Иван Костов: Истинската десница защитава националната сигурност

(видео)

Водещ: Гост на нашето предаване днес е лидерът на ДСБ Иван Костов, за да чуем за първи път неговият следизборен анализ. Добро утро.

Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Господин Костов, готов ли сте да определите представянето на десницата в нейния вид, наречен Синя коалиция на тези избори, като провал?
Иван Костов: Изборите бяха два. Единият за президент – мажоритарен – и единият за местни власти, който е за кметове мажоритарен и пропорционален за общински съветници. Провал може да бъде определен мажоритарният избор за Румен Христов. Изборът за общински съветници, обаче, пропорционалният, сочи друга картина. Тя се различава много силно от представянето на Румен Христов. Почти четири пъти повече гласове има за общински съветници, подадени за ДСБ и за СДС. Това е картината. Той има 65 хил. гласа кръгло, а ДСБ и СДС имат заедно със Синя коалиция и Синя коалиция плюс 261 701 гласа. Т.е. наистина на всеки 4 души, един е гласувал за Румен Христов.
Водещ: Как си обяснявате тези цифри? Това се дължи на не харизматичната личност, която беше подбрана в изборите ли?
Иван Костов: Първо, кандидатът беше на Съюза на десните сили. Там бяха СДС с Общността на демократичните сили. СДС очевидно разчиташе на партньор, който му отне много гласове, вместо да му донесе. Даже отпъди негови собствени, голямо количество собствени избиратели на самия СДС.
Водещ: Как си обяснявате тази подмяна, която буквално стана в последния момент? На мен ми се стори, като някакво прикачване на вагоните по време на движение на влака. Тръгна локомотивът и изведнъж не накачулиха зад вас Софиянски, Бакърджиев. Това са хора, с които вие сте отказвал буквално през последните 10 години да седнете на една маса, камо ли да се явите в обща коалиция.
Иван Костов: Зад нас не са се накачулили, а просто откачиха нашия вагон и го оставиха да кара по инерция и закачиха някакъв друг, който ги потегли назад. Това е маневрата, според мен.
Водещ: Да. Как си обяснявате тази абсолютно неочаквана маневра?
Иван Костов: Може би с надежда, че все пак тези хора ще им донесат някакви гласове, но това не беше споделено от нашите избиратели.
Водещ: Всъщност, се оказа, че малко под или малко над 2 хил. софиянци от близо 2-милионна София са повикали спешно г-н Софиянски на тези избори, което, според мен, е една метафорична картина на общото състояние на дясното в България, на онова дясно, което хората си спомнят.
Иван Костов: Аз не искам да се съглася точно с тази част. Това не е дясното.
Водещ: Какво е тогава?
Иван Костов: Дясното е ДСБ и СДС, ако успее наистина да затвори тази страница по посока на хора, които наистина са изгубили доверието на самите избиратели, което аз очаквам да се случи.
Водещ: Т.е. очаквате да се възстанови Синята коалиция в предишните й граници?
Иван Костов: Обаче не искам този разговор да изглежда като шикалкавене от моя страна и бягство от отговорност. И за това искам да кажа аз лично за какво нося отговорност и ръководството, което оглавявам, на ДСБ. Специално за тези избори – за президентските – ние сме отговорни за това, че излъчихме наш кандидат Светослав Малинов, който не успя да спечели срещу СДС и Общността на демократичните сили, защото те подкрепиха Румен Христов и ние не можахме да убедим достатъчно хора да излязат да гласуват. Това е наша отговорност. Втори пъти ние носим отговорност, аз специално нося отговорност в момента, в който СДС регистрира Румен Христов в нарушение на нашето споразумение за предварителните избори. Тогава в ръководството наистина имаше гласове и сред нашите активни хора, симпатизанти и членове да бъде издигнат Светослав Маринов, за да има за кой да гласуват хората. Защото това беше паролата, с която ние се появихме на политическата сцена – да има за кого да гласуват хората. В този смисъл имаше настоявания на свой ред да бъде издигнат Светослав Малинов, нещо, което ние не направихме, заради същото това нарушено споразумение. Т.е. отговорихме с политическа почтеност на нарушеното споразумение и по този начин лишихме хората от възможността да гласуват. Както се вижда, много хора сме лишили от възможността да гласуват, защото от 65 хил. до 260 хил. разликата е огромна. Така че, това е наша отговорност.
Водещ: Как гледате на тезата сега, че ГЕРБ е новото дясно в България и че вече няма нужда от вас като политически играчи, че на практика двуполюсният модел се е завърнал дясно-ляво и това са ГЕРБ и БСП с ДПС по средата?
Иван Костов: Като на пропаганда.
Водещ: Но резултатите са много близки до тази теза?
Иван Костов: Да, но ще се случат скоро някакви събития в страната.
Водещ: Какви точно?
Иван Костов: Например, по въпроса за националната сигурност на България ще се реши дали България ще бъде едностранно обвързана с руска енергийна зависимост, дали тази обвързаност буквално ще отдели България от евроатлантическия свят и ще я направи енергиен сателит на Русия. Това предстои да се види и аз с голямо притеснение анализирам бюджета и виждам, че се прави подготовка това нещо да бъде направено.
Водещ: Какво виждате в бюджета, защото новият президент Росен Плевнелиев е категоричен, че няма да бъде проводник на руски енергийни интереси, а напротив.
Иван Костов: Нека да завърша изречението си. Десницата в България е за национална сигурност, опряна на евроатлантическа колективна сигурност. Това е десницата в България, а всички останали ходове са по посока на реализация на т.нар. Голям шлем на г-н …
Водещ: Да, добра метафора, големия шлем на Първанов, той се превърна в голям шлем накрая.
Иван Костов: Да. Това е разделителната линия.
Водещ: Росен Плевнелиев отговори като вас.
Иван Костов: Да и добре направи, че започна да говори като нас, защото това беше нашият призив, който му дадохме, да заяви ясно, че застава в дясно, за да може да привлече част от десните избиратели. Както се вижда, без тази маневра той можеше да не спечели тези избори, защото ако продължаваше да флиртува с гласовете на левицата и с гласовете на избрали Първанов, той можеше да няма тези 166 хил. гласа преднина пред Калфин.
Водещ: Съгласен съм, да.
Иван Костов: Т.е. той направи единствената разумна маневра.
Водещ: Къде виждате опасността, като цяло ГЕРБ да завие за Русия, след като президентът вече е на тази позиция?
Иван Костов: Виждам я в бюджета на страната.
Водещ: Да, точно това исках да ви попитам. Къде там в бюджета, какво видяхте, което ви притесни?
Иван Костов: Буквално след час ни предстои с колегите да седнем всички заедно, председателите на вътрешнопартийните комисии да анализираме детайлно бюджета. Но това, което аз виждам, е едно абсолютно необяснимо нарастване на държавния дълг от 13,7% на 19%, както е записано на няколко места в доклада, съпровождащ внасянето на бюджета. Няма обяснение защо е необходимо това нарастване от 13,7% на 19%.
Водещ: Никъде не пише вътре по отраслите, по секторите, къде отиват тези …
Иван Костов: Няма никакво обяснение. Ние знаем, че в началото на 2013 г. трябва да се заменят едни облигации, които са пуснати срещу брейди облигациите по времето на НДСВ.
Водещ: Това на Милен Велчев сделката с външния дълг.
Иван Костов: Да. Трябва да бъдат заменени около 900 млн. евро и българското правителство да пусне други 900 млн. Ами тези 900 млн. евро въобще не обясняват скок от 13,7% на 19% нарастване на публичния дълг.
Водещ: АЕЦ “Белене” може би?
Иван Костов: Точно, това е единственото обяснение. Те се готвят …
Водещ: Какво – да финансират АЕЦ “Белене” с държавни пари или с държавно гарантиран заем?
Иван Костов: Това е единственото обяснение. Вътре не пише за държавно гарантиран заем, предполагам, че става въпрос за някаква форма на финансиране на голям инфраструктурен проект, ама много голям, защото става въпрос наистина за милиарди евро.
Водещ: Можем ли да кажем, че това е ваш въпрос, който вие задавате към управляващите сега – готвите ли се да финансирате с държавни ресурси руски енергийни проекти? Макар, че то ако са руски, руснаците би трябвало да си ги финансират с техни средства.
Иван Костов: Аз ще предложа с моите колеги да внесем поправка на тези членове, на преходните и допълнителни членове в законопроекта, с които да ограничим нарастването на дълга само в рамките на операцията по замяната на пуснатите срещу брейди облигациите.
Водещ: Това е вашето съмнение, че реално държавата се готви чрез бюджета да осигури ресурс за финансиране на голям енергиен, ама много голям, както казахте вие, енергиен проект. То друг, освен АЕЦ “Белене” ,толкова голям няма.
Иван Костов: Няма обяснение, защото става въпрос за милиарди евро. За да достигне 19% дългът, 19% от 80 млрд. евро – можете да си представите, това е една пета.
Водещ: Е, вие сте математик, вие цифрите ги разбирате по-добре, но става въпрос за няколко милиарда, нали така?
Иван Костов: Става въпрос действително за няколко милиарда. Така че въпросът за лявото и за дясното ще се реши в тази плоскост, защото истинската десница поставя на първо място сигурността на страната. Ние не сме либертарианци, не сме глобалисти, ние се интересуваме от сигурността на хората, от възможността да няма монополи, да няма монополно определяне на цените, да няма монопол върху внос на основните енергийни ресурси. За нас фундаментът, върху който се гради благосъстоянието, е сигурността – секюрити просперити. Това е лозунг от много отдавна – сигурността е просперитет. Това е съвсем с две думи програмата на десницата.
Водещ: Иска ми се да използвам вашия политически опит като държавни, за да задам на вас точно тези въпроси, които хората като че ли през цялото време си задават. Как си обяснявате този висок резултат на Борисов и на ГЕРБ в средата на тяхното управление? И вие сте минавал през местни избори, които загубихте, и НДСВ загуби местни избори и тройната коалиция загуби местни избори все в средата на мандата. Сега в средата на мандата ГЕРБ спечели и президентските, и местните избори. Какво е вашето обяснение, защо хората делегираха доверието си пак на тях?
Иван Костов: Това до голяма степен е пропаганда.
Водещ: Е, как ще е пропаганда, те взеха всички големи градове на страната плюс президента.
Иван Костов: Да, но все пак това е до голяма степен пропаганда, защото резултатите не са чак толкова добри, колкото изглеждат на пръв поглед.
Водещ: Да, но на фона обаче на вашите резултати от 1999 г., са си просто прекрасни.
Иван Костов: Нашите резултати от 1999 г. не бяха лоши в сравнение с техните.
Водещ: Загубихте Варна, загубихте Бургас, загубихте Русе, но спечелихте Кърджали тогава обаче.
Иван Костов: Има винаги размествания. Моето обяснение е, че това срещу което всички протестирахме – съчетаването на поста министър на вътрешните работи с шеф на предизборен щаб – се е оказало изключително ефикасно. Този разговор, който водихте преди малко за това, къде са гласовете, ние в момента завършваме анализа на секциите, където гласува преобладаващо ромско население. То е лесно да бъдат проследени тези секции.
Водещ: Абсолютно. Аз твърдя, че това е най-елементарното нещо, което може да бъде направено – да се види кой, как е гласувал.
Иван Костов: Да и би трябвало бТВ, ако искаше наистина сериозно да подходи към темата, да извади секциите в район “Източен” в Пловдив, които са в “Столипиново” и да види точно какъв е резултатът там.
Водещ: Ние ги имаме, но друг е въпросът, че тук репортерът не спази моята инструкция да ги извади, те трябваше сега да бъдат извадени.
Иван Костов: Те трябваше да бъдат извадени, за да се види.
Водещ: Аз ще ви ги кажа.
Иван Костов: Не. Ние ще си ги проверим.
Водещ: Трите секции, които са в сърцевината на “Столипиново”, там, където наистина гласува само компактно ромско население, там Славчо Атанасов има смазваща преднина срещу Иван Тотев. Но като цяло в “Столипиново” също има подадени гласове за ГЕРБ, което ме навежда на мисълта, че няма невинни в цялата ситуация, ако трябва да бъда честен. Но в сърцевината на “Столипиново” такъв е резултатът. Тук репортерът търпи критика, че не показа тази статистика.
Иван Костов: Какво е същественото в моето обяснение? Със средствата на БСП и със средствата на ДПС, ГЕРБ влезе в гетата на ромите и не само на ромите, а и на турците, говоря за политическо гето на турците, защото те са затворена общност, брутално влезе там, влезе със сила, влезе с рекет, влезе със сплашване и привлече или взе част от гласовете. Това е моето обяснение.
Водещ: Защо казвате, че със средствата на БСП и ДПС?
Иван Костов: Защото дотогава те правеха това нещо, основно ДПС – това насилие, това стресиране на хората преди избори, тази манипулация, това силово извеждане и прочее.
Водещ: Ами че те Катуница са ги стреснали достатъчно. Аджисанът в Пловдив беше обградена от фенове, когато те бяха хванали турците, това население там, то се води турско, те бяха хванали коловете и камъните. Ние ги заснехме. Аз бях там, те бяха уплашени за живота си. И само ДПС беше там, между другото.
Иван Костов: Това е, което се е случило на тези избори – брутално влезе ГЕРБ и ромите станаха ГЕРБ-аджии, много турци станаха ГЕРБ-аджии. Ето, Ханди спечели в Главиница, например.
Водещ: Но Ебазер загуби пък в малък Боровец, Разградско.
Иван Костов: То някъде ще загуби, някъде ще спечели, но ето този Ханди в Главиница, който беше кандидат на ЕНП, на г-жа Капон, до мен стигна един документ, който аз проверявам сега, дали му е автентичен почеркът, което е предизборно споразумение между двата тура с ГЕРБ и той се е да възложи 70% от общинските поръчки на лица, посочени от политическа партия ГЕРБ.
Водещ: Вие имате ли го този документ?
Иван Костов: Да, имам го, но искам да видя дали е автентичен почеркът.
Водещ: Нали знаете, че това са неща, които се подписват, а след това никой не ги изпълнява, а и най-малкото, автентичен ли е този документ, да не стане така …
Иван Костов: Този Хамди е кмет, сега ще го наблюдаваме, дали ще си изпълни предизборното споразумение. Ето ви една тема, следете го. Той би трябвало да смени състава на общинската администрация по определен начин. Аз ще ви изпратя документа и дайте да го наблюдаваме този Хамди, той е известен бивш народен представител, нали, не е човекът случаен, да видим дали ще си изпълни ангажимента или този ангажимент е бил фалшив.
Водещ: Да, ще го наблюдаваме. Но е възможно просто да е било това ход от негова страна.
Иван Костов: Искам да кажа, че това брутално влизане, този начин на сплашване и прочее очевидно е бил ефикасен. Малките разлики, с които все пак на много места бяха спечелени изборите, показват, че те са били решени точно с такива гласове.
Водещ: Вие като министър-председател бяхте може би най-обвиняваният човек във времето на целия преход досега, преди появата на Бойко Борисов, че сте с еднолично управление, твърда ръка, командирът беше вашето политическо прозвище, помните тогава вестниците какво ви правиха, особено големите – “24 часа”, “Труд”, те водеха цяла кампания срещу вас.
Иван Костов: Интересно защо “24 часа” и “Труд”, обаче сега не правят нищо.
Водещ: Вие сте специалист по тази тема, дайте вашето обяснение?
Иван Костов: Мога да обясня веднага. При мен минаха два сигнала. Единият първоначален, допълнен съществено, за начина, по който е била открадната Общинска банка, така съвсем грубо да го кажа. Те бяха подписани от Карл Хабсбург, г-н Руц и г-н Грозев.
Водещ: Съдружниците на Любомир Павлов в пресгрупата.
Иван Костов: Които са били съдружници и са съдружници в покупката на пресгрупата. Тези хора обвиняват Любомир Павлов и г-н Донев, т.е. другите съдружници, че са изпрали пари в голям мащаб, че са продали Общинска банка на заинтересованото лице Ковачки през загубата на контрол върху решенията на общинските банки и това всичко е описано. Трябваше да бъдат проверени само няколко детайла, ама наистина няколко. Трябваше да бъдат отправени няколко запитвания и да се получат потвърждения. Между другото се видя, че Любомир Павлов, фирмата, за която имаше подозрения, я придоби светкавично, защото имаше изглежда някакви затруднения. Всичко това, обаче беше спряно и не се разви като следствие. Не се разви нито от ДАНС по линията на борбата с прането на пари, нито от прокуратурата.
Водещ: Вие сезирахте ли ги, те бяха ли сезирани?
Иван Костов: Всичките са сезирани и всички мълчат. Според мен мълчанието е обяснимо точно с поведението на пресгрупата преди самите избори. Пресгрупата застана твърдо зад г-н Бойко Борисов. Сега можете да си обясните защо тези хора, които са управлявали поведението на пресгрупата, са толкова послушни по отношение на Бойко Борисов и това ще ви покаже каква е разликата между мен и г-н Бойко Борисов. Аз подобно нещо никога не бих направил, никога не бих спрял разследване, никога не бих го забавил с оглед на избори. Това просто е вън от моите представи, че може да бъде почтено поведение на един политик.
Водещ: Всъщност, какъв беше въпросът ми към вас? Въпросът ми беше, че вие бяхте обявен за командир, за самодържец, за човек, който държи еднолично властта в България – как гледате сега на тази ситуация, в която е г-н Борисов? Вие също имахте президент от вашата политическа сила, просто, както стана ясно преди малко в нашия разговор, имахте по-малко кметове в големи градове, голям ресурс, но въпреки всичко не чак невъобразимо голям. Вие нямахте Варна, нямахте Бургас, нямахте Русе, но имахте Пловдив, София, имахте президент. За едноличната власт ми беше въпросът.
Иван Костов: Няма еднолична власт.
Водещ: Какво е да имаш всички важни постове в държавата?
Иван Костов: Ами ето, възможност да се спре разследване за кражбата на Общинска банка. В първото заседание на Столичния общински съвет фигурира точката Общинска банка, на първото заседание. Той още не се е конструирал, още не е избрал председател, не е определил правилата, по които ще действа – и там е Общинска банка. Защо Общинска банка е там?
Водещ: Защото общината иска да си я върне вече няколко години.
Иван Костов: Така ли?
Водещ: Така.
Иван Костов: Защо не я връща тогава?
Водещ: Такава е битката. Защото така е направен уставът на банката по времето на г-н Павлов, че тази банка, освен ако не реши миноритарният собственик, който всъщност е мажоритарен, да я върне доброволно – друг начин няма.
Иван Костов: Уставът не е направен така.
Водещ: Има ли вариант това да се случи?
Иван Костов: Има много варианти и аз се питам защо тези варианти всичките, които аз получих, тези разкрития защо не бяха направени от г-н Борисов като кмет и от г-жа Фандъкова като кмет след него? Защо тези материали не бяха занесени на прокуратурата от тях с искреното желание да бъде върната, фактически един от най-големите активи на Софийска община на столичани? Защо не беше направено това? Защо не са атакувани действията и защо не са атакувани ефикасно действията по загубата на контрола при взимане на решенията от ръководството на Общинската банка и е предоставено по един абсолютно изкуствен начин и недопустим начин правото на една четвърт от акционерите да спират решенията на мажоритарния акционер? Това го няма никъде в България, в момента. Защо всичко това не е направено в продължение на години? Заради медийната подкрепа.
Водещ: И това, което казахте всъщност, е, че вие сте занесли този сигнал до прокуратурата, но от там няма резултат?
Иван Костов: Да и в сегашния ДАНС сме занесли.
Водещ: Сегашният ДАНС, не предишният?
Иван Костов: Това е косвен отговор на това, което ме попитахте. Ако някой си помисли, че има безконтролна власт, той прави ето такива поразии.
Водещ: Благодаря ви. Иван Костов – бивш премиер на Република България, лидер на ДСБ – със своя анализ през призмата на собствения политически опит за ситуацията в страната след избори 2011.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...