Иван Костов: Истинският свят е светът на сенките и силуетите

-Г-н Костов наскоро заявихте в едно интервю, че перманентният интерес на медиите към вас се дължи на факта, че постоянно ви вкарват в корупционни схеми. Не мислите ли, че сте интересен на медийното пространство и заради личностните си качества?
-Мисля, че съм интересен на обществото, защото когато ме вкарват в тези корупционни схеми, за които съм говорил, те не обясняват нещата. Хвърлят някакви факти и сензации, които не са готови да анализират . Наскоро дори четох, че съм бил мизантроп.

Хората, които се опитват да воюват с мен прилагат разни модели и ми слагат безумни етикети, които не могат да обяснят. А необяснението ражда постоянно любопитство.

Но знаете ли кое е по-интересното? Медиите се интересуват по принцип от хората не само в момент на възход, но и в момент на падение, и дори вторият случай е по-често срещан. Но не мисля, че това е лошо, защото според мен, те не го правят с елемент на сензация. Това е просто чисто човешко любопитство, което е напълно нормално.

Интересното е просто как се справят хората в трудни ситуации. Запазват ли достойнството и честта си? На какви ценности остават верни? Когато човек е в момент на падение намразва ли всички около себе си? Как реагира просто, мисля, че това е интересното.

-Когато спечелихте наградата “Мъж на годината” заявихте, че се отнасяте скептично и с известна доза ирония към нея. Има ли награда, която бихте искали да спечелите? Като какъв искате да ви възприемат хората?
-Вижте сега, няма награди, които да искам да печеля. Наистина се отнасям скептично към подобен род мероприятия и ще ви обясня защо. Когато “Мис България” стане “Мис България”, мислите ли, че всъщност в този момент, тя е най-красивата жена? Не, разбира се.

Същото е и с тази награда. Когато някой печели “Мъж на годината”, или дори “Политик на годината”, никога няма гаранция, че в този момент няма по-добри от него. Затова съм скептичен. За мен е важно съзнанието за всичко, което съм направил за България – разделянето на управлението, социалната революция, пазарната икономика… България работи сега и ще работи по модела, който аз вече съм създал.

Помогнах на една псевдоиндустриализирана държава да стъпи на здравия път. Това е моята награда. Историята дава най-важната за мен оценка. Ако това, което съм направил бъде оценено и влезе в историята така, както е било, аз ще съм изпълнил своята мисия. Това е най-важната награда за мен.

-Вярвали ли сте преди години, че ще се занимавате с политика? Ако имате възможност да се върнете назад, бихте ли поели по друг път?
-Не. Мисля, че от малък съм имал интерес към това, с което се занимавам и до сега. Чувствам го като свое призвание и бих поел по същия път ако имах възможност да избирам преди 20 години. Защото вече толкова стават. Сега от септември ще започне 20-а година откакто съм в политиката.

-20 години участвате активно в политическия живот на страната, независимо дали сте на власт, или не. Какво ви дава сили през цялото това време?
-Пълната убеденост, че съм прав. Вярата, че това, което върша трябва да е така. Винаги съм вярвал, не съм се съмнявал, че греша, не съм се предавал и за това съм успял да бъда активен през всичките тези години.

Вътрешното равновесие и хладнокръвие са ми помагали много. И разбира се, не на второ място слагам подкрепата, която винаги съм имал от семейството – родителите, жена ми, дъщерите ми в някаква степен.

-Защо в някаква степен?
-Защото са били лишени от някои грижи, които им се полагат…но винаги са имали моята пълна подкрепа за всичко.

-Съжалявате ли, че са били лишени от някои неща, заради активния ви политически живот?
-Ами…как да ви кажа. Съдба. Винаги съм бил уверен в решенията, които взимам и съм вярвал, че са били правилни. Аз наистина винаги съм ги подкрепял и съм бил до тях.

-Имате ли истински приятели г-н Костов?
-Разбира се. Мисля, че имам много истински приятели. Интересно е може би, че те не са в сферата на политиката.

-Имате ли критерии за приятелите си? Мислите ли, че приятелството се изпитва с времето, или е въпрос на усещане?
-Нямам критерии. То е просто чувство. Избирам ги по инстинкт. Но повечето от тях познавам от много дълги години.

-Промени ли ви политиката? Какъв бяхте преди 20 години и какъв сте сега?
-Не мога да кажа, че ме е променила, защото аз влязох в политиката на 39 години, така че бях вече почти завършен характер. Още тогава бях човек с кариера зад гърба – с научни статии, математически статистики, сравнителни анализи.

И в Техническия, и в Икономическия университет в София, където съм учил, имаше кампания срещу мен. Обвиняваха ме в дисидентска работа и ме наричаха марсолог – западен критик на Маркс. Малко са ми неприятни тези спомени. Виждате, че напрежението между мен и комунистите не е от сега, датира от доста отдавна.

-Има ли нещо в живота ви преди политиката, което коренно ви е променило? Нещо, което ви е преобърнало мисленето и поведението?
-Не, не. Мисля, че няма. Имах съвсем традиционен живот.

-Искам да ви споделя едно мое виждане и усещане. Преди години от “Господари на ефира” ви връчиха наградата “Златен скункс”. Вие я приехте от сърце и с усмивка, пожелахте им всичко хубаво. Не се обидихте ни най-малко, както често се случва с други хора, удостоени с този приз. Приемате ли се за широко скроен човек, приемате ли се за човек, който стои “над нещата”?
-Да, да. Спомням си тази награда и не им се сърдя, разбира се. Те все пак са за това. Имат пристрастия и не може да се очаква да не се отдадат на тях. Нормално е да се заблудят. Приемам се за широко скроен със сигурност. Когато нещата, от които разбирам, са ми професия, аз мога да бъда над тях.

Мисля, че съм широко скроен в областите, в които съм запознат и компетентен. Защото мога да ви кажа, че има много сфери, в които не съм. Сега например, искам да ви кажа, че аз не мога да си избера сам обувки, губя се в магазините и т.н.

Купувам си дрехи само с много точни инструкции и контрол на жена ми. Така че не мога да твърдя, че за всичко съм широко скроен. Няма как да разбирам от всичко. Но там, където съм вещ, съм “над нещата”.

Разбирам света дълбоко. Истинският свят, този, от който си вадим най-широки изводи, е светът на сенките, светът на силуетите… Колкото повече разбираш, толкова повече страдаш… Има една мисъл “Много познания, много печал”. Вярвам безрезервно в нея. Нормално е младите хора да нямат много познания. На никого не трябва да се сърдим за това.

-Вярвате ли в младото поколение?
-Вярвам в младото поколение и съм скептично настроен към хората, които го критикуват. Защото самите критици обикновено не могат да бъдат давани за пример. Не може да критикуваш някого, ако имаш неговото, или подобно на неговото поведение. Младите могат да търпят критики само от техните родители. Те са тези, които трябва да ги тласкат, да ги направляват, да им показват пътя. За останалите хора младият човек трябва да бъде просто едно обещание, една възможност.

Всички трябва да вярваме, че родителите ще ги насочат правилно, а не да ги критикуваме. Какво да ви кажа, младите и децата просто ги обичам.

-Мислите ли, че любовта е най-важната? Любовта на всяко едно ниво?
-Разбира се, че е така. Винаги е най-важната, макар че има различни видове любов. За едно дете най-важна е майчината любов, тя е тази, която не може да бъде заменена с нищо друго.

Но майката трябва не просто да обича, трябва да обича с амбиция, с познания. Трябва да знае накъде и към какво иска да води детето си. Майчината любов трябва да бъде активна.

-Поставяте ли любовта над политиката?
-Поставям я над политиката, но може би слагам и политиката вътре в нея. Всяка любов е важна. Любовта е голямото откритие на християнството и е най-висшата ценност. Заедно с нея са семейството и общността. Любовта към общността прави политика политик.

-Г-н Костов какъв е вашият коментар за хванатата с подкуп председателка на Варненския апелативен съд Анелия Цветкова?
-Мисля, че за първи път се случва подобно нещо на толкова висш съдебен магистрат. За мен този случай е скандален, но е и необясним. Не мога да повярвам, че парите тук са водещи. Сигурен съм, че заплатата на г-жа Цветкова и достатъчна, за да не се стига до такива нелепи случаи. За това, за мен наистина няма логично обяснение на всичко.

-Има ли готовност ДСБ за предсрочни избори?
-Да. В централата на ДСБ в София подготовка се извършва постоянно, а още по-усилено ще се работи от септември.

-А централата на ДСБ във Варна?
-Мисля, че централата тук още не е стъпила здраво на земята, но има курс за ускорена подготовка и знам, че ако има предсрочни избори всичко ще е наред.

-Сами ли мислите да се явите на изборите, или в коалиция?
-Рано е да се говори категорично за това. Ако стане ясно, че ще има предсрочни избори, ще се съберем и ще решим. За да има коалиция трябва да сме сигурни в единните си виждания, да има пълна яснота за нещата, които искаме и тези, които не искаме да се правят. Но имам едно малко притеснение. Ако се стигне до такива разговори, имам чувството, че всички лидери ще кажат това, което е необходимо, но формално, т.е. ще вземат решение да се коалират, което не е дълбоко обмислено.

-И ако усетите, че решението не е обмислено ще направите ли компромис за коалиция?
-Трудно ми е сега да преценя. Ако решението се вземе бързо, това за мен ще означава, че няма да е истинско и ще го приема за формално.

-През последните дни стана ясно, че импийчмънт на президента е законно необоснована постъпка, тъй като не може да бъде обвинен по нито един член. Отказа ли се опозицията от инициативата за сваляне на президента?
-Не, не сме се отказали, защото обвинението е в държавна измяна, а на мен това ми се струва наказуемо.

Приемате ли възможността за импийчмънт като един вид лично възмездие заради скандала около фондацията на г-жа Костова?
-Не, разбира се. Ние наистина бяхме много обидени тогава, защото бяхме убедени в правотата на действията и честността си. Злоупотреби се с това, защото тази фирма може после да е станала на Чорни, но по време на дарението не беше. Аз нямам стимул от личен характер, за да искам импийчмънт на президента. Мисля, че той сам си направи всичко. Не отива на един европейски президент поведението му да е такова. Това, което се случва с Първанов ми се струва напълно логично и закономерно.

-Призовахте всички към масов бойкот, ако вотът на недоверие не бъде приет. Съгласували ли сте действията си за протест с лидерите на другите опозиционни партии?
-Тази идея се зароди в петък, което вече не е активно време. От понеделник нататък предстои такова обсъждане.

От името на екипите на “ДНЕС+” и в. “Черноморие” благодарим на лидера на “Демократи за силна България” Иван Костов за отделеното време. Знаем, че той – което е съвсем разбираемо – избягва да коментира публично лични теми, затова сме му признателни за споделеното от него тук.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...