Иван Костов: Коалицията завеща саботьори чиновници

www.standartnews.com

Интервю с Юлиана Ончева

Малката пица на Дянков ще спаси страната, казва Иван Костов
Сред всички похвали, които получи правителството на Бойко Борисов по случай 100 дни на власт, най-изненадваща бе дадената му от Иван Костов. Бившият премиер, който почти не е изричал добри думи за кабинетите на Станишев и Сакскобургготски, определи бюджета на държавата като интелигентен и творчески.

Г-н Костов, не правите често комплименти, но доста похвалихте ГЕРБ за стоте дни управление?

– Това е истината, независимо на кого е удобна и на кого не. Вярно е, че имат бърза реакция, че са в непрекъснат диалог с медиите и обществото, че реагират адекватно на възникващите скандали. Бойко Борисов засега потушава успешно всеки от тях. Ако беше на власт един министър-председател, който не можеше да членоразделства и да говори български, досега страната щеше да се е запалила. Същото се отнася и ако беше Станишев премиер с неговата невъзможност да се изкаже по който и да е въпрос, без да попита Доган и Сакскобургготски.

Това ли е най-големият успех на правителството досега?

– Правителството успя да задържи доверието към себе си, а доверието е икономическа категория. То позволява на една страна да преодолее кризата и да излезе от нея – доверието в кабинета означава шанс за България да се реализира смела и сериозна управленска програма. Тя трябва да се осъществи с бюджета, в който виждаме редица добри неща и сме готови да го подкрепим.

Подкрепата за правителството допринася ли и за доверието към него от ЕС – то е съвсем икономическа категория?

– Доверието не се дели на отделни части. И в момента то ерозира от страна на съдебната власт – заради страшните скандали в нея и очевадното проявление на корупция. И когато съдебната ти власт буквално се срутва, общото доверие в държавата намалява. Появиха се критични материали в западни медии, които сочат дефицитите в управлението на ГЕРБ сравнително безпристрастно. Добре би било от партията на Бойко Борисов да отговарят и на тях убедително, както на българските медии. Иначе доверието към ГЕРБ в Eврокомисията го определи г-н Барозу – той каза “давам ви 6 месеца”. Тоест до началото на февруари правителството вече трябва да е доказало, че е готово да отвори финансирането от еврофондовете.

Кой е основният проблем на кабинета?

– Проблемът на кабинета е, че още не е започнал борбата с мафията. Още не е подгонена както трябва, може би и тя чака промените в закона за МВР и ДАНС. Виждат се само първи лястовички, но идват и знаци в обратна посока. Например отвличането на Румен Гунински-син бе много специален знак на организираната престъпност. Заради положението на бащата, заради огромната сума за откуп, която бе поискана първоначално – милиони евро, това е хвърлена ръкавица към властта. Проблем за правителството е, че досега не успява да разкрие в дълбочина престъпленията на тройната коалиция. Не е ясна общата сума на поетите задължения и подписани договори без финансово обезпечение. Тоест с колко практически са ни ощетили и колко България има да връща по проекти, които са раздали на своите обръчи от фирми, и ЕК ги е хванала. Слабост за ГЕРБ е и това, че много забави извеждането на кадрите на БСП, ДПС и НДСВ от позициите, на които са сложени като “партизани” – така са наричали партийните назначения в началото на миналия век. Те на практика саботират действията на властта сега – разкриването на наследството.

Веднага ще ви обвинят, че искате чистка, за да се настанят ваши хора на тези места?

– Нямаме никакви договорки за наши хора, не става въпрос за чистка. Но на практика в момента не функционира контролната система на държавата. Около 10% от администрацията е вътрешен контрол и още толкова е с външноконтролни функции. Грубо казано – 15 на сто от чиновниците не си изпълняват задълженията. Главният прокурор Борис Велчев каза: Няма сигнали за завеждане на дела от тази контролна администрация. Тя е парализирана – от хората, които не желаят да разкрият престъпленията на предишните управници.
Сега ГЕРБ не са готови с пълната оценка на заварените проблеми и оттам закъсняват с поставянето на ясни цели и конкретни мерки. В нито една от сферите няма пълен анализ на състоянието в момента – няма го докладът за националната сигурност, няма и за здравното състояние на нацията. От министрите най-напред в това отношение е Нона Караджова. Другите трябва да се движат по нейните стъпки.

Да не я хвалите, защото беше във вашето правителство заедно с Евдокия Манева?

– Е, аз пък кога съм бил субективен за 20 години? Особено пък по отношение на персонални оценки. Факт е, че в екоминистерството са много напред и в ревизията на завареното положение, и в сезирането на прокуратурата, и в набелязаните мерки…

Кои други министри бихте отличили?

– Министрите поемат различни по тежести области. И външният министър има проблеми, но те са несравними пред тези в здравеопазването. Г-н Божидар Нанев е изправен пред извършени тежки престъпления, директно ограбване на здравната каса, корупционни схеми, оплели повечето от болниците… Затова е трудно да се сравняват министри. От тази гледна точка финансистът Симеон Дянков, който поражда много противоречиви реакции, успя да направи две изключително сложни неща. Първо: без да актуализира бюджета, което беше по-лесният начин, но вероятно не чувства достатъчна подкрепа в администрацията под него, съумя да събере разходите в рамките на очакваните приходи по прогнозите. Това е едно от най-трудните упражнения в тази област. И второ – в аварийна ситуация успя да произведе закона за бюджета навреме, при положение че процесът беше прекъснат и саботиран от предишното правителство. Хората ще кажат – много важно дали е на 30 октомври или 5 ноември. Но наистина е изключително важно – защото бюджетната дисциплина движи всичко останало в държавата.

Добър ли е бюджетът “малка постна пица”?

– Бюджетът е интелигентно и творчески направен. Защото при изключително тежки условия се появява възможност да бъдат изпълнени изискванията на маастрихтските критерии. Готови сме да подкрепим бюджета именно заради приоритета влизане в ERM II и някъде към 2013 г. да станем членове на европейската монетарна система. Това решава страшно много проблеми на България и почти не създава други. Нещо, като да достигнем спасителен бряг. В бюджета са предвидени и мерки за защита на енергийната сигурност на страната. Ако бъде прието и нашето предложение за по-бързо връщане на ДДС, това ще бъде много силна антикризисна мярка. И не на последно място – в бюджета се виждат гаранции, че ще бъдат построени четирите магистрали. Има и рискове пред бюджета, които са свързани с очаквания спад на брутния вътрешен продукт – много е вероятно той да бъде над заложените 2 на сто. Ще влязат по-малко приходи в хазната и това ще наложи допълнително свиване на бюджетните разходи. И второ – за мен бе непонятна обявената готовност за актуализация на бюджета. Защото това разколебава дисциплината – всички започват да си мислят “ще стисна зъби до средата на годината и тогава ще дадат още пари”. А може да се окаже и “тогава ще ми вземат пари”. Това по принцип е лошо. Риск са и неотчетените за връщане пари по проекти на ЕС – за 100 дни това трябваше да е ясно. Окаже ли се, че имаме да връщаме стотина милиона евро, това ще бъде катастрофа.

Много хора свързват стоте дни на управляващите със скандалите в ДАНС – тайни доклади сменят криминалетата?

– ДАНС трябва да потъне като подводница и оттам да си изпълнява задачите. За да не си позволява никой да вади отчети за свършена работа, е необходима сериозна реформа. И неприятелите на службата вече да не знаят какво е ДАНС.

Очаквате ли Сергей Станишев да бъде осъден?

– Има всички основания за това. Неприятно впечатление ми направи неговото малодушие – нямаше го в залата, когато гласувахме снемането на имунитета му. Сигурно е много неприятно да ти снемат имунитета – не знам, но трябва да си там – затова сме политици, да можем да понасяме ударите. Иначе си някакъв измислен герой, кукла, която нещо говори пред медиите. Липсата на мъжество показва, че Станишев не е бил на мястото си като премиер.

Преди години и Евгений Бакърджиев раздаде на журналистите в парламента секретен доклад, готвен за вас като премиер?

– Не знам за какво говорите. Знам, че Петър Стоянов го разнасяше по време на кампанията си за президент. Но вижте – никой, който е вадил такива доклади, не е спечелил.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Атанас Атанасов: На президента му се услади властта
Президентът може да има своите позиции. Може би в този дълъг период от време,...