Иван Костов – интервю

Водеща Борислава Борисова:
Два часа продължи снощи в Стара Загора срещата на Иван Костов и на депутатите от парламентарната група на ОДС и членове на клуб “Диалог” в синдикалния дом в Стара Загора. Дошлите не бяха само симпатизанти на Костов и десните идеи, имаше и такива, които искаха да зададат на Костов въпроси, свързани с неговото управление. Повечето очакваха да чуят обаче какво предлага лидерът на бъдещата нова политическа формация. Пред събраното множество Екатерина Михайлова и Иван Костов казаха, че нормалното политическо говорене било изчезнало, а истината се подменя непрекъснато, че искат новата партия да не е създадена от хора като Луканов и да няма нищо общо с бившата Държавна сигурност. И още – че България не заслужава да бъде бедната провинция на Европа. След края на двучасовата среща кореспондентката ни Венелина Попова успя да зададе няколко въпроса на Иван Костов, който отказва да говори пред медиите, защото предпочита да прави това директно пред хората. Първият въпрос на Венелина Попова към него беше дали той се завръща към българите, от които беше огорчен преди четири години, когато загуби парламентарните избори.
Иван Костов:
Хората са променени, това е определено. Има нова енергия, има нов ентусиазъм, който изненадващо се появи в момент на силна апатия. Аз съм благодарен за това активизиране на Гражданско сдружение “Диалог”. Защото те започнаха този дебат, който събуди енергиите на хората.
Репортерка Венелина Попова:
Смятате ли, че тази първоначална еуфория няма опасност да замъгли верния ви прагматизъм и да ви заблуди? И още нещо. Вие разчитате много на интелектуалните идеи на Гражданско сдружение “Диалог”, на хората около вас, но една партия е йерархична структура. Няма ли опасност в бъдеще да се сблъскат тези идеи на интелектуалците със. . .
Ив. Костов:
Не. Първо, това са идеи, които идват от хората. Това, което казах днес, за начина, по който функционира европейската администрация, публичната администрация, при която гражданинът само подписва молба, че се нуждае от публична услуга, и получава услугата по пощата, това е преживяно, това е видяно от хората, това се знае, че го има. И това се дебатира, това се иска от хората. Т.е. ние връщаме на хората нещо, което те искат. В този смисъл хората не са еуфорични. Напротив, те искат конкретни неща. Искат децата им да са защитени от наркотиците и от алкохола. Казва онзи ден един човек, снощи даже, казва, рано държавата ни остави децата, аз да отговарям за това да не взимат наркотици и да не пият алкохол. Аз съм само един баща, аз ходя на работа, не мога да ги контролирам. Казва – държавата трябва да си възстанови тези функции. Разбирате ли? Хората искат съвършено конкретни неща в тези разговори. Те не са утопични, не са еуфорични. Това е разликата в сравнение с 1997 г.
Репортерка:
Да. Значи, вие разбирате, че след като ЕС и НАТО вече не са хоризонти, а реалности за България, вие и вашата партия сте готови да предложите конкретна визия на всеки един. Всеки един иска да види във вашата партия тази програма, която ще очертае близката перспектива за неговото лично аз.
Ив. Костов:
Какво можем да обещаем ние? Нови хоризонти, но толкова ясни, че да дадат възможност на всеки българин да мисли стратегически за в бъдеще както за себе си, така и за своето семейство.
Репортерка:
През 1999 г. аз ви попитах защо не легитимирате ясно СДС като дясна партия. Вие ми отговорихте – в България няма място за десни партии, защото дясно, цитирам ви по памет, значи национализъм, значи омраза към другите, омраза към другите етноси, значи дори фашизъм.
Ив. Костов:
Това е крайно дясно, това е крайно дясно. Точно така, това е крайно дясно.
Репортерка:
Вашата партия сега каква ще бъде?
Ив. Костов:
В никакъв случай не е такава, очевидно.
Репортерка:
Не може да не хвърлите мост към другите десни партии. Може ли в България и трябва ли, и ще настоявате ли – Соколов каза, че вие ще станете естественият лидер вдясно – в България да се случи словашкият вариант и да се спре лявата вълна?
Ив. Костов:
Може да не се случи словашкият вариант в България. Всичко се доказва на избори. Ние в момента си формулираме задачите, а не търсим съюзници, за да решаваме тези задачи. В момента задачите си формулираме, условията на задачите и търсим техните решения. Това е съвсем друго. Не търсим помощ от никого в решаването на тези задачи. Просто далеч сме от такава ситуация.
Репортерка:
Срещата си с обществеността в Стара Загора Иван Костов завърши така.
Ив. Костов:
Миналите работи – по-назад. Ще се намери време, ще се намери подходяща ситуация, ще се дебатира спокойно за тях, ако много представляват интерес, ще им отговорим. Но те са вече в историята. Ние политически гледаме напред. Това е основното в политиката – да се чертаят хоризонти, да се създава ентусиазъм сред хората да преследват високи цели. Това е най-важното нещо в политиката. Вацлав Клаус казваше, че политиката била като управлението на колата. Малко огледалце за обратно виждане, за назад, и голямо стъкло, за да се кара колата напред.
Репортерка:
Новата партия на Костов е също част от бъдещето. Да водиш някого напред също като шофирането не може без поглед назад, защото катастрофите стават тъкмо когато водачът самоуверено предприема ускорения, изпреварване и завои, без да погледне в огледалото назад. Така и Иван Костов, и неговата бъдеща политическа формация ще могат да продължат без скрупули отново, след отговор на няколко важни въпроси, свързани с миналото и настоящето на СДС и неговото управление.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...