Иван Костов: Идните избори ще покажат политиците, които са способни да ни изведат от кризата

Водеща Даниела Големинова: В следващите минути в “12 плюс 3” ще говорим за Сребърния фонд, който се превърна в ябълката на раздора между финансовите институции в страната, заговори се дори за война между трите основни стълба на финансовата стабилност в България. След безпрецедентно острата реакция на БНБ и Комисията за финансов надзор, знаете, вчера и Европейската централна банка разкритикува намеренията на финансовия министър Симеон Дянков да инвестира средства от Сребърния фонд в български държавни ценни книжа. Според банката инвестирането на пари от фонда в държавни ценни книжа може да изкриви пазара и конкуренцията. Експертите са на мнение, че финансовата стабилност на държавата може да бъде поставена на изпитание, ако средства от Сребърния фонд се инвестират. След серията от критики на икономисти, финансисти, банкери и политици, не само от опозицията, има ли полезен ход правителството по отношение на предложения и приет всъщност от Министерски съвет законопроект за Сребърния фонд? По темата ще чуем позицията на лидера на ДСБ Иван Костов. Също така имаме и уговорка, надявам се да бъде така добър и да я спази, Тодор Табаков от Българската търговско-промишлена палата, който е и член на УС на Сребърния фонд. Започваме с г-н Иван Костов. Здравейте, г-н Костов.

Иван Костов: Здравейте.

Водеща: През 1997 г. като премиер вие извадихте страната от безпрецедентна криза, така че знаете цената на финансовата стабилност. Да ви попитам каква е сега позицията ви по приетия от Министерския съвет законопроект за управление на средствата от Сребърния фонд, излага ли на риск финансовата стабилност на страната?

Ив. Костов: Вижте, аргументите са от различно естество. Да обърнем внимание на аргумента на Европейската централна банка… или на аргументите. Там, казано съвсем директно, използването на Сребърния фонд до такава… казват те, до такава степен ще попречи на България да формира надежден показател за 10-годишните си облигации, че няма да може да влезе в еврозоната, т.е. няма да може да въведе еврото. Това каза Европейската централна банка, казано съвсем накратко. Това е много сериозен аргумент. Ако Европейската централна банка счита, че използването на Сребърния фонд ще доведе до изкривяване на представата за това каква е доходността на българските 10-годишни ценни книги, това трябва да бъде съобразено. За съжаление Симеон Дянков се впусна да отговаря на Европейската централна банка, не на Марио Драги, а на Европейската централна банка. Аз съм почти сигурен, че няма да последва преписка. Там няма да продължат да дискутират с българския министър, но някои от аргументите, които той привежда не са сериозни никак. И предполагам, че в самото Министерство на финансите го знаят това. Затова аз считам, че трябва да се прекрати този спор, законът трябва да бъде спрян. Трябва да бъдат направени емисиите на държавни ценни книги. Да не се раздухва повече случаят, защото той вреди на авторитета на страната за получаване на, така, прилична, нормална, невисока доходност на държавните ценни книги за рефинансиране на облигациите на Милен Велчев и за финансиране на дефицита. Това са стъпките. Аз мисля, че без истерии, без по-нататъшни преписки законът трябва да бъде спрян. Трябва да бъдат направени емисиите, а след това да бъде…

Водеща: Това според вас е полезният ход, който има правителството? Това ли е…

Ив. Костов: Разбира се. Разбира се.

Водеща: …единственият полезен и съответно печеливш ход?

Ив. Костов: Вижте, правителството трябва да се появи на пазара на ценните книги, на открития пазар и не с тези емисии, за които говори Симеон Дянков в писмото си в опита да влезе в дебат с Европейската централна банка, пак ще кажа, този опит ще бъде несполучлив. Той говори за емисия от 55 милиона лева, че има 10-годишни и 10.5 години, пуснати. Но 55 милиона лева са 37-38 милиона евро, което е… просто не се брои на големия пазара на облигациите, на държавните ценни книги. Ние трябва да отидем на този пазар. Трябва да се създаде там една солидна позиция на България. Трябва всички политици да пазим тази позиция, да не търгуваме с нея и да не се замеряме с нея, защото никой няма да спечели от това който и да управлява, ще плаща по-високи лихви на тези, които са купили български облигации, от което губим всички, губи българският данъкоплатец. Така че…

Водеща: Вие съветвате… Да.

Ив. Костов: …ходът ви е ясен.

Водеща: …финансовия министър да оттегли законопроекта за Сребърния фонд…

Ив. Казах: Не казах това.

Водеща: Обаче, г-н Костов…

Ив. Костов: Не казах това. Казах, че той трябва да реализира емисията. Трябва да реализира емисията на държавни ценни книги. Да рефинансира дълга и тогава вече абсолютно спокойно и с трезва мисъл ще се отсъди и съдбата на Сребърния фонд, но не от гледна точка на това, че той е нужен на правителството, за да закърпи дупки в дефицита си и в обслужването на дълга, а по други сериозни, солидни, смислени съображения. Тогава ще се чуят другите съображения, това казвам аз.

Водеща: Ако обаче, не го направи, какви биха могли да бъдат най-негативните…

Ив. Костов: Не мисля, че няма…

Водеща: …последици за страната и кой е най-мрачният сценарий, който…

Ив. Костов: Няма мрачен…

Водеща: …би могъл да се развие и който съответно е добре да избегнем?

Ив. Костов: Няма мрачен сценарий според мен, защото, така или иначе, държавни ценни книги ще бъдат пуснати и ще бъдат продадени на свободния пазар. Ще бъде изтеглен много голям кредит, който е необходим за България, около 1 милиард и 500 милиона евро, така че просто събитията да ги оставим, те ще се случат така или иначе. Нищо катастрофално не произтича от ситуацията дотук. Разбира се, може да стане лошо, ако се продължава да се упорства от страна на министъра, нали, ако поиска бързо гласуване на този законопроект. И, от друга страна, ако опозицията вдигне до такава степен врява и паника, че… имам предвид лявата опозиция предимно, без да има никакво основание в момента. Това е логиката – колкото по-зле за България, толкова по-зле… за ГЕРБ, но аз не я споделям. Аз мисля, че за България трябва да е добре, а пък ГЕРБ както се справя. Сега, не бива социалистите и ДПС да очакват, че България ще изпадне в несъстоятелност, защото не може да обслужи външния си дълг. Това просто няма как да се случи. Въпросът е, че ако сме спокойни и сме загрижени за съдбата на страната си като всички останали страни, няма да допуснем доходността на държавните ценни книги да скочи много високо. Водеща: Ясно. И ако позволите един въпрос, свързан с процесите в дясното политическо пространство. Как ще коментирате информациите, които се появиха в пресата, аз ще цитирам, за да бъде точно: ГЕРБ стяга следизборна коалиция със сините догодина. Условието е лидерът на ДСБ Иван Костов да остане зад борда. След като сините подкрепиха ГЕРБ в решението да прекъсне проекта АЕЦ “Белене” и се обявиха против вота на недоверие, се заговори за ново затопляне на отношенията между хора от ДСБ, СДС и ГЕРБ. Иван Костов обаче…

Ив. Костов: Кой вестник цитирате?

Водеща: Вестник “Стандарт”. …бил изолиран от случващото се. Забелязвате ли подобно затопляне на отношенията ГЕРБ – “Синята коалиция”, затопляне обаче, което се случва зад вашия гръб?

Ив. Костов: Вестник “Стандарт” е на Майкъл Чорни и на неговия емисар тук Батков, които в докладите на западните дипломати се броят за опасни хора. Нямам какво да коментирам такъв вестник.

Водеща Тоест вие не забелязвате подобни процеси.

Ив. Костов: Няма как да забележа, защото това би било политическа наглост, каквато не си е позволявал никой. Никой не може да казва на коалиционния си партньор каквото и да било. Съвсем друг е въпросът, ако питате мен, България ще бъде в много тежка ситуация в края на годината и в началото на следващата, не се вижда излизане от кризата. Въпросът е дали… дали да се впрегнат всички сили на нацията, с целия опит, който имаме, за да излезем от кризата или да не се впрягат, това е целият въпрос, а ако говорим за опит…

Водеща: А какъв е вашият отговор?

Ив. Костов: …за опит и за сили, и за решителност, и за възможности, аз мисля, че моите и на моите колеги от ДСБ доказани възможности да се справим с криза не се нуждаят от какъвто и да е… каквато и да е реклама. Така че въпросът е как гледаме – гледаме ли от позицията на Батков и Майкъл Чорни, които по неизвестни причини между другото подкрепят Бойко Борисов, или гледаме на тези неща от гледна точка на интересите на страната, на България, иска ли България да излезе от кризата. Рано или късно ще се сети, че има хора, които знаят как се излиза от криза, как се вади страната от криза. Аз съм сигурен, че и избирателите ще трябва да си зададат този въпрос, защото на следващите избори трябва да намерят тези политици, които са в състояние да ги изкарат от кризата. Това ще бъде големият проблем. Бойко Борисов изкара ли ги от кризата? Очевидно не. Не може, няма потенциал, няма нито воля да вземе трудните решения, нито да ги прокара на практика, а те трябва да се вземат.

Водеща: Вие имате ли отговор на въпроса кой има интерес от тези задкулисни интриги?

Ив. Костов: Ами аз ги назовах хората по име, специално ако говорим за вестникът, който цитирахте. Ако цитирате друг вестник, ще дам… ще цитирам и други имена, но това е без значение на фона на проблема. Проблемът е свирепа криза, която изгаря доходите, обедняват хората, това е, това е големият проблем на България – че тя не се измъква от кризата, не намира правилните отговори, на тази криза. И аз се боя, че ние ще отидем към един режим, ще ни се наложи един режим от много строги икономии, каквито има в момента в цяла Южна Европа, и тогава действително ще си дадем сметка колко струва пропиляното време от 2001 година досега. Защото, ако бяха направени реформите, нямаше да бъдем в това състояние, щяхме да сме като Естония или като някоя друга страна или като Полша, които… на които кризата, както виждате, не им влияе.

Водеща: Благодаря ви за това интервю, чухте лидера на “Демократи за силна България” Иван Костов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...