Иван Костов: Има пари за увеличение на учителските заплатите

Председателят на ДСБ Иван Костов заяви пред журналисти от трибуната в кулоарите на парламента, че средства за заплати на учителите има, но правителството няма желание да ги използва за тези нужди.

Костов отбеляза, че за втори път ДСБ кани министър-председателя да бъде изслушан в НС, но мнозинството го крие от народните представители. Според него, от отговорите на министър-председателя пред медиите може да се направи извод, че е излъгал за това, че разходите за образование ще бъдат 5 процента спрямо БВП, че средната работна заплата на учителите ще бъде колкото заплатата в бюджетната сфера, и е излъгал, за да бъде избран за министър-председател. “Ако той иначе потърси аргументи за позицията на правителството по отношение на стачката, няма да намери такива”, каза председателят на ДСБ. Костов каза, че разчетите на ДСБ повтарят тези на синдикатите и от тях се вижда, че ако се даде желаното увеличение от 25 процента на учителите от първи октомври, разходите, с които ще се натовари бюджета са между 37,5 млн. лв. и 40 млн.лв. и няма нужда да се търсят допълнителни средства за това, защото преизпълнението на бюджета ще даде допълнителна възможност от 100 млн. лв. разходи за образование през тази година. “Пари, в буквалния смисъл на думата има, но изглежда няма желание да бъдат заделени за тези нужди”, коментира Костов. Според него освен това се повдига цялото изпълнение на бюджета за следващата година и няма нужда да се печатат пари. “При повишения брутен вътрешен продукт в номинално изражение, вследствие инфлацията, тези пари автоматически ще дойдат, и за следващата година няма нужда да бъдат търсени, за да решат въпроса с учителските искания”, посочи Костов. По думите му трябва сериозно да се преговаря, защото стачката е преминала в политически действия, които показват криза и политическа неспособност на правителството да управляват положението.

Депутатът от ДСБ Веселин Методиев допълни, че ако се стигне до излизане в стачка и на университетите, това вече ще е ескалация, с която правителството съвсем няма да може да се справи. /НД/

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...