Иван Костов: Използваха ДАНС, за да свалят Петков. Но потулиха после всичко

– Г-н Костов, защо искате закриване на ДАНС – дайте конкретни аргументи?

– ДАНС беше създадена за борба срещу организираната престъпност и корупцията по високите етажи. Т.е. считаше се, че те са заплаха за националната сигурност.

Дейността на агенцията трябваше да доведе до отпушване на европейското доверие към България, но не си свърши работата. Всички сигнали, дори и най-конкретните, останаха без последствия и ДАНС вече е опасна за страната. Тя е опасна и заради използването й за вътрешнопартийни и междукланови борби.

– Кой с кого воюва?

– Битките са вътре в коалицията и в БСП. Първоначално ДАНС беше използвана да бъде свален Румен Петков. Заслужено! Но защо после всичко беше потулено? Скандалът не трябваше да се развива повече, за да не се разкрие цялата мафиотска структура на управлението.

ДАНС беше използвана срещу медии, които говорят за преразпределяне на контрабандни канали от един партизански отряд към друг.

На такива факти се натъкна парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, която е възможно най-сериозният орган в страната. Именно тази комисия казва, че ДАНС е действала извън закона.

Стигна се и до фантастичния абсурд ДАНС в лицето на председателя Петко Сертов да приема доклада на парламентарната комисия. Ами като го приема, защо Сертов и Станишев не си ходят?

– Г-н Костов, нека не бъдем лицемери – журналисти и политици са следени и подслушвани не само в последните 10 месеца!

-Никога от 1989 г. насам специални служби не са получавали задачи да контролират медии. Това го твърдят и офицери от службите. За първи път е поставена такава задача. Нима Виденов си позволи да наблюдава медиите? Нима Филип Димитров или Беров е следил журналисти? Изпитвам огромно възмущение към подобна теза.

– Значи вие сте убеден, че премиерът е наредил следене на журналисти?

– Само Сертов може да каже кой му е наредил дело “Галерия”. Той обаче е пряко подчинен на министър-председателя. Дали му е наредил, или не, Станишев носи отговорност. Не може под носа му да се дава такава заповед и той да не знае. Ако не знае, да си ходи веднага – той е неадекватен и некомпетентен! Същото се отнася за президента, който е назначил Сертов и трябва да знае какво прави. Защо Първанов казва на депутатите да не се занимават с ДАНС? Какво иска да скрие?

Първанов и Станишев са неспасяемо отговорни за случилото се. Друг е въпросът, че медиите са гузни и искат този скандал да бъде потушен.

– Сега пък медиите гузни! Защо?

– Винаги сме били остро критични към ДАНС. Отдавна искаме оставка на Сертов. А как реагираха политиците и медиите? Първият опит бе за тотално потушаване на скандала.

– Извинете, но вестници и телевизии от 2 седмици описват всеки детайл по този скандал това едва ли интересува българите така масово?

– Все пак имам много контакти с журналисти. Знам как се отнасят към темата. Като че ли никой не иска да се разкрие всичко. Защото се опасяват какво ли би засякла някаква тайна служба, надничайки в техните разговори. Може би стотиците разговори на политик от мнозинството със служител на Държавна сигурност, може би контакти на водещи журналисти със спонсори. Какво ли има там? Явно е нещо, което позволява управляващите да хванат свободното слово за гърлото.

– Как тълкувате реакцията на Доган, който обяви уволнението на Драшков като гаф и така се конфронтира с премиера?

– Мафията, когато управлява и защитава системата, непрекъснато си прелива кръв от клан в клан. Падна голяма наша фигура в лицето на Драшков, трябва да падне и ваша, за да има баланс. Това казва Доган по най-груб начин. Но наистина е фрапиращо Доган да контролира ДАНС. Сега може би той очаква да падне Петко Сертов.

– Не, сега всички тръпнат дали Драшков ще проговори и какво има да каже.

– Защо трябва да чакаме Драшков да проговори? И без него има достатъчно факти. Имаше един-единствен път, когато Народното събрание каза, че премиерът е допуснал да се засегне националната сигурност, и това беше заговорът на Бригадир Аспарухов и Желю Желев срещу Филип Димитров. Но тогава Филип поиска вот на доверие и даде оставка. Защо Станишев не поиска вот на доверие?

Ако си е на мястото, главният прокурор трябва да инициира разследване на сигналите и да бъде отстранен през това време Сертов. Ако не, започва акция по прикриване.

– Г- Костов, освен ДАНС обаче светът живее в глобална финансова криза. Как ще се отрази тя на отделния българин?

– В целия свят рухва голямото доверие в най-авторитетните и стабилни банки. Животът на много хора се крепи на доходи, които се получават през финансовата система през борсите, през осигурителни, пенсионни дружества и т.н. Хората не могат да бъдат успокоени с приказки като в България. Тук хора, за съжаление управляващи, първо твърдяха, че това не може да ни засегне. Преди месец в парламента ги предупреждавах какво ще стане, а Калфин и Орешарски ми се смееха. Едва сега започват да се ориентират в обстановката.

Няма как кризата да не ни засегне. Няма начин да не последва отлив на чуждестранни инвеститори. Слушам как шефът на БНБ Иван Искров и министър Петър Димитров говорят, че в Югоизточна Европа било най-стабилно. Чудесна идея в техните глави, но не и за сериозните инвеститори.

Да вземем фондовата ни борса. Там основно оперираха институционални фондове. Хората се надяваха да получат добавка. Аз например се осигурявам по този начин. И виждам как ми се топят парите, които съм внесъл за допълнително пенсионно осигуряване. Баща ми има малко пари, трябваше да помагат за неговата издръжка. Но виждам, че никакви пари не идват в последните месеци, защото борсата се срива. Как да бъда спокоен? Борсата може да не засегне големите богаташи, но има хора, които са повярвали на институциите. Борсата помете това доверие и никой от управляващите, от наблюдателите и от икономическите журналисти не предупреди какво ще се случи.

– Какво трябва да направи всеки, за да посрещне по-подготвен кризата?

– Дълбока ревизия на своя бюджет. Хората трябва да огледат имотите си, да свият разходите си по издръжка, абонаменти и т.н. Всички трябва да свият коланите. Това трябва да направи всяко семейство, което разполага с ограничени доходи. Това трябва да направи и държавата. И най-важното е да съкратим администрацията.

Затова в ДСБ сме против харченето на излишъка.

– Но част от излишъка не се харчи, а се инвестира в пътища.

– Това би било правилно, но ако си сигурен, че няма да откраднат парите. Възразявам остро излишък да се инвестира през доказано корумпирани институции като пътната агенция. Сега пускат там 400 млн., а не са отстранили причините за крайните безобразия. Правят го, за да заместят парите, които спря Европа заради кражбите. И нима се надяват, че това ще остане незабелязано. Напротив, натискът от вън ще стане още по-голям и ще стане ясно със следващия доклад.

– Обидихте ли се на репликата на Станишев “Здравейте, циркаджии” при връчването на подписката за уволнение на кабинета?

– Мен не може да ме обиди всеки, та дори и премиерът. По моя гръб има толкова рани, че това не може да ме докосне. Репликата на премиера е демонстрация на несериозно поведение.

– Но позволихте тази подписка да компрометира цялата акция. Сега я пращат в прокуратурата, защото има много разминавания в нея.

– Не мога да коментирам подобни сигнали.

– Как не можете? Вашата партия е една от трите, организирали подписката.

– Знам, че сме събирали подписи и максимално е разрешавано човек да допише и

близки, за които е сигурен, че са на неговата позиция. Може би тук е проявено по-либерално отношение. Доколкото знам, ние от ДСБ сме събрали над 100 000 подписа.

– Любопитно ли ви е да бъдете зрител на един дебат между Сергей Станишев и Бойко Борисов?

– Това са ПР техники, които винаги коментирам враждебно. Нямат нищо от политиката.

– Но част от този дебат е заради реалната заплаха над милион софиянци да студуват, след като община и държава си прехвърлят отговорността за “Топлофикация”.

– Борисов прие искането на БСП да увеличи капитала на “Топлофикация” с ясното съзнание, че ще му очернят живота. През април, когато дойдат последните сметки, “Топлофикация” може да му е издъхнала в ръцете. Тогава, преди изборите, ще е много уязвим за нови удари. Това за мен е непонятно поведение. Кметската администрация не потърси истински дебат с правителството за дружеството. След месеци хората ще винят кмета и ще забравят кой е подписал договора за газа.
– Социолозите ви съветват да направите съюз със СДС, за да влезете в парламента. Възможно ли е?
– Крайно време е у нас да се появят сериозни организации, които да изследват общественото мнение по европейски правила, без кънчовщини, райчевщини, мировщини и прочее. Докога ще го търпим това? После се питаме защо се изкористява цялата демокрация? Някои социолози станаха бизнесмени и собственици на големи имоти.
А иначе на въпроса ви – ако говорим за ДСБ и СДС, ние имаме шанс да прескочим бариерата за парламента. Някои социолози говорят за това. Други, които вероятно получават пари, говорят обратното. СДС първо трябва да си реши тежките проблеми, сега се борят за оцеляване.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...