Иван Костов: Идеята фискалният резерв да се депозира в български банки не е добра

Иван Костов: Добре дошли на пресконференцията ни. Сигурен съм че ще зададете въпрос за фискалния резерв. И искам да Ви кажа, че ние обсъдихме този въпрос. Идеята фискалният резерв да се депозира в български банки не е добра. Тъй като ролята на фискалният резерв е друга. Ролята му е да гарантира стабилността на цялата страна, а не да носи приходи от депозити. Това от една страна. Второ аргумента, че фискалният резерв не носи много лихви е въпрос на управлението на фискалният резерв от министерство на финансите. Тоест той зависи от решенията, които взима министерството на финансите, за да управлява този фискален резерв защото това е резерв на правителството. Той не бива да се смесва с резерва на емисионното управление. В този смисъл идеята не е добра. Всъщност по-скоро би трябвало финансовото министерство да се замисли дали управлява по най-добрият начин резерва. Дали не може да го управлява по-добре. От тази гледна точка идеята да се инвестира, т.е. да се депозира в български банки е много лоша. Това ще повлияе лошо и на стабилността на страната и ще ограничи възможностите на правителството ако кризата го изправи пред сериозни предизвикателства да реагира. Ще бъде с много по-ограничени, с много по-малки възможности да реагира. Ако питате как може да го затрудни. Ами ако например някоя банка се окаже в тежко положение както в много страни в западна Европа тогава ще трябва банката да бъде по някакъв начин спасявана, а начинът е със пари. Няма да бъде по друг начин. Ако парите са изхарчени предварително няма да има с какво. Това е в най-едри щрихи ситуацията. Аз коментирам това и като човек и като представител на хора, които сме изградили тази финансова и банкова система. Тази финансова стабилност почива на правила, които практически трябва да се спазват. Вярно е, че кризата поставя тежки проблеми, но не дава основание тези правила да бъдат преразглеждани. Това по този въпрос. На ваше разположение съм.
Нали има идеи и за резерва на здравната каса.
Иван Костов: При здравната каса … Самата здравна каса вероятно ще приключи на голям дефицит. И за да реши този дефицит начинът на финансиране на дефицита е да посегне на резервите, които има сама каса. Вероятно почти всички резерви ще бъдат изчерпани ако касата тръгне да компенсира дефицита, който се получава през намалените приходи с помощта на своите резерви. Може би ще останат 50 – 100 милиона. Тоест почти целият резерв ще отиде.
Вашата оценка за този подход към резервите на здравната каса.
Иван Костов: Здравната каса е в много тежко положение от бюджетна гледна точка. От гледна точка на посрещане на задълженията, които има. Най-вече поради този срив в приходите. Поради този дефицит. Много е тежка ситуацията и става все по-тежка. Има тежка бюджетна криза. Има тежка бюджетна криза на приходите. Тоест това което е предвидено да се получи по линията на данъчните и неданъчните приходи, по линията на осигурителни и здравно осигурителни вноски ще бъде много по-малко от това, което предначертано в Закона за бюджета. И това налага масови икономии навсякъде. Ако си спомняте преди месеци ние казахме, че трябва да се актуализира бюджета, защото имахме предвид следното, че при актуализация на бюджета жизнено важните сфери там където има изключително отговорни задължения на държавата към здравето на хората, към образованието, към сигурността и т.н. да бъдат запазени и да бъдат намалени други разходи, които могат да бъдат намалени в условията на криза. Нали така беше? Спомняте си, че искахме актуализация. Актуализация няма на бюджета и се подхожда по друг начин. Повсеместно намаляване на всякъде на бюджетите, но когато е повсеместно на всички първо 15 %, а след това 10 % или обратното, това няма значение. На практика на всички бюджетни сектори се намалява горе-долу равномерно разходите, което пък изправи някои до стената както е в случая със здравеопазването. Това е което се случва в момента. ГЕРБ нямаха възможност да извършат тази наистина много сложна, много трудна бюджетна политика, да актуализират бюджета. Не го направиха. Не можаха да се организират и действат по онзи начин, за който ние предупредихме, че ще доведе до исхимия, тоест недостиг на пари в ключови, важни сектори. И сега вече навсякъде започват да се чуват тези включително и много екстравагантни идеи за търсене на средства.
Имат ли според Вас основания съмненията, че зад тази както вие самия наричате “екстравагантна” идея стоят намерения различни от подпомагане на икономиката?
Иван Костов: Аз не искам сега да заставам в ролята на такъв човек, който без да има информация да почне да подозира всичко. Трябва да е ясно едно – ако иска Министерството на финансите да получи по-висока доходност просто трябва да промени управлението на фискалният резерв. Просто трябва да постъпва по малко по-друг начин. Тогава ще вдигне лихвите, които получава. Това е. Не е толкова трудна работа. Но това е проблем на Министерството на финансите, а не е проблем на българската банкова система. Българската банкова система и Валутният борд няма нужда в момента тези пари в момента да влизат в страната. Парите са навън, за да пазят България отвън. Ако стане нещо вътре с паричната стабилност тези пари да влязат и да стабилизират. Това е смисълът на резерва. Ако този резерв се вкара вътре няма да има с какво после да стабилизират. Това е по-важното. Сега дали има някакви идеи от това някой да се облагодетелства това в момента ако тръгне да реализират тази странна идея то ще се разбере.
Но това го предлага министъра на финансите.
Иван Костов: Аз не съм заподозрял никой още. Доброжелателно тълкувам, че той действително има изключително тежки проблеми и търси всякакви спасителни идеи за приходи. Това чувам. И така съм склонен да възприемам неговото поведение. Като човек, който наистина намирайки се в изключително сложна, трудна ситуация се опитва да намери някакъв изход.
Бихте ли подкрепили идеята за по-високото облагане на хазарта? Някои анализатори смятат, че това е един сектор от бизнеса, от икономиката, който може да подпомогне бюджета.
Иван Костов: Вижте когато навремето в България се пледираше от много силно лоби да има свободен хазарт, в смисъл условно свободен, регулиран относително свободно тоест да са разрешени хазартните игри се обещаваха планини от пари. Истината е, че в момента от облагането на хазартните игри в бюджета влизат нищожни пари. Щетите обаче от развихрилият се хазарт в България са много по-големи върху всички. Така че ако питате за моето лично мнение тези хора, които тогава лобираха излъгаха, че ще има сериозни бюджетни приходи. Няма такива приходи от българския хазарт. Далеч, далеч от това което беше обещавано. Всъщност няма ги приходите, които са обещани. Искам да кажа, че държавата не получава приходи. Какво получават хазартните босове аз не знам, но държавата не получава. Нищо от това което лобистите на хазартните игри обещаваха не е влязло в бюджета.
Г-н Костов, въпросът ми беше подкрепяте ли идея да бъде обложен с по-високи данъци или акциз хазартния бизнес в момента?
Иван Костов: Аз ще кажа, че личното ми мнение, е че съм за забрана на хазартните игри. Да аз мисля, че те наистина не носят никаква полза в момента за фиска. Нанасят тежки поражения върху участващите в хазартните игри. Може би, облагодетелстват организаторите на хазартните игри, но аз не мисля че България е направила някаква крачка напред в това отношение.
Какво стана ще има ли консултации с ГЕРБ за скандала с Висшия съдебен съвет.
Иван Костов: Да. Ние водихме спор върху това дали да обявим позицията си. Всички казаха, че за да бъдем отворени за всички, за тези консултации е добре да не казваме с какви точно идеи отиваме за решаването на проблемите. Но през седмицата вероятно ще излязат колегите и ще ви кажат. След като се проведат и срещите. Тази седмица ще бъдат консултациите.
Тръгвате ли към най-радикалното решение да искате смяна въобще на Висшия съдебен съвет.
Иван Костов: Нека да минат консултациите. Това именно колегите решиха да не правим. Да не казваме с какви идеи отиваме на консултациите, за да създадем подходяща атмосфера. Благодаря Ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...