Иван Костов: Имунитетите на магистрати и политици са привилегия

Водещ: Започва “Коритаров live. А днес в парламента започват промените в Конституцията и това е повод да потърсим една малко по-особена гледна точка, особена, защото носи в себе си и съответна политическа перспектива и тази гледна точка е: Възможна ли е обща позиция на десницата по промените в Конституцията и ако е възможна дали тя би донесла и някакви други политически дивиденти за десницата? Наш гост е председателят на ДСБ г-н Иван Костов. Добро утро и добре дошъл!
Иван Костов: Добро утро!
Водещ: В. “Труд” извежда темата за промените в Конституцията на първа страница, и то със заглавието “НДСВ и ДПС си искат имунитета”. Това ли, г-н Костов, ще бъде основният възел в дискусията по промените на Конституцията?
Иван Костов: Може би ще бъде основната тема на дебата днес, тъй като вниманието на обществеността е приковано от очевидния факт, че народните представители, дори извършилите престъпление или преследваните за престъпление не носят отговорност както обикновените хора. Това стана съвършено очевидно на всички след случая с Владимир Кузов и очевидно Народното събрание ще бъде изправено пред много сериозно изпитание, след като на всички става ясна първопричината за корупцията и престъпността в България, а тя е в магистратите и политиците, защото те като професии са встрани или над закона. Така че неминуемо дебатът ще отиде в тази посока.
Водещ: Тази тема има и своите контрааргументи. Като че ли не са лишени от основание и мотивите, с които се иска запазване на депутатския имунитет. Вземам повод от едно интервю на Борислав Ралчев, който впрочем и в други свои изказвания е защитавал тази теза, че премахването на имунитета може да доведе до депутатска автоцензура и до това депутатите да станат лесен обект за атака от страна на групировки, чиито интереси са засягали.
Иван Костов: Това е несъстоятелен аргумент. Хора, които ще се автоцензурират, защото ги е страх от отговорност просто не стават за политици. Ще напуснат Народното събрание, ще дойдат други, които не ги е страх. То е въпрос на мъжество – да се откажеш от една привилегия. Това е привилегия, нека да го кажем съвсем ясно, това не е нормално състояние.
Водещ: Това е така между другото.
Иван Костов: Това означава, вижте какво означава, че навсякъде другаде един бизнесмен или един полицай и т.н. са изложени на този риск, а този риск е спестен за определена малка група хора. Не е състоятелно.
Водещ: А чл. 6 от Конституцията извежда принципа за равенство на българските граждани.
Иван Костов: Разбира се, че всички граждани трябва да са равни пред закона. Нашата позиция е много категорична. Ние сме против имунитетите на магистратите и политиците. Тези хора не се нуждаят от имунитет, те трябва да подлежат на същата отговорност, на която подлежат обикновените хора пред закона, за да спазват закона, така както останалите хора го спазват. Това е необходимо, за да започне да оздравява България и за да започне да се налага върховенството на закона в нашата страна.
Водещ: Трябва да се направи извод, че това едва ли не, ако не задължителното, то едно от най-важните условия, за да започне да оздравява България. Не се ли преувеличава?
Иван Костов: Вижда се, че много хора се крият от правосъдието в Народното събрание. Дори самият този човек, който Вие цитирахте преди малко казва: ще ме скъсат от дела.
Водещ: Да, казва.
Иван Костов: Да го скъсат от дела! Защо да не го скъсат от дела, ако има за какво? Той какво? Скрил се е в Народното събрание, за да не го скъсат от дела? Ако Народното събрание се превърне в място, където някакви хора се крият от отговорност, независимо пред кого, то въобще няма да функционира като политически орган.
Водещ: Добре. Адекватна ли е със своите възможности, с които я наблюдаваме днес съдебната система, че при премахване на имунитетите наистина да стане по-ефективна борбата срещу престъпността?
Иван Костов: Когато се премахнат имунитетите на самите магистрати, тогава тя ще стане много по-адекватна, отколкото е в момента, защото те ще носят отговорност, както носят отговорност обикновените хора за собствените си деяния. В момента, нека го кажем съвсем ясно, е невъзможно да започне полицейска проверка или разследване на дейността на престъпен прокурор. Невъзможно е, просто няма кой да го направи. А ако този прокурор е в главна прокуратура тогава е съвършено невъзможно да му се потърси каквато и да е отговорност за неговите действия. Това е основата на развитието на мафията в България.
Водещ: Добре, нека преди да се насочим към това какво означава за процесите в дясното политическо пространство дебата по Конституцията, позволете ми да Ви върна към времето, когато бяхте Вие министър-председател и когато особено активно се говореше по темата корупция. Имате ли впечатления, че тогава тъкмо имунитетите на депутати, на магистрати, а и по някакъв начин на членове на Вашето правителство бяха пречка за борбата срещу корупцията?
Иван Костов: Аз Ви благодаря за този въпрос, защото ние сме се сблъсквали с тези проблеми и с неразрешимостта на тези проблеми при наличието на имунитет на магистрати и на политици още по времето на управлението 1997-2001г.
Водещ: Как точно се сблъскахте?
Иван Костов: Натъкнахме се на това обстоятелство. Видяхме, че там се създава тромбът, който запушва цялата политическа и съдебна система.
Водещ: Това означава, че Вие сте искали по някакъв начин да се търси отговорност от лица на такива постове?
Иван Костов: Ние предложихме и промени в Конституцията, които не бяха приети.
Водещ: Това е вярно. Към края на онзи парламент. Много упреци, и те отново се актуализират, са свързани с това, че едва ли не по Ваше време е даден най-голям картбланш за развихряне на корупцията по високите етажи на властта.
Иван Костов: Това не е вярно по следната проста причина, че България се изкачи в представянето си сред останалите страни като противодействие на корупцията точно 1998-2001 г. Тогава индексът се подобри драматично и оттогава досега индексът на корупция, който се измерва от независими международни наблюдатели, остава почти един и същ.
Водещ: Това…
Иван Костов: Означава, че е имало напредък от 1998 до 2001 и след това има тъпчене на едно място, а миналата година има даже връщане назад. България беше на 47 място сред страните.
Водещ: Кога?
Иван Костов: 2001г. сега е на 55.
Водещ: Добре, тъй като все пак има хора, които си спомнят добре и онзи период на управлението на ОДС, Вие казвате периодът 1998-2001 г. като период на най-успешна борба срещу корупцията и израстване на…
Иван Костов: Обективно измерване на подобрението на състоянието в страната.
Водещ: Добре. Дайте тогава логичен отговор на въпроса защо през декември 1999г. след тогавашните местни избори президентът тогава Петър Стоянов, който бе издигнат от СДС на този пост, каза, че корупцията е повсеместна и е на всички етажи на властта, включително на най-високите етажи, на Националния изпълнителен съвет и тогава 1999г. Ви призова да си кажете. Как така по обективни показатели сме били много добре, а точно тогава ставате обект на такава критика?
Иван Костов: Това е въпрос, който трябва да поставите към г-н Петър Стоянов. Що се отнася до корупцията във високите етажи в тогавашния Национален изпълнителен съвет бяха г-н Христо Бисеров и г-н Йордан Цонев, срещу които имаше най-много обвинения във вестниците и съмнения в тяхното бързо и незаконно забогатяване. Те в момента са в сегашното управляващо мнозинство. И аз вчера в изявление от името на нашата парламентарна група посочих това обстоятелство. Медиите повдигнаха този въпрос и той остана без последствия в прокуратурата.
Водещ: Вие знаете ли, че никога не сте казвал в прав текст за причините, поради които направихте масовите промени във Вашия кабинет, включително и малко по-късно или по-рано, не си спомням, да не се объркам, изваждането от НИС на тези личности.Съмнения в корупция ли бяха основата на тези промени?
Иван Костов: В определени случаи и съмнения за корупция. Искам да подчертая следното, каквито и административни мерки да се приложат в един кабинет, дори да се сменят 10 министри, не може да се променят обстоятелствата решително, ако няма ефективно съдебно производство, ако няма действаща прокуратура, ако няма обвиняеми, ако няма хора, които получават присъди. Тогава, ако това нещо не работи, ако това нещо е запушено, т.е., ако мечът на правосъдието отсъства, тогава каквито и да е административни усилия, каквито и да е правилници да се напишат, каквито и да е закони да се напишат, те само ще се увеличат бюрокрацията и ще увеличат въпросите, които си задаваме ние помежду си.
Водещ: Да, и моите въпроси се увеличиха, честно казано. Ще ги задам в персонален порядък, защото е важно да изведем и принцип от тях. Защо сменихте Александър Божков като главен преговарящ с Европейския съюз?
Иван Костов: Заради съмнения и факти за това, което беше повдигнато срещу него като обвинение. Съвършено ясно. Ние предадохме тези документи в прокуратурата, ние му казахме: трябва да си изчистиш името, да минеш през едно дело и както реши съдът, така трябва да бъде. Но тези съмнения бяха станали толкова големи, че той не можеше да остане главен преговарящ.
Водещ: Защо извадихте от правителството Богомил Бонев, вътрешен министър?
Иван Костов: Поради същите причини.
Водещ: Какви причини?
Иван Костов: Подобни причини.
Водещ: Съмнения?
Иван Костов: Не само съмнения, и натрупали се такива факти и доказателства, за това, че той примерно поддържа тесни връзки с хора, които впоследствие станаха опасност за националната сигурност на България и бяха отстранени от нашето правителство.
Водещ: Майкъл Чорни?
Иван Костов: Да. Майкъл Чорни беше отстранен и от следващото правителство. Майкъл Чорни загуби и делото във Върховния административен съд онзи ден, когато се опитваше да отмени изгонването си от страната. Т.е. три правителства вече считат този човек за опасност за националната сигурност.
Водещ: А защо извадихте Евгени Бакърджиев от състава на правителството, в което той беше и вицепремиер?
Иван Костов: Ще трябва да изкараме десетте души един подир друг?
Водещ: Не, просто е интересно, защото ми прави впечатление, че днес вече говорите открито, но на времето.
Иван Костов: Не, аз тези неща съм ги говорил открито винаги.
Водещ: Някак си във времето, когато бяха актуално събитие не беше дадено такова директно обяснение.
Иван Костов: Ето сега ще обясня. Ако аз бях казал това нещо преди четири години и Майкъл Чорни беше пуснат в България от следващото правителство, прогонването му от България и обявяването му като опасност за националната сигурност сигурно щеше да бъде компрометирано. Щяха да кажат…
Водещ: Че е по политически причини.
Иван Костов: Това са политически причини. Този човек е подгонен заради нещо. Ето сега когато го казвам се разбира съвсем ясно. След като този човек е бил изгонен и от следващото правителство, след като и социалистическото правителство по време на неговия протест застава срещу това да бъде отменено прогонването му от страната, очевидно този човек е опасност.
Водещ: По някакви причини.
Иван Костов: За националната сигурност. И сега вече моят аргумент се разбира добре. Има неща, които не могат да бъдат разбрани.
Водещ: Ако се кажат на момента.
Иван Костов: И не могат да бъдат приети на доверие.
Водещ: Хайде да Ви помоля да кажете, защо според Вас Петър Стоянов тогава Ви атакува за корупцията, тъй като той никога няма да каже.
Иван Костов: Трябва да питате Петър Стоянов.
Водещ: Не. Вие знаете ли защо Ви атакува той?
Иван Костов: Не, аз не искам да говоря на тази тема предвид обстоятелството, че ние започваме консултации за единна президентска кандидатура.
Водещ: Ето това е проблемът. Може ли да има единна президентска кандидатура, без да бъде направен автентичен антикорупционен прочит на миналото? Вие не знаете той защо Ви атакува или не казвате, а ще говорите за единна президентска кандидатура. Как да Ви повярват?
Иван Костов: Ще ни повярват, защото ще намерим кандидатура, която да обедини избирателите. Не на основата на това какво има между нас останало в миналото, а на основата на една политическа програма, която ние всичките ще приеме, ако можем да приемем такава политическа програма. В тази политическа програма трябва да има отношение по тези въпроси.
Водещ: Как ще има отношение, когато не се знае характерът на атаката срещу Вашето правителство тогава от президента?
Иван Костов: Характерът на атаката трябва да я изясните от хората, които са я провели.
Водещ: Ето питам Ви, Вие бяхте обект на тази атака. Обяснете защо президентът по време на Вашето правителство Ви атакува, а днес той е Ваш партньор за издигане на обща президентска кандидатура и Вие казвате: ами не знам защо ме е атакувал, питайте него. По-скоро не ни казвате не знам, а казвате: питайте него.
Иван Костов: Аз се държа съвършено коректно в случая, тъй като Вие ме питате какво мисли някакъв друг политик. Редно е да питате самия друг политик.
Водещ: Доколко в този ред на мисли и предстоящи разговори за издигане на обща кандидатура дебатът по обща позиция в промените в Конституцията ще бъде една от основите за всичко това.
Иван Костов: Ето това е по-тежкият въпрос, който сега задавате, отколкото предишния, тъй като предишният граничеше с едно тласкане към нетолерантност от моя страна и коментиране на други хора, което не е добре.
Водещ: Не е лошо това.
Иван Костов: Аз със съжаление трябва да констатирам, че десницата, която се готви да седне на масата за разговори няма да има единна позиция по отношение предложението на управляващите за промяна в Конституцията.
Водещ: Защо?
Иван Костов: БНС дава знаци, че ще подкрепи тази промяна. Според нас дава сигнали, че ще подкрепи тази промяна, защото политически е изнудван от управляващите и специално БСП.
Водещ: Заради какво?
Иван Костов: С мандата на г-н Стефан Софиянски.
Водещ: С искането на имунитет?
Иван Костов: Неслучайно този въпрос за мандата на г-н Стефан Софиянски не се решава. Той се отлага непрекъснато, независимо че сроковете изтекоха, последните още на 7 януари. Това се прави, за да може да бъдат принудени да подкрепят промяната в Конституцията и те, за съжаление, се поддават на това политическо изнудване. За съжаление, вчера късният следобед ние още не знаехме каква ще бъде позицията на ОДС.
Водещ: Как не знаехте? Не сте ли провели консултации?
Иван Костов: Провели сме консултации, има различни сигнали. Едни казват, че няма да подкрепят, други казват, че ще подкрепят. За съжаление, днес в залата ще разберем къде ще застанат.
Водещ: Добре. Към какви изводи Ви навежда това? Ако БНС…
Иван Костов: Това ме отвежда към следните изводи, че тези разговори на преден план трябва да поставят въпроса за политическата ни позиция, върху която ще търсим съгласие за единна президентска кандидатура. И тази политическа позиция трябва да бъде споделена от всички и трябва да се брани, включително в Народното събрание. Ако ние нямаме такава политическа позиция…
Водещ: Коя политическа позиция?
Иван Костов: Например, по отношение на заемането на всички ключови постове в държавата от бивши, от представители на бившата комунистическа олигархия, от БСП, например, за корупцията, например, за съдбата на собственото ни управление и т.н. Ако няма тази обща позиция, ние няма да можем да защитим тази президентска двойка в народното събрание.
Водещ: Точно така, няма политически кредит.
Иван Костов: Тя ще остане някак си отвън Народното събрание. Ще се опитва да се бори съвсем по граждански с кандидата на левицата, който ще бъде Георги Първанов, който ще бъде в парламента и чиято позиция ще бъде защитавана от управляващите в парламента. Така че тази политическа позиция е абсолютно необходима и ние ще поставим много категорично този въпрос, защото без това ние нямаме тежест на разговорите и тези консултации няма да убедят никой.
Водещ: Българските избиратели няма да видят дълбок политически ресурс за подкрепата на такъв кандидат.
Иван Костов: Трябва да видят, че ние сме готови да застанем зад дясна политическа платформа или дясно центристка политическа платформа.
Водещ: Тези сигнали на неустойчивост в позициите към промените в Конституцията в каква степен могат да разколебаят усещането, че е възможна обща дясна кандидатура.
Иван Костов: Знаете ли, първо нека да кажем, че тези колебания на Народен съюз, специално на БЗНС, са още от 2001г. Когато ние предложихме тогава промените в Конституцията те не подкрепиха. Те не искаха да се говори за сваляне на имунитетите, например. Свалянето на имунитетите изисква голямо политическо мъжество, изисква това да кажеш на всички, че няма да търпиш гузни хора да се крият в Народното събрание или да се крият в магистратурата, в съдебната власт. Това не могат да го направят очевидно някои политически партии и коалиции. Но това е изключително важен въпрос за бъдещето на България. А между другото то се оказа и изключително сериозен въпрос от гледна точка, ако позволите едно изречение, рисковете пред предстоящите ратификации на договора. Тъй като няколко страни, четири поне, обвързват ратификацията с мониторинговия доклад, който ще излезе през април-май на 17 май. И казват, че ако той не е положителен няма да има ратификация буквално. Този доклад ще бъде със сигурност положителен, ако ние свалим имунитетите, това го казаха.
Водещ: Оли Рен?
Иван Костов: Оли Рен и не само той и министър Калфин го донесе от Брюксел от Комитета.
Водещ: Точно министър Калфин го донесе.
Иван Костов: Значи на мнозинството му е казано съвършено директно, ако не искате да има рискове, сваляйте имунитетите. Ако мнозинството не свали имунитетите, значи търпи рисковете. Не казвам, че ако не свали имунитетите непременно ще има отрицателен доклад, но рисковете да има отрицателен доклад…
Водещ: Стават повече.
Иван Костов: Стават много повече.
Водещ: Всъщност има много по-голяма опасност.
Иван Костов: НДСВ и ДПС с тази гузност просто поемат огромна отговорност затова, че не парират възможни рискове пред членството на България.
Водещ: Е да, но това е така по-стратегическата опасност. Тук в момента липсват вносители на аргументите на НДСВ и ДПС, които евентуално да влязат в полемика с Вас, защото аз продължавам да си мисля, че едва ли само гузност стои в основата на това опониране. Може би наистина има някаква логика тяхна, която опира до това, че в една нездрава социална и правна среда, да речем, в момента поради някакви обстоятелства, каквато е България, свалени имунитети може би биха дестабилизирали институцията парламент.
Иван Костов: Вижте, г-н Коритаров, ако някой става политик и отива в Народното събрание, ако иска да работи за България, той трябва да се изложи на тези рискове, за които Вие говорите, дори да бъде обвиняван в продължение на пет години абсолютно несправедливо, дори срещу него да се заведат дела, дори да бъде осъден несправедливо. Трябва да поеме тези рискове, защото е тръгнал да работи за България. Ако системата е лоша, той трябва да носи пръв рисковете от състоянието на тази система, защото, ако политиците не ги поемат, ако депутатите не ги поемат тези рискове, ако магистратите не ги поемат, тези рискове изцяло падат върху обикновения гражданин. Така че или някой пресреща рисковете и ги изпробва, изпробва цялата система на собствената си кожа, или прехвърля всичко върху хората и не разбира какво им се случва.
Водещ: Всъщност нека да кажем на нашите зрители. Днес е един от най-важните дни в страната, в деня на този дебат по Конституцията. Днес се определя какви рискове ще ни споходят.
Иван Костов: Днес се определя дали хората в Народното събрание имат мъжеството да изтърпяват същото, което търпи обикновения български гражданин. Това е.
Водещ: Има и конкретни казуси, които освен принципния въпрос за сваляне на депутатите въобще чрез промяна на Конституцията, т.е. въвеждане на…
Иван Костов: Сваляне на имунитет.
Водещ: Сваляне на имунитет. Да, функционален имунитет да остане само. Значи има и конкретен казус – искането на имунитета на конкретен народен представител, в случая г-н Стефан Софиянски от БНС. По тази тема има ли обща позиция на десницата?
Иван Костов: Очевидно не.
Водещ: Не?
Иван Костов: Не. БНС заявиха, че ще се обявят “против” свалянето на имунитетите. Виждате ли, има очевидна връзка, има някаква логическа връзка. Не са съгласни да се свали имунитета на Стефан Софиянски, но няма и да подкрепят и нашето предложение да отпаднат имунитетите въобще, за всички. т.е. имат опасенията, които Вие казвате и тези опасения очевидно ги плашат много повече, отколкото останалите. Ето нас, например, не ни плашат тези опасения, ДСБ има предвид.
Водещ: Биха опонирали хора, които не са следили в детайли, че и в ДСБ има човек, който е обект на прокурорски търсения – Атанас Атанасов.
Иван Костов: Да, но това е единственият човек, за който ние съвсем съзнателно сме поели политическата отговорност. Впрочем аз искам да кажа, че всички тези хора.
Водещ: Каква политическа отговорност?
Иван Костов: Политическа отговорност да бъде народен представител съм я поел аз лично.
Водещ: Защо?
Иван Костов: Защото аз съм подписал документите той да се кандидатира за народен представител и да застана зад него.
Водещ: А защо поехте отговорността след като има срещу него?
Иван Костов: Ще обясня.
Водещ: Обяснете.
Иван Костов:

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...