Иван Костов: Кога ще престанем да говорим за руския интерес?

Водещ: В студиото сме с Иван Костов, лидер на ДСБ, съпредседател на Синята коалиция, бивш министър-председател на България. Добро утро, г-н Костов.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Икономика, антикризисни мерки, големите енергийни проекти и намерения с руско участие през България и в България, хазарт – това е като рамка на разговора, който планираме.
Иван Костов: Всичко трябва да мине през призмата на антикризисните мерки, разбира се.
Водещ: Готов ли сте, три месеца почти, откакто правителството е на власт, готов ли сте с цялостна оценка за действията на кабинета?
Иван Костов: С цялостната оценка непременно трябва да видим бюджета, защото без конкретните решения на конкретните проблеми, а те са в бюджета и в данъчните закони, не може да се прецени точно какъв ще бъде финансовият план на България и каква ще бъде финансовата политика, бюджетната политика, политиката на разходите за следващата година. Това, което наблюдаваме в тези дни, е известно опипване на почвата, дискусия между министри, дори от кабинета, навременни и бързи реакции на министър-председателя, корекции на някои екстремистки изказвания. Тестват се идеи, пускат се, но това не са окончателните варианти и сега ние да се хващаме да коментираме дебата, който тече, защото всъщност по този начин управляващите според мен, не за първи път, това се случва много пъти, те влизат в диалог с експертната общност, с отделни слоеве от обществото, заинтересовани групи, те реагират, чуват ги.
Водещ: Вие участвате в теста също, взимате позиция…
Иван Костов: Да, в ролята на издразнени…
Водещ: Като опитни мишки, общо взето, политиците, които реагират на някаква идея…
Иван Костов: Ние не може да не реагираме. Ние реагираме на всичко, което те правят. Според мен по този начин внасяме известни корекции, ще дам пример с идеята за депозиране на фискалния резерв в банките. Реагирахме от ДСБ остро, веднага и корекцията на министър-председателя беше вчера. Жалко, че до него като безмълвен статист стоеше този човек, който отговаря за макроикономическата и ценовата стабилност в страната – управителят на БНБ, това е жалко, защото той също трябваше да отговори като предизвикана страна, но това е отделна тема.
Водещ: А това какви сигнали излъчва?
Иван Костов: Аз няма да съм този, който ще упреква финансовия министър преди всичко, защото знам с каква колосално тежка задача се е нагърбил. Защото финансовият министър трябва да предложи драстични съкращения в бюджета предвид драстичното намаляване на бюджетните приходи. И трябва това нещо да го балансира, това е много тежка задача за който и да е финансов министър в света. И е абсолютно обяснимо той да търси абсолютно всякакви средства. От тази гледна точка да погледнем на руските енергийни проекти. Какво се иска от руския енергиен проект “Белене”? Иска се от същия този финансов министър, тоест от правителството, да сключи договор на гигантска сума, да задължи България, фактически да направи невъзможно всякакво друго кредитиране на страната по линията на международните финансови институции, защото ще направи еднократно влизане в огромно задължение, което ще дължи българският данъкоплатец на Русия в следващите сигурно 30-40 години. Защо?
Водещ: Не знам дали слушахте преди малко…
Иван Костов: Няма какво да го слушам г-н Петър Димитров, защото той не взема отношение по този ключов въпрос – може ли да си позволи България в условие на изключително тежка криза, на наследство, което те са оставили фактически с вързани ръце, новото правителство е с абсолютно вързани ръце и без възможности, с настояването да се ангажира България с поемане на кредит за строителство на АЕЦ “Белене”. Това е просто антибългарска позиция.
Водещ: Той каза преди малко, че позицията на руснаците – това, за което те настояват, е тези проекти да се разглеждат в пакет. И България, ако иска да участва в “Южен поток”, трябва да преглътне “Белене”.
Иван Костов: Какви са тези глупости, моля ви се. Това наистина са глупости, това са глупости.
Водещ: Не е ли такъв интереса на Русия.
Иван Костов: Ние българи ли сме? Защо коментираме руски интерес? Докога в студио на българска национална телевизия ще се коментира руския интерес? Кой ще коментира българския интерес? Дайте да кажем ние с вас, двамата, да кажем какви са интересите на България.
Водещ: Това правим в момента.
Иван Костов: Какво правим в момента? Коментираме след Петър Димитров руските интереси в България, моля ви се. Аз съм възмутен от такава постановка на въпроса.
Водещ: Можем ли да защитим българския интерес по този начин?
Иван Костов: Как да го защитим българския интерес, ако досегашните управляващи са обвързали България със споразумения, от които невъзможно е или изключително трудно да се излезе? Ето, нали дадохте гигантския танкер, който акостира на бургаското пристанище. Представете си го това пред очите на почиващите там, представете си го. Той застава така, че се вижда от Созопол, вижда се от южните плажове на Несебър, вижда се директно срещу централната улица на Поморие, вижда се от целия Бургас. Това 300 хил. тонно нещо застава там отпред с височината на 10-15 етажна сграда и започва да израства от морето, защото 24 часа стои на този буй и се разтоварва. Тръбата минава по морското дъно на подвижен шланг, изключително опасно е да има разлив. То разливи има в момента от стационарното пристанище, какво означава това? Морето е бурно, това е Черно море, така е кръстено преди 3000 години, защо е кръстено така? И това нещо сега трябва да ни го пакетират, за да преглътнем, какво да преглътнем точно? Това унищожава целия български туристически бизнес в Южното Черноморие. Това го казват хората от Бургас, казаха го хората от Созопол, ще го кажат хората от Несебър, кой не го разбира това?
Водещ: Има алтернатива безспорно на Бургас-Александрупулис – Самсун-Джейхан. Ще се реализира ли “Южен поток” с или без България?
Иван Костов: Откъде ще мине “Южен поток” без България?
Водещ: Може ли да се увеличи капацитета на “Син поток”, примерно?
Иван Костов: Да се увеличи. Това решение е извън България. Как е изнудвана България през решение, което могат да вземат две суверенни страни и да увеличат мощта на един “Син поток”, как може да бъде изнудвано българското правителство и защо ние се занимаваме с отношения между две суверенни държави…
Водещ: Ще пропуснем ли ползи?
Иван Костов: Няма полза. Полза за България ще има диверсификация, тоест разнообразяване на източниците за доставка на газ. Русия като доставчик на газ за България е загубила всякакъв авторитет след газовата криза, която ни причини в началото на годината. Това трябва да го е разбрал всеки.
Водещ: Залагаме на “Набуко”?
Иван Костов: Как можем да следваме стратегия на еднократно обвързване с източник от Русия, която ни е причинила това и която ни показва, че може да ни го причини всеки път. Дали тази тръба ще дойде по друга линия. Нали те я спират и я пускат тръбата? Затова, ако говорим за енергийна сигурност на страната, защото истинската тема е енергийната сигурност на България, да не страдаме ние от прекратени доставки и от пълен отказ на Русия да обсъжда каквито и да е щети, нанесени на българската икономика. Ако българската икономика не е в състояние сега да даде милиарди доходи в бюджета, то е, защото в началото на година й беше нанесен изключително тежък удар. Кой ще го каже това? Кой българин ще застане и ще каже – дайте да намерим практическо решение на един въпрос, който гарантира енергийната сигурност на България така, че да няма такива тежки удари, от които – ето, тази икономика влезе в такава стръмна криза, тя не може да излезе, кой отговаря за това, на кого да потърсим сметка ние?
Водещ: Последователни ли са управляващите по отношение на тези три големи енергийни проекта? Те заявиха неколкократно, че става въпрос за това да се направи оценка, да се види какъв е българският интерес, колко ще струват.
Иван Костов: Прави са. Предвидими са, опипват, внимателни са, не са екстремисти, не са крайни, търсят решения, опитват да намерят защита на българския интерес, това виждам за тях аз. Но от друга страна над тях тегне тази детерминанта, с която започнах. Трябва да видя какъв е бюджета. Ако бюджетът дойде в НС с 8 млрд., или 7 млрд. по-малко приходи и възможности за разходите, отколкото беше внесен миналогодишният, за какъв АЕЦ говорим, ние трябва да говорим за оцеляване. Има цели жизненоважни сектори, ние ще трябва да говорим как се гарантират пенсиите на хората, ще трябва да говорим как се гарантира функционирането на здравеопазването. Н е добро, не качествено, а как ще функционира, как ще се запазят децата в детските градини, как ще има образование, обучение, най-насъщните неща, сигурност.
Водещ: Добро решение ли е да се орязва така, общо взето, поравно различни пера в бюджета.
Иван Костов: Не е добро. Аз предупреждавах. Синята коалиция за това искахме да има корекция на бюджета. Трябваше да се влезе, трябваше да няма равномерни намалявания, защото така някъде просто ще има финансова исхемия, недостиг на финансови средства за жизнено важна дейност. Не може навсякъде да свалите едновременно финансовите средства и да очаквате да функционират системите. Някъде може да свалите и те могат да функционират, някъде просто не можете да сваляте.
Водещ: Защо не ви послушаха, имате ли обяснение?
Иван Костов: Нямаха време според мен и нямаха тази висока организация, която беше необходима, нямаха доверието в администрацията да проведат бързо кампании и да влязат с един дебат. Дебатът обаче щеше да направи ясно пред българското общество, ето това се загуби в момента, какво точно наследство остава във финансовото стопанство правителството на тройната коалиция на правителството на ГЕРБ.
Водещ: Всеки ден излизат данни.
Иван Костов: Не, не розови коли…
Водещ: Строителни договори в правосъдното министерство.
Иван Костов: Дори не това, говорим за много големи неща, за най-големите, че обикновените не могат да ги видят, защото просто стоят пред тях като една гигантска сграда, от която виждат детайли. Трябваше да стане този дебат, за да стане ясно на всички хора в политическата система на страната, на всички институции, които утре претендират за финансиране от държавния бюджет, на всички общини, включително червените, какво точно са оставили техните лидери от техните коалиции, да видят какво е, за да могат да разберат на какво могат да се надяват. Трябваше да видят обективната истина през октомври.
Водещ: Вие дори го казахте в пленарна зала – кажете го вие, за да не го кажа аз.
Иван Костов: Да, това са моите очаквания. Те са много лоши моите очаквания за приходите на консолидирания бюджет, тоест и на републиканския, и на НОИ, и на Здравната каса, всичките.
Водещ: Какво очаквате?
Иван Костов: Тези резултати, за които казах – 7-7.5-8 млрд. очаквам приходи надолу в целия консолидиран бюджет.
Водещ: Някои идеи около бюджетни намерения за 2010 година излязоха, пак така пуснати бяха в оборот. Ако трябва да прогнозирате, 2010 година каква се очаква да бъде за българина – като доходи, като стандарт, бизнессреда?
Иван Костов: Аз съм от тези, които с много голяма тревога наблюдават как ще тръгне глобалната криза и съм на мнението на песимистично настроените наблюдатели, че кризата не е отминала и не отминава. Планът “Обама” е опит да се плати цената да няма реформиране на най-голямата световна сила, същото направи и Браун във Великобритания. Те се опитаха да отговорят на кризата, без реформи, а с запазване на системата във вида, в който е – чрез огромни вливания на пари, огромни бюджетни дефицити, чрез приватизации на банки, на застрахователни дружества и т.н. Фактически опитаха се обаче с тези пари някак си да запазят системата от реформи, което беше грешно решение. Аз виждам, че Обама започва да губи доверието много бързо, а един президент без доверие не може да извади тази гигантска страна от кризата, това трябва да е ясно. Трябва да се опита нещо друго. Във Великобритания вероятно ще дойдат на власт консерваторите и предполагам, че ще сменят модела за излизане от кризата. Ще преминат на типично десни реформи, за да могат да изтеглят страната от положението, в което се намира. В тази година ще се развие този момент и ще се случи това, за което аз предупреждавам и говоря на хората около мен още преди една година и половина. Кризата може да придобие вида на W. Тоест, спад, леко възстановяване, което ще създаде илюзии, след това нов спад и едва тогава излизане, което означава, че целият този промеждутък на спад може да се окаже много дълъг. Ако това е въздействието на световната криза, тоест, загуба на доверие в президента, която да не му даде възможност да вкара нови средства за излизане от кризата, защото тези очевидно не дават желания резултат. Ако се смени модела на излизане от кризата във Великобритания и ако германският канцлер Меркел не пристъпи към обещаните от нея сериозни реформи, а ги отложи, практически няма да има излизане и ще има тази W.
Водещ: Оптимистите говорят за V. Има и супер песимисти, които говорят за L.
Иван Костов: Дано не дава Господ такова нещо. Мисля, че светът все пак е могъщ, има много средства, за да може да излезе.
Водещ: Симеон Дянков прогнозира от 3 до 5 месеца…
Иван Костов: Симеон Дянков е в такъв тежък шок от това, което трябва да решава, в такъв тежък стрес, че ако няма тази спасителна мисъл, казвам го със симпатии към него, защото истински му влизам в положението, ако няма тези спасителни мисли, той трудно ще издържи това. Дано не е чул това за W от мен.
Водещ: Той гледа май, както и да е. Наистина ли сте за забрана на хазарта или това е случайно изпусната реплика?
Иван Костов: Категорично, поради следните причини. Първо, хазартът не носи и една нищожна част от приходите на това, което обещаваха лобитата на хазартните босове, когато пледираха и наложиха в България да се създаде либерален режим за хазартни игри. Никакъв ефект за бюджета. Второ, хазартът остана частен, но напълно контролиран от единици лица, което го няма никъде в света, а известно още от миналото е, че хазартът е част от системата за пране на пари на организираната престъпност. Такъв е и в България за съжаление. Изпраха се много пари през хазарта много пари. Премахването на хазарта от тази гледна точка е най-силната антикриминална мярка, която може да се вземе и мярка срещу организираната престъпност, защото той е част от веригата точно на движението на финансовите средства на организираната престъпност. Ако искаме да бъдем радикални, трябва да забраним хазарта в страната. Третата причина…
Водещ: Всякакъв хазарт?
Иван Костов: Всякакъв хазарт.
Водещ: Залагания на спортни срещи, тотализатор с числа?
Иван Костов: Тотализаторът е друго нещо.
Водещ: Пак е хазарт.
Иван Костов: Да, но това е особен начин на феновете на спорта да подпомагат спорта. Тотализаторът така, както съществува /…/ във всички страни в Европа е такава специална връзка между феновете и има едно по-специално отношение. Даваш пари наистина, но знаеш, че тези пари отиват за спорта. Ти си спортен фен, играеш наистина, но това е нещо, което го има навсякъде…
Водещ: Даваш пари за спортни събития, но не отиват за спорта.
Иван Костов: Това е въпрос към министъра на спорта, който да вземе да реши въпроса да отиват точно за спорта.
Водещ: Защо не забранихте хазарта, когато бяхте министър-председател?
Иван Костов: Отговорих ви. Лобито непрекъснато твърдеше, че ще има големи приходи за бюджета. Това беше причината, поради която България /…/, а преди това се отвори за хазарта. Всички чакаха в тези години да дойдат приходите от хазарта, никакви приходи няма. Искам да кажа нещо. Да се играе хазарт в страна, намираща се в тежка криза, е удар върху хората с ограничени доходи, защото кара хората с ограничени доходи или кара хората в голяма нужда в отчаянието и в привързаността си към хазартните игри да нанасят тежки поражения на семейството си. Давам ви само премиера с бащата на пострадалото от катастрофата момиче, който всъщност проигра неговите пари. Такава възможност не бива да се дава на хора, които изпадайки в отчаяние, не могат да бъдат полезни за семействата си и не трябва да се помага чрез налични възможности това нещо да се случва. По-добре е, когато страната е в огромна нужда, хората да не се занимават с тези неща. Хазартът е за богатите.
Водещ: Само не разбрах – повярвали сте на лобитата по време на вашето управление, че хазартът ще донесе нещо в хазната…
Иван Костов: Истината е, че аз не съм се осмелявал и това не е било приоритет, защото истината е, че 1997 година ние трябваше да се грижим за хора, изпаднали в ужасно тежко положение. Трагедия, имаше истинска трагедия и огромните усилия бяха насочени в социалната политика и реформи да се правят, а не да се коригират действия на предишни управляващи. До това никога не е достигало времето. Но ето сега е момента, ако търсим антикризисни мерки, ако търсим облекчаване, ако търсим мерки срещу организираната престъпност, ето, забраната на хазарта навсякъде е давала много силен резултат. И не случайно навсякъде това нещо не се позволява. Спомнете си, че в Щатите там, където е позволен хазарта, е държавен монопол на практика.
Водещ: Трябва да приключваме. Не ми остана време да ви питам съжалявате ли, че няма син кандидат за кмет на София.
Иван Костов: Не трябва в момента да се дава никакъв шанс на БСП да претендира за възстановяване.
Водещ: Щяха ли да имат шанс?
Иван Костов: Ако ние бяхме издигнали, при нисък процент на гласуване, щеше да има балотаж.
Водещ: Вашите симпатизанти ще ви питат добре ли се управляваше София през тези години?
Иван Костов: Хората ме питат, отговарят, софийската организация си поддържа диалога. Имаше и успехи, и пропуски. Голям нерешен въпрос, който още не е решен – въпросът за завода за боклука, имаше и голям решен въпрос – метрото.
Водещ: Освобождавате опозиционната нисша в момента, подкрепяйки кандидата на ГЕРБ, нали така?
Иван Костов: Ние без друго, ако искахме да застанем в тези избори, трябваше да делим опозиционната нисша с БСП, което в момента не е правилната политическа позиция. Трябва да е много ясно къде стоят Синята коалиция и за какво сме. Ние сме страната да излезе от кризата колкото се може по-бързо с правилни решения.
Водещ: Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...