правителство е, че всичките 27 реактора, които са поръчани, за които имат проектна готовност от руска страна, са спрени и от Китай, и от Индия, и от Турция, защото се чакат новите изисквания за ядрена безопасност. Това е основната причина България да бъде натискана толкова. Що се отнася до турското споразумение, наистина има споразумение, но даже не е определено къде ще бъде, дали ще бъде на …

Водещ: Въпросът е дали няма да скочи токът 18 пъти, както се чу?

Водещ: От Бойко Борисов.

Иван Костов: Няма да скочи токът, това са спекулации.

Водещ: И като свърши животът на пети и шести реактор и фирмата, която бихме порязали сега, ако не удължи лиценза за експлоатация, това е същата фирма?

Иван Костов: Ето, то това е рекет. Това е – “ще ви оставя на студено, няма да удължим живота”. Ето, точно това е посегателство върху националната сигурност на Република България, което е абсолютно политически въпрос и е много важно дали това, като президент и министър-председател, си го крил, дали си ходил да се оплакваш, или си предприел мерки да го неутрализираш. По това личи кой реално работи за хората, кой мисли за българските интереси и кой прокарва руските интереси, буквално премълчавайки руските заплахи за нашата национална сигурност.

Водеща: Разговорът може да продължи дълго време. Да, 08.38 ч. е и навлязохме в …

Иван Костов: Много ви благодаря за въпросите.

Водещ: Ние също благодарим. Само не ни обещахте в прав текст, дали следващия път ще дадете вашата прогноза.

Водеща: Зависи кога е следващият път, най-вероятно ще каже.

Иван Костов: Може да не ме поканите. Като чуят какво изричам в предаването, можете да не ме поканят.

Водещ: Защо го казвате, защо помислихте така?

Иван Костов: Питам, може и това да се случи.

Водеща: Защо го подозирате?

Иван Костов: Защото ….

Водещ: Смятате, че ще има натиск върху медията?

Иван Костов: Защото вярвам на “Уикилийкс” … да, вярвам, че и споделям това, което американският посланик тогава е написал за българските медии, че те стават все по-зависими и все по-контролирани и искрено желая на БТВ това да не се случи.

Водещ: Гарантирахте си следващо участие, за да опровергаем подозренията.

Водеща: Г-н Костов, вие сте в студиото много скоро.

Иван Костов: Нека се подредят участниците, нека да дойде септември месец да застанем на предстартовата линия и тогава. И не забравяйте следното, президентът Петър Стоянов загуби доверие буквално за една седмица.

Водеща: Заради една грешка, която очевидно е призната вече.

Иван Костов: Буквално за една седмица, така че тези пликове …

Водеща: За една нощ изгуби доверие той.

Иван Костов: Добре, това ви го казвате, аз казвам малко по-дълго време. Но тези пликове не могат да предвидят грешките, които могат да направят кандидатите, не могат да предвидят срива на доверие, който може да се случи на всеки.

Водещ: Благодарим ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...