Иван Костов: Младите в ДСБ застават в своята правилна политическа роля

(видео)

Водещ Бойко Василев: Сега добър вечер на Иван Костов. Едно уточнение. Понеже единствен вие сред нас сте били на въпросния консултативен съвет за службите, решава ли той проблемите или не?

Иван Костов: Да. Първо, искам да потвърдя думите на Найден Ангелов, че…

Водещ: Ангел Найденов.

Ив. Костов: Ангел Найденов, извинявайте, притеснявам се… в началото, че имаше действително замисъл да се получи пълна концентрация на власт през един орган и този орган да бъде министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов. Това беше замисълът. Към това обаче, което се получи като резултат и се постигна голям консенсус, което е много рядко за консултативния съвет, искам да го подчертая, до голяма степен се дължи на позицията на президента, и това искам да кажа, има още две много значителни неща, които бяха постигнати с много остър дебат, с много разправии и в самия съвет, в които аз основно съм бил участник. Едното е, че се уреди въпросът, който тук и г-н Йончев повдигна, за това, че без да има устройствен закон за националната сигурност, който да устройва основните органи – Съвета за сигурност, Министерския съвет и Консултативния съвет при президента, без такъв орган наистина е възможно да се упражнява неформална власт в службите и това нещо беше най-трудно постигнатият компромис от страна на Цветанов и включително искам да кажа и на г-н Бойко Борисов, въпреки че той даде съгласието си по-рано. Защото освен концентрацията и нерегламентирания начин на координация на службите са тези неща, които възбуждат, нали, интереса и страховете на хората. И второ, много важно нещо, което искам да подчертая, получи се съгласие да се контролират тези служби, когато се направят законите, и то да се направят законите едновременно, да влязат заедно и да се приемат заедно, т.е. законът за националната сигурност, който като устройствен да действа по отношение на останалите, да разпредели техните позиции и техните роли, имам предвид на другите органи, и след това, и след това това да се приеме едновременно и това нещо цялото да се контролира от парламента, за да се покаже прозрачност, откритост, точно това, което беше казано в този иначе много хубав репортаж, защото колегата Йончев е наистина много добър специалист. Така че такова широко съгласие по тези 3-4 много важни ключови въпроса трябва да се подчертае тук, защото на нас рядко ни се удава да постигаме.

Водещ: Аз затова попитах за чудесата. Явно чудото е станало. Разпада ли се ДСБ?

Ив. Костов: Ами, вие преценете.

Водещ: Аз ли да преценя?

Ив. Костов: Ами да.

Водещ: Аз не знам.

Ив. Костов: Излезли са 20 и… двайсетина души, 21. Организацията ни в София е над 4300 души по списък. Това е много…

Водещ: Млади, амбициозни…

Ив. Костов: Това е много, това е много незначителен брой. Млади, амбициозни към тях се проявява много голям медиен интерес, което е много естествено. Но аз си мисля, че другите млади, които ги има достатъчно в “Демократи за силна България” започнаха да отговарят. Те застават в своята правилна политическа роля, в смисъл поемат си предизвикателството, защото е тяхно, и влизат в спор със своите колеги. Това е естественият начин да се решат нещата. И аз даже ви предлагам да поканите на дебат, защото Би Ти Ви покани, ама не съвсем успешно, двама души – един напуснал и един член на националното ръководство, млад човек, но така или иначе не можа да ги събере заедно. Поканете хора, защото от този дебат ще има много интересни неща. Ще се чуят важни неща за хората, които имат десни ценности.

Водещ: Вие ваша някаква грешка виждате ли тук в цялата работа, ваша лично?

Ив. Костов: Ами, сигурно имам грешка и тя е свързана с моята способност да се предоверявам. Може би качество на характера.

Водещ: Това не е ли лицемерно, г-н Костов? Когато попитате някой за ваша грешка и той казва “много съм добър”?

Ив. Костов: Не, не, да се предоверяваш не е добро качество в политиката в никакъв случай. Това е недостатък. Това е хубаво в гражданските отношения – доверчив човек, добър човек, нали, това е в…

Водещ: Едно семейство.

Ив. Костов: …в координатите на семейството, на морала обикновения човек. Но да се предоверяваш до наивност, това никак не е добре.

Водещ: Добре, можете ли да погледнете отстрани вашите отношения към вас лично и да го прецените реално – как хората гледат извън партията и вътре в партията на вас лично?

Ив. Костов: Аз, ако искате честно да ви кажа, съдя себе си много по-критично, отколкото съм чул да ме съди който и да е.

Водещ: Сериозно?

Ив. Костов: Да, отнасям се към себе си достатъчно критично и то в… ако щете, и в житейски, и в политически план. Аз съм човек, който преживява най-тежко допуснатите политически грешки. Как го правя, как успявам да го направя и как да намирам след това равновесие, разбира се, е дълга тема, но сигурно няма да е интересно на хората по това време.

Водещ: Не трябва ли подобна критика да е публична?

Ив. Костов: Аз съм го правил това почти непрекъснато.

Водещ: А защо тогава се създаде впечатлението за вас като за човек на когото други са му виновни?

Ив. Костов: Не, аз не съм се опитвал да прехвърлям вината.

Водещ: А когато казахте, че народът изостава, а вие сте напред?

Ив. Костов: Ами то си беше така в някакъв смисъл и сега се вижда, нали, къде… колко много изостана народът в тези години. Защото тези реформи, които трябваше да бъдат направени, за да изстрелят България нагоре, да не бъде последната страна, да не бъде в това изключително тежко положение сега… защото ние икономически, аз го казах в речта при началото на сесията, малцина обърнаха внимание на това, което казах, ние по икономически показатели, примерно безработица, заетост, необслужвани кредити, намаляване на… процентно намаляване на потреблението, драстичен колапс на чуждестранните инвестиции, ние сме в състояние близко до това на страните с най-голям дълг в Европа. И нашият извод, това е много важно, и аз мисля, че това е най-важното, върху което трябва по някакъв начин ние да успеем да привлечем вниманието и на останалите политически партии, и на обществото, за да има продуктивен дебат, е, че Европа е до такава степен погълната в опитите си да опази еврото, в опитите си да реши дълговия проблем на страни с огромни по мащабите си дългове, гигантски, трилиони дългове, че не е в състояние да помага на периферията. Марио Драги вчера каза, това е председателят на Европейската централна банка – ще дойдат тежки години за страните от периферията на еврозоната, а ние сме страна от периферията на еврозоната. Което означава, че веднага, спешно трябва да има дебат, ГЕРБ трябва да предложат политики, и то политики, основани изцяло на вътрешни фактори за икономическо развитие и за удържане на работните места. Защото отвън… отвън се получава следното – миналата година милиард и 400 милиона изтекли от България. Тази година следващите 12 месеца се очакват нови милиард и 300 милиона. Представяте ли си, България, в която са внесли пари, примерно гръцки банки, но които сега, в момента, се намират в изключително тежко положение, защото са с 29 милиарда загуба, всички започват да изтеглят дадени кредити в България. И ние при това положение наистина не можем да се надяваме, че ще се развиваме или ще решим въпроса с излизане от кризата с външна, европейска помощ. Това е много тежък извод, но трябва да се направи навреме и да се набележат политики.

Водещ: Казвате, че никой не чу това… никой не чу или малко хора чуха…

Ив. Костов: Да, знаете ли как отговориха ГЕРБ – ние продължаваме тази политика, която ни донесе две изборни победи и… така, аз повече не слушах.

Водещ: Г-н Костов, за икономиката не ви слушат, за морала не ви вярват, това не е ли доста тежко положение за един политически лидер?

Ив. Костов: Би трябвало да ме слушат и за едното, и за другото, защото за икономиката аз никога не съм грешал. Когато 2008 година предупреждавах, през пролетта, и се обърнах към министър-председателя, и му казах, че са налице първите признаци на идваща икономическа криза, тогава никой не обърна внимание. Никой. През есента с голяма реч ги призовах да направят усилия, да направят антикризисна програма, те отричаха, че има криза. Сега отново говорим на базата на експертизата, която има в “Демократи за силна България” и в цялата “Синя коалиция”, тук ние сме единни в тази оценка, която споменах, и ако отново не ни чуват, ще говорим не за изоставяне, а за оглушаване на българското обществено мнение, защото, ако то не може да дебатира тези въпроси, всъщност какво ще дебатира?

Водещ: Това ли е новата ви тема, след като “Белене” свърши, защото се бях притеснил, че след “Белене”…

Ив. Костов: “Белене” не е наша тема.

Водещ: “Белене” беше единственото, за което говорихте от “Синята коалиция”.

Ив. Костов: Да, защото малкото енергия, която можеше да премине през медиите, минаваше по темата за “Белене”. Но ние през цялото време сме говорили по всички останали теми, засягащи обикновения човек. Нашата кауза не е “Белене”, нито членството в Европейския съюз, нито в НАТО. Това са средства за постигане на благосъстояние през икономическо развитие…

Водещ: Мога ли да…

Ив. Костов: …през създаване на конкурентна икономика, мощни двигатели, които да движат напред благосъстоянието на хората.

Водещ: Мога ли да кажа…

Ив. Костов: Това е каузата на десницата.

Водещ: Мога ли да разбера, мога ли да кажа как аз разбрах това, което казахте? От Европа няма спасение… да си помогнем…

Ив. Костов: Не, няма да може Европа да помага на България. Ами те го казват в прав текст.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...