Иван Костов: Има ли воля, решенията идват много бързо

– Определен ли е вече броят на партиите, които ще участват в дясната коалиция, г-н Костов?
– Не. Те могат да бъдат и повече, и по-малко, защото ние самите имаме проблеми с някои от участниците и те не са тайна.
– С кои?
– Ами например с “Ред, законност, справедливост”. Ние поставяме няколко много тревожещи ни въпроса към тях и би трябвало да получим разумен отговор – в каква степен тази политическа формация и нейният председател са независими в изпълнение на чужди поръчки, дали не са свързани със специалните служби и т.н.
– Вие казахте, че чакате отговор от тях на три въпроса.
– Има и други. Какво смущава ДСБ – да не говорим само за Яне Янев, а общо. Първо, купуването на гласове. Ние не искаме да допуснем една коалиция, която възражда реформаторското и европейско управление, да бъде опетнена с купуване на гласове. Това ни тревожи и такъв въпрос имаме към всички.
Второ, няма да защитаваме чужди управления и ще искаме да бъде защитено управлението на ОДС от 1997-2001 г. В това отношение не можем да правим компромис с участниците, защото това е единственото реформаторско управление. И всеки, който влиза в коалицията, ще знае, че утре, заставайки пред хората по места, те ще му зададат въпроси като: “Ама вие казахте еди-къде си еди-какво си. Продължавате ли да настоявате за това?” Това са принципни и големи въпроси. След това – участниците не трябва да зависят нито от местни мутри, нито от специални служби, нито от когото и да било.
Не може бивши сътрудници на специалните служби да влизат в листите. Не само за старата Държавна сигурност, не искаме и в момента хората, с които ще работим в нашите листи, да бъдат сътрудници на специалните служби или местни разпознаваеми мутри.
Това са тревожещите ДСБ въпроси и сме най-откровени да ги поставим пред останалите.
– Разговорите вървят, мисли ли се за някакво име, защото г-н Свинаров каза, че “коалиция” вече е загубила популярност?
– Да. Ние обсъждаме възможни имена, даже сме се насочили към нещо, но нека да видим дали ще бъде приемливо за всички.
– Може ли да се каже, че твърди участници са ДСБ, СДС, БНД, РЗС и “Обединените земеделци”?
– И това не може да се каже. В ДСБ сме много по-широко отворени, стига да има разумни предложения на базата на такива формати, които са в състояние да отговорят на тези въпроси. Например готови сме, ако някой покани, да кажем, “Новото време”. Ще има същите
условия към тях. Но предвид това, че те са били големи хулители на нашето управление, трябва да намерят пътя обратно. Иначе за какво ще ги водим ние до властта, след като са били против нашето управление? Освен това към някои от тях има много сериозни подозрения, че са прилагали политически рекет дори към Симеон Сакскобургготски да вземат министерство и т.н. Тези въпроси не могат да останат да висят и ДСБ ще иска много отговори от такъв участник. Същият е проблемът и със ССД.
Ние имахме разговор със Стефан Софиянски, казах му директно и открито нашата позиция. Нещата помежду ни не са лични и не става дума за това кой кого харесва и кой какво казва. Въпросът е, че трябва да бъдат разсеяни всички съмнения. Така че, ако има с кого, нека разширим формата, да търсим други участници. Ако някой приоритетен партньор като СДС възразява за нещо, ще седнем и ще мислим пак. Но в края на краищата това не може да се превърне в един абсолютно безпринципен сбор за нещо си. Ние трябва да сме обединени около обща платформа.
– Поставихте обаче едни доста скъсени срокове за създаването на коалициятаот две седмици до месец. Възможно ли е партиите да се вместя в това време?
– Да, възможно е и до края на този месец да стане, ако има политическа воля. Аз съм правил много такива споразумения. Например споразумението да го има СДС. Той бе коалиция и за да стане партия, трябваше да има обединение на определена плоскост. Освен това коалицията ОДС беше продукт пак на едни такива преговори. Много пъти съм преговарял в различни посоки, постигал съм споразумения и знам, че когато е налице политическа воля, решенията идват много бързо. Знаете ли какво е необходимо?
– Какво?
– Участниците в преговорите да не поставят персонални интереси. Най-лесно се саботират преговорите, ако се каже – персоната X трябва да бъде непременно еди-къде си. А той е примерно противник на коалиционното явяване! И всички го знаят като такъв и го разпознават. Кой ще тръгне да гласува за него? Та той отива в коалицията да я развали, защото не я иска. Ето това е най-бързият начин да не се стигне до споразумение. Но ако партиите го искат, няма как да не се стигне до него.
Аз мисля, че е много добър ходът на ръководството на СДС, на Мартин Димитров, да поиска референдум, много добър ход. Тогава на всички такива, за които говоря сега малко иносказателно, ще им бъдат обуздани претенциите. И след един силен вот в полза на коалицията самата партия няма да допусне нейни противници в листите. Щом си бил против, няма да участваш в този политически проект. Ти отиваш там да го саботираш.
В този смисъл ходът на СДС е много силен, той ще елиминира цялата вътрешна съпротива, включително и на софийската организация, която продължава…
– Тя има вече главен секретар…
– Няма значение. Ако има референдум в партията и главният секретар е против мнението на повечето членове, какво ще прави? Той е длъжен да реализира общата политика и ако е против, ще трябва да напусне. Според мен само елитът е разлюлян по въпроса за коалицията, те мислят само за себе си и си дават сметка, че ще им бъдат зададени много остри въпроси и то на принципна основа.
– Очертават ли се вече принципите, около които ще се обедини бъдещата коалиция?
– Принципите всеки ще си ги вкара в посланията към своите избиратели, за да бъдат разпознати. Така се правят коалициите по света. В Германия например участват християндемократите и те са разпознаваеми с техните послания. Участва Християнсоциалният съюз – и той е разпознаваем със своите послания, Свободните демократи – също. И всички се виждат там и получават убедителни доказателства, че това е тяхната коалиция, а не са се подчинили на чужда воля.
– Възможно ли е на европейските избори да има една листа на дясното обединение и ГЕРБ?
– Тези, които повдигат този въпрос, трябва да кажат как така се явяват на едни избори в един формат, а на други в друг. В Европарламента отиват в една група – в ЕНП, не могат да правят различни политики. Но това са открити въпроси.
– А срещата в Каденабия няма ли да бъде за евроизборите?
– Ще бъде и за тях, и за нашите парламентарни избори.
– Разговаряме минути след като БСП, ДПС и т.нар. движение “Напред” приеха решение, с което препоръчаха на правителството, съгласувано с Европейския съюз, да предприеме действия за повторно пускане на III и IV блок на “Козлодуй”. Вашият коментар?
– В името на популизма се записваш само в позорните редове на историята, в най-позорната графа. Това е най-краткият ми коментар.
– А по-разширеният?
– Това е отказ от национално съгласие. Разиграване на антиевропейските чувства на българите в полза на Русия, за да се забравят причинените от нея щети. Това е наглост – да се представя сметката, причинена от руснаците, като загуби на Европейския съюз.
Как може да я носим в Брюксел? Вместо в Москва, понеже не смеят да я занесат там, я носят в Брюксел. Защото се оказва, че не можем да си поискаме никакви обезщетения от Москва, защото те са ни предали в договорите, които са сключили. Т.е. съвършено очевиден е опитът силните антируски настроения след причинените огромни щети на българската икономика да се обърнат срещу Европейския съюз. Прехвърляйки вината върху ЕС и оневинявайки Русия, те се опитват да скрият собствената си безпомощност. Но е невероятно как бързо се провали цяла една геополитическа линия на Първанов, БСП и ДПС. Тази линия бе – десницата ще ни вкара в ЕС и НАТО, а ние след това ще се върнем при Русия, ще станем предмостие, троянски кон, както искате го наричайте, но ще се върнем в руската орбита. Тая политика се провали от самата Русия със спирането на газа.
– Докъде ще доведе алти европейското поведение и говорене на БСП и президента?
– Тази драма ще има продължение. Това решение на Народното събрание е без основание, то няма аргумент в договора за присъединяване. И нека с малко въображение си представим какво ще се случи. Гергана Грънчарова, министър по европейските въпроси, каза, че е направила съответното запитване може ли да се приложи чл. 36 и отговорът е бил – не може. И сега в каква роля отива там правителството? “Ние знаем, че не може, ама Народното събрание ни каза да питаме”. Те ще кажат: “Вашето Народно събрание чете ли договора?” И ще им кажат да се върнат и да го прочетат. Те опозоряват българското Народно събрание в очите на ЕС. Значи там всичките изглеждаме неграмотни, които не могат да прочетат една политическа и юридическа договореност. И тогава какво ще бъде продължението?
Какво ще каже Първанов? Може да каже само две неща. Първото – ние ви разигравахме, извинявайте, направихме опит, подозирахме, че няма да стане, ама въпреки това опитахме…” Ще смутолевят нещо. Другото, много по-лошото, е да кажат – ето, ние поискахме, те не дадоха. Вижте те как се отнасят към нас! И оттам да извадят аргумент защо ще им вземат всички пари по ФАР, защо ще им вземат половината средства по САПАРД, защо ще има предпазна клауза и т.н.!
Те ще разиграят втората карта. И ще намерят алиби за най-глупавите си избиратели, конто ще им повярват, когато им бъде казано, че Европа има два стандарта по отношение на страните членки. Защото все пак някой трябва да гласува за тях. Но управляващите разрушиха националното съгласие по най-важния национален приоритет. Те не могат да решат нито един въпрос. Просто няма правителство. Те са некомпетентни и тежко корумпирани и им го казват непрекъснато в очите. И затова ще загубят поголовно.
– А международната им изолация е горе-долу като по времето на Виденов. В програмата на Първанов за първите 6 месеца има посещения във Виетнам, Азербайджан…
– Като не го искат никъде и не го канят… Къде да върви освен във Виетнам. Не ни трябва президент, който ходи във Виетнам. Трябва ни президент, който е добре дошъл в Берлин, в Париж, Брюксел, който е посрещан с уважение в Лондон. Това е истинското признание, че в България има демокрация.
– Виждате ли някаква заявка за коалиция след това гласуване за АЕЦ от БСП, ДПС и “Напред”?
– Ами те на практика загряват около тъчлинията.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...