Иван Костов: Мнозинството трябва да излъчи нов министър-председател

Водещ Георги Коритаров: Започва “Коритаров live”, добро утро и на слушателите на радио “Нова Европа”, които се присъединяват към ефира на Нова телевизия. Ще се разреши ли политическото уравнение пред българската десница – така е озаглавена темата за разговора ни с лидера на ДСБ Иван Костов тази сутрин. Добро утро и добре дошли, г-н Костов.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Има и един, да го наречем, информационен повод, който може и да изглежда малко встрани от конкретиката на разговора ни, това е съобщение във в. “Дневник” за една книга, която предстои да излезе на пазара. Утре в книжарница “Хеликон” ще бъде представена книгата “Иван Костов – Отговори”. Тя е с автор журналиста Найо Тицин, ето книгата е при мен, нека да я покажем. Това е една книга с интервюта, статии и изказвания на Иван Костов в един доста разгърнат период от неговата политическа дейност. Един от отговорите обаче, който липсва тук със сигурност, е отговорът на въпроса, който чакаме днес, на дата 16 април, и това е отговорът, който…

Ив. Костов: Май.

Водещ: …16 май, разбира се, отговорът, който чакаме от доклада на Европейската комисия. Има ли нещо, което може да кажете в аванс, за да допълним вашите отговори, макар и не в книгата, а в студиото, с още един?

Ив. Костов: Вчера целенасочено от Европейската комисия изтече информация, че тя отлага произнасянето си относно готовността на България и Румъния за членство за септември месец. Това е новина, по-лоша от най-лошата, която ние очаквахме, защото ние очаквахме Европейската комисия да не се произнесе по датата, да оцени напредъка и съответно неизпълненията, и да даде възможност на Съвета на министър-председателите да вземе решение за 1 януари 2007 година, това беше лошият вариант, и евентуално през октомври да се прецени в зависимост от напредъка дали да се налагат предпазни клаузи на България. Сега по това, което знаем за доклада, се очертават 6 червени зони на неизпълнение на поетите ангажименти за реформи и за адаптиране към европейските правила, и 3 зони за налагане на предпазни клаузи, като най-тежките са по отношение на правосъдната система, вътрешния пазар, най-лошо за фирмите, за бизнеса, и достъпът до европейските фондове.

Водещ: Правосъдната система или правосъдие и вътрешни работи, както е главата?

Ив. Костов: Правосъдие и вътрешни работи, това е общо…

Водещ: Да, не, защото засяга и вътрешните работи в частта на тяхната дейност.

Ив. Костов: Така е, така е. Какво означава, ако това се случи, това ще означава, първо, че интеграцията на България в европейските политически структури, като Европейския парламент, ще бъде спряна. Това означава, че ще бъде спрян и процесът на разработването на бюджета на Европа в частта му за България и Румъния, тъй като има неяснота кога страните ще влязат. Това означава, че ще е неизвестен моментът, когато страната ще се включи към европейските предприсъединителни фондове. Аз сега искам тук най-сериозно да кажа коя е основната ни тревога. Тя е, че България, така, по този начин вървяща към европейското членство, ще плаща в първите години повече, отколкото ще получава от ЕС. Т.е. като най-бедна страна ние ще си плащаме да се наричаме европейски членове, без да имаме изгоди от това членство. Какво трябва да се направи, ако зададете този въпрос, веднага ще отговоря. Това, което трябва да се направи, е мнозинството да излъчи нов министър-председател, нова формула да се направи на правителството, да има ново правителство. В това правителство да не бъдат Румен Петков, Румен Овчаров, Петканов, да не бъде Нихат Кабил, да не бъде, разбира се, Емел Етем и Джевдет Чакъров, и веднага да бъде от страна на съдебната система атакувана промяната на конституцията, тъй като там беше отнета независимостта на съдебната власт.

Водещ: Това май присъства в доклада…

Ив. Костов: По политически причини това категорично трябва да го направим.

Водещ: …има съмнения за независимостта…

Ив. Костов: Съдебната система… Значи Върховният административен съд, Върховният касационен съд и прокуратурата са длъжни да направят това, за да не се стига до негативно решение или решение с тежки предпазни клаузи.

Водещ: Знаете ли…

Ив. Костов: И трябва веднага, без каквито и да е условия, без каквито и да е протакания да се приеме закон за достъп до досиетата на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българска народна армия.

Водещ: Казахте, ако бих задал въпроса какво може да се направи, аз в интерес на истината нямаше да го задам сам и ще кажа защо. Защото някак си нямам увереността, че в краткото време, което остава, така или иначе, до 1 януари 2007 година, е възможно да се направи каквото и да било радикално от това мнозинство. А вие давате една рецепта ,за която политическа воля едва ли има, смяна на премиера и второ правителство.

Ив. Костов: Абсолютно необходимо е това, ако гледаме интересите на България. Интересите на България са тези възможности да бъдат неутрализирани, крайно негативни, Европейската комисия да се произнесе отрицателно или да се произнесе за по-късна дата, или да наложи предпазни клаузи. Тук има скрито и нещо друго, има възможност такъв доклад да бъде прочетен като негативен от страна на парламентите на страни-членки на ЕС, които без друго не пожелаха да ратифицират договора за присъединяване досега.

Водещ: Или го отлагаха, за да изчакат доклада.

Ив. Костов: Франция и Германия, Дания, някои други страни просто могат да използват претекст, взет от този доклад на Европейската комисия, и да кажат ние ще отложим ратификацията. Това би било възможно най-лошото развитие, за него въобще… Започваме да мисли и за него, защото няма как при това…

Водещ: Би могло да бъде функция от доклада, ако той наистина е такъв. Но много ви упрекват вас, че по времето, когато СДС имаше пълно мнозинство, президентът беше излъчен от СДС, така, другите институции също бяха олицетворявани от личности, излъчени или подкрепяни от СДС, е можело да се осигури пълен достъп до архивите на бившите служби и не е станало това.

Ив. Костов: Това беше осигурен достъпът, досиета бяха прочетени в Народното събрание, започна да работи комисия и след това всичко това беше закрито по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски и Доган.

Водещ: Това ли беше подходът, който вие предложихте?

Ив. Костов: Това беше подходът – една комисия, която да отваря досиетата и постепенно да осветли и целия политически и обществен живот.

Водещ: Част от проблемите на България, разбира се, освен тези институционални проблеми и проблемите, свързани с изпълнение на изискванията, поставени от ЕС, са свързани и с функционирането на политическата система. Известно е, че българската десница е в криза, а днес вестниците информират, че вчера за пореден път не се е стигнало до избистряне на идеята за обща кандидатура за президент. На какво се дължи това? Защо не подкрепихте предложението на “Гергьовден” за привличане на формация на Бойко Борисов към преговорите, за привличане на “Новото време”?

Ив. Костов: По общо съгласие преговорите продължават в този формат, в който са започнати, с готовност да се приеме подкрепа отвсякъде за единната кандидатура на десницата. Това е политическата формула и тя е общоприета от всички участници. Моето мнение лично, аз не участвам в тези консултации, но моето мнение лично, е, че г-н Бойко Борисов би бил много противоречив сигнал, тъй като той, първо, не е… няма зад себе си политическа формация. След това тя не е парламентарно представена. След това няма идеология – нито той самият, нито формацията, която стои зад него, а неправителствена организация, такива къде, къде по-авторитетни неправителствени организации в България има много, направили при това доста за развитието на нашия обществен живот. Т.е. няма политическо, автентично политическо присъствие и политическо лидерство там.

Водещ: Но има заявка за…

Ив. Костов: Да, има някаква заявка, има някакви рейтинги. Това обаче в случая не може да бъде убедително. Има и друг момент, чисто политически – то е положителните изказвания на Борисов по отношение на Сакскобургготски и президента Първанов, които в този момент показват пълната си безпомощност и изпускането на най-важната приоритетна цел на Република България. Той е положителен по отношение на тях и крайно отрицателен по отношение на ДСБ, които сме опозиция в това Народно събрание, и едновременно с това претендира да е десница. Това е един абсурд политически. Това така не може да бъде вярно.

Водещ: Добре, ще продължим разговора след един фрагмент…

Ив. Костов: Не може да се претендира да бъдеш десница, при положение, че атакуваш истинската, автентичната десница и се отнасяш положително към управляващата левица.

Водещ: Нека да чуем част от аргументите на Бойко Борисов срещу ДСБ и ще продължим.

х хх

…/излъчва се запис от предаването “На 4 очи” – бел. ред./

Водещ: Това беше Бойко Борисов от разговора си в неделя в предаването “На 4 очи” на Цветанка Ризова. Сега толкова ли е…

Ив. Костов: По отношение на първия аргумент, няма нужда да повтарям. Това, че досиетата бяха открити, бяха четени досиета на народни представители и т.н., в Народното събрание работеше комисия, имаше закон. Комисията осветяваше присъствието на представители на бившата Държавна сигурност в политическия и обществен живот и тя беше закрита. И Бойко Борисов беше главен секретар на МВР, когато беше закрита тази комисия и този закон спря да действа. Това по отношение на първия му аргумент.

Вторият му аргумент, за управлението на София, на него може да повярва само човек, който не разбира от конституционно устройство и от политическо устройство на една страна. София е имала кмет винаги, през цялото време кметът, за този период, за който говори Бойко Борисов, се казва Стефан Софиянски. Имало е мнозинство, имало е коалиционно мнозинство, което е управлявало София. Имало е общински съветници. Тези хора носят лична отговорност за състоянието на столичния град, започвайки от кмета, неговите заместници и целият общински съвет, който го е подкрепял. Тази отговорност не може да се разлива като политическа отговорност и да се препраща там, където на някой му е изгодно, в случая на Бойко Борисов.

Водещ: Е, да, обаче…

Ив. Костов: А по отношение на последния аргумент, по отношение на аргумента за загубите. В политиката има загуби, има и победи. Има периоди, в които трябва да се загуби, защото има обективни причини да се загуби, има обстоятелства, които правят една политическа сила слаба или едни политически идеи слаби, ако искате дори така да го кажем, или една политика слаба и неубедителна в очите на хората. Примерно политиката на смели, радикални реформи не е убедителна за хората. Те не искат да я подкрепят. Искат да се забави процесът, искат да свикнат с направените неща или не ги приемат така, както са направени. Искат да ги ревизират, искат да ги направят по друг начин. Това са все естествени неща и по този начин обществото върви напред, преди всичко следвайки демократичните правила.

Водещ: Добре, обаче вие споменавате за кмета Стефан Софиянски, 2003 година, още преди тогавашните местни избори, вие отправихте много критики към така наречения модел “Софиянски”, дистанцирахте се от този модел, не само като модел на управление на столицата, но и като модел на правене на политика. Сега той е в кръга от преговарящи в дясно. Това не е ли прекрачване на една морална граница или опит да се…

Ив. Костов: Ние не преговаряме за управлението на столичния град.

Водещ: Да, разбира се.

Ив. Костов: Не преговаряме за национална политика, търсим да излъчим един мажоритарен кандидат.

Водещ: Но вие направихте компромиса да преговаряте с него.

Ив. Костов: Направихме компромиса да преговаряме с парламентарно представения Български народен съюз и негови представители. Това е компромисът, който Демократи за силна България направиха, за да има единна дясна кандидатура.

Водещ: Добре, но…

Ив. Костов: Но само за да има единна дясна кандидатура.

Водещ: …как гледате на нещо, което Борисов каза, че би подкрепил Петър Стоянов и би участвал в разговори в десницата, ако обаче Демократи за силна България не участват? Той ви обвинява доста категорично, че ако десницата загуби, вие ще носите отговорност.

Ив. Костов: Намирам за абсолютно неуместно и арогантно подобно поведение. Има преговори в определен формат. Основата на тези преговори са политически партии, които са членове на Европейската народна партия. Европейската народна партия като цяло стои зад идеята и налага идеята да има единна дясна кандидатура. Появява се някакъв човек, кмет на София, който казва – не няма да бъде по този начин, ще бъде както казвам аз. В качеството си на кого го казва това и в качеството си на какъв политически фактор той е в състояние да подмени десницата или да поиска цялата…

Водещ: Това подмяна ли би било?

Ив. Костов: Да… и да поиска цялата десница да бъде подменена от него самия. Такава подмяна искаше да направи Симеон Сакскобургготски, когато дойде през 2001 година. Тогава той се обявяваше за доброто СДС, той се обявяваше за десница. Оказа се, че не е никаква десница. Ето, след определени години той заведе всички свои избиратели в коалиция с Българската социалистическа партия. Тоест очевидно 2001 година неговата претенция е била абсолютно несъстоятелна и е направил опит да бъде подменена десницата. Същият опит прави в момента…

Водещ: За подмяна.

Ив. Костов: Да, и същото нещо ме карате в момента да обсъждам аз отново.

Водещ: Добре. Но тогава защо…

Ив. Костов: Става въпрос за следното – отново с популистки фрази, с евтини обръщения да се увлекат десни демократични избиратели, за да бъдат отново заведени в коалиция с Българската социалистическа партия. Това е правено много пъти в България в последните 16 години, една политическа тактика, която БСП прилага, тъй като сама няма нито авторитет, нито сила да спечели управлението на страната.

Водещ: Не сте ли разтревожен от обстоятелството, че все още десницата не може да излъчи обща кандидатура за президент?

Ив. Костов: Преди малко вие казахте, че преговорите не са дали резултат. Вчера има резултат от преговорите.

Водещ: Какъв е той?

Ив. Костов: Резултатът е, че консултиращите се са обявили край на издигане на кандидатурите. Има вече три кандидатури…

Водещ: Край?

Ив. Костов: Да. Завършил е процесът на издигане на кандидатурите. Ние имаме издигната своя убедителна кандидатура.

Водещ: Коя беше тя?

Ив. Костов: И тя е на г-н Веселин Методиев.

Водещ: Вие няма да я оттеглите, тя ще бъде?

Ив. Костов: Няма, това е нашата кандидатура в момента, тъй като няма и причина да я оттеглим. И сега ще потърсим начин от тези кандидати да намерим този, който е най-убедителният за останалите.

Водещ: Вие сериозно ли ми говорите, това са Веселин Методиев, кандидат на ДСБ…

Ив. Костов:И двама души, които имат преди всичко обществено лице, обществен престиж.

Водещ: Това са професор Георги Бакалов – на СДС, нали така?

Ив. Костов: Да.

Водещ: И кой беше третият?

Ив. Костов: И кандидатът на ВМРО.

Водещ: Кандидатът на ВМРО, който е ректорът на Нов български университет.

Ив. Костов: Да.

Водещ: И това са кандидатите за президент на десницата, измежду които ще се избира основният кандидат за обща кандидатура?

Ив. Костов: Това е резултатът от консултациите от вчера.

Водещ: Те са заключили, няма повече кандидатури, така ли?

Ив. Костов: Възможно е да има и някакво друго политическо решение, поне така са се съгласили участващите…

Водещ: Как друго?

Ив. Костов: Политическо решение от председателите на партиите.

Водещ: Тоест в последния момент да се издигне някой друг?

Ив. Костов: Не мога да кажа, тъй като намеренията на Демократи за силна България са да стоят зад своя кандидат, защото той ни изглежда и е…

Водещ: Добре, точно това щях да питам, да.

Ив. Костов: …отговарящ на цял комплекс от критерии, на които трябва да отговаря един кандидат за президент. Има и политическия опит, има професионални качества, може да направи и силна кампания, особено срещу президента Първанов. На фона на ситуацията, в която се намира, и слабостите, които има в момента Георги Първанов, г-н Веселин Методиев може да направи наистина много силна кампания.

Водещ: Трябваше да се сетя да си поканя редакторите в залата. Много са нетърпеливи и просто вървят в хода на разговора ни. А Петър Стоянов, а Петър Стоянов – това е едно вълнение, една обществена енергия, понеже се заговори, че е възможно и Петър Стоянов да стане кандидат на десницата, възможно ли е, бившият президент?

Ив. Костов: Самият Петър Стоянов…

Водещ: Той е, той беше…

Ив. Костов: Самият Петър Стоянов е казал, че не може да обедини десницата, и това е разумна и трезва преценка.

Водещ: Вие току-що…

Ив. Костов: Да, в едно интервю в Смолян пред смолянските журналисти той е съвсем ясно и недвусмислено, то е известно това интервю…

Водещ: Да, известно е, ама той може би го е казал от скромност, с цел хората да кажат – не, не, можеш.

Ив. Костов: Не искам да коментирам по този начин, защото ще слезем много ниско.

Водещ: Добре, но 73 процента от нашата зрителска аудитория смята, че вие можете да обедините десницата. Вие бихте ли се кандидатирал за президент?

Ив. Костов: Вижте, аз вероятно мога донякъде да обединя десницата, но в сегашната обстановка, при сегашната ситуация аз не мога да събера всички гласове, които са необходими, за да бъде победен Георги Първанов.

Водещ: Добре, Веселин Методиев…

Ив. Костов: Ние не се опитваме, нека кажа съвсем ясно, и не искаме тези преговори и това излъчване на единната кандидатура да се превърне в процес, който решава вътрешни проблеми в десницата, примерно, кой е лидерът в десницата. Ние този проблем искаме да го оставим настрана, искаме кандидатура, която е способна да спечели срещу Георги Първанов. Аз може би мога да бъда фигура, която да се наложи или да представлява някакъв фактор, който да доминира в десницата, това мога да стана, но си давам сметка, че при сегашната обстановка, казвам, при сегашната обстановка аз не мога да обединя всички необходими гласове.

Водещ: Добре, но вие фактически предлагате да се излъчат личности, които имат своя авторитет, но… сега, нека да бъдем откровени или поне аз не мога да не кажа, че в някаква степен очакванията са за ярка лидерска фигура на десницата, която да поведе открита политическа битка на тези избори.

Ив. Костов: Ситуацията, при която ще се проведат президентските избори, вече се чертае в общи щрихи още отсега. Тази ситуация е следната – ние отиваме към президентските избори през есента, без решение за членство на България. България с това правителство, което президентът Георги Първанов направи, не е в състояние да постигне основния си приоритет навреме, не е в състояние да гарантира членството си в Европейския съюз. Това ще бъде общата доминираща черта заедно с много тежки обвинения срещу управлението, че поддържа организираната престъпност, че барони от бившите комунистически тайни служби направляват организираната престъпност в България и формират в тази страна общност на злото.

Водещ: Да, каквато оценка беше направена…

Ив. Костов: Така. Че български министър се среща с лидер на организираната престъпност в Австрия…

Водещ: А кой е този министър?

Ив. Костов: Ами, знаете ли, аз ако съм министър-председател, на мястото на Станишев, ще направя най-простото нещо – ще попитам в службите има ли информация. Когато разбера в кой хотел във Виена са се срещнали, ще поискам просто записите от камерите в хотела, и който министър свой видя там, на камерите, просто ще го уволня на другия ден. Ще го предложа…

Водещ: А кой е бил министърът, вие знаете ли кой е?

Ив. Костов: Ами аз знам, но тъй като това, което казах, е редно да го извърши министър-председателят, най-добре е той сам да си мине поне един път самостоятелно по този път.

Водещ: На силово министерство ли е министър?

Ив. Костов: Защото основната причина, основната причина България да се намира в сегашното положение е, че г-н Сергей Станишев нито е в състояние да вземе решение, лично, нито е в състояние да се запознае в дълбочина с проблемите, които трябва да решава страната, и накрая, което е най-видимо за всички, той не може и да ни представлява.

Водещ: Доверено лице на Станишев ли е този министър в партията му?

Ив. Костов: Нека завърша мисълта си. Да се казва на европейците преди да вземат решение за приемането, че не трябва да се държат така с българите, по този унизителен начин, е толкова далеч от представата на европейците за тези преговори и за поведение. Да им се казва, че нямат специалисти по конституционно право и да се изпраща Татяна Дончева – това са абсурдни действия на човека, който ни представлява. Аз имам чувството, че в последните седмици този министър-председател, впрочем посочен от Георги Първанов и наложен от Георги Първанов, защото ние говорихме в каква атмосфера ще отидат изборите през есента, този човек със своето поведение безкрайно влоши ситуацията, в която ще се вземе днешното решение. Затова искам да кажа, че лесно може да бъде победен Георги Първанов през есента на изборите.

Водещ: Ще искате ли вот на недоверие заради доклада на Европейската комисия?

Ив. Костов: Това, което ще поискаме от мнозинството, ако докладът съдържа точно тези неща, за които коментираме сега, това, което ще поискаме от мнозинството, е да посочат нов човек за премиер, нова формула на правителството, ново правителство, спешно приемане отваряне на досиетата и ще призовем съдебната власт да атакува промените в конституцията. Това са най-важните и ключови неща. Ако не го направят, ако не го направи мнозинството това, ще искаме вот на недоверие.

Водещ: Добре, последен въпрос. Този министър близък ли е на Станишев в партията му, доверено лице в партията му ли е?

Ив. Костов: Доверено лице е в партията му.

Водещ: Заместник-председател ли е на БСП?

Ив. Костов: Не мога да ви отговарям повече, за съжаление, защото…

Водещ: Добре. Благодаря ви.

Ив. Костов: …и не е редно, то е ясно.

Водещ: Защото то е ясно, добре. Благодаря ви. Иван Костов, лидер на Демократи за силна България, гост в “Здравей, България”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...