Иван Костов: Коалицията се опитва да подкупи избирателя със собствените му пари

Какво показа според вас срещата на управляващите в Банско?

– Управляващите вкарват отношенията между България и Европейския съюз в криза. Демонстрират пълна неспособност да водят диалог с ЕС.

Как гледате на обявената бюджетна политика на коалицията в годината преди изборите?

– Най-кратко тази политика мога да опиша като опит да се подкупи българският избирател със собствените му пари. Като преди това тези пари са му надвзети с данъците. А срещу тези пари данъкоплатецът не е получил съответните публични услуги и гаранции, като например тези за сигурността, здравеопазването, образованието, административни услуги и пр. А иначе това е същата бюджетна политика като тази, която се водеше предните три години. Отказът да се намали ДДС е абсолютно необясним на фона на огромните излишъци в последните години. Всъщност тройната коалиция каза на ЕС: Няма да злоупотребяваме с вашите пари, ще злоупотребяваме с парите на българските данъкоплатци. Разбира се, ще говорим конкретно, когато всичко това го видим като законопроекти.

Как ще коментирате финансирането на спрените европроекти от бюджетния излишък?

– Управляващите са принудени да реализират тези проекти, защото са получили своите политически “комисиони” за тях. Финансирането им с пари от бюджетния излишък, без преди това да се премахнат причините, заради които са спрени европарите, означава, че ще се извършат големи злоупотреби със средствата на българския данъкоплатец.

Управляващите твърдят, че опозиционните партии атакуват управлението, за да си придадат тежест, каквато нямат. Но беше ли готово мнозинството да превърне ЕК в основната си опозиция?

– Не бяха готови. Правителството не очакваше тази опозиция в Брюксел. Има тежък проблем в комуникацията между българските управляващи и Европейската комисия – голямо неразбиране от страна на правителството какво точно им се казва и какво точно означават думите, с които европейците настояват пред българската страна. Казаха се много остри думи от страна на тройната коалиция срещу ЕС. Тон за това даде президентът Георги Първанов. Така се формира постепенно управленският евроскептицизъм като опит да се неутрализира европейската негативна оценка. Това показва, че има пълно разминаване между ЕК и българските управляващи. Не комисията е настоявала България да стане член на съюза, а нашата страна се стремеше към това. Не България е поставила условия за членството си, а ЕС ги е поставил пред нас и ние сме ги приели. Подписали сме договор, а сега правителството отказва да го изпълнява. Тази логика е обърната в главата на българските управляващи по странен и недопустим начин. Мислеха си, че Европа ще им позволи да се скрият зад “националния суверенитет” и ще ги остави да нарушават правилата. Те правят груба грешка, като говорят за суверенитет. При интегрирането на България в ЕС суверенитетът й е ограничен. Ние доброволно сме поели задължението да прилагаме мерките и правилата на съюза. Първо, защото реализираме европолитики, общи за целия съюз, и второ – защото харчим средства, събрани от всички европейски данъкоплатци. Затова да черпиш основания от суверенитета, за да блокираш действията на опониращия ти ЕС, е абсурдно поведение. Всичко това унищожава доверието в българските институции. Затова и към България вече се говори с тон, който не е допускан никога към друга страна, член на съюза.

А как като опозиция тълкувате заключенията в доклада на ЕК за липсата на напредък в борбата с престъпността и корупцията?

– Те показват безсилието на правителството. И това насърчава престъпниците да стават все по-нагли. Те вече дават интервюта, за да защитават обслужващите ги политици. Да си спомним кой защити Румен Петков, а сега министрите Пламен Орешарски и Асен Гагаузов. Вече всичко стана ясно. Както казват в ЕК – разликата между италианската и българската мафия, е че българската е на власт.

По време на дебатите по вота на недоверие ще повторите критиките на ЕК ли или ще посочите и някакъв по-ясен изход от ситуацията?

– ДСБ няма да повтаря никого. Ние отправяме тези критики към управляващите вече няколко години, сега ги повтори и Еврокомисията. На дебата ние ще задълбочим своите аргументи, но не можем да премълчим и оценките и недоверието на европейските ни партньори към България. Разбира се, ще представим и алтернатива.

Почти всички анализатори твърдят, че страната е в тежка ситуация, но не се вижда алтернатива.

– В България има дълбоки и тежки властови проблеми. Властта е конструирана зле. Това сме го казвали още когато управлявахме страната в мандата между 1997 и 2001 г. Властта у нас е замислена така, че да защитава разбойниците. Така е конституирана от комунистите, когато създадоха конституцията, и до днес се крият зад нея. За да се промени ситуацията, е нужно много широко обществено съгласие и нов политически консенсус. Очевидно България достигна границите, до които можеше да се достигне след реформите от 1997 – 2001 г. Оттук нататък е нужно ново обществено съгласие за много смели реформи, включително на политическата система – на партиите и начина на финансирането им. Това е част от дебата, който трябва да проведем.

Заговори се, че ЕК едва сега осъзнава мащабите на проблемите, с които се сблъсква покрай членството на България в ЕС, и вижда решаването им единствено със спиране на еврофондовете.

– Спирането на еврофондовете е като затягане на примка около шията на българските управляващи. И тези дни беше казано ясно, че това ще продължи, докато не се смени правителството. Затварянето на примката ще продължи. След отнемането на акредитацията на две агенции спират и парите по оперативни програми. Ако и след следващия доклад няма никакво развитие, ще има ново втвърдяване на ограниченията. От Брюксел разчитат, че срамът ще прерасне в гняв и българите ще решат този проблем политически.

Как ще се отрази на икономиката комбинацията от спрени еврофондове, глобална финансова криза и огромен бюджетен излишък?

– Българската икономика не зависи от пряко политическо вмешателство, дирижирани кредити и субсидии. Това е така, защото беше дълбоко и сериозно реформирана между 1997 – 2001 г. Сега тя се движи от своето сърце – новата финансова и банкова система. Там управляващите не могат да направят съществени бели. Дали обаче ще има отлив на чуждестранни инвеститори и ще се задълбочат инфлационните процеси и икономически негативи е тема за друг сериозен разговор.

Представители на Русия обявиха, че ще използват проекта “Южен поток” като инструмент срещу американската стратегия за противоракетна отбрана в Европа. Допустим ли е такъв подход при един икономически договор?

– Геополитиката няма нищо общо с икономика и енергоснабдяване. Русия го казва в прав текст. Само българските социалисти се правят, че не разбират тези неща, и лъжат, че защитават интересите на страната, докато всъщност се подчиняват на руските геополитически интереси.

Знаете ли за коментираната из форумите идея в член първи от конституцията да се запише “Иван Костов е виновен”, за да да се постигне национален консенсус?

– С тази ирония хората погребват мита за Костов като най-голямото зло в България, поддържан от хората на Първанов и тристранната коалиция още от правителството на Сакскобургготски. Това е жалка безгръбначна политика, която не може да понесе елементарна отговорност. Но отговорността, от която толкова бягат, започва да ги смазва. Тристранната коалиция преминава всякакви граници.

Снимка: Велко Ангелов, в. “Дневник”

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...