Иван Костов: Който не отиде на първични избори като последна възможност за единен кандидат на десницата, ще понесе отговорността

Водещ: Темата ни на разговор, предварително е анонсирана, е коалицията, която трябва да застане зад единния десен кандидат-президент. Интервюто, което давате днес пред в. “Сега”, е озаглавено “Коалициите, особено в дясно, са абсолютно безплодни”. Така че зрителите могат да очакват интересен разговор по тази тема. Но първо, г-н Костов, по темата за Стефан Софиянски. Когато ви задаваха въпроса за корупцията по времето на управлението на СДС, Вие често отговаряхте, че това е нещо, което се решава в съда. Съдът определя кой е корумпиран или не. След като Стефан Софиянски вчера беше оправдан, готов ли сте да повярвате и да кажете пред цяла България, че той е чист и невинен?
Иван Костов: Срещу него има още три обвинения.
Водещ: Да, факт.
Иван Костов: Които трябва да бъдат решени от съда. Освен това, ние не знаем дали прокуратурата ще обжалва, т.е. дали делото ще отиде на апелативна…
Водещ: Ще обжалва. Те казаха, че ще обжалва.
Иван Костов: Аз не бях информиран. Но ако отива на апелативна инстанция, във Върховния касационен съд, това тепърва ще се решава.
Водещ: Факт е, че начинът, по който той беше оправдан като основна теза, която се лансира и от колегите, е една теза, която не беше непозната – всъщност е, че това е опит да се вмени лична вина, когато се носи колективна отговорност. Принципно, това са решения взети от Общинският съвет в столицата. Можете ли да кажете нещо за модела Софиянски. Вие бяхте човекът, който проговори за този модел, разбира се, в светлината на това решение.
Иван Костов: От политическа гледна точка в този модел участват почти всички представени в Столичния общински съвет партии. Те участват във властта чрез участията на своите представители и лично на общинските си съветници в бордовете на общинските фирми, които са огромен брой, които не са печеливши, които са губещи, които Стефан Софиянски поддържаше със социални ангажименти. Защото казваше, че по този начин, ако поддържа висока заетост и изпълнява социални функции в града; защото, ако ги приватизира те веднага ще се рационализират, ще се движат по законите на пазарната икономика. Докато бидейки общински, изпълняват други функции. Това е едната страна, т.е. участието през икономическата подялба на благата, на оползотворяване на участието си във властта. От друга страна, решенията, които взима Столичният /общински/ съвет, това което прави с ключови въпроси, примерно, като боклука, водата, концесиите, необходимостта от преразглеждане и прочие, всичко това издава определена политика. Последният израз на тази политика беше увеличаването на капитала на Общинска банка, което беше еднозначно изтълкувано от медиите като предоставяне на всички права на Общинската банка досега върху миноритарния й акционер г-н Ковачки. Така че всичко това нещо е моделът Софиянски: разделено присъствие, разделена подялба, разделена власт, съучастие във властта, при това участие и на БСП, категорично.
Водещ: Има ли корупция в подобен политически модел?
Иван Костов: В тези политически модели винаги има много по-голям риск и опасност за корупция, защото няма истинска алтернатива, която да блокира. Колкото и да са силни медиите, дори да ги приемем, че въобще не са корумпирани, медиите нямат тази сила, защото нямат тази компетентност, която има една опозиция, която истински опонира на властта. Примерно в столичния град. Защото опозицията, примерно казва на Бойко Борисов: “Г-н кмете, не чакайте, не целувайте ръка на този или онзи, на президента, а се запознайте с огромното дело за боклука. Вникнете в проблема и тогава вероятно ще намерите решението.”
Водещ: Но като целунеш ръка на президентът става по-лесно, г-н Костов. Президентът се нагърбва и решава да направи нещо.
Иван Костов: Аз не съм убеден, първо, че президентът въобще има шансове да реши и има инструменти, политически да реши този въпрос. Той няма как да реши този въпрос. Това са медийни кампании, които той прави, съвсем изкуствени. Появява се по телевизия и казва: “Аз имам решение.” А той всъщност не може да има никакво решение, защото няма такава власт. Той няма такива правомощия. Но това е друг въпрос. Искам да кажа, че опозицията в града е тази, която истински може да опонира, защото конкретно знае и търси, което е много важно, търси слабостите в управлението, търси да ги посочи. Тоест, тя е основната политическа сила в демократичните общества, която противодейства на корупцията. От страх от опозицията управляващите се боят от корупцията. Когато опозицията е много слаба, те много лесно се корумпират.
Водещ: Когато начена този модел за управление на София, вие бяхте лидер на СДС, след това и лидер на държавата като министър-председател. Защо не направихте така, че тези неща да станат ясни още по ваше време?
Иван Костов: Този модел начена след 2001 г. и знакът на неговото начало беше това, че Стефан Софиянски, в купом с всички общинари и с направената от него партия се присламчи към управляващото тогава НДСВ и ДПС. Направи го, точно с оглед на това, да няма опозиция, да блокира опозицията от страна на управляващите. И това вече издаде модела като политически опасен.
Водещ: Всеки знае, че от началото на 90-те години съществува начинът а разпределението при управлението на София. Общинските фирми, бордове, концесиите са подписвани 1997 г.
Иван Костов: Моята логика е такава – дотогава е имало опозиция, дотогава е имало кой да се противопоставя и е истински ангажиран да се противопоставя. На Костовото управление, примерно, на управлението на десницата се противопоставяха истински. След този момент вече нямаше никакво противопоставяне. Всички влязоха във властта. Това е опасното за демократичните общества. Не знам дали са в състояние хората да го разберат, но това е истински опасното. Всички да отидат в управление.
Водещ: Начинът, по който правораздавателната система реагира с обвиненията към г-н Софиянски, начинът, по който тези обвинения се тълкуват сега от не малко наблюдатели като абсолютно несъстоятелни, начинът, по който г-н Филчев заминава в деня, в който се чува оправдателната присъда, и най-вече фактът, че според повечето очаквания и другите присъди ще бъдат оправдателни, защото е дълбоко сгрешен моделът на обвинение – означава ли това, че правораздавателната система в България не може да си върши ефективно работата, когато става въпрос за подобен тип дела и разследвания?
Иван Костов: ДСБ казаха, че Филчев изпълнява политически дела, преди всички останали. И започнахме борба това нещо да бъде прекратено. Няма по-голямо доказателство от това, че Филчев е изпълнявал политически поръчки, от проверката на новия главен прокурор, който в прав текст заяви, че това е така. Въпросът е обаче кой е давал политическите поръчки на г-н Филчев?
Водещ: Вие какво ще отговорите? Г-н Софиянски твърди, че има политическа поръчка, която по ваш израз, това не е израз на Софиянски, е израз на Иван Костов, “маша” е бил Никола Филчев. Кой е бил мозъкът, който е давал тези нареждания?
Иван Костов: По-скоро е бил “ръка”. “Маша” е този, който повдига обвиненията, този, който е на финалната фаза.
Водещ: Сбърках малко вашата терминология. Но стигаме до “мозъка”. Кой е бил този, който е бил наредителят?
Иван Костов: Този, който изпрати Филчев като посланик в Казахстан и който го снабди с дипломатически имунитет.
Водещ: Какъв интерес е имал този човек да дискредитира Стефан Софиянски?
Иван Костов: Не този човек, това не е само човек. Това е една политическа формация. Това е една сила, която в момента е на власт.
Водещ: Коя?
Иван Костов: Това е коалицията, която аз наричам “триъгълна”, защото е едностранна.
Водещ: С какво Софиянски ги е заплашил? Макар че малко преди това да се случи, той се кандидатира за премиер, буквално в нашето студио.
Иван Костов: Не, не Софиянски. … всъщност Софиянски не ги заплаши. Той трябваше да бъде по някакъв начин посочен… Всъщност какво направи БСП и нейният лидер Георги Първанов: първо, оклевети силно управлението от 1997-2001 г., без да извади никакви аргументи, използвайки изцяло речника и активните мероприятия на Държавна сигурност, на репресивния апарат. Взеха тези активни мероприятия и ги приложиха в политиката. След това трябваше да докажат, че това е така. Но президентът Георги Първанов не е доказал с нито един факт, например обвиненията си срещу мен в лично качество. Нека да не забравяме, че той ме нарече “глава на мафията”.
Водещ: Докато той беше в опозиция, но вие бяхте министър-председател. Тогава той играеше ролята на опозиция, г-н Костов.
Иван Костов: Не. Той играеше ролята на клеветник. Аз искам да кажа, че когато тези неща се говорят, те трябва да бъдат подкрепени с факти. Фактите трябваше да ги намери Филчев и неговото обкръжение. Ето го “умът”, ето я “ръката”, и ето ги “машите”. Фактите бяха десетки процеси, които се заведоха срещу хора, които са участвали в изпълнителната власт, срещу бившия директор на Агенцията за приватизация, срещу министри, срещу много хора започнаха тези дела. Всички тези дела, ето окончателният им край. В очите на медиите, аз се боя, това не бива да става, но в очите на медиите, това съвпадение на нещата – този оправдан, ония тихо отлита, това като че ли е край на кампанията, която всички ще искат да забравят веднага. А това не бива да се забравя.
Водещ: Коя кампания?
Иван Костов: Политическите процеси в България бяха кампания, която трябваше да завърши и да материализира оклеветяването на управлението 1997-2001 г. И сега всички ще искат да забравят това. Защото онзи отлетя, лошият си отиде, ето, скриха го в Казахстан.
Водещ: Оправдаването на Софиянски не реабилитира ли тогава цялото ваше управление?
Иван Костов: Не. Там е цялата работа. Точно това искам да кажа. Трябва да има истинска опозиция. Тя непрекъснато трябва да гледа в делата на управляващите. Трябва винаги да ревизират направените от управляващите дела. Трябва да има срок, в който те да бъдат проверени. И след това трябва честно да се каже – този е направил, този не е направил, това управление, да се даде хората я наричат обективна, историческа оценка.
Водещ: Това, което не ми се връзва обаче с активната роля на президента, Стоянов тогава и на вашето управление, г-н Филчев беше сложен на поста главен прокурор, макар и да беше формално избран от Висшия съдебен съвет. Как така изведнъж той се обръща срещу вас? Нали вие го сложихте.
Иван Костов: Трябва да го питате. Защо се е обърнал? Как се е обърнал? Между другото, ако се четат внимателно казаните неща… Аз сега с интерес проследих едно интервю на г-н Йордан Соколов, който казва, че не е виждал в живота си по-сервилен човек от Филчев.
Водещ: Да не би заради това да сте го сложили тогава?
Иван Костов: Не. Тогава ние не сме го познавали от тази светлина. Някой път, може би след време, ще стане ясно кой и как е монтирал Филчев в изпълнителната власт в т. нар дясно управление, в нашето управление. Защото там имаше монтирани няколко такива ключови хора, и то стана със специални операции. Но да не развивам тази тема… Имам предвид и Бонев.
Водещ: … те са сложени с тайни операции в управлението на СДС.
Иван Костов: Да.
Водещ: А кой би могъл да я проведе тази тайна операция? С каква цел? Това, което казвате ,е интересно.
Иван Костов: Не, не кой. Кой би могъл е ясно. Лошото за нас е, че ние се хванахме на тези неща. Тогава за онова време това е издавало политическа наивност.
Водещ: Продължават ли тези тайни операции и днес, г-н Костов?
Иван Костов: Трябва да хвърлим светлина върху всичко това. Ние искаме закон за откриване на документите, като основно средство за хвърляне на светлина върху тази скрита нелегитимна, т.е. незаконна власт, която я има в България. Докато я има тази власт, която е пречупила хора и съдби, докато може да манипулира тези хора и след това да им се отблагодарява, като ги изпраща и ги крие зад дипломатически имунитет, докато я има тази власт, ние всички трябва да се безпокоим много сериозно за българската демокрация.
Водещ: Аз съм сигурен, че това, което казахте за тайните операции, особено за Бонев и за Филчев, като монтирани с тайни операции във вашето управление, ще предизвика много интересни коментари, най-малкото задълбочени анализи. Лошото е, че притиснати от времето, сега трябва да поставим на масата другата тема. Темата за преговорите в дясното за единен кандидат-президент. “Коалициите, особено в дясно, са абсолютно безплодни”, казвате днес в интервю пред в. “Сега”, където заставате зад идеята да има предварителни избори за президент в дясното на 3 септември. Преди това обаче да ви задам въпроса така: кое бележи края на преговорите между десницата в този формат? Е ли това поканата на СДС към Бойко Борисов?
Иван Костов: Не, определено не. Но много хубаво поставихте въпроса, защото в самите въпроси има парадокси, които ми дават възможност да…
Водещ: … Има още един парадокс, който ще ви помоля да коментирате, пълно е дясното с парадокси.
Иван Костов: Първо искам да кажа за коалициите. Защото в нашите представи, на ДСБ, тези неща са подредени. Ние запазваме търпение, издръжливи сме, не се поддаваме на чувствата, които другите изпитват към Бойко Борисов да речем. В този смисъл аз мога да ви отговоря.
Водещ: Устоявате на изкушението?
Иван Костов: Определено. Искам да кажа, че ние не правим коалиция за президентските избори. Ние търсим мажоритарен кандидат, който да изправим като обществена фигура с обществена подкрепа на инициативен съвет срещу президента, това да бъде десен кандидат. Но това не е политическа коалиция. Ето първият отговор. Второ, ние не сме изчерпали всички възможности преди да отидем на предварителни избори. Възможността съществува в решението на СДС, които казват така: че предлагат Петър Стоянов при наличие на максимална подкрепа, т.е., ако няма максимална подкрепа, а такава няма, дори сред партиите, които са членове на ЕНП, но те казват – при наличие на максимална подкрепа, той ще бъде кандидат.
Водещ: Иначе отпада вариантът?
Иван Костов: Тоест от тях зависи как ще се развият нещата оттук нататък. И днес това ще бъде основната тема на срещата, която ще се проведе във формат “осем”.
Водещ: Не виждате ли в тази теза на СДС повторение на това, което самият Борисов каза. Бойко Борисов в своите условия, които постави към десницата и към Георги Първанов, за десните, каза така: “Ще подкрепя Петър Стоянов при максимална подкрепа. Ще подкрепя единна дясна кандидатура, ако има такава.” А между временно добави, че ще подкрепи Петър Стоянов и Димитър Абаджиев. СДС отговаря на това, което Бойко Борисов иска.
Иван Костов: Тук е скрит най-големият парадокс. Бойко Борисов как ще подкрепи? Той самият казва в лично качество, той казва: “Аз ще ви подкрепя в лично качество”, т.е. даже не с фондацията, която е създал, с ГЕРБ.
Водещ: То не е фондация.
Иван Костов: Фондация е. Неправителствена организация, или фондация. Грубата дума е фондация, но това е фондация.
Водещ: Той може да се снима с този кандидат, да раздава снимки после.
Иван Костов: Да. Но това е лично качество. Тоест за една лична подкрепа на една персона, ние с вас започваме да конструираме политическия диалог в дясно.
Водещ: Това е политическият диалог, който се води в дясно от месеци, г-н Костов.
Иван Костов: Това не е политически диалог. Политическият диалог в десницата, в нашите представи и по наше настояване се води между партии, които са легитимно представени в Народното събрание, със задача да излъчат мажоритарен кандидат, който да подкрепят на изборите срещу президента Първанов. Защото България заслужава да има истински алтернативи на тези избори. Да има десница срещу левица. И тогава всички тези, като Бойко Борисов и други популистки формации, ще трябва да избират между лявото и дясното. И постепенно политическият живот отново ще се подреди в България.
Водещ: Вие сте опитен политик. Как гледате на тези условия, които Бойко Борисов постави към президента Първанов?
Иван Костов: В лично качество ли, като персона?
Водещ: За вас това сериозни условия ли са или има някаква скрита бутафория в тях? Той казва на президента Първанов: Ако той се откаже от тройната коалиция, го подкрепям. Същевременно казва към десницата: “Ако вие изпълните моите условия и има единна дясна кандидатура и тя ми хареса, аз ще ви подкрепя и вас. Ако изгоните Иван Костов, ще ви подкрепя.” Това са условията.
Иван Костов: Това го казва софийският кмет, на който основната работа е да седне все пак пред томовете дела, които са свързани с боклука, да изчете всичко това и да произведе решение. Част от тази енергия да беше насочил към решаването на един конкретен въпрос в София, той щеше да е много успешен кмет. Просто аз го призовавам да не се вживява в тези роли. Защото в последна сметка скритото ми подозрение е, че той няма да издържи и ще се кандидатира за президент.
Водещ: Не е ли това един добър вариант за вас? Според повечето хора това е сигурният начин вашият основен опонент Георги Първанов да загуби изборите. Само Бойко Борисов може да го бие.
Иван Костов: Никак не съм убеден в това. Никак не съм убеден в това.
Водещ: Защо?
Иван Костов: Защото той е просто една персона, която не си върши работата в София и която всичките искаме да му помогнем да я свърши, и която той отказва да я свърши. Едновременно с това се занимава, опитва се да застане в позицията да води диалог с управляващата политическа партия, с президента, опитва се да води диалог с опозицията. Това е човек, който просто си е объркал ролите. Ако иска да бъде това, начинът е: създава политическа партия и се занимава само с политика. Но той в момента е кмет.
Водещ: И какво казва той: “Ако накрая Първанов си повтори мандата, да благодари на Иван Костов.” Понеже пречи на дясното обединение.
Иван Костов: Това не може да го каже, който и да е било. Има преговори. В тези преговори ние сме застанали по много сериозен начин с една задача. В името на тази задача – единния кандидат, ние трябва да приемем всичко. Ако не можем да се съгласим окончателно върху име на един човек, за който да има консенсус, тогава трябва да приемем и да отидем на предварителни избори. Който не отиде на предварителни избори, при положение, че няма съгласие за кандидатите, той е виновен за това, че Първанов има много хора отсреща като съперници на президентските избори. Той ще скъса политическия процес. Той ще го наруши. И той ще измени на тези преговори. В това отношение никаква валидност нямат твърденията, нито на Борисов, нито на Мурджов, нито на който и да е било, нито на Пинчев. Тези хора нямат отношение към този процес. Този, който спре преговорите, който не отиде докрай политически, защото политикът отива докрай в преследване на целите, в този случай обещавайки да има единна кандидатура, трябва да се отиде докрай. Който не отиде докрай, той е този, който пуска втори мандат на Георги Първанов.
Водещ: Ако СДС не оттегли Петър Стоянов, вие оставате ли в преговорите?
Иван Костов: Оставаме, разбира се, и предлагаме предварителни избори.
Водещ: Между Петър Стоянов и Веселин Методиев? Можете да поканите и Бойко Борисов на тези избори?
Иван Костов: Не можем да поканим Бойко Борисов, защото той не отговаря на критериите. Той е бивш комунист и просто няма как да бъде на тези избори. Ние каним на предварителни избори, заради своите избиратели. Защото си даваме сметка, че не можем на тези 300 хил. души да им кажем: отидете и гласувайте, без да сме изчерпили всички възможности. “Идете гласувайте за президента” или “Идете гласувайте за Веселин Методиев”, ще реши самите предварителни избори, ако се стигне до тях.
Водещ: Иван Костов, гост в нашето студио с актуалните теми – оправдателната присъда на Стефан Софиянски и преговорите в българската десница за издигането на единен кандидат за президент на предстоящите избори.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...