Иван Костов: И в управление, и в опозиция ние защитаваме едни и същи неща

Водещ Кирил Вълчев: “Седмицата” продължава с лидера на Демократи за силна България Иван Костов. Добър ден, г-н Костов.

Иван Костов: Здравейте.

Водещ: Да не започваме със злободневните въпроси. Кажете първо каква е визията ви за България през следващите четири години? Ако може да избегнем това, което повтаряхте, силна България в обединена Европа. По-конкретно политически какво си представяте да се случи?

Ив.Костов: Първо трябва да си представим какво ще се случи буквално следващата седмица и по-следваща, т.е. как ще завърши опитът за излъчване на правителство…

Водещ: И каква е вашата прогноза?

Ив.Костов: … с мандата на БСП. Това е по-вярно да се ориентираме оттук, защото много зависи от правителството какво ще се случи пък на България в следващите четири години.

Водещ: И каква е прогнозата ви, какво ще се случи с мандата на БСП?

Ив.Костов: Вижте, първо, ако позволите, тези преговори, които се водят сега, и тази позиция, в която се намират БСП и НДСВ, ги прави много беззащитни, защото и двете формации губят от всяко гласуване в Народното събрание. БСП например загуби вчера от гласуването за декларацията за приоритетите. НДСВ също губи. Те губят и от унизителните преговори, които водят помежду си. Т.е. те са заинтересовани някак си тази загуба на доверие, която преживяват, да свърши бързо. А от друга страна, те нямат обяснение защо се бавят, казват личностите нямат значение, имат съгласие по програмата, а спорят. За какво спорят? Значи, най-вероятно търгуват помежду си. Търгуват и ние скоро ще видим резултатите от търгуването – ще има повече парламентарни комисии, ще има повече министерства, ще има повече за разпределяне. Държавата, държавните органи, българската държавност ще бъде в ролята на плячка, която ще се разпределя между БСП, НДСВ и ДПС. Не с оглед на това, което е правилно и полезно, а с това как те ще си задоволят интересите.

Водещ: Т.е. прогнозата ви е…

Ив.Костов: От тази гледна точка…

Водещ: … че ще има правителство.

Ив.Костов: От тази гледна точка…

Водещ: Още в първия мандат.

Ив.Костов: Аз предполагам, че те са напреднали много в пазарлъка за направата на правителство.

Водещ: А кой мислите тогава, че ще оглави правителството? Как ще бъде решен този спор за личността на премиера?

Ив.Костов: Най-вероятно БСП няма да отстъпи и Сергей Станишев ще бъде премиер, независимо че няма качества, което се вижда от много хора от най-различни страни. Най-вероятно той ще бъде.

Водещ: България изглежда поставена пред избора да има стабилно правителство, направено с цената на политически компромиси, или да не бъдат направени политически компромиси, което пък ще запази по-стабилна партийната система, на която вие винаги сте държал през годините. Кое е по-важното в момента – партиите да не отстъпят от позициите си…

Ив.Костов: Трябва да се балансира между принципите и между желанието да се намери стабилна политическа основа за българското правителство. Това може да не е правителство на Българската социалистическа партия. Аз искам да го кажа съвсем ясно това. Вижте, какво става обаче, за рекордно кратък срок, никога не се е случвало така, се къса връзката между предизборни обещания и реални действия. БСП вече е хваната да гласува против имотите на… против връщането на имотите от Симеон Сакскобургготски, а НДСВ правят преговори за правителство с мандат на БСП, нещо, което фактически са обещали буквално преди 20 дни. В този смисъл правят се много големи компромиси, а що се отнася до Симеон Сакскобургготски, всъщност той излъга десни избиратели. Отне им вота, за да го занесе в БСП. Той просто не изпълнява едно много важно предизборно обещание. Самият факт, че води преговори за това да подкрепи правителство с мандат на БСП и премиер председателя на Българската социалистическа партия, означава, че думите на НДСВ нямат никаква стойност. Това, което ще се случи в този, ако това стане окончателно като действие, ще бъде пълното отстраняване на НДСВ от политическото дясно и от политическото пространство в дясно от центъра. Сега, това на хората може да не говори много, но това ще означава, че всички избиратели, които са с дясно мислене, които са зад ценностите на пазарната икономика, на демокрацията, на бързото развитие, на частната инициатива и т.н., тези избиратели вече няма да могат да бъдат избиратели на Симеон Сакскобургготски и на НДСВ. Това ще се случи в този… В този смисъл не са обикновени компромисите, това искам да кажа. Компромисите са като за последно.

Водещ: Т.е. вашето решение е да бъдете в опозиция.

Ив.Костов: Нашето решение е да се противопоставим…

Водещ: На Демократи за силна България и личното ви решение.

Ив.Костов: Нашето решение е да се противопоставим на Българската социалистическа партия в опита й да състави правителство. Това решение произтича от заявлението, което сме направили преди изборите. То произтича от нашата предизборна платформа. БСП не се нуждае от подкрепата на Демократи за силна България, никога не е калкулирала такава подкрепа. В този смисъл ние можем спокойно да останем верни на обещанията, които сме дали на нашите избиратели. И връзката ни с нашите избиратели в момента е по-силна от всякога. Защо? Защото се вижда, че и в управление, и в опозиция ние защитаваме едни и същи неща. Ние казваме – да, може да има дясноцентристко правителство, но това не снема въпроса за ревизия на сделките с висок корупционен потенциал. Ние ще преразгледаме сделките с външния дълг, концесията за магистрала “Тракия”, сделките за въоръжение на българската армия, с държавния резерв и няма да се съобразяваме с това, че евентуален партньор могат да бъдат, или други подкрепящи могат да бъдат за този дясноцентристки кабинет НДСВ и ДПС. В този смисъл ние няма да направим тези компромиси и го казваме съвсем ясно. А тази ясна позиция беше много атакувана, включително и от медиите, сега се вижда обаче какво преимущество е да имаш чисто позиции, да си в някакъв смисъл праволинеен. Ние бяхме праволинейни и прогнозируеми.

Водещ: Лидери на НДСВ декларираха, че е възможно Симеон Сакскобургготски да не бъде кандидатът за премиер на движението, ако те получат мандат за съставяне на правителство. От друга страна, вие сам правите подобна хипотеза, че НДСВ са готови да подкрепят правителство, което не е с лидер Симеон Сакскобургготски. От трета страна, сам казахте, че избирателите на НДСВ са били в по-голямата си част хора, които вярват в десните идеи, в пазарната икономика. В името на всичко това готов ли сте на общо правителство с НДСВ и останали десни формации…

Ив.Костов: Първо, нека…

Водещ: … не с премиер Симеон Сакскобургготски?

Ив.Костов: Първо, нека да изчистим въпроса със Симеон Сакскобургготски. Всички повервали, както той се изразява, на г-н Сакскобургготски, от избиратели до политически лидери, са сега в едно и също положение – те са измамени и са разочаровани. Защото той води преговори да подкрепи правителство, излъчено с мандата на Българската социалистическа партия. В този смисъл той наистина открадна десни гласове и ги занесе на БСП. Искам да подчертая това. Защо… Сега се осмисля цялата му кампания и това е важно да го кажем. Кампанията му е била с цел да има по-добра позиция, за да изнудва БСП по време на тези преговори. Той не е целял нищо друго. И всъщност избирателите са му помогнали. Това е неговата позиция. Ние трябва да кажем той какво прави в момента. А истинската диспозиция в момента на преговорите е следната – БСП настоява за премиер Сергей Станишев, твърдо, втвърдила се е, съпротивлява се на натиска на президента Георги Първанов, който вижда и други възможности. От друга страна, НДСВ не са казали “да” на това. Те държат последните ходове в ръцете си. Те могат да подкрепят този кабинет, могат да не подкрепят кабинет с премиер Сергей Станишев. Всички казват, че те най-вероятно ще подкрепят кабинета. Ако те подкрепят кабинета, всички останали алтернативи няма нужда да се изследват.

Водещ: Добре. Но хората, които са гласували за НДСВ и мислят дясно, искат да видят дясно управление в следващите години на България. Вие виждате ли такъв вариант. Виждате ли вариант, при който Симеон Сакскобургготски…

Ив.Костов: Такъв вариант…

Водещ:. .. се отказва и вие правите…

Ив.Костов: Такъв вариант има…

Водещ: … общо правителство?

Ив.Костов: Такъв вариант като алтернатива безспорно съществува, той препятства незабавното сформиране на правителство с мандат на БСП и с премиер г-н Сергей Станишев.

Водещ: Т.е. ясно казано, вие виждате възможност за правителство НДСВ, ОДС, ДСБ, БНС и докъде можем да стигнем в изброяването, понеже и тези депутати не стигат?

Ив.Костов:Аз въобще не бих се упражнявал като вас на тази тема, първо, защото в момента преговорите ви обясних докъде са стигнали. Не ми се ще да говорим евтини приказки с вас, двамата. По-добре е да говорим върху политическите реалности. Реалностите в момента са такива.

Водещ: Добре. А как ви изглежда играта на другите в дясно? Български народен съюз. През седмицата се срещнахте с г-жа Мозер. За какво говорихте с нея? Как си обяснявате политиката на тяхната коалиция?

Ив.Костов: Ами като стремеж към самоубийство, защото подкрепа на правителство с мандат на БСП и премиер Сергей Станишев е политическо самоубийство за трите формации, които влизат там. Защото те за разлика от Симеон Сакскобургготски още по-скоро са казали, че няма да подкрепят правителство на БСП. Това стана, ако си спомняте, на една среща след изборите в “Шератон”, на която ние направихме всички тези изявления. Така че те, те и

след изборите са казали, че няма да подкрепят, и в момента просто нямат никакво обяснение, ако тръгнат да подкрепят такова правителство.

Водещ:А прогнозата ви? Вие добре познавате лидерите на тази формация, с тях сте работил през годините2 прогнозата ви каква е?

Ив.Костов:За Българския народен съюз?

Водещ:За Български народен съюз.

Ив.Костов:Мисля, че в последна сметка те могат да се окажат пето колело на каруцата, от което тя няма нужда. В смисъл четвърто колело, но три партии са напълно достатъчни да направят правителство – БСП, НДСВ и ДПС.

Водещ:От другата страна са…

Ив.Костов:Може просто те да имат готовност, а пък да не се обърнат към тях.

Водещ:

Другата страна са ОДС. Оттам говорят подобни неща на това, което вие казвате, поне декларират подобна политика, подобно разочарование от излъгването на избирателите. Това път за сближаване ли е?

Ив.Костов:Сигурно…

Водещ:Какво бъдеще виждате…

Ив.Костов:Сигурно разочарованието има различна природа, защото те поверваха, те бяха едни от тези, които поверваха на обещанието на Симеон Сакскобургготски, че няма да подкрепи правителство с мандат на БСП. Тяхното разочарование е от собствената им наивност.

Водещ:А как гледате към това, което се случва в партията, която оглавявахте дълго време и постигнато едно успешно управление? Надежда Михайлова, чиято оставка сега искат, търсенето на нови лидери там.

Ив.Костов:Не гледам натам. В тази посока не гледам с внимание. Може би е пропуск, но всичко, което става в тази фаза, не е и за гледане.

Водещ:А какво бъдеще на ОДС и на СДС виждате?

Ив.Костов:Първо, ОДС е една коалиция, която е построена на безпринципна основа. Вътре има крайно леви екстремисти, има хора, които въобще не са десни, като Любен Дилов – син, като Яне Янев. Тези хора заедно с останалите правят една особена смес. ОДС не може да се изчисли политически като политическо поведение точно поради своята особено природа. Затова някак си не мога да говоря за ОДС като цяло.

Водещ:А СДС?

Ив.Костов:СДС очевидно търси решение за една криза. И ако бяха мъдри, да чуят, че са в криза преди две години и половина, може би щяха да я решат.

Водещ:А каква е цената, каква е визията…

Ив.Костов:Сега всички признават, че са в криза. Въпросът е, че бяха много недалновидни. В момента, в който ние им казвахме, че изпадат в криза, да видят кризата, но във всеки случай не е за гледане това…

Водещ:Не виждате бъдеще тези хора, които някога бяхте водачите на СДС, да се съберете?

Ив.Костов:Вижте, проблемът е… проблемът е те да намерят решение на много тежки въпроси, които досега не са намерили сили да решат. Аз не виждам откъде ще намерят сили да решат тези въпроси, които са пред тях.

Водещ:Но изглежда…

Ив.Костов:Ще заменят един лидер, слаб лидер с друг слаб лидер, едно слабо ръководство с друго слабо ръководство. Властта на апарата в СДС няма да бъде поклатена от това нещо.

Водещ:Кой ще бъде кандидат…

Ив.Костов:Знаете ли, въобще… не ме карайте да говоря за СДС. Аз просто нямам отношение към СДС.

Водещ:Хайде да говорим за Демократи за силна България.

Ив.Костов:И няма да е коректно и към другите.

Водещ: В ранната есен трябва да има местни избори за ключови градове, един от които е столицата. Възходът на СДС преди години започна именно с кметските избори през 1995 г., спечелени тогава в много тежка битка с БСП. Гледате ли вече към кандидата на “Демократи за силна България”?

Ив.Костов:

Десницата има потенциал да изпрати кандидат на втори тур на изборите и да спечели изборите в София, това се вижда. Това може да се постигне, изпълнимо е, това заслужава да се направи. Ние знаем, че това е постижима цел и ще направим всичко възможно да си я поставим първо, надявам се, защото ние сме най-силни в София. “Демократи за силна България” сме… и някак си и като част от партията най-голямата ни сила е тук, но според устава на “Демократи за силна България” тези въпроси са местна политика, те се решават от местните ни организации. Ние ще помагаме на местната си организация да намери верните решения, но в никакъв случай няма да повторим онази ужасяваща грешка, която направиха

всички национални лидери, които формираха коалицията Софиянски, представиха я на вниманието на българската общественост като десния вариант за предстоящите избори, даже за тези, които се случиха, вече за преминалите избори. Този модел, тази коалиция се провали с гръм и трясък и остави след себе си гигантски проблеми и се зари в боклук, във физически и в преносен смисъл на думата, и в този смисъл националните ръководства на десницата извършиха непростима грешка. Ангажираха се с местна политика, с местни въпроси и показаха неспособност да ги решат. Не трябва да се повтаря тази грешка. Трябва въпросите да бъдат решени от нашите столични организации. По един разумен начин ние ще… предполагам, че ще бъдем инициативни в това отношение, но най-добре е да ги оставим те да решат този въпрос.

Водещ:Нашите столични, имате предвид на “Демократи за силна България”, на СДС…

Ив.Костов:Да, и на десницата.

Водещ:… на останалите партии в коалицията ОДС…

Ив.Костов:Не на останалите, не на всички останали, не ги виждам аз като десница, но тези, които са десницата, просто ще ги…

Водещ:Кои виждате като десница, с които има смисъл да проведете разговора още септември?

Ив.Костов:Ами тези, които имат историческо битие на десница, тези, които са били винаги срещу БСП, тези, които са участвали в управлението, тези, които са били в опозиция, включително и на управлението на Симеон Сакскобургготски с участието на БСП, което беше доскоро. Това са доказани десни формации или дясноцентристки формации. Няма нужда да ги измисляме отново.

Водещ:Т.е. СДС, БЗНС-Народен съюз, Демократическата партия, “Демократи за силна България”. Докъде още бихте разширили кръга за общ кандидат на десницата? Това е много скорошен въпрос.

Ив.Костов:Да, това е много скорошен въпрос. Няма да разширявам аз кръга. Започнах с отговора си по този начин, че направиха недопустима грешка националните лидери да се опитват да създават столична коалиция. Това беше голяма политическа грешка, да не я повтаряме.

Водещ:Едно име се появи в печата през седмицата – Веселин Методиев, кандидат на ДСБ, като една възможна оферта от страна на ДСБ за столичен кмет.

Ив.Костов:Няма да бъде приета такава свръхполитическа кандидатура на

“Демократи за силна България”, да бъдем реалисти.

Водещ:Как гледате на сегашния изпълняващ длъжността кмет?

Ив.Костов:Трябва да… нашата столична организация трябва да намери решение с такива кандидатури или с такава кандидатура, които са приемливи, които са консенсусни, които могат да спечелят доверието на много по-широки кръгове, отколкото сме ние самите.

Водещ:Г-жа Мозер преди две седмици направи хипотеза за сегашния изпълняващ длъжността кмет Минко Герджиков. Той такава фигура ли е?

Ив.Костов:Не. За съжаление всички, които са в момента в столичната управа, носят петното на несправяне с много тежки въпроси на столицата, много тежки въпроси. Аз сега оттук ще отида на протеста в Суходол, ако… както снощи видях хората да протестират, ще отида на центъра, защото живея там с възрастния ми баща и ще отида там, защото въздухът не се диша. Ние живеем буквално в един отровен… отровна смрад. Тези хора може да са 2 хиляди, отсреща може да има два милиона столичани, но правото е на тяхна страна. Не може да бъде унищожавана тяхната жизнена среда.

Водещ: А какво ще отговорите на онези, които…

Ив.Костов:Затова искам да кажа, че не може тези общинари, тези администрации, досегашните на столицата, тези кметове, заместник-кметове, те не бива по никакъв начин да участват в предизборната надпревара, защото те носят петното на хора, несправили се с отговорностите, които имат. Не е само Стефан Софиянски.

Водещ:А какво ще кажете на онези, които по повод вашите думи ще припомнят колко стародавен е този проблем за столицата, и то не само на общинско ниво?

Ив.Костов:Ще кажа, че не са компетентни, защото това място за изхвърляне на столичните отпадъци имаше капацитет. Беше ясно кога то изчерпва капацитета си. Във връзка с изчерпването на този капацитет 2-3 години по-рано трябваше да се предприемат действия. Тези 2-3 години са между 2002 и 2003 г. Тогава трябваше да се предприемат тези действия. Така е според законите на страната и според вътрешните ни правила. Хората не са компетентни, ако мислят по този начин. Когато се очертава изчерпване на едно сметище, тогава се предприемат следващите действия, тогава се прави новата площадка, тогава се решават всички текущи въпроси, получава се ОВОС, получават се всички разрешения и просто в един момент започва да се изхвърля на другото място отпадъкът, това се запечатва и т.н. Това трябваше да се направи в последните 3 години.

Водещ:Гледате ли към президентските избори, г-н Костов, “Демократи за силна България”? Коя е фигурата, която виждате да се изправи срещу опонента, а вие впрочем през всички тези години посочвахте Георги Първанов като ваш основен опонент?

Ив.Костов:Вие днес сте на някаква особена вълна, като че ли сме политическа нова година, като че ли сега започва политическа Коледа, нещо като какво бихте искали в следващите избори, примерно местни, извънредни, президентски и т.н. Харесва ми този подход…

Водещ: Това идва от липсата на визия.

Ив.Костов:Е само че аз нямам, други имат…

Водещ:Липсата на визия в България. Никой не знае какво ще стане, затова ви питам вие какво смятате, че ще стане.

Ив.Костов:Да, и затова се питаме какво си искаме, нали, да ни случи. Аз искам да кажа в тази връзка, че до голяма степен зависи каква коалиция ще успее да сглоби г-н Първанов, защото коалицията в момента я сглобява не Сергей Станишев, а г-н Георги Първанов, за собствените си избори. Той затова се стреми толкова упорито да вкара НДСВ в коалиция с БСП и ДПС, за да може след това да се яви като техен кандидат, след като, разбира се, междувременно отстрани Симеон Сакскобургготски и в най-добрия случай го изпрати обратно в Мадрид. Това е неговата стратегическа цел. Той това прави и ако успее да го направи, ще бъде много труден противник, но не невъзможен. Но да видим в каква конфигурация ще се оформят управляващите и как ще им тръгне управлението, защото ако те се оформят като управляващи, но с непрестанно загубващо се доверие, защото в момента доверието изтича, то се вижда просто, че те губят доверието на несъществуващото бъдещо правителство, зависи как ще потръгне това правителство и може да се окаже така, че уж голяма коалиция, уж много партии, стоящи зад един популярен президент, и накрая всичките вкупом губят президентските избори.

Водещ:И тогава десницата ще спечели.

Ив.Костов:Да, и ще загубят, безспорно ще загубят от десницата, няма от кого да загубят друг, защото те всичките ще бъдат във властта, както бяха досега.

Водещ:А вие бихте ли участвал в такива избори като представител на десницата?

Ив.Костов:Аз съм отговарял на този въпрос. Никога не съм се вълнувал от президентската позиция и не само, че не съм се вълнувал, аз не считам, че тя е политическа позиция. Тя е позиция за хора, които напускат политическите си партии, които няма какво да направят за реалното развитие на страната, и отиват на един пост, който е до голяма степен, как да кажем, пост на национален арбитър, на национална представителност и т.н. Това никога не е било нещо, към което съм имал интерес. Мен ме интересува живата политика.

Водещ:Накрая да завършим с това, с което се опитах да започнем. Като оставим злободневието, вие изброихте все сценарии, които според вас не са добри за България, от гледна точка на тази ситуация кой е добрият вариант, вариантът, в който вие бихте участвал, доброто решение за България при тези 7 партии в парламента, при тази конфигурация?

Ив.Костов:Само че не го казвайте, казахте вие, с думите от вашите предизборни послания. Не мога да го кажа, ако не използвам тези думи. Това, което е нужно на България, е смело, решително и компетентно управление, което пресреща предизвикателствата, прави бързо съдебна реформа, променя конституцията, преструктурира съдебната власт, премахва имунитетите на депутати, на магистрати, завършва реформите в администрацията, в здравеопазването, в образованието, отстранява от МВР служителите от бившия репресивен апарат, девоенизира ги, изобщо прави цял куп от неща. Ние се опитахме да ги кажем в декларацията за приоритетите на Народното събрание и видяхте, че отхвърлиха всичко.

Водещ: И къде виждате вие това управление?

Ив.Костов: Знаете ли какво си мисля, че трябваше да премислим ние – дали да подкрепяме тази безлична декларация, в която не влязоха достатъчно конкретни ангажименти, достатъчно реални…

Водещ: Щяхте да останете вие и “Атака”.

И.Костов: … приоритети. Точно това ни възпря впрочем, защото в момента няма…

Водещ: Добре, къде виждате вие това управление?

Ив.Костов: … политически дефинирани приоритети пред България. Няма дефинирани политически приоритети – е причината, истинската причина да изпаднем ние в това настроение с вас в този разговор.

Водещ: От всичко, което казахте, все пак липсва отговорът на въпроса – вашата визия, виждате ли шанс това да се случи при този парламент?

Ив.Костов: При този парламент много трудно това може да се случи, минава през много големи…

Водещ: Как, макар и трудно?

Ив.Костов: Е през много големи самоограничения в апетитите на НДСВ и на ДПС. Ако те се съгласят да има експертен кабинет, програмен, дясноцентристки подкрепен, може да има добро и успешно управление на България.

Водещ: Т.е. все пак вие виждате възможен вариант?

Ив.Костов: Аз това съм го казал много преди да преминат тези избори. Тогава мнозина не разбраха въобще какво съм имал предвид, разкритикуваха ме всички. Едни ме поздравиха, другите, повечето ме разкритикуваха. Сега се разбира, че това е една, била е една истинска, реална алтернатива.

Водещ: Т.е. ако трябва да го преведем вече на злободневния език, мандатът на НДСВ или следващият мандат…

Ив.Костов: Не, може да не е на НДСВ, особено ако Симеон Сакскобургготски упорства да бъде министър-председател, няма да бъде с неговия мандат…

Водещ: Така, третият мандат…

Ив.Костов:… но може да има дясноцентристко програмно правителство, това се вижда от всички и аз това ви казах, това е единствената причина да не вървят добре преговорите между БСП и НДСВ. Досега да са се спазарили, ако нямаше такава алтернатива. Трябва да знае г-н Симеон Сакскобургготски и трябва да знаят всички останали, че тръгвайки на правителство с БСП, те загърбват една възможност за дясноцентристко управление на страната. Това трябва да се казва и трябва да го чуят и дипломати, и посланици, всички политически наблюдатели.

Водещ: А вас трябва да ви чуем, че ако си ограничат апетитите НДСВ и ДПС…

Ив.Костов: Разбира се, защото те претендират, те претендират за властта буквално като нещо за консумация.

Водещ: Т.е. виждате и ДПС в подкрепата на такова правителство?

Ив.Костов:ДПС трябва да подкрепи такова правителство, ако не иска да отиде на предсрочни избори.

Водещ: А все пак какво означава такова правителство? Това е премиер, който е непартийна фигура, и всички министри са непартийни или участват министри, т.е. вашата конструкция каква е на такова правителство?

Ив.Костов: Да е без политици, от експерти.

Водещ: Всички да бъдат такива, а не моделът Димитър Попов…Ив.Костов:Мисля, че е добре да бъдат всички експерти и вече България трябва да има тази политическа зрялост да подкрепи такова правителство.

Водещ: Да се търсят консенсусни фигури.

Ив.Костов: За съжаление г-жа Мозер, обсъждайки този въпрос, знаете ли какво каза, за съжаление не ни достига политическа култура за такова нещо, г-н Костов. Тя така критически се отнесе към тази идея.

Водещ: А като технология на издигане на такива министри, представяте си това да бъдат хора, които от отделните партии ли да бъдат предложени?

Ив.Костов: Технологията в момента няма никакво значение. Предвид контекста, в който се намираме, тази технология в момента е безпредметно да бъде обсъждана. Има такава технология.

Водещ: Добре. Да завършим с това, Иван Костов: има шанс за дясноцентристко правителство.

Ив.Костов: Винаги е имало такъв шанс. Такава алтернатива винаги е имало. Това бяха целите на “Демократи за силна България” отпреди изборите, които за съжаление ние няма да постигнем. БСП ще излъчи правителство, т.е. ние няма да постигнем големите си политически цели.

Водещ: Лидерът на “Демократи за силна България” Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...