Иван Костов: Който иска да излъчи кандидат за президент без волята на партиите от ЕНП, не иска да има единен кандидат

Господин Костов, приемате ли за отказ коментара на Петър Стоянов след вашата среща, че различията между вас са очевидни и че се надява всеки от вас да направи стъпки за издигане на най-печеливш кандидат на десницата?

И. Костов: Да и аз ще направя тези стъпки в днешния ден.

Какво точно ще направите?

Ще предложа на господин Петър Стоянов заедно да номинираме една добра кандидатура.

Вие се опитвате да намерите тази добра кандидатура не само с господин Петър Стоянов, а и с доста други десни съмишленици. Какво ви кара да вярвате, че точно в този момент тази кандидатура ще бъде намерена?

Първо, искам да се извиня на вашите слушатели за това, че преговорите заприличаха на някакъв несериозен сериал за досада на зрителите. Защото това, което ние преговаряме, и това, което консултираме в опита да стигнем до единна кандидатура, непрекъснато се смущава с идеи и хрумки, хрумвания, които просто, така, пълнят действието с изкуствени интриги, с изкуствени неща, като например последната среща, която беше свикана уж за конституцията и за определяне на становището по отношение на досиетата и стигна до идеята за разширяване на формата на преговорите, което по принцип не може да стане. Та, извинявам се на хората, които наблюдават усилията на десницата, очевидно десницата не събира достатъчно сили. И аз се надявам хората внимателно, проследявайки усилията на всички в тези консултации, да си съставят правилно мнение – кой е бил искрено за единна кандидатура и кой се е опитвал в този момент да решава съвсем друг въпрос, не да се противопоставим заедно на БСП и пречупим тази тенденция, която е видимо вредна за България, а да решаваме въпроса кой е по-силен, кой ще доминира в дясното пространство. Такъв въпрос за нас в момента не стои. Искам да го кажа съвсем ясно – за “Демократи за силна България” въпросът кой доминира в дясното пространство ще се реши на следващите парламентарни избори, ще се реши на следващите местни избори, няма да се реши по време на президентските.

Г-н Костов, да разбирам ли от думите ви, че заедно с лидера на СДС Петър Стоянов можете по-лесно да намерите, така, общата кандидатура, отколкото в широкия формат, в който преговаряхте до момента, и че имате, как да ги наречем, идеи, предложения за. . .

Колкото и да е трудно да се види това, особено за предубеден наблюдател, форматът 8 свърши доста работа. Той определи критериите, на които трябва да отговаря кандидатът, той определи начина, по който функционира това обединение на десните, ако така може да се каже, и реши много съпътстващи въпроси. За съжаление в този промеждутък от време, в който ние водим консултациите, досега кандидатури, които са сериозни, които са готови да отидат на избори, сме издигали само от “Демократи за силна България”. Един странен начин, по който се предлага кандидатурата на Петър Стоянов, сега се връщам към началото на вашите въпроси, един странен начин – през господин Пинчев. . . Това предложение за Петър Стоянов идва, след като самият Петър Стоянов е казвал, е заявявал, че не може да обедини десницата. Обстоятелството, че той е издигнат не за да обедини десницата, както самият разбира, а за да решава. . . отговорът е, че е издигнат, за да решава друг въпрос, въпросът кой ще доминира или кой ще спасява многобройните десни партии, които се събират непрекъснато с една-единствена идея – да се коалират, не да правят политика.

Нека се върнем към това, което казахте вие в началото на нашия разговор. Днес ще направите поредното предложение към Петър Стоянов. Да разбираме ли, че ще предложите номинацията на Неделчо Беронов – това, което се споменава в медиите?

Ами, имайте търпение до днес следобед, ще обявим позицията на “Демократи за силна България” днес следобед. Все пак дали сме срок на господин Петър Стоянов и на СДС, искаме срокът да. . . наистина да разполагат с времето.

Само да уточним, това ново лице ли ще бъде вашето предложение или ще държите на старите?

Ето, точно на това аз казах, че заприлича на сериал, лош. Ето тези уточнения, тези въпроси, които непрекъснато се появяват, които са, разбира се, съвсем естествени, които са продукт на интереса на хората, точно това не би трябвало да правим ние в тези консултации. Ние трябва решително и смело да отидем на единна кандидатура, да се преборим със собствените си партийни интереси и да направим една, как да кажа, едно усилие да бъдем зад една единна кандидатура, която да спечели тези избори.

Г-н Костов, вие сам много добре разбирате, че десните избиратели са смутени от този, както вие го наричате с право, сериал, който се разиграва около дясната кандидатура. И все пак, ако Петър Стоянов не оттегли кандидатурата си, каква ще е политиката на ДСБ?

Искам да е ясно, политиката на ДСБ, изобщо решението на ДСБ ще се вземе на най-отговорните наши партийни форуми, тези, които могат да вземат такова решение. Ние ще премислим много зряло и ще се държим като коректни хора.

Коректни спрямо кого?

Ами, преди всичко към десния избирател, надявам се.

С други думи, ще търсите. . .

Ние търсим непрекъснато. . .

. . . адекватна кандидатура.

Вижте, ние предложихме дори да извадим въпроса от себе си и да го дадем на хората да го решават. Дори и това предложихме. И това не беше прието. Ние сме направили най-много конструктивни предложения на тези консултации. За всеки непредубеден наблюдател това е очевидност.

Според вас има ли още време за предварителни избори, понеже предполагам, че това. . .

Ами, ние ги предложихме на 3 септември.

Да се случат.

Очевидно има време. Могат да бъдат организирани за месец и половина.

Защо според вас Петър Стоянов търси все по-широка подкрепа от други партии за общата дясна кандидатура? Ето днешната среща. . .

Тази по-широка подкрепа ви моля да я сложите в кавички. Защо? Защото това е мнима подкрепа. Това е подкрепа на партии, които нямат зад себе си доверието на избирателите. Доверието на десния избирател е разделено между партиите, които са в Народното събрание, преди всичко между тях. От 50-те народни представители, които десницата има в Народното събрание, които са избрани в листите на “Демократи за силна България”, ОДС и Българския народен съюз, в тези 50 “Демократи за силна България”, Демократическа партия и г-жа Мозер имат 26, влезли са с 26 свои представители. Това е доверието, което има, за което има свидетелство от страна на избирателите, че е налице. Това, за което вие говорите, че е по-широка подкрепа наистина е в кавички. Защото по-широка подкрепа от партия, която на изборите е взела 800 гласа, не е никаква подкрепа. Да се разберем по този начин така – не може без “Демократи за силна България”, без Демократическа партия и земеделците на г-жа Мозер да се стигне до единна кандидатура. Не може, ако ще да се съберат всички, за които вие можете да се сетите, които са се сетили в даден момент да се нарекат десни.

Г-н Костов, какво ще се случи, ако има повече от една дясна кандидатура?

Така че, нека да бъдем коректни към избирателите, не към нас, избирателите са заявили волята си. Волята им е такава, половината от гласовете са в трите партии, членове на Европейската народна партия. Който иска да излъчи кандидат през тази воля, това се разбира в Европейската народна партия впрочем, не се разбира в България. Който иска да излъчи кандидат над волята на тези партии, просто не излъчва единен кандидат и не иска да излъчи единен кандидат. Това е положението. То е толкова просто, че е просто удивително как е възможно да не се разбира. Аз затова се чудя как е възможно колеги от Съюза на демократичните сили да правят, както правят в последните седмици, абсолютно безотговорни изказвания, не държейки сметка за политическите реалности.

Добре, вие казахте Петър Стоянов не може да обедини десницата, това е очевидно. В същото време. . .

Не, той го казва, той го казва. Той, не аз. Той го казва.

Добре, какво става, ако той не оттегли кандидатурата си днес, ще има ли единен кандидат?

Първо, аз не съм му давал никакъв срок и не съм му давал ултиматум. Ние никога не сме се държали по такъв начин. Аз съм му предложил ние заедно двамата днес да издигнем кандидатура. Това съм му предложил, заедно двамата да издигнем кандидатура. Защото все пак. . .

Която не е неговата.

. . . повечето от гласовете, които има в това обединение на десните, са на “Демократи за силна България” и на СДС. Тридесет от 50 народни представители са наши. Затова, ако ние кажем – това е единната кандидатура, тя ще бъде наистина приета от останалите, те са го заявили и ще бъде наистина обединена десницата зад един кандидат.

Т.е. да очакваме новини от вас следобед.

Благодаря ви за очакването.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...