Иван Костов: Искаме истинска война с монополите

(видео)

Иван Костов: Благодаря ви за вниманието към нашата пресконференция. Ние посветихме дебата в Ръководството на предстоящата среща, която ДСБ ще направи с общинските председатели, наричаме го Национално съвещание, което ще се проведе на 03 юни и се готвим за него с позиции по всички въпроси, в това число и вътрешнополитическите. Позицията, която ще имаме по основните направления на политиките в България, в частност сериозно внимание отделяме на икономическите политики, с идея на 30 юни вече да сме оставили всички тежки и трудни въпроси зад гърба си и че сме намерили правилните отговори. За съжаление разбирам, че това не е много конкретно, но се надявам, че вие ще направите пресконференцията конкретна с вашите въпроси.

Въпрос: Може ли да коментирате избора на новия-стар шеф на БСП?

Иван Костов: Вижте това, което има политическо значение там е опита на БСП да окупира позицията срещу плоския данък, като се представи, както много пъти е правил в своята история, категоричен противник на нещо, което е направила самата тя. Аз в тази връзка искам да напомня, че ДСБ гласува против плоския данък, отказахме го категорично, бяхме против, обяснихме за какво сме и считаме, че това е може би най-същественото политическо послание, което има значение за страната от конгреса на БСП и че нямаше никаква изненада. Предварително се знаеше, че няма да има нов сблъсък между Първанов и Станишев, така че не сме изненадани.

Въпрос: А вие като един от водещите политици на прехода, за какъвто се смята и Първанов, според някои анализаторите…

Иван Костов: Аз много мразя тези сравнения. Може ли да ви кажа нещо, след това ще ми кажете въпроса си. Аз защо не обичам това? Защото вие взимате барикадата и от едната страна и от другата, и наричате всичко това българска политика. Аз мисля, че това, което бяха усилията бяха от едната страна на барикадата. От другата страна имаше съпротива и затова не обичам високия поглед, птичия поглед върху тази ситуация – т. нар. български преход, защото той е един много сериозен сблъсък и тези, които бяха от едната страна и тези, които бяха от другата. Бяха врагове, сега в най-добрия случай са политически противници, остри. Това са нещата за нас, затова считам, че проявявате силна необективност. Говоря за всички журналисти.

Въпрос: Ако може отговорете на въпроса, който ви зададох. Защо Първанов след два президентски мандата, реши да се върне в партията си и да я оглави?

Иван Костов: Не мога да обяснявам неговото поведение, нямам как да обяснявам неговото поведение. От къде да вляза в неговата кожа, при положение, че винаги съм бил срещу него? Аз това ви обяснявам. Как аз, човекът, който съм толкова различен от него и толкова е прекарал една част от прехода, за да бъдем точни – тази, която започва от 1997г. насам, пак имаше преход, когато нямаше такава персона като Георги Първанов. Така, че аз няма как да отговоря за такъв човек. Това е чужда природа, хора от друго тесто. Задайте му на него въпроса.

Въпрос: Г-н Костов, кои важни въпроси ще намерят решение…

Въпрос: … на съвещанието?

Иван Костов: Най-важния въпрос за нас е подготовката за следващите избори. Начинът, по който ще започне подготовката, в каква посока ще осъществим и упражним най-големите си усилия. Това за нас е най-същественото.

Въпрос: Форматът, в който ще се явите или?

Иван Костов: Форматът е важен, но не съществен въпрос. Това не е нещо, което ще предопредели начина, по който ние ще решим въпроса как да се явим. Първо ще решим как да отидем на изборите, с какво по-точно, с какви послания към избирателите и след това ще бъде всичко останало. Аз казах, че ние се радваме в момента на един допълнителен дух, който идва от едно чувство за облекчение. Сега ще си призная, чувство за облекчение, но и съжаление. И това ни кара да търсим най-вече своята истинска програма, своите истински послания и в тази връзка пак искам да посоча за пример плоския данък. Вие знаете, че когато той се гласуваше в Народното събрание имаше две групи – тази на ДСБ и тази на ОДС. ДСБ гласуваха срещу плоския данък, докато една значителна част от депутатите в СДС гласуваха за плоския данък. Така че ето това нещо ние сме го приели като компромис, разделяли сме се винаги по тези политики. Мога да дам и други примери, например в сферата на националната сигурност, по въпроса дали България трябва да знае има ли в земните си недра достъпен за добив газ. Трябва ли да знае или не трябва? Трябва ли това да бъде елемент от нейния арсенал, с който тя защитава своята енергийна независимост, своята енергийна сигурност или не трябва да знае? Това е ключов въпрос. Знаете ли защо е ключов? Защото е въпрос на приоритет на ценност. Коя ценност поставяш преди всичко останало? За нас от ДСБ това е сигурността. Сигурността на правата на хората и собствеността им. Сигурността.

Въпрос: Разделени по-силни ли сте?

Въпрос: Ще можете ли да възродите коалицията по някакъв начин?

Иван Костов: Аз считам, че това не е начинът, по който трябва да се говори в България за политиката, защото това са взаимни провокации на дребно, хората имат и друг израз – пилене на нерви, задявки, провокиране на персонални провокации, които не са същественото в политиката и изглеждат като атрактивни, но не крият нищо вътре. Добре, хайде да кажем, че ще има избори. Кой с какво ще отиде на избори е същественият въпрос. С какво ще отиде ГЕРБ на изборите?

Въпрос: С банката си кадри…

Иван Костов: С какви кадри?

Въпрос: С “калинките”.

Иван Костов: Калинките, не, не искам да влизам в този разговор… Ще отиде с политиката, която следва в продължение на три години. Тази политика изведе ли България от кризата. Този въпрос е същественият. Тя завърши ли, осъществи ли реформи в тези сектори, в които трябва да има реформи, това са съществените въпроси. Дали ще има избори или няма, кой бил готов, кой не бил готов за избори, това според мен се прави, за да се скрие отговорността за това, че никой не смее да каже истински радикални решения за българските проблеми. Не само в сферата за икономиката, а във всички останали направления на политиките на държавата. Не се казва. Ето Доган каза “стига ние толкова почивка, време ни е да управляваме, да поуправляваме малко”. Какво значи това? В името на какво да управляваш?

Въпрос: Какво ще предложите в тази ситуация на тези избори?

Иван Костов: Ние имаме богато наследство да извеждаме страната от кризата. На това ще се опрем, на това ще стъпим. Ако търсим решения ще ги търсим в богатия си опит. Всички хора, които са в ДСБ до голяма степен се идентифицират с онази политика, която е водена, когато България за много кратко време е изведена от много тежка криза и е изкачена на много високо, относително, на Балканите, като стандарт на живот. Така че ще бъдем наистина и атрактивни, и конкретни, и сериозни. Например с една война като фирмите злоупотребяващи с господстващо положение. Ето вземете пример, една война, която рикошира срещу нас с парите си, защото фирмите, които злоупотребяват с господстващо положение ни заплашиха и изпълняват заплахите си. Например, ето с една такава истинска война. Ще я предложим, ще настояваме да я водим, защото тя дава резултат.

Въпрос: Г-н Костов, как разчитате срещата на Меркел с Оланд и Г-8?

Иван Костов: Срещата Меркел-Оланд е неуспешна, защото нито един от двамата лидери не наложи своите възгледи. Това, което е сърцевината на предложението на Оланд е преразглеждане на пакта за фискална стабилност. Преразглеждане, пренаписване, това, което казват написване на глава на растежа вътре в пакта, означава, че целия пакт може да придобие съвършено друг характер. Защото пактът е за фискална стабилност, той е за стабилност на паричната система на Европа и за решаване на дългови въпроси, а не за икономически растеж, ако той успее да наложи това, на практика няма фискален праг и това, което ние тук подкрепихме ще увисне във въздуха. От тази гледна точка нито един от двамата лидери не е постигнал убедителност по отношение на другия. Ние още не знаем Оланд точно на каква позиция стои. Той очаква да се произведат изборите във Франция за парламент и вероятно след тези избори ще заяви истинската си позиция по въпросите, но засега той играе човека, който не приема решаването на дълговия въпрос през финансова дисциплина. Това прави той. От тази гледна точка ние не знаем точно какво ще каже след изборите и няма как да знаем, едва ли някой е в състояние да каже. Нищо чудно да поведе всички след своята теза, а неговата теза означава печатане на пари, печатане на евро, по подобие на това, което е решението на Обама за американския случай. Обама печата пари, Великобритания печата пари, казват ще печатат и на Европа парите и да се засили икономическия растеж. Проблемът е, че като се печатат пари всички пенсионни фондове.

Иван Костов: Проблемът е, че като се печатат пари всички пенсионни фондове, застрахователни, осигурителни, всички устои на финансовата система на богатите северни европейски страни ще бъде обезценена, ще бъде поставена пред много сериозно затруднение.

Въпрос: Знаете ли механизма за… Дянков…

Иван Костов: Аз не знам точно механизма какъв е на избор, дали се разбират, дали не. Възможно е и да не признае. Защото в България е запазена финансовата стабилност.

Въпрос: А смятате ли, че няма да вкара в такава употреба Сребърния фонд?

Иван Костов: Не знам, не знам. Аз очаквам, аз само това сега в този момент искам да кажа, че да напомня, че аз настоявах българското правителство в управлението на ГЕРБ да излезе в първото тримесечие и да изтегли заем от пазарите, продавайки български пазарни ценни книги. Искам да ви го напомня, защото вероятно не сте икономисти – журналисти, а те не знам как коментират тези неща. Искам да ви напомня, че съм казал първите 3 месеца трябва да се реализира емисия. Сега вижте колко съм бил прав не, че стоя тука и се блъскам в гърдите, ама по-прав от сегашния момент не мога да съм се оказал, защото в момента финансовите пазари са под много големи напрежения, лихвите по тях скачат, “спредът”- разликата межди лихвата на испанските и на германските стана 500 точки, това е гигантски спред. Т.е. сега една емисия може вече да се окаже в зоната на риска на функциониране на пазара и когато пазарите стават много недоверчиви. Та аз съм бил много прав – първите 3 месеца трябваше да се реализира емисията.

Въпрос: Как ще коментирате заявката на РЗС за обединител на дясното, но за сметка на унищожаването на СДС и Атака.

Иван Костов: Моля?

Въпрос: Как ще коментирате заявката на РЗС за обединител на дясното, но за сметка на унищожаването на СДС и Атака.

Иван Костов: С каква политика пак да питам. Аз да ви връщам всеки път към политическия въпрос – с коя политика? С коя точно политика? С кои конкретни решения по възлови на отделните политики, с кои? Защото аз не съм чул нито едно възлово решение. Десния избирател се мотивира с политики. Той иска политически решения, това е моята дълбока убеденост.

Въпрос: Г-н Костов, програмите ви със СДС не са ли, в крайна сметка, почти едни и същи.

Иван Костов: Примерите, които дадох сочат, че не сме имали по всички.

Въпрос: А как ще коментирате думите на Бойко Борисов, че ГЕРБ са изпълнили исканото от ДСБ и СДС?

Иван Костов: Не. Той каза, че са изпълнили всички мечти на десните. Аз казах в Дарик радио – “десните нямат мечти, по отношение на политиката мечтаят левите, десните имат искания” и прочетох 8 искания на десните избиратели, който да винаги, те са непрекъснати. Те независими в каква ситуация са, те искат едно и също нещо от политиката и очакват от политиците да го направят. От тази гледна точка самата философия, че някой е в състояние да изпълни не исканията, а мечтите, които човек не възлага, защото десния човек е разумен, той е смислен, той знае, че няма смисъл да мечтае по посока на това, някой друг да му реализира мечтите, защото той държи живота в собствените си ръце. Той знае, че продукта на неговия живот е следствие на неговите решения, а не решенията на правителството, не решенията на който и да било. От тази гледна точка има дълбока несъвместимост между тези хора и представата на Бойко Борисов за тях.

Въпрос: Как ще коментирате казаното от Бойко Борисов, че десните партии трябва да идентифицират като врагове БСП и ДПС, а не ГЕРБ?

Иван Костов: Ами ние не сме врагове. Грешката е в думите врагове. Врагове има по време на Студената война, врагове има на фронта. Ние сме част от едно политическо пространство, от различни семейства, но сме в една политическа система. В тази система няма врагове, няма врагове, има опониране . Мисленето с термините на врагове е тежък остатък от комунизма, това е пост социалистическо мислене. Тук отговарям на въпроса за прехода. Самия факт, че Бойко Борисов говори по този начин, говори, че сме пост социализъм, пост комунизъм сме, ако ви харесва повече, а не сме в преход. Пост социализъм. И това са рецидиви да говориш за врагове, да говориш за мечти, които хората изцяло възлагат на държавата, това няма нищо общо с модерната демокрация, с европейската, западната демокрация. Партиите трябва да се променят съобразно контекста, съобразно обективните реалности, защото те се променят много бързо. И заради това поздравявам всички лидери – Камерън, че успя да промени съществени неща в позициите и излезе с програма на консервативната партия за решение на въпросите за това.

Въпрос: Вашето лично мнение какво е? ДСБ самостоятелно ли трябва да се яви на изборите или да търси някакви коалиции?

Иван Костов: Аз в това отношение следвам хората. Тези, които са готови да предложат най-добрите идеи. Имам своите очаквания от дебата на равно с всички останали.

Иван Костов: Благодаря ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...