Иван Костов: Контролните механизми на държавата не работят (II част)

Водещ: Добре. Един конкретен въпрос – споменахме Нона Караджова, съвсем накратко, ще подкрепите ли закона, който отменя забраната…
Иван Костов: Нарочно използвах тези министри, за да не каже някой по телевизията: “Костов си има такива, за които никога няма да каже лоша дума”. Ето, искам да бъда напълно обективен.
Водещ: Това е кръгът, на който симпатизирате?
Иван Костов: Поне тези са от кръга на тези, на които силно симпатизирам.
Водещ: Кажете как ще гласувате по Закона за генномодифицираните храни, с отпадналата забрана?
Иван Костов: Ще върнем забраната. Не може да мине това нещо. Аз вярвам, че ще има приемане на…
Водещ: Аз не мога да допусна, че това е чак такава некомпетентност. Аз говорих с депутати, те не разбират какво правят с този закон. Дали има лобистки интерес, г-н Костов? Аз наистина нямам думи за това, което се случва с този закон.
Иван Костов: Аз вярвам, че обещанията, които бяха дадени на протестиращите, ще бъдат изпълнени и на второ четене ние тези неща ще ги спрем. Най-страшното е следното. Веднъж използвана земя за отглеждане на генномодифицирани храни с третиранията, които позволяват генномодифицираните храни, не може да бъде върната към отглеждане на храни, които са нормални, които са биологични. Нека да не го правим…
Водещ: Точно така.
Иван Костов: Освен това, има вируси, има начини… тези неща, гените се пренасят. Природата е много сложна. Ние все още не сме наясно как се взима част от щам и как се пренася и се внедрява в растение, което иначе е биологично чисто и как могат биологично чистите растения да пострадат от близостта си…
Водещ: Разбира се, това с буферите е несериозно.
Иван Костов: А не бива това да се прави.
Водещ: Аз наистина рядко правя такива неща, но призовавам наистина всички депутати от ГЕРБ, призовавам министър-председателя Борисов – нека много сериозно внимание да се обърне на този закон, защото не знам дали утре ще си спомняме дали ни влизат в имейлите или не, но ако промените това, което сте решили, просто би било страшно. Така че, извинявам се за тази…
Иван Костов: Ще се противопоставим с всички средства, които имаме в парламента.
Водещ: Да. Донесоха ми наши репортери разпечатка, за да видя кой как е гласувал и видях, че от Синята коалиция всички сте гласували против тази промяна. Защо се тревожите за преговорите на България с Русия за енергийните проекти? Така казвате в тази декларация.
Иван Костов: Защото има отстъпление. Има сериозно отстъпление.
Водещ: Къде го виждате? Аз се опитвам да го разбера.
Иван Костов: Навсякъде го виждам. Българската позиция е разколебана.
Водещ: Отстъпление от какво?
Иван Костов: Отстъпление от първоначалните позиции на ГЕРБ, в които бяха добри.
Водещ: А, защото това не е отстъпление от позицията на предишното правителство?
Иван Костов: Не, това е отстъпление от първоначалните позиции на ГЕРБ, които ние приветствахме и подкрепяме силно. Ние искаме гаранции за нашата природа, искаме гаранции за запазване на българските интереси, искаме просто нещата да станат по…
Водещ: На какво се дължи това отстъпление, според вас?
Иван Костов: Вижте, много трудно се водят преговори с руснаците. Тежко се преговаря с руснаците.
Водещ: Само на трудността ли се отдават…
Иван Костов: Много тежко се преговаря.
Водещ: Само на това.
Иван Костов: Аз си мисля, че министърът на икономиката Трайков е един наистина, и той, много обещаваш млад човек, с много качества, но като че ли не му достига твърдост. Той не може да отстоява на много сериозен натиск, на който са подлагани винаги български преговарящи в преговори с руснаци.
Водещ: А вие наистина ли смятате, понеже сте бил и министър-председател, че един министър може да прави отстъпки, които не са му делегирани?
Иван Костов: Може.
Водещ: Може?
Иван Костов: Може. Просто не се усеща как се ерозира позицията по време на преговори срещу много опитни преговарящи, които знаят какво искат и знаят как да приложат всякакви форми на натиск.
Водещ: Вие ще искате обща позиция и среща с премиера Борисов.
Иван Костов: Затова искаме, да, да участваме в изработването на позициите и да сме сигурни, че отзад този мандат няма да се мине.
Водещ: Много станахте искащите, защото доколкото разбирам, и президентът Първанов редактира част от решенията в енергийната политика. Как ще се съвместят толкова различни гледни точки, тъй като това е лична негова кауза?
Иван Костов: Вижте, президентът Първанов е огромен длъжник на България и на българското общество с една тема, от която той бяга като дявол от тамян. Темата е енергийните проекти и енергийната сигурност на страната.
Водещ: Моля ви, той не бяга, той, напротив, във всяко обръщение настоява, че това е най-доброто.
Иван Костов: Той не иска да дискутира тази тема.
Водещ: Той за първи път критикува правителството точно по тази тема. Как бяга?
Иван Костов: Той не иска да се анализира въздействието на тези енергийни проекти върху енергийната сигурност на Република България, не иска да го направи това, никога не е искал.
Водещ: Добре. А вие какво смятате да постигнете?
Иван Костов: Защото един безпристрастен, елементарен анализ ще покаже, че тези проекти обвързват трайно и завинаги, 100-процентово България с Русия. Това показва.
Водещ: Ако неустойката е огромна за АЕЦ “Белене”, както се говори, мислите ли, че имаме…
Иван Костов: Не може да има неустойка на този етап.
Водещ: Моля ви, те казват, че тя е толкова голяма, че само заради това си заслужава да си построят руснаците атомна централа върху нас.
Иван Костов: Не.
Водещ: Вие не знаете достатъчно, не сте част от тези преговори.
Иван Костов: Не, но знам, че не може да бъде голяма неустойката, защото просто не са на такава фаза на договаряне.
Водещ: Как, те произвеждат, само за това, което е произведено, ако трябва да платим, защото аз много внимателно следя какво се произвежда…
Иван Костов: Такива случаи е имало и се намира решение. Когато се прояви твърдост по отношение на Русия, се оказва, че не са произвели точно това, което те твърдят и т.н. И те виждат, че няма цялостно финансиране. Би било абсолютно безметежна безотговорност те да започнат да произвеждат доставки на проект, който няма сглобено финансиране, би трябвало тези хора въобще да не разбира нищо от пазарна икономика.
Водещ: А може би са сигурни, може би имат гаранции, че това ще се случи?
Иван Костов: Не, не могат да имат гаранции, защото няма сглобено финансиране, не е ясно кой ще бъде инвеститорът…
Водещ: Но те ще си го финансират, те казаха – ние сме готови сами да го финансираме, идваме и върху вашата земя строим една атомна електроцентрала.
Иван Костов: И пак се връщаме на въпроса за чия сметка ще бъде – кой ще дава гаранции, кой ще изплаща кредитите и отново се оказва българският данъкоплатец.
Водещ: Добре. А вие смятате ли, че наистина само липсата на опит в преговорите е повод да се отстъпва от първоначално заявените от ГЕРБ позиции?
Иван Костов: Аз казах защо се отстъпва.
Водещ: Само заради това?
Иван Костов: Има и натиск.
Водещ: Добре. А вие поискахте ли такава среща, защото това беше преди една седмица?
Иван Костов: Да, още веднага.
Водещ: И какъв е отговорът от г-н Борисов?
Иван Костов: Веднага след изказването на г-н Мартин Димитров, те се срещнаха с г-н Иван Иванов и говориха с министър Трайков и се разбраха. Вероятно ще има такава…
Водещ: Но вие казахте, че искате среща с премиера Борисов.
Иван Костов: Да, и тя е след тази среща, след първата, тя идва по естествен начин след тази.
Водещ: Ще се състои ли?
Иван Костов: Надявам се.
Водещ: Добре. Сега вие казвате още нещо тук – че не харесвате “Атака”, не тук, но по принцип в изявленията. Защо не харесвате “Атака” – защото се страхувате, че…
Иван Костов: Моля? Как така не харесвам “Атака”? Аз съм против “Атака”.
Водещ: Да, против сте “Атака”, ето.
Иван Костов: Разбира се. Как така харесвам?
Водещ: Напротив, не харесвате, не ме чухте добре.
Иван Костов: Не, не, много е слаба думата “не харесвам”. Аз съм против, аз не приемам тези неща.
Водещ: Защо? Кое точно в “Атака” не приемате?
Иван Костов: Ксенофобията не приемам.
Водещ: Те не я заявяват много отдавна, не знам дали сте забелязали.
Иван Костов: Заявяват я по такъв начин, че вдига на нокти всички.
Водещ: А те подозрат, че вие им завиждате за 20-те депутата срещу вашите…
Иван Костов: Не, напротив. Не, ние… Това за завиждането много пъти е пробвано по мой адрес, но аз мисля, че времето е показало, че аз не съм човек, който завижда. Въпросът е друго – аз от две години говоря, че “Атака” трябва да извърви своя път, те са тръгнали по него.
Водещ: Аз това щях да ви кажа.
Иван Костов: Това трябва да се признае. Направили са някакви стъпки. Веднага имаха силна конфронтация, видя се, че има, така да се каже, талибани, ксенофоби между тях, нали. Виждаме ги тези процеси, но те са още далеч от това да бъдат нормален партньор на едно дясноцентристко управление. Защото те вкараха г-н Бойко Борисов и ГЕРБ в един тежък конфуз.
Водещ: Това с новините на турски език ли?
Иван Костов: Точно така.
Водещ: Тежък конфуз, но аз мисля, че някой го преекспонира прекалено много. Това беше ясно, че няма как да се случи.
Иван Костов: Това е ваше лично мнение.
Водещ: Наистина, това нямаше как да се случи.
Иван Костов: Вие сте права…
Водещ: Представяте ли си първият референдум да е за турските новини – това е нелепо.
Иван Костов: Вие сте права по отношение на вероятността, заради това и аз не реагирах, защото и аз знаех, но това оскандали много хора в Европа.
Водещ: Добре. Още нещо, което ми се струва интересно.
Иван Костов: И това не е малко.
Водещ: Вие казвате, заподозряхте, че със заявките си за оттегляне от властта на г-н Доган и липсата на оценка за властта и за управлението на г-н Борисов, той всъщност се опитва, ДПС се опитва да сключи сделка с ГЕРБ.
Иван Костов: Да, то е видимо. Поне маневрите показват това.
Водещ: Добре, това е от страна на ГЕРБ. А ГЕРБ приема ли тази сделка?
Иван Костов: Това е очевидно. Това са очевидни политически ходове от страна на ДПС, няма нужда някой да ги разшифрова по друг начин. Аз мисля, че всеки журналист с опит може просто да свърже и да нареди мозайката в тази част, която се отнася до поведението на ДПС.
Водещ: А как ще наредим мозайката от страната на ГЕРБ?
Иван Костов: Не можем, защото не сме я видели.
Водещ: Как го усещате, приемат ли тази заявена сделка, тази подадена ръка?
Иван Костов: Само един знак аз имах… Само едно парченце от пъзела имам.
Водещ: Кое е то?
Иван Костов: To е едно поведение на министър Цветанов, също много уважаван от мен и човек…
Водещ: Аз не съм ви чувала да уважавате толкова много хора, вие днес… Всички подозираха, че сте мрачен човек, който никой не харесва, а се оказвате лъчезарен симпатизант на един куп министри.
Иван Костов: Специално на г-н Цветанов не мога да не приема това, което той постигна с разбиването на тези организирани групировки, които общо се наричат “Наглите”.
Водещ: Така, но кажете какво нареди, защото ще ни прекъснат.
Иван Костов: Обаче по един въпрос, свързан с г-н Ахмед Доган, с делото “Лиана”, той затвори темата и не позволи да има развитие, т.е. той показа, че няма да даде информацията по “Лиана”.
Водещ: А вие нали сте председател на Комисията за ДАНС, там няма ли нещо?
Иван Костов: Аз съм председател, но достатъчно добре е укрита “Лиана”, в момента тя е недостъпна за нас, защото се намира в оперативна среда и няма как да се доберем до нея.
Водещ: Подозирате, че пъзелът на ДПС ще им се получи или?
Иван Костов: Не, просто имам едно парченце, то може да е много отвън, но това е единственото, което имам като поведение на ГЕРБ.
Водещ: Благодаря ви за този разговор. Благодаря и на вас, че останахте с “На четири очи”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...