Иван Костов: Конфликтът в СДС може да прерасне в сблъсък

-Г-н Костов, на 13-ата национална конференция на СДС през 2002 г. вие заявихте: “Няма да се връщам при хората, ще остана на мястото си, за да обознача посоката, в която сме се движили”. Напоследък става ясно, че отново се завръщате в активната политика. Какво се случи ­ вие ли решихте да се върнете към хората, или те успяха да ви догонят?
-Според мен посоката, в която се движихме до 2001-ва, се загуби от държавата и от СДС. Затова заех отново политически позиции.
-Тежеше ли ви мълчанието през тези 800 дни?
-Не. Имах нужда от него.
-Затворихте ли страницата на миналото, или има още непрочетени неща?
-Самата идея за затваряне на миналото е комунистическа ­ те винаги започват отначало, защото винаги са неадекватни. Десните политици са верни на традицията. Те препрочитат отново и отново собствения си път. Аз виждам сенките на допуснатите грешки точно така, както виждам лошите спомени от своето детство, но не се отказвам от тях, защото те са част от мен. Миналото ми ме прави по-силен.
-Наскоро г-жа Надежда Михайлова заяви, че вие имате проблем с партията. Какъв е вашият проблем със СДС, г-н Костов?
-Не придавам значение на тези думи, защото г-жа Надежда Михайлова ги каза по повод мое интервю, което не беше гледала.
-Има ли, на каква основа и между кого е конфликтът в СДС? Независимо и въпреки почти единодушно гласуваната декларация в подкрепа на ръководството на последния Национален съвет, факт е, че сред седесарите продължава да витае очакването за предстоящ сблъсък. Защо?
-Ние сме в криза. Причините са много: отказваме се от своето успешно наследство; загубихме почти половината си привържениците и сме на път да загубим половината от останалите; нарекохме победа едно поражение и ръководителите ни бягат от отговорност. Има криза, но не се сочи политически изход. Това създава конфликт, който може да доведе до сблъсък.
– Кой е най-сериозният проблем на СДС днес?
-Опитите за скъсване с миналото и отказът да се носи отговорност.
-Външните или вътрешните врагове са по-опасни за партията?
-По-често вътрешните.
-Неизменно се поставя въпросът за лидерството в партията и дори само този факт показва, че той очевидно съществува. Вие готов ли сте да се върнете начело на СДС, ако електоратът поиска това?
-Има криза на лидерството и в ръководството на СДС. Впрочем, почти същата криза има и в БСП. Но втората част от въпроса се базира на хипотеза, която е неуместна в сегашната обстановка.
-Според вас СДС не предлага алтернатива на сегашното управление, не осъществява адекватна политика и пр. Кои са причините за този дефицит?
-Причината е липсата на политика, която да ни обединява. СДС е в опозиция, но не се бори. Ръководството на СДС не предлага алтернатива, защото има остър дефицит от вътрешна убеденост в своята правота и защото не поставя цели, които да въодушевяват.
-Смятате ли, че хората знаят, разпознават и разбират т.нар. “десен проект”? Всъщност какво е състоянието на дясното у нас ­ кой и как се идентифицира с него и каква е ролята на СДС?
-Не приемам подозрението ви, че дясното е неразпознато. Десноцентристко беше нашето успешно управление, така че няма как да не се разпознава и разбира. По-разпознаваемо ли е за членовете и симпатизантите на БСП пълното преобръщане на тяхната партия от СССР и Русия към НАТО и нейното гласуване в полза на американски бази в България?! СДС е автентичната десноцентристка партия в нашата страна, член на Европейската народна партия и доскоро никой не задаваше въпроса за неговата лидерска роля в дясното пространство. Това, че ми задавате този въпрос сега, е свидетелство за загубени авторитет и уважение.
-Какви са изводите до този момент от пожарно сформираното дясно обединение в Софийския общински съвет, в което някои виждат умален модел на една бъдеща национална коалиция?
-В набързо сформираната коалиция в София СДС все повече се оказва в ролята на параван на чужди лични и групови интереси. Моделът започна да се проваля: между малките коалиционни партньори се води безкомпромисна битка; Софиянски наруши обещанието, дадено пред СДС, да стане опозиция на НДСВ.
-Вие предупредихте, че Стефан Софиянски иска да превземе СДС. Какъв е механизмът за това?
– Подмолен.
-Има ли опасност “по-малкият брат” да се превърне в по-големият?
-В политиката тези неща се случват.
-А каква е оценката ви за резултатите от изборите в Пловдив?
-Безспорно несравнимо по-добри от резултатите на СДС в София. Ако такива бяха и софийските резултати, националното ръководство наистина щеше да има основание да обяви местните избори за победа.
-Къде виждате причините за сериозния спад в доверието на симпатизантите в града, който досега се славеше като най-голямата синя крепост?
-За мнозинството пловдивчани това е неубедителното управление, което започна да провинциализира техния град, с който всички бяхме свикнали да се гордеем.
-Кое доведе до разцеплението на структурите, респективно на електората в Пловдив? Като техен депутат какво най-често ви питат пловдивските избиратели?
-Не ме питат, а казват, че личните междуособици и крайното конфронтиране на безпринципна основа нанасят вреда на СДС.
-Ще признаете ли някоя своя грешка, слабост или недостатък, които сте проявили като премиер и лидер на СДС?
-Всички вече сме единодушни, че се предоверявам. С отрицателен знак някъде в лабиринтите на моя опит се е сдобило и самочувствието ми. Но стратегически грешки не съм допуснал и никога не съм изкористил политическото си поведение.
-Преди време в един анализ на чуждестранна медия ви бяха определили като “силен командир със слаба команда”. Приемате ли това определение? От дистанцията на времето днес, ако можехте, щяхте ли да промените някои свои кадрови решения?
-Командата зависи от лидера. Като се обърна назад, виждам, че тя в началото беше добра, но се изхаби бързо в реформите. Някои от екипа не издържаха психически, други се изкушиха. Ето една сериозна моя слабост ­ трябвало е да съм не толерантен, а безкомпромисен при кадровите смени. И най-вече ­ бърз.
-Какво изпитвате, когато ви оплюват хора, които довчера най-гръмко ви славословеха?
-Съжаление. И да знаят, че по християнски им прощавам. Опитвам се да ги разбирам. Търся мотивите им и тази частичка от причините за тяхното падение, която се дължи на мен, защото частичката може да се е оказала съдбоносна.
-Каква е цената, която платихте, докато бяхте начело на държавата, и тази, която бихте платили за още един премиерски мандат ­ влиза ли той в плановете ви?
-Този въпрос е неуместен, защото пред олтара на България никой не бива да пита за цена. Съвременната политика се е родила, когато в самото начало на 14-и век един свободен гражданин е казал: “Обичам родината си повече от душата си”.
-Следите ли социологическите рейтинги? Какво ви подсказва рязкото покачване на вашия рейтинг тези дни с цели 6 пункта?
-Никога през 14-те години в политиката не съм следил и не съм се вълнувал от рейтингите. Доверието в мен е било и много ниско, и много високо, а аз съм бил все същият. Чужда ми е суетата на политиците, които даже плащат за тях. Аз следя своя политически компас.
-Преди известно време обещахте интересни новини по случая с дарението за фондация “Демокрация”. Имате ли вече такива, изясни ли се въпросът чии са парите?
-Ще изясним собственик ли е Майкъл Чорни на фирмата, превела парите. Повече информация кипърските закони не позволяват.
-Каква е вашата лична отговорност за този скандал?
-Питайте първо каква е отговорността на авторите на скандала ­ и след това тези, които продължават да се занимават с него. Моята отговорност е, че не съм допуснал нарушение на законите в страната.
-Г-н Костов, кой управлява в момента държавата?
-И аз имам празнота в стомаха от усещането, че няма пилот в кабинета.
-Като оставим настрана неизпълнените бомбастични обещания за светло бъдеще, кои според вас са най-доброто постижение и най-големият провал на сегашното управление?
-Постижението е датата за приемане в Европейския съюз и в бъдеще ­ завършването на продължилото вече 7 години влизане в НАТО. А най-тягостен и мъчителен е провалът в най-важната политическа сфера ­ сигурността на гражданите.
-Вашата прогноза ­ ще изкара ли това управление целия си мандат? Има ли СДС сметка, грубо казано, от предсрочни избори?
-Опозицията е много слаба и не предлага алтернатива. При тези обстоятелства правителството по-скоро ще си довърши мандата. СДС има интерес да предизвика предсрочни избори, но не заради себе си, а защото управляващите не са подкрепяни от управляваните и няма да бъдат полезни в оставащия мандат.
-Някога влизала ли е в плановете на СДС задачата за съвместни действия със Симеон Сакскобургготски? Вие водили ли сте лични разговори с него за това, преди де се учреди НДСВ?
-Имал съм няколко лични разговори, но никога разговори за съвместни политически действия.
-Все още ли смятате, че ДПС е проклятието на България, или с времето тази ваша теза претърпя промени?
-Ръководството на ДПС вече е считано за вредно и за препятствие пред европейското ни членство не само от мен, а и от авторитетните външни наблюдатели.
-Коя е вашата най-важна и решаваща битка дотук и коя ви е донесла поражение?
-Ние, съвременниците, трябва да сме много, много скромни в поставянето на знаците пред събитията, защото това не е дадено нам. Историята е тази, която ги поставя. Един разбит щаб на батальон, десетки ранени и пет ковчега на бойци, загинали за България, носят крайно разочарование и мъка на близките, а и на всички нас. Но аз си мисля, че знакът, който историята ще постави пред това събитие, няма да бъде знак на поражение.
Б. р. На въпроса: “Готов ли сте да направите нова дясна партия?”, г-н Иван Костов се въздържа от отговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...