Иван Костов: Истинската реформа е надграждане над вече свършени неща (+ВИДЕО)

Водеща Ели Гигова: Добро утро и от нас отново.

Водещ Витомир Саръиванов: Ето ни отново в нашето студио.

Водеща: Кръстили сме следващата ни тема “Ще издържи ли бюджетът до края на годината”. Един от най-подходящите гости, разбира се, е съпредседателят на “Синята коалиция” г-н Иван Костов. Добро утро.

Иван Костов: Добро утро.

Водещ: Добре дошъл.

Водеща: Имам един много хубав цитат от вчерашното ви изказване: “Икономиката заспива, подобно на мечка се прибира в бърлогата си”. Защо използвахте точно това сравнение?

Ив. Костов: За да илюстрирам обстоятелството, че се увеличава размерът на сивата икономика. Това е скритата част, невидимата на икономиката, която не се облага с данъци и която е. .. на практика се прави встрани от правилата на страната. Затова казах, че се скрива. Скрива се заради много тежката конюнктура, заради спада. Няма, няма растеж . . .

Водещ: Странно е, защото пък цяло лято слушаме оптимистични прогнози. . .

Водеща: Как излизаме от кризата по Димитровден.

Водещ: . . .а от статистиката излязоха с едни числа, които показваха как икономиката се развива добре, как има ръст, как всеки, който дойде тук при нас и казва – ще излезем от кризата по Димитровден, днес – ще излезем по Ивановден, днес – ще излезем не знам кога си. Всеки си има свое мнение, пък изведнъж вие казвате, че тя чак се е скрила в бърлогата си.

Ив. Костов: Странно е, наистина едни данни, които бяха по-лоши от очакванията, бяха интерпретирани едва ли не като обрат. Всъщност икономиката. . .

Водеща: А защо са така интерпретирани според вас?

Ив. Костов: Ами, питайте колегите ви журналисти и представителите на правителството, които предполагам, че са задали този тон. Истината е, че се очакваше между половин процент спад и един процент спад. Спадът е 1,5, за второто тримесечие, оформи спад за първото полугодие около 2,5 процента, което си е продължаване на кризата. Икономиката 20 месеца слиза надолу, по стълбите надолу. Тя не върви нагоре. . .

Водеща: Тоест вие не виждате излизане от кризата?

Ив. Костов: Ами, то никой не може да види. Обективно, който разбира от анализ на икономика, той не може да каже, че икономиката е тръгнала да се възстановява. Лошото е, че. .. в смисъл лошото е, аз не искам да използвам тази дума въобще заран, но неприятното е, че в оставащото полугодие на годината трябва да се случи 3,5 процента растеж средно, за да се получи правителствената прогноза от 1 процент растеж тази година, което няма как да се случи.

Водещ: То даже няма и полугодие, те 4 месеца реално останаха.

Ив. Костов: Да де, но да се надяваме, че нещо туризмът се е развил силно.

Водещ: През лятото. В крайна сметка обаче вие за първи път може би, така, малко по-остричко се изказахте конкретно и поименно. Фиксирахте Симеон Дянков като министър на финансите. Казахте, че още малко, ако добре съм разбрал думите ви, още малко ще продължи вашата подкрепа на неговата работа и че през есента бихте могли да бъдете и доста по-остри към него, с желание евентуално дори и за неговата смяна, ако добре схващам.

Ив. Костов: Той е пред едно изключително изпитание. Той трябва да успее да удържи изпълнението на бюджета, което е много трудно в тази конюнктура на икономически спад и на бързо увеличаване на скритата, сивата икономика.

Водеща: Вие дори заговорихте за повторна актуализация на бюджета.

Ив. Костов: Да, за съжаление, ако не успее да се справи правителството, в частност това, разбира се, ще се припише на Симеон Дянков, но това е целият икономически екип, а и не само той, защото за това да не се разраства сивата икономика отговаря и Министерството на вътрешните работи, отговаря и Министерството на правосъдието, нали, по определен начин. Но ако той не успее да се справи и се формира нов голям дефицит, който не е разчетен, тогава трябва да се влиза в Народното събрание и да се иска разрешение да се изхарчат повече пари, отколкото са събрани. Освен това трябва да се намери начин да се финансира такъв допълнителен дефицит. Това е много сложно, при положение че този дефицит, който е предвиден сега в закона, ще се финансира от фискалния резерв. Само че той се изчерпва и на практика няма от къде да се финансира. И се появяват два много тежки въпроса. Очевидно е, че това води към дестабилизация.

Водещ: Вие сте се пекъл на този огън между другото, аз само да направя една препратка. . .

Ив. Костов: Вярно е.

Водещ: . . . преди години.

Ив. Костов: Много пъти съм влизал за актуализация, така е.

Водещ: И как сега гледате на това нещо? Със съчувствие ли гледате на работата на Дянков?

Ив. Костов: Да.

Водещ: Опитвате ли се по някакъв начин да помагате за това, което трябва да се случи и. . .

Ив. Костов: Безспорно.

Водещ:. . . и въобще слушат ли ви, разбира се?

Ив. Костов: Безспорно със съчувствие, защото аз съм влизал за актуализация през 1990 г. и знам, че няма по-неприятно нещо за финансовия министър тогава, когато това, което той е предложил и е прието от Народното събрание, не се изпълни и той трябва да влиза пак и да, така да се каже, да се явява на поправителен, и то втори път, и трети път. Това е ужасно. Това не го пожелавам на никого, защото дебатът е много тежък. Опозицията, пък и управляващите, защото дебатът е много тежък. Опозицията, пък и управляващите не. .. са много остро критични, и то е нормално, нали, поверени са ти държавните финанси, нали, и ти не се справяш. Това е посланието от такова нещо.

Водещ: И тогава персонална ли ще бъде вината? В смисъл, ако се стигне до такова нещо, смятате ли, че Симеон Дянков трябва да стане изкупителна жертва и. . .

Ив. Костов: Не, аз считам. . .

Водещ: . . . неговата смяна, това ли ще бъде панацеята за правителството?

Ив. Костов: Значи, първо, аз искам да се справят. Искам .. . и ние всички желаем, тъй като ние все пак подкрепяме това правителство, ние искаме този риск да не се случи. Искаме да не се превърне в опасност за финансовата политика и за бюджетната политика на страната. Искаме някак си да се справят. Има комплекс от мероприятия, които те провеждат, и искрено желаем да се разкрият нови приходи, да съберат тези приходи, изобщо да се справят, примерно с производителите на алкохол, които използват фалшиви бандероли, и с цигарите контрабандата. Изобщо желаем да се справят. Но ако не се случи, тогава наистина ще стане много тежко за страната. И тогава трябва да гледаме не състава, който ни ръководи, на правителството, трябва да гледаме по-скоро интересите на страната. И тогава въпросът знаете ли как стои? Коя е тази политическа конфигурация от правителствен състав, от хора, които биха могли да върнат доверието, за да може нещата да тръгнат добре. Защото видимо е, че доверието на чуждестранните инвеститори например се губи, а то е най-чувствителният индикатор.

Водеща: Добре. . .

Ив. Костов: Четири пъти и половина са спаднали чуждестранните. . .

Водеща: Днес четем за писмото от г-н Зелик към Барозу как хвали реформите на г-н Борисов и т.н. Все пак това идва от Световната банка. Това не е ли добър знак?

Ив. Костов: Това е добър знак, но Световната банка винаги е била морковът в системата морков и тояга, а тоягата е била Международният валутен фонд, така че просто имайте предвид, че това е морковът. Само че ще дойде и Международният валутен фонд непременно, ако има прекомерен дефицит, т.е. ако не се спазват параметрите и се случи този риск, за който ние предупреждаваме сега, фондът ще дойде и ще дойде с много сурови. .. и идеи за.. примерно за вдигане на данъци, за намаляване на заплати, на пенсии, както беше в Румъния.

Водеща: Много говорите за сивата икономика. Какви са доказателствата според вас, че тя процъфтява? Иначе постоянно слушаме за акции, как тя се удря и т.н.?

Ив. Костов: Да, но истината е следната – че при 2,5 процента спад реално на икономиката и около 2,5 процента инфлация номиналният състав на брутния вътрешен продукт е почти същият, както миналата година, т.е. 30,4 млрд., сега е 30,5 млрд. примерно, да кажем, а тези 30,5 млрд. са малко повече от тези, които са миналата година, но миналата година са събрани ДДС и акциз със 17 процента повече от тази година. Защо при едни и същи доходи, защото брутният вътрешен продукт всъщност са всичките доходи в страната, не могат . . . се събират 17 процента по-малко данъци? Това е ясен инди. . .

Водеща: Кризата не помага ли?

Ив. Костов:.. не, кризата е причинила този спад и все пак тези доходи ги има, нали, но приходите от тяхното облагане са спаднали рязко, което означава, че. . .

Водещ: Искате да кажете, че правителството на тройната коалиция си е вършило по-добре работата, отколкото правителството на ГЕРБ?

Ив. Костов: Не, искам да кажа, че правителството на тройната коалиция управляваше в много благоприятна конюнктура и световна, и вътрешна, българска. Тя не е негова заслуга. Не може да се каже, че е заслуга на едно правителство. То е като доброто време.

Водещ: Ама, тогава не трябва да обвиняваме и ГЕРБ по същата логика.

Ив. Костов: Лошото е, че сега. . . Не, ние не обвиняваме ГЕРБ. Ние искаме, ако ще се разваля времето, да вземем чадър, нали, защото. . .

Водещ: И Никол така ни посъветва преди малко.

Ив. Костов: Ами, да, и аз точно този образ използвах, защото ако ние виждаме, че времето е много лошо, а пък отиваме съвършено неподготвени, нали, на пикник, ще бъде много жалко.

Водеща: Продължава ли да е добър диалогът между вас и управляващата партия?

Ив. Костов: Ами, има диалог. Всичко това, което вчера беше казано, е известно на министър-председателя. Той е предупреден предварително, воден е разговор с него, консултирали сме се в “Синята коалиция”, Мартин Димитров е в течение, така че. . .

Водеща: Има ли чуваемост според вас?

Ив. Костов: Ами, ще видим.

Водещ: Тази ужасна дума.

Ив. Костов: Всичко зависи от действията. При правителството има малко значение какво говори, има значение какво прави, нали? Правителството е действен, това е изпълнителна власт, нали, не е . . .
Водещ: Аз съм си извадил нещо от това, което казахте вчера, че трябва да се погледнат бюджетите на Националната агенция за приходите, митниците, осигурителния институт и здравноосигурителната каса, и искате ръководителите да бъдат изслушани в бюджетната комисия за изпълнението на техните приходи и общото състояние на бюджета.

Ив. Костов: Да, и да направят прогноза, да кажат как ще свършат.

Водещ: Това ли са. . . Аз понеже се опитвам все някакви конкретни неща да извадим от разговора, това ли са хората, които персонално бихте обвинили в несвършена работа?

Ив. Костов: Не, очевидно ще носят отговорност тези, които не. . .

Водещ: Така и трябва да бъде.

Ив. Костов: . . . събират приходите, които държавата очаква. Това е тяхната, така да се каже, персонална професионална задача. Работата е там, че няма да се случат две неща. Ръководителят на НОИ каза, че коригира прогнозата си за дефицит, защото се появи прекомерен дефицит вътре в пенсиите от 207 на 260 милиона, което означава, че там ще се отвори дупка. Ние трябва да го чуем това официално, да го чуем при изслушване, вътре в парламента. Трябва да бъде заявено с авторитета на Националния осигурителен институт пред авторитета на Народното събрание. Също така трябва да се изслуша здравната каса, защото там трябва да се приключи с шестотин шейсет и няколко милиона излишък, за да може пък да се неутрализира влиянието на дефицит, който се случва на други места в страната. Но работата е там, че болниците, и то особено тези, които лекуват, големите окръжни болници, които всъщност, върху които пада защитата на здравето на хората, те формират огромни дефицити, в смисъл заявяват поръчки, получават доставки от техните доставчици и не се разплащат. Примерно най-голямата болница, пловдивската окръжна болница имаше някъде към май месец около 40 млн. неразплатени, представяте ли си, 40 млн. само една наистина голяма, може би най-голямата болница, а общо тези неразплатени са около 350 млн. през май месец. Ние искаме да ги видим сега, защото се получава така – 660 млн. би трябвало да е излишъкът, обаче болниците натрупват 350 млн. неразплатени. На практика никакъв. .. не се получава този излишък, то се формира. . . формира се задължение на държавата. И това е много тежък проблем. И. . . разбира се, и приходите на републиканския бюджет. Нека си спомним, че още когато се актуализираше бюджетът и шефът на НАП, и шефът на митници казаха, че няма да съберат 500 млн. И това като се добави към тая картина, и става наистина много тревожно. Т.е. има риск, който е видян още, когато е правен актуализираният бюджет, и въпросът е дали е неутрализиран рискът. Това искаме да видим при това изслушване.

Водещ: А смятате ли, че ще ви дадат реалните данни и всичко това, което ви кажат, ще . . .

Ив. Костов: Е, все пак това е Народно събрание сега, няма да. . . Там не бива да се лъже, защото ако се лъже. . .

Водещ: Казвате не бива, е хубаво.

Ив. Костов: Да.

Водещ: Не казвате никога не се лъже, а не бива да се лъже.

Ив. Костов: Ами, тъй като истината, вие сте прав, лъгано е много в Народното събрание отвсякъде, така че . . .

Водеща: Най-накрая да се каже открито.

Ив. Костов: Ами, много пъти е премълчавана истината, особено когато тя е неудобна, наистина трудна за казване, но в този случай, ако се приеме това настояване и изискване за изслушване, тези хора ще трябва да застанат с целия авторитет на техните институции, това, което стои зад тях. Те няма да могат да говорят от собствено име, ще трябва да говорят именно като институции, и то с желание да се намери решение на проблема.

Водеща: Говорите за болници, проблеми, като цяло реформата в здравеопазването, лекарският съюз плаши с протест. Вие ще подкрепите ли такъв протест?

Ив. Костов: Значи аз лично считам, че лекарският съюз в случая се фокусира изцяло само върху своите интереси. А всъщност интересите на Министерството на здравеопазването, на касата е здравето на хората. Здравето на хората е големият приоритет. Това е, което привлича вниманието ни. Защото от едната страна лекуват няколко десетки хиляди души, от друга страна пациенти са милион, 1 милион и 700 хиляди влизания има в болницата. Можете ли да си представите за какво става въпрос? Тоест гледаме интереса на този 1 милион и 700 хиляди, на тези 2 милиона души, на които им се налага да бъдат лекувани. От тази гледна точка ние трябва да видим тази истинска голяма опасност, за което трябва да алармира лекарският съюз, а не да плаши с протести. В момента могат да се парализират най-мощните, лекуващите болници, големите окръжни и университетски лечебни центрове. Те ако се парализират поради неразплатени сметки, поради недостиг на финансиране, поради лош модел на финансиране от страна на здравната каса, защото тя е решила да раздава на калпак – който както е харчил миналата година, толкова му дава сега, и който е лъгал и е надвишил разходите си, сега пак си е добре, а този, който е бил честен, нали, получава съкращаване с 20 процента и на практика го удушават, нали. Грижата на всички ни би трябвало да бъде за тази най-мощна структура, която лекува хората истински и качествено. Това са, пак да повторя, университетските и окръжните болници. Там трябва да падне голямото внимание и първо те трябва да бъдат защитени, и след това да се гледа всичко останало, защото на практика те гарантират здравето на хората. А не, да ме извиняват, нали, сега пак ще нервирам някоя малка общинска болница, но аз няма да използвам имена и няма да казвам, нали, болницата в Ардино и т.н., но става въпрос за наистина много сериозни неща. Става въпрос наистина за оцеляването на нацията. В условия на страшна демографска криза, ако ние съсипем здравната си система, и то нейната опорна структура болничното лечение, и то това мощното, силното, голямото, къде отиваме като нация.

Водещ: Ама знаете ли, че един от въпросите, които съм абсолютно убеден, че хората много често си задават, е – добре де, изминаха 20 години от началото на промените и изведнъж на 20-ата година се оказва, че все още трябва да правим някакви генерални реформи и че сме на прага на това, както сам казвате, да затрием едва ли не здравеопазването, а другият голям проблем, свързан с пенсионната реформа, която продължава да се говори 20 години за пенсионна реформа. .. е, как пък за тези 20 години в крайна сметка не намерихме начина, по който тези две неща да бъдат направени като хората.

Ив. Костов: Първо. .. първият отговор е труден на този въпрос, който задавате. Във времена на големи промени политиката е непрекъсната реформа, просто адаптация към променящата се среда, към променящите се общи условия, към променящите се обстоятелства, в които се провежда тази политика. И когато е голямо преобразуванието, трябва дълго непрекъснато да се преобразува, за да се намери най-добрият вариант. Това не е лесно за разбиране.

Водещ: Да, разбира се, още повече че хората остават с впечатление, че вместо по-добрия става по-лошият вариант.

Ив. Костов: Да, от друга страна в тоя дълъг период, тогава, когато не се правят истински реформи и тогава, когато се правят палеативни мерки, примерно, когато се съкращават разходите на окръжните. . .

Водеща: Имате ли нещо предвид за реформите на сегашното правителство?

Ив. Костов: Имам предвид примерно намаляването на бюджетите на всички пропорционално. Това е палеативна мярка, това не е реформа. Реформа е да укрепиш това, което работи и това, което лекува, и да намериш друго приложение на това, което не работи и което не лекува. Това е реформа. И тогава просто самата дума реформи се. .. загубва съдържанието си, загубва смисъла си.

Водещ: Ама, това е така.

Ив. Костов: Ние започваме да наричаме реформи. . .

Водещ: То ни е омръзнало да го слушаме това нещо.

Ив. Костов: Да, ние започваме да наричаме реформи лошата организация на това, което ни заобикаля. Ние това казваме, че е реформи, а всъщност истината е, че 9 години след 2001 г. никой не е продължил по стъпките на реформите по простата причина, че те са непопулярни. Те са сурови. Те решават проблемите, но причиняват много неудобства. И големият ни страх, специално на нас, “Синята коалиция”, е, че ако се изпусне сега тази есен, следващата година, която е година на избори, никой няма да дърпа дявола за опашката, в смисъл няма да си причинява загуба на доверие, защото прави необходимите сурови реформи.

Водеща: За изборите също е интересен въпрос, но аз искам да ви попитам в медийното пространство доста се поговори за словесната битка между генерал Атанас Атанасов и Волен Сидеров. Вашият коментар по случая.

Ив. Костов: Ще кажа. Има втори план на това, което вие ме попитахте защо така все реформи и все хаос. Втората основна причина е, че няма надграждане на реформите. Всеки, който идва, открива топлата вода и колелото.

Водещ: Е, да.

Ив. Костов: Всеки управляващ започва от себе си, особено популистките формации, които управляваха – Симеон Сакскобургготски визирам, след това тройната коалиция, и за съжаление много от елементите на управлението на ГЕРБ. Те започват отначало, те не виждат направеното и твърдят, че всичко ще направят наново. Истинската реформа е надграждане над вече свършени неща и ще дам един пример с това, което Бойко Борисов каза за пристанищата. Той каза 20 години са унищожавани пристанища.

Водещ: Той така каза много неща между другото. . .

Ив. Костов: Да, само че. .. вижте, за 20 години, първо, са приети и са уредени по европейски начин пристанищните власти, пристанищната администрация, морската администрация. Затворена е глава “Транспорт”. За първи път е работено по европейските коридори. Българин оглави една от най-големите организации – ТРАСЕКА, за международни транспортни коридори. Разшири се пристанище, удълбочи се пристанище Бургас. Построи се нов док за сух. . . разтоварване на сухи товари. Построи се терминал в пристанището Поти, грузински, за превоз, железопътен превоз и се направи триъгълник от фериботи. Бойко Борисов не знае, че това е правено в ония далечни времена до 2000 г., и казва, че никой не е направил нищо за това. Това е типичната черта на управления, които не са реформаторски по принцип, а които са популистки. Те искат нещата да се броят от тяхното идване нататък, но не е такава реалността. И за съжаление усилието да се управлява държавата, за да се постигат резултати, иска наистина много упорство, и то върху направения градеж да се направи нещо ново. Това е много по-сложно, отколкото другото. Вижте Ренесансът как се е случил, нали, не са копирали майсторите от Ренесанса класическата. . . но са надграждали върху нея. Взели са я тая култура с нейната архитектура, с нейните форми, с нейната представа за изящност, но са я претворили по съвършено друг начин, но върху нея, не встрани от нея. Ето точно това е, което се иска от нас. А ние като махнем една от основите и се получава това безплътно изкуство на ранно християнската епоха, в което, нали, знаете какви са образите от иконите, знаете. .. всичкото това е, защото е прекъсната цялата нишка на развитие и е направен опит да бъде измислен отново светът, ама той не се е получил точно в този смисъл.

Водещ: При нас този опит се прави през 4 години за съжаление, да си измисля наново светът.

Ив. Костов: И аз мисля, че намерих образ да илюстрирам. Така че. . .

Водеща: Силен сте в илюстрациите напоследък, с мечката също беше интригуващ примерът.

Ив. Костов: Ами, знаете ли. . .

Водеща: Но аз все пак да ви попитам за коментара по все пак горещия въпрос тази седмица, много прочетохме по него, обвиненията срещу г-н Сидеров.

Ив. Костов: Ами, той трябва да отговори, първо, вярно ли е това и ако е вярно трябва да даде някакво обяснение. Това е много просто. Все пак това са съществени неща, само това ще кажа. А иначе, ако . . . аз разбирам така поведението на г-н Атанасов – той е получил информация, която който е преценил, нали, и както е преценил го е информирал, дал му е и информацията от такова естество, че той има съвест и чест на бивш служител на службите за сигурност, на Национална служба за сигурност, и той не може да не бие камбаната. Това е неговото обяснение за поведението.

Водещ: А не е просто компроматна война в името на това някой да спечели влияние върху службите.

Ив. Костов: Компроматна е, ако не е вярно, компроматна е, ако не е вярно. Но ако е вярна, какъв компромат е истината? Истината някой път наистина компрометира много силно, но то е друг вид, то е разобличаване, а не компромат.

Водеща: А какво конкретно е обвинението – че има дело за изнудване, което не е стигнало до съда?

Ив. Костов: Аз не искам да влизам в тия подробности. Първо, не го знам точно какво е. .. и аз като вас, от тая гледна точка каквото сте прочели, това съм прочел и аз, не знам повече.

Водеща: Не знаете повече подробности по случая.

Водещ: Така. Тук да пуснем една реклама тогава и ще се върнем след 2 минутки отново в студиото.

х х х

Водещ: Ето ни отново в студиото след рекламите. Тъй като имаше някакво леко неразбиране помежду ни тук и не знаехме точно какво трябва да направим, но смятам, че разговорът беше изключително интересен, г-н Костов, и ви благодаря за това участие. Надяваме се, че няма да се стига до чак такива мрачни неща, за които си говорихме рано сутрин. . .

Ив. Костов: Дай Боже!

Водещ: . . . и всичко ще мине нормално. И ви пожелаваме лека и успешна работа в новия политически сезон.

Ив. Костов: Благодаря ви.

Водещ: Благодаря ви още веднъж за това участие.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...