Иван Костов: Коя е по-добрата коалиция за ДСБ

Водещ: Добро утро.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Поводи много – вот на недоверие, коалиции в дясно, оферти от Бойко Борисов, световната финансова криза… Можем да говорим наистина спокойно по тези теми, стига да ни стигне и времето в достатъчна степен. Ще има ли вот на недоверие?
Иван Костов: Надявам се, че ще има, защото останалите опозиционни заявиха, че ще подкрепят. Дори и от социалдемокрацията, която доскоро беше част от БСП, заявиха, че ще се включат във вота, даже проявиха желание да участват в написването на мотивите.
Водещ: Не е ли малко безсмислен този вот, предвид позицията на НДСВ, заявена в това студио преди броени минути, че НДСВ остава в тройната коалиция, за да си изпълни задачите, които си е набелязала? Тоест няма да има предсрочни избори.
Иван Костов: Ако това е окончателното становище на НДСВ, то ще лиши НДСВ от каквито и да е шансове от по-нататъшно политическо бъдеще. Тъй като вие си спомняте…
Водещ: Можем да смятаме, че е окончателно. Шеф на парламентарна група го каза.
Иван Костов: Ще премислят сигурно още няколко пъти, защото наистина, тъй както “Новото време” постъпиха навремето, преди четири години, ако постъпят по същия начин, ще се окажат без каквито и да е възможности за участие в политическия живот. И всичко, което са натрупали като професионализъм, като компетентност ще бъде пометено от следващите и няма да има наследяване на опита им. Освен това те трябва да дадат обяснение в залата защо остават при положение, че каузата, заради която те твърдят, че стоят, е абсолютно провалена. Защо остават в управлени3ето? Какъв е смисълът? Наистина ли смисълът е защита на някакви имоти и някакви процеси и някакви лични, персонални неща? Това е много евтино и несериозно.
Водещ: Оказа се, че бизнес връзките са в основата на българската политика. Аз мога да ви дам един пример, директно да навлезем в темата с Бойко Борисов. Изненада ли ви това, което той каза в Чикаго, че се е разбрал с вас за бъдещо управление?
Иван Костов: Да, в някакъв смисъл…
Водещ: Приличахте на изненадан, когато ви караха да коментирате.
Иван Костов: Да, да. Защото принципно е вярно, че ние поддържаме контакти от средата на миналата година, че действаме заедно. Имахме общи акции, имахме общи срещи с профсъюзи, с лекари и т.н.
Водещ: Персонален контакт имате ли с Бойко Борисов, чувате ли се по телефона, виждате ли се?
Иван Костов: Да, имаме. Но никога…
Водещ: Колко пъти?
Иван Костов: Не мога да кажа колко често…
Водещ: Ако е всеки ден, е сериозна работа.
Иван Костов: Не, не, не. Но разговорите, това, което вие ме питате, разговори за коалиция, за явяване на избори в никакъв случай не са водени и просто те са невъзможни. Защото ние се явяваме отделно на избори и ще бъдем конкуренти на тези избори. Освен това не водени и разговори за бъдещето. Защото единствената гаранция, че ДПС и БСП няма да бъдат в следващото управление, ако хората изберат и гласуват за ДСБ и за коалицията, която ние, надявам се, ще успеем да направим. Защото ако ние сме в управлението, със сигурност БСП и ДПС няма да бъдат. Докато при ГЕРБ, както виждате, има всякакви заигравания.
Водещ: Вие сте човек, който много добре познава Европейската народна партия (ЕНП). Говори ли ви нещо името Винченцо ди Пало?
Иван Костов: Да, има такъв човек там.
Водещ: Лобист в момента, преди това един от хората, които са поддържали контакти с вас, българските партии, членки на ЕНП, гост на основаването на ГЕРБ. Този човек посредничи за коалиция между БСП и ГЕРБ, според информация.
Иван Костов: Единственият начин, пак да повторя ясно, единственият начин да не бъдат БСП в управлението е да се гласува толкова масово за дясно обединение, което да направи невъзможно коалирането на ГЕРБ с БСП. Това е отговорът, който избирателят трябва да даде, ако не желае да види отново БСП и ДПС в управлението.
Водещ: От мен ли чухте за първи път, че Бойко Борисов харесва вашата персона, вашата личност за министър-председател?
Иван Костов: А не, не, не. Това си мисля, че са…
Водещ: Знаете го това нещо?
Иван Костов: Не, не. Аз не мисля, че това е вярно.
Водещ: Не смятате?
Иван Костов: Не.
Водещ: При положение това, което говори Бойко Борисов и то в Чикаго?
Иван Костов: Не, не, не мисля.
Водещ: Пред българи, които не можем да кажем, че са кой знае какви фенове на Иван Костов или на СДС и т.н., нормални хора зад граница, българи.
Иван Костов: Не. Това са… Човек, и аз съм бил в същото положение, пред публиката на човек му падат много задръжки и става…
Водещ: Отпуска му се душата.
Иван Костов: Да, някак си контролът върху него отслабва, той се влива в хората, хората…
Водещ: Се вливат в него и става една…
Иван Костов: … не, не, му влияят много силно. Това е едно общуване, както между артиста и публиката. Това е съпреживяване на среща. Така стават тези неща.
Водещ: Тоест Бойко се представя като актьор в Чикаго, с една дума. Той просто е излезнал на сцената и е изтанцувал един политически пирует пред хората.
Иван Костов: Винаги има и такова нещо. Във всяка публична проява не е тайна, че политикът трябва да може да се държи и като актьор, защото…
Водещ: Забранете му такива спектакли, защото още два такива спектакъла и не знам какво ще се случи на изборите. Международен скандал стана сега с Македония.
Иван Костов: Вие чухте ли сега какво ми казвате – аз да му забраня. Кой съм аз да му забранявам, на който каквото и да било.
Водещ: Слушам ви, слушам ви. Той, за да каже там пред тези хора, че с Костов се е разбрал…
Иван Костов: Не, ние наистина сме се разбрали, че имаме общ противник, че този общ противник трябва да му се съкрати мандата, че колкото повече време остава в управлението, толкова повече връщането назад, толкова повече саботира бъдещето управление. Ние го казахме онзи ден това. така че ние по тези въпроси имаме пълно разбиране.
Водещ: Дайте да ви питам сега, за да знаем спекулация ли е това или може да се рови там и да се търси. БСП откри бизнес връзка между вашата партия и партията на Бойко Борисов. И защо не, след като има бизнес партии, да не се говори за бизнес коалиции? Логично е да се търси връзка между вас в “Сибанк”, която до 2001-ва беше спрягана в медиите за близка до властта, след това премина в техни ръце по някакъв начин. Нека да ви задам директно въпроса, за да не бъде двулично, да го шушукаме тук зад кулоарите. Изказване на БСП и на Кирил Добрев.
Иван Костов: Това са клевети. Това са клевети, които БСП и ДПС използват като алиби за страшните неща, които вършат. Включително за прикриването на крупни престъпления. Някак си трябва да обяснят на хората, които гласуват за тях, че това, което говори Европейският съюз (ЕС), това, което сочи ОЛАФ, че причините, поради които ни спират парите, всичко това няма значение, имат значение някакви стари клевети.
Водещ: Да де, ама излиза човек от БСП и го казва. Надали пък, ако е съвсем клевета, този човек ще излезе там да си заложи името и репутацията.
Иван Костов: Кой беше човекът, този същият? Помнете ли му историята? Защото в моята глава има големи досиета на всеки. Помните ли къде го хванаха…
Водещ: Не само в главата ви. Според мен вие имате доста досиета…
Иван Костов: Помните ли къде го заловиха, как още няма обяснение от къде носеше тези огромни парични суми от Сърбия.
Водещ: Тогава се каза, че вие лично като министър-председател сте разпоредил да се прекратят нещата заради добрите ви отношения тогава с (…)
Иван Костов: Ами, ами… Няма такова нещо. Нищо не съм… Не е възможно да прекратявам, аз не съм бил във властта си да прекратявам такова нещо. Човек, който е извършил такова нещо, който е бил…
Водещ: Вие си бяхте ней-силната фигура в държавата по ваше време.
Иван Костов: Човек, който е бил муле и е пренасял пари, нали така се наричат тези, които пренасят контрабандно забранени неща през границата, не може да бъде автентичен говорител и не може да се приема на доверие това, което говори. Така че…
Водещ: Отричате бизнес връзка в една бъдеща коалиция ДСБ – ГЕРБ?
Иван Костов: Разбира се, че отричам. Нещо повече, обяснявам защо се все още използват тези клевети. Те трябва да отвлекат вниманието.
Водещ: Още една изненада за вас. Идва от изявления на хора в СДС, веднага ги цитирам пак с имената си, не са спекулации – Пламен Радонов и Иван Колчаков, които са поискали коалиция на СДС с “Атака”, а не с вас. Те казват така – “Атака” е по-големият брат, по-голямата партия, ракетата носител, влизаме сигурно в парламента с “Атака”, СДС и “Атака”, с 35 депутата и ставаме непреодолим фактор. Според вас логична ли е такава коалиция и как ще погледнете вие, ГЕРБ, ЕНП на подобно нещо?
Иван Костов: Аз мога да кажа, че за нас, за ДСБ изобщо идеята да влезем с петнайсетина депутата в Народното събрание не е политическа цел. Ние искаме да влезем вътре и всеки, който влиза в Народното събрание трябва да участва с ясна идея, че трябва да подкрепи, както ние искаме, да помогне страната да бъде гарантирана, че ще излезе от този политически курс и ще тръгне в друга посока, че ще възстанови доверието на ЕС. В името на това, в името на гаранцията, че ще се възстановят реформаторският проевропейски курс трябва да се говори за управлението. От тази гледна точка, ние не разглеждаме “Атака” като политически субект, тъй като “Атака” наистина имат да изминават много път към европейските ценности. Аз искрено им го пожелавам да го изминат този път. Но те са…
Водещ: А със СДС няма ли да го изминат?
Иван Костов: Не. Аз не вярвам, че това преди изборите е отваряне на врати за СДС за каквото и да било.
Водещ: Имали общи избиратели, СДС и “Атака” с обща избирателна маса.
Иван Костов: Не мога да коментирам. Знам само, че ако СДС избере това, не може да избере ДСБ.
Водещ: А ще правите ли коалиция със СДС все пак, за да ги отнемете от прегръдката на “Атака”, където са се впуснали?
Иван Костов: Имаме разговори, които не искаме да бъдат публични. Но те със сигурност знаят, ръководството на СДС, че всякакво заиграване с “Атака” прави невъзможно коалирането с ДСБ.
Водещ: Друго условие, което те поставиха, казаха добре, коалиция с ДСБ, обаче Иван Костов да не е в листите, защото е изхабено лице в политиката, да не е Иван Костов в листите. И другото, което казаха, кое беше, да, за БНД – да не са вътре Шулева, Свинаров и другите, които са участвали в тройната коалиция.
Иван Костов: Ние не искаме да разговаряме с тях през медиите. Това изобщо, че се пуска по медиите, е лош тон. Не възпитание, хаос, неразбория, която ръководството, предполагаме, че не толерира, тъй като сядат срещу нас, сериозно водят разговорите.
Водещ: Кога? Водят ли се такива разговори?
Иван Костов: Водят се разговори редовно.
Водещ: Тайни.
Иван Костов: Е, тайни. В смисъл не преговаряме чрез медиите.
Водещ: Яне Янев участва ли с “Ред, законност и справедливост”? той се оказа, между другото, втората политическа партия с регионален резултат, колкото на БСП.
Иван Костов: Яне се държи много странно напоследък и аз наистина не мога да разбера неговото поведение.
Водещ: Какво имате предвид?
Иван Костов: Той действа като пощенска кутия на ДАНС и на Министерството на вътрешните работи (МВР). Аз това не мога да го разбера.
Водещ: П о-скоро да прокуратурата работи добре, а пък прокуратурата е държавен орган, не би трябвало политиците, дори от опозицията, да се срамуват…
Иван Костов: Не мога да го разбера това. Ще поискам някакви обяснения, защото това означава нещо съвсем друго, това е извън политиката, това са някакви други игри, които нямат отношение към това какво можеш да направиш за хората, да помогнеш за общото благо в условията на тежка криза.
Водещ: Добре, той започна атака срещу корупцията, може би трябва да се работи с ДАНС и с прокуратурата, за да се удари корупцията в България.
Иван Костов: Никакво доверие нямаме ние, ДСБ, в ДАНС.
Водещ: Това ви притеснява вас?
Иван Костов: Нямаме никакво доверие, ДАНС прикрива и то успешно прикрива… Една от причините, впрочем, правителството да си ходи колкото се може по-бързо, е, че върху много разследвания е сложен похлупак, опънат е политически чадър и практически не може да се види какво стои зад тези скандални факти, които българското общество казва – това не може да бъде.
Водещ: Ама вчера пък по новините пък Златко Баретата и Маргина в съдебната зала, другите – зад граница. За първи път в България босовете са наредени в съдебната зала. Хайде, може да не е нещо кой знае какво, но никога не е правено това.
Иван Костов: Кое да не е правено?
Водещ: Всички да са в съдебната зала вместо на улицата.
Иван Костов: Ние говорим за политическата корупция на най-високо ниво, за която говори ЕС, че е причина да спира европейските пари, за тези чадъри, казах аз. За другото в момента не говоря. Аз говоря за това, което смущава нормалния ход на усвояването и спира европейските фондове в България. Това е политическа корупция на най-високо ниво. Това е отказ политиците да пречистят себе си. Искам, ако ми позволите, да ви кажа какво трябваше да се направи. В момента, в който…
Водещ: За справяне с корупцията?
Иван Костов: Да. Първо, теорията, че всички са маскари трябва да я отхвърлим.
Водещ: И още повече, че вашето правителство беше изградено като символ на корупцията в медиите и сред хората.
Иван Костов: Нека да продължа.
Водещ: и затова получихте резултата 2001-ва.
Иван Костов: Това се дължи наистина на масирани клевети. Никога ЕС не е твърдял това нещо. трябваше да се изходи от друга предпоставка – че в Народното събрание и в изпълнителната власт има много честни хора, които желаят да изпълняват европейските правила, не искат да вървят срещу правилата, не искат да извършват престъпления в името на лично обогатява не на една или друга група хора. Трябваше от тази презумпция да се изходи. Ако е така, тогава нямаше да се клевети опозицията, а в момента, в който сигналите за корупция станаха много силни и очевадни, трябваше да се сподели с критичната опозиция контролът върху изпълнителната власт и върху действията на определени министри.
Водещ: Тоест да бъдете допуснати вътре.
Иван Костов: Да. В Комисията по корупция ние трябваше да получим председателския пост. Ние трябваше да създадем специална комисия за контрол на усвояването на еврофондовете. Нямаше да се случи това, ако тя беше тя на паритетен принцип. Трябваше да се направят много неща, за да се покаже, че волята на това голямо мнозинство, което иска да спазва правилата, включително опряна на критичността на опозицията, е по-силна, отколкото тези фактори, които в момента действително спират жизнено важно финансиране на България в условие на развиваща се криза. Това е най-страшното. Ето как трябваше да се действа в едно управление. вие ми казвате – ама те продължават да ви клеветят. Ако те продължават да клеветата нас и не виждат гредата в собствените си очи, никога няма да се решат проблемите.
Водещ: Аз не казах, че ви клеветят, казах, че беше създаден такъв образ. Доколкото разбрах, Яне Янев сега е на пряката линия, искал да се включи. Имаме ли връзка с него? Няма. Един въпрос към вас, който не спира да ме измъчва като все пак човек, който не може да ги разбере и смята, че са грешки. 2001 година…
Иван Костов: Е, отново 2001-ва. Защо говорим за 2001-ва година при положение, че на вратата ни чука най-голямата криза…
Водещ: С това ще завършим. Искам да ви питам нещо наистина позитивно.
Иван Костов: … от сто години насам влиза светът и България като негова…
Водещ: Ще чуем вашата прогноза на финала, тя е много интересна. 2001-ва Шулева, Панайотов, Свинароов бяха с вас, преговаряха, молеха ви за коалиция с тях. Защо не я направихте тогава, сега осем години по-късно ще правите коалиция с тях? Тогава не беше ли ходът СДС да се запази, да се съхрани и вие също?
Иван Костов: Не е имало такава покана, аз поне не знам, не съм бил начело на…
Водещ: Е, не бяхте, тогава подадохте оставка, но пък (…) в СДС.
Иван Костов: Няма как да отговарям за действията на друго ръководство, но…
Водещ: Ако вие бяхте тогава, щяхте ли да влезете в коалиция?
Иван Костов: НДСВ беше сглобило коалицията с ДПС, когато се е обърнало към СДС. Тоест те имаха вече мнозинството за управление на страната.
Водещ: Яне Янев е на пряката линия. Може би се е почувствал засегнат то въпроса или подозрението, което г-н Костов изрази. Чуваме ли се?
Яне Янев: Аз не мога да разбера дали г-н Костов е недоспал или има някакви други проблеми, но това…
Водещ: Не, свеж е, свеж е като репичка буквално.
Яне Янев: … което чух е абсолютно неадекватно изказано от устата на експремиер и ексминистър на финансите, че ние сме се държали странно и че той щял да поиска обяснение. Ама, г-н Костов, вие сте сбъркали времената. Това не е командирският режим, за да искате на някой обяснение. А иначе, обяснението по отношение на вашата дейност би било редно да го дадете, за да може наистина в дясно нещо да се случи. И аз ви моля…
Водещ: Да, той искаше да каже обяснение като ваш политически колега.
Яне Янев: … друг път не се изкушавайте в ефир по този начин да интерпретирате действията и името ми, защото имам много интересни неща, които бих могъл да кажа. Досега “Ред, законност и справедливост” се е държало изключително коректно и е водило преговорите така, както вие сте желал. Така че…
Водещ: Добре, благодаря.
Иван Костов: Аз искам да кажа следното.
Водещ: Да не дърпате Яне да опашката, това ви каза той с една дума.
Иван Костов: Не, не. Ние, ако ще бъдем партньори, първо той трябва да писка от мене всякакви обяснения и аз трябва да съм в състояние да му ги дам по убедителен начин и след това, когато ние поискаме обяснения от него, той да може да ги дава. Иначе няма сближаване. Аз, разбира се…
Водещ: Имахте предвид като негов колега, а не като (…), това е ясно.
Иван Костов: Разбира се. Ние какви партньори ще бъдем утре, ако не можем да си изградим доверие поне за базови неща. Така ме нека… Той просто не ме е разбрал какво говоря.
Водещ: Ясно.
Иван Костов: Аз съм готов да му дам всякакво обяснение.
Водещ: Едно недоразумение, което се изясни – и двамата са готови да се обяснят, а не да се обиждат.
Иван Костов: Искам да кажа обаче, че по този начин спада много силно, тоест надига се нежелание за останалите участници в едно голямо дясно обединение да преговарят.
Водещ: (…) го изживяхме това и с Беронов и с другите. Вашата прогноза, безкрайно интересна, за кризата. Може ли с това да завършим.
Иван Костов: В последните трийсет секунди трябва да кажа прогнозата си за кризата.
Водещ: Вие ми го казахте с три изречения и ме шокирахте тук преди предаването
.
Иван Костов: Вие обаче не пожелахте да водим този разговор. Аз ви казах – питайте ме тези неща, които ме питахте преди да седнем, те са важните, те са големите, те тревожат хората. А ние говорихме сега за Яне какво разбрал, недоразбрал, оня чул-недочул, СДС ще ходят ли с “Атака”… Вижте какви теми наистина сутрешни за недоспали хора, прав е тука Яне, шегувам се. Ситуацията е изключително сериозна. Трябва да се възстанови национално съгласие, трябва да има консенсус за антикризисна програма. Светът е объркан. Първите действия, които предприема самият свят каза, ключовите му лидери, че са били погрешни. Малцина са хората, които си дават сметка за дълбочината на кризата, за продължението…
Водещ: Путин държа лекция как се прави антикризисна…
Иван Костов: Путин държи лекции – това е смехотворно. А хората, които би трябвало да носят огромна отговорност, решават кризата като наливат масло в огъня.
Водещ: В България какво ще се случи?
Иван Костов: Разликата между надценената икономика, надценените доходи и реалните възможности около една четвърт, кризата може да е наистина от размерите на великата депресия от 1929 – 1933 година
Водещ: Ох, добре.
Иван Костов: Затова е необходимо изключително компетентно управление, опряно на силен национален консенсус. Следващите години ще бъдат много трудни за България.
Водещ: Завършваме с тази прогноза, неприятна, но все пак направена от Иван Костов, човек, който от 20 години е вътре в нещата в българската политика, така че звучи доста притеснително. Както виждате, историята продължава, ние ще я следим отблизо – и с кризата, и с дясното. Иван Костов е оптимист за вота на недоверие в парламента. Ние ще следим и тази тема.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...