Иван Костов: Има ли доказателства за корупция във властта?

Водещ: Започва “Коритаров Live”. Има ли доказателства за корупция във властта? Обединена ли е опозицията днес? Това са теми, по които ще разговаряме с лидера на Демократи за силна България /ДСБ/ Иван Костов. Добро утро и добре дошли.
Иван Костов: Добро утро.
Водещ: Темата за корупцията ли бе най-стилният аргумент да се поиска вот на недоверие срещу правителството?
Иван Костов: Непосредствената причина да се поиска вот на недоверие за корупцията бяха спирането на парите от Европейския съюз /ЕС/, което стана с нарочно писмо, предупреждаващо българското правителство да не харчи европейски пари по съответните програми по глава “Транспорт” и съответно да се въздържа от харченето на собствени пари по тези проекти, така че ЕС съответно спирайки финансирането или причинявайки спирането на финансирането, по особен начин наказа цялата българска нация за това, че българското правителство е допуснало много сериозен конфликт на интереси, което е форма на корупция, в който участва ръководителя на агенция Национална пътна инфраструктура, който на една малка фирма, която не е имала никакво присъствие на пазара, която е на неговия брат в момента, е възложил поръчки за 120 милиона лева. Това беше непосредствената причина.
Водещ: В по-широк контекст обаче.
Иван Костов: Тя показа, че това явление е достигнало и е взело такива размери, че единственото противодействие, което може да идва вече не е вътре в институциите на България, не е даже в отношенията между управляващи и опозиция, а фактически трябва да се намесва ЕС, за да подтиска корупционни практики в страната.
Водещ: Необходимостта да се намесва ЕС липса на какво подсказва в България?
Иван Костов: Първо липса на институционални гаранции, че в България се води сериозно борба и се противодействия на корупцията. Аз искам да кажа, че са прави разбира се, когато се защитават управляващите, да казват, че корупцията е едно явление, което съпътства много общества. Има го в една или друга степен. Но това, което отличава нашето управление, днешното, от предишното, примерно на Обединените демократични сили, е, че не се противодейства на корупцията, не се признава явлението, не се реагира остро и на време на, не на доказателства, както вие питате в началото, а основателни съмнения, които има по отношение на определени представители в най-високата част на властта. Най-високата, повтарям. Защото управляващите с охота признаха, че има корупция на следни и ниски нива, говореха за дела и т.н. Но става въпрос за корупцията на най-високо ниво, там те не признаха абсолютно нищо. И второ…
Водещ: Извиняваме се, обаче, нали точното докато бяхте министър председател тогавашния президент Петър Стоянов произнесе на глас фразата след местните избори 1999 година: Корупцията е повсеместна, тя е по всички етажи на властта, включително и по-високите етажи на НИС на СДС и фамилиарното “Иване, кажи си!”.
Иван Костов: Вие знаете, че дори и при тези съмнения, които тогава имаше, и които не бяха доказан в годините, бяха освободени министри от кабинета. Беше направено…
Водещ: Заради корупция ли беше това?
Иван Костов: Част от тях, както се видя в последствие от доклада на Национална служба за сигурност, бяха освободени за основателни съмнения, искам съвсем ясно да го кажа това. Без да искам да преместваме разговора изцяло в тази плоскост, защото едно е сигурно…
Водещ: Опитът на БСП е да компрометира вашето опозиционно говорене, връщайки ви назад. Затова е по-добре да го изясним.
Иван Костов: Той мина обаче по следната линия – вие осъществихте гравитацията и тя е корупционно действие. Това беше основното обвинение.
Водещ: На кого?
Иван Костов: На БСП към нас.
Водещ: На БСП?
Иван Костов: Това беше основното обвинение.
Водещ: Чакайте, колеги да видим дали БСП единствено твърди подобни неща, да пуснем този фрагмент от …
Иван Костов: Не, няма значение дали само БСП или тристранната коалиция, ако искате нещо да пускате…
Водещ: Ето и един четвърти фактор, който е тук, защото е важно и това да го изясним.
Петър Стоянов: Крайната реторика, днешната крайна реторика на Иван Костов, крайно антикомунистическа, крайно антируска в голяма степен се обяснява с неговата политическа гузност. Разбира се, той направи много реформи, неговото правителство и т.н., но днес като гледаме, пазарната икономика, въвеждането, всичко това се дължи на кабинета “Костов”, но бе направено по такъв начин, че от него се възползваха в най-голяма степен отново представителите на висшата номенклатура и на висшите кръгове на Държавна сигурност.
Репортер: Мисля, че на времето, горе долу когато се приватизира “Нефтохим”, тогава започнаха вашите проблеми с Иван Костов, вярно ли е?
Петър Стоянов: Аз нямам отношения лични с Иван Костов и никога сме нямали, ние никога не сме били приятели и никога не сме делели пайовете си в приватизацията.
Репортер: Да, но така като че ли много съмнително се падна точно по времето на “Нефтохим”, когато се приватизира, точно тогава започнаха търканията между вас?
Петър Стоянов: Вярно е.
Репортер: Аз бях изумен от решението на Иван Костов “Нефтохим” да бъде даден на “Лукойл”. Две стратегически предприятия, да ги наречем, имаше в България по онова време и сега – АЕЦ “Козлодуй” и “Нефтохим”. АЕЦ “Козлодуй” сме напълно зависими от Русия, защото връщаме отработеното гориво в Русия, работим по руска технология. Според мен беше съвсем важно и редно “Нефтохим” да бъде даден на западен инвеститор. За съжаление това не се случи – Иван Костов се превърна в първия български министър-председател, който пряко обслужи стратегически интереси на Русия. Никой не е помагал на БСП, по-точно на определени кръгове от БСП, имам предвид кръга “Луканов”, колкото Иван Костов.

Водещ: Това е президентът Петър Стоянов, демократично избран, кандидатиран от Съюза на демократичните сили.
Иван Костов: Аз няма да взема отношение към тези неща. Това е негово виждане, така вижда нещата, така ги говори. Аз искам да кажа за следното, което е много по-сериозно, това, което вие питахте първоначално. По коя линия БСП се опита да внуши, че най-голямата корупция е по време на управлението на ОДС
Водещ: Защо всъщност не искате да кажете нищо за това, което твърди Петър Стоянов? Защото не е етично, тъй като вече е извън политиката…
Иван Костов: Да, и заради това и поради много други причини, аз искам да все пак да пазим взаимно достойнствата си. Всеки има право на позиция, нека бъдем европейци в това отношение. Да се върнем върху темата, ако позволите защото иначе вие центрирате целия дебат не върху корупцията в това правителство, не върху санкциите и щетите, които българите понасят от това, а върху едно далечно минало, което е на разстояние от тук на седем години. сърцевината, за да не кажете че бягам, сърцевината на обвиненията, са че е извършена приватизация и приватизацията е корумпирала държавата.
Водещ: Това са обвиненията към вас.
Иван Костов: Това са обвиненията към управлението на ОДС и към мен самия. Това е основната защита на БСП. Те казват така – как да няма корупция, като има хиляди и не знам си колко РМД.
Водещ: Прави ли са те или не?
Иван Костов: Разбира се, че не са прави. Защото първо държавата беше фалирала, нищо не струваше и това, което се взе за него. Удължаването на живота на “Кремиковци” с цената на държавна подкрепа, този един лев, който го размахват, за който е продаден “Кремиковци”, забравяйки, че той беше в изключително тежко състояние, той беше във фалит. Опитът да се сравнява приватизация сега на скъпи предприятия в пазарна среда, оценявани високо, с онова време, когато нямаше никакъв пазар, и когато нямаше никаква перспектива за тези предприятия, абсолютно долнопробно и не прилича на хора, които са запознати с правилата на управлението. Нека да завърша…
Водещ: Да, обаче в очите на общественото мнение това не подронва ли моралния ресурс на говоренето на опозицията?
Иван Костов: Не, въпросът е дали подронва моето основание да отправям упрек.
Водещ: Да.
Иван Костов: Защото мнозина всъщност се удивиха, че аз заставам на трибуната и отправям обвинения. Аз искам да кажа, че приватизацията, извършена в неимоверно тежки условия на фалирали предприятия, не е била корупция, това беше единствения начин сегашните управляващи, а и предишните да се хвалят с икономически постижения, защото те не са техни, а на създадения частен сектор, ако нямаше тази приватизация, нямаше да има частен сектор, веднага след изборите, в 2001 година, като ме попитаха с какво искате да ви запомнят, аз казах – с приватизацията. Защото тя смени структурата на българската икономика. Не може да се нарича една приватизация корупционна практика, извършена при тези тежки условия.
Водещ: Аз обаче си спомням и още нещо от есента на 1997 година.
Иван Костов: А кога ще си спомните нещо от този вот?
Водещ: Ще си спомня.
Иван Костов: Защото иначе по този начин цялото време ще отиде в онези далечни години…
Водещ: Не, имаме време.
Иван Костов: … които сигурно не интересуват никой от зрителите.
Водещ: Би трябвало да ги интересуват, защото това, което искам да напомня ми се струва важно, едно ваше, първата ви, то беше като пресконференция пред няколко колеги журналисти по БНТ. Когато вие излязохте с един призив към българите да бъдат предприемчиви. Да ипотекират, ако трябва, жилищата си, да заложат нещо, да рискуват, ако желаят да започнат бизнес.
Иван Костов: Разбира се, че е така.
Водещ: Това обаче не стана масова практика. Т.е. идеята да започне реформа на всички равнища не успя заради може би някаква консервативност на българите, но това не е връщане назад, колкото опит да връщайки се към сегашния вот да ви попитам за следното нещо. Виждате ли началото на нова политика в борбата срещу корупцията, което да е заложено тъкмо от този вот? С какво този вот обогатява опитът за борба срещу корупцията?
Иван Костов: С нищо.
Водещ: Тогава?
Иван Костов: Каква е ползата от него?
Водещ: Каква е ползата?
Иван Костов: Знаете ли, аз виждам ползата в следното. Формира се национален консенсус, в него влязоха медиите, защото медиите изнесоха най-много факти, медиите изнесоха най-много информация, пораждаща основателни съмнения, че има корупционни практики в българското правителство. Всички вестници бяха залети от тази информация. Формира се широк консенсус, който показва, че българските медии и тази опозиция макар и силно разнородна, с различни виждания, с различни програми и отношение към управлението, са формирали национален консенсус срещу корупцията. Извън този консенсус останаха уравняващите. С едно, две изключения, ако се съди по изказванията от трибуната.
Водещ: Персонални обаче, а не като партии.
Иван Костов: Персонални изключения, а не като партии. Ще визирам това на Камов, ще визирам това на Янаки Стоилов. Тези хора поеха въпроса на вътре в себе си и някак си станаха част от идеята да се търси силно противодействие на днешната корупция.
Водещ: Е когато говорите за фон, такъв консенсус на опозицията и медиите и от другата страна управляващите, това просто очертава границата на един конфликт, но не носи решение на проблема за борба срещу корупцията. Има ли политическо покровителство? Липсата на институционални механизми е едно, а доказано политическо покровителство ми се струва, че е доста различно?
Иван Костов: Аз мисля, че има доказано политическо покровителство, води се дебат коя от формулите е еднопартийно управление или тройна коалиция е по-податлива на корупция. Тройната коалиция твърди, че те са взаимно се контролират и по този начин са по-малко уязвими за корупцията. Но никой от тях не се защити от обвиненията, които аз отправих, че фактически съвет на коалицията се базира върху сделка, върху разпределение на ползи и казах как се разпределят ползите в този съвет на коалицията, които действа извън всички институции на изпълнителната и законодателната власт и дори над тях. Тук никой от управляващите не отговори. Никой не каза, че не е за БСП инфраструктурата и енергетиката. Никой не каза, че не са за ДПС фондовете в земеделието, фондовете в околната среда, в агенцията за борба, в министерството за борба с бедствия и аварии. Вчера гледах по телевизията, снощи, разкрити престъпления в Държавния резерв, той също е към ДСП. И за Симеон Сакскобургготски останаха неща, заради които БСП нарекоха неговото управление най-корумпираното от всички досега.
Водещ: Така беше.
Иван Костов: Това са магистрала “Тракия”, това са приватизацията на БТК и заграбването на имоти на българската държава, които са представени от Симеон Сакскобургтотски като реституция. Всичко това е част от сделката, върху която се базира управлението.
Водещ: Коалицията, да.
Иван Костов: И след това в момента, в който текат и срещат проблеми, управляващите винаги се връщат и преразглеждат ползите, както стана например с идеята да се разгради НЗОК, да се създадат множество здравноосигурителни каси, което стана под натиска на ДПС и т.н.
Водещ: Добре де, дайте да потърсим политически отговор или някакво политическа технология, малко по-различна от изброяването на иначе важни детайли. Например, има ли връзка между идеята за промяна на избирателната система и възможността да се ограничи корупцията?
Иван Костов: Дайте да кажем на вашите зрители, ама по-най откровения възможен начин. Алтернативите за държавата, политическите алтернативи ги дават избирателите, не ги дават нито медиите, нито политиците в Народното събрание. Всички ние, медии и политици, ние показваме различни възможности, а изборът, формирането на управленски алтернативи… Понеже вие питате има ли политическа технология. Политическата технология е хората да разберат в какво се състои проблема и когато се изправят пред урните да създадат те самите политическа управленска алтернатива, ако считат, че има от какво да я създадат. Ако не, да продължават статуквото и да не се сърдят, че са гласували за статуквото. Защото те вече два пъти гласуват за това статукво, веднъж през 2001 година и веднъж…
Водещ: През 2001 година гласуваха срещу ОДС.
Иван Костов: Точно така, значи веднъж през 2005 и един път това, което ги карат да направят сега.
Водещ: Значи веднъж са гласували, иначе тогава…
Иван Костов: Но сега ги карат за втория мандат да гласуват отново за статуквото, значи хората решават дали избират…
Водещ: Вие статукво ли бяхте навремето?
Иван Костов: Ние бяхме отрицание на статуквото на Жан Виденов. Отрицание на катастрофата…
Водещ: Добре … Сега това, което е в политически план като перспектива за опозицията се очертава, можем ли да говорим за ново качество на обединителен процес след този вот?
Иван Костов: Опозицията, във вида, в който е предлага различни неща и в някой неща е напълно несъвместима. Например ние не можем по никакъв начин да залъгваме хората, че сме обединена опозиция с “Атака”. Не сме такава. “Атака” са за национализация, “Атака” са ксенофоби. Дори по време на изказването на вота на недоверие се направиха такива изказвания, които в последна сметка е такова изказване, което може да бъде третирано като ксенофобско. Не може да залъгваме хората заставайки пред лозунга “Обединена опозиция”, че тя действително съществува, защото това ще бъде една политическа лъжа.
Водещ: Един ваш колега, д-р Николай Михайлов твърди обаче, че всъщност този вот на недоверие прилича по-скоро на акция, надуваща платната на ГЕРБ и че това е опит на малки партии да се спасят.
Иван Костов: Това е теза на управляващите.
Водещ: Това го изразява той.
Иван Костов: Да, но това е теза на управляващите, която той фактически повтаря, дано не претендира за оригиналност, но наистина тя прозвуча за първи път от управляващите, тезата, че този вот обслужва ГЕРБ дойде от тях. Тя се базира фактически на знаци, които дадоха част от малките партии, които наистина, да кажем така, накачулиха каруцата на ГЕРБ, опитвайки се по някакъв начин да се включат в едно общо политическо действие.
Водещ: Искам обаче пак да ви върна към 1999 година, сменихте Христо Бисеров. Месец преди това да бъде изваден от състава на ръководството на СДС и от позициите, които заема, аз ви слушах при едно пряко включване от заседание на ръководството на СДС в “Неделя 150”, тогава казахте, че това е човекът, който разбира от организация, на него се разчита и т.н. Сменихте Евгени Бакърджиев, малко след това официално така се случи, че обявихте, че не корумпиран. В смисъл, не искам да персонифицирам нещата, но какво се крие зад тезата – някои от тях заради основателни съмнения за корупция, така и не стана ясно кои.
Иван Костов: Съмнения в медиите, обвинения в медиите по отношение на тези и на други хора от ръководството.
Водещ: Добре, ролята на хора като Бисеров и Бакърджиев каква беше.
Иван Костов: Аз считам… Бисеров, аз пак ще повторя, той разбира от организация, човекът умее определени неща и не бива да му се отрича, Бакърджиев има много силна воля, може да пробива партийни и да води хора след себе си. Това е безспорно. Но моята теза е била винаги следната. Аз за първи път съм я изказал 1999 година – при наличие на основателни съмнения, заради спокойствието в обществото, дори да има хора, дори хората да не са извършили престъпление в името на спокойствието и в името на авторитета на властта, те трябва да отстъпват на заден план, заради това бяха изпратени документи срещу вицепремиер от моето правителство, за да за почне следствие и да има дело срещу нещо. И аз съм му казвал, ако си невинен, ти ще докажеш това нещо в съда.
Водещ: Кой това, Божков ли, Александър Божков.
Иван Костов: И за него.
Водещ: Е чакайте, обаче аз пък си спомням нещо друго, което тогава много ми хареса и много го използвах в свои анализи. Вие на призивите на Стоянов да се махат хора за съмнение, вие казахте “демокрацията не е /…/
Иван Костов: Така е и това е вярно. В смисъл, че хората не трябва да бъдат санкционирани без да има доказателства.
Водещ: Просто ей така.
Иван Костов: Да, но това, което трябва да направи днешното управление е да освободи министри, да освободи заместник-министри заради основателни съмнения.
Водещ: Е каква е разликата между…
Иван Костов: Заради доказани практики, заради това, че под тях, на тяхна отговорност са извършвани корупционни действия, допускани са конфликт на интереси и т.н. Много е ясна моята позиция в това отношение. Ако те се държат така… Те между другото направиха една такава стъпка, нека да кажем, защото те направиха една такава стъпка. Тази стъпка беше с Румен Овчаров. Това, което трябваше да бъде, да има като продължение обаче и Румен Овчаров, и Ангел Александров да бъдат наистина поставени под лупата на разследващите органи и те да кажат има ли нещо или няма.
Водещ: Румен Овчаров мисля, че върви някакъв процес или срещу Корнелия Нинова, там не съм много сигурен какво става, може и да не върви. Макар, че думите на Борис Велчев беше, че върви някаква проверка или поне на времето.
Иван Костов: Мисля, че не върви нищо. Поне г-н Борис Велчев отдавна не отговаря на нашите сигнали, които ние му изпращаме в качеството му на главен прокурор, защото ние в момента, досега да речем сме изпратили около 20 сигнала на последните пет нямаме никакви отговори. Така че не знаем какво върви при него…
Водещ: Да не искате просто да се реанимирате като образ в политиката и като партия чрез тази дискусия?
Иван Костов: Аз никога не съм гузност, ако това ме питате, за да имам желание да се реанимирам, аз знам, че съм изпълнил неща, които е трябвало да бъдат направени, заради доброто на хората. Знам, че не съм допуснал никаква корупция. Нито аз, нито моето семейство. Знам го това абсолютно убедено. Затова е изключително грозно да продължават да ми задават такива въпроси.
Водещ: Освен това Стефан Софиянски стана първият доказано некорумпиран политик.
Иван Костов: Нека да завърша, абсолютно недопустимо е от парламентарната трибуна да става министър и да продължава да клевети собствената ми съпруга, след като е била оневинена по всички линии и е било разбито обвинението. След като прокуратурата се е отказала от тези обвинения. Абсурдно е, човек, който уважава себе си, да продължава да повдига тези клевети.
Водещ: Добре.
Иван Костов: Затова аз нямам нужда от никаква реанимация, никой не ме е обвинявал мен за нещо.
Водещ: А приемате ли…
Иван Костов: Нека да го кажем това съвършено ясно – срещу мен никога не е имало никакви разследвания, никой не е можел да покаже и един факт, с който да ме набеди, че аз съм изкористил участието си в управлението. Затова нямам нужда от реанимация. От реанимация има нужда знаете ли какво, авторитетът на реформаторските усилия, защото реформаторските усилия са най-загърбеното и най-клеветеното, и най-обругаваното нещо в българското общество.
Водещ: Имате предвид усилията на правителството на ОДС , да.
Иван Костов: Не, имам предвид, това, че в момента не се правят крайно необходими реформи за страната, нито в образованието, нито в здравеопазването, нито в борбата с престъпността и корупцията. Това имам предвид, трябва да се реанимира в преставате на обществото, нужната от ново реформаторско управление, това трябва да се реанимира, а не образът на Иван Костов. Образът на Иван Костов няма значение в случая.
Водещ: Добре, благодаря ви, Иван Костов, лидер на ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...