Иван Костов: Знам ли защо Първанов иска да успее Борисов, но без мен

– Г-н Костов, заложник ли е ГЕРБ на “костовизацията”, както обвини президентът Георги Първанов?
– Това не е обвинение. Името ми е синоним на смели реформи, решителна икономическа и финансова стабилизация, управленска дисциплина и много бързо излизане от най-тежката криза, в която БСП вкара България. Гоце не иска това за България.
– Защо президентът иска Борисов да успее, но без вас?
– Знам ли го…
– А вие защо толкова активно защитавате Симеон Дянков в скандала със стенограмата?
– Защото истината е на негова страна. По силата на чл. 6 от конституцията всички сме равни – от президента до последния безработен. Този ключов принцип е нарушен, защото: “Аз съм президент и ще записвам, каквото реша.” След това е нарушен и чл. 32, където е казано, че не можеш да запишеш някого без неговото съгласие, ако нямаш дадено със закон право.
– Контрааргументът е, че в конституцията се изисква не съгласие, а знание. И че официалните разговори в президентската институция по подразбиране са публични.
– Трябва да се повдигне обвинение на президента Гоце, че е нарушил конституцията. Защото я е нарушил. Не може нищо да се подразбира. Ако вие публикувате това интервю без моето съгласие, аз ще ви осъдя. Няма никакво значение, че ме записвате и аз знам. Значи вас това ви чака, а президентът не го чака нищо? И вие сте с по-малки права от него? Да, но само ако сте в някоя комунистическа държава.
– Не рискувате ли с процедурата за импийчмънт да героизирате президента и да вдигнете рейтинга му?
– В политиката не се гледат рейтингите. Много по-важно е да се спазва конституцията. А ако мнозинството в НС каже, че президентът я е нарушил, аз не виждам как това ще го героизира. Но пък ще се постигнат много ефекти. Ще се защити потърпевшият член на кабинета. Президентът ще разбере, че може да бъде блокиран от парламента. Ето, той обяви, че ще наложи вето на закона за ГМО, а междувременно бяха намерени консенсусни текстове, зад които заставаме всички. Как връща закон, без да го е прочел? Значи се готви за саботаж.
И третият ефект е, че повече няма да записва никого и няма да залага такива капани. Защото това е било капан. Отворил папки и в края на уж спонтанната среща чете в мерена реч. И я поднася на българите скрито направена стенограма. Издържано в стила на най-черните години на КГБ и ДС. Ами той си е Гоце!
Има обаче нещо, което ме разтревожи. Това е разколебаното лидерство на страната.
– Заканите на Бойко Борисов да подаде оставка?
– Да. Това за мен беше грешка. Такова изказване е недопустимо. При разколебан водач се разколебават хората, които носят отговорности за управлението. Те се демотивират.
– Някои го тълкуват като демонстрация на сила.
– Не. Това не е сила. Хората следват водача, за да стигнат до решения на проблемите си. А не защото той ги заплашва, че ще ги изостави.
– Не чуваме за първи път такива заплахи от премиера, защо сега ви смущават?
– Сега изглеждат като разколебаване след сблъсъка с президента. Този тон не е подходящ. Аз съм убеден, че премиерът Борисов няма лесно да се разколебае. От него се очаква истински да се пребори, защото сега става трудното. Медената половин година с президента и с опозицията свърши. Те минават в атака.
– Затова ли продължавате с критиките към ГЕРБ? Защо толкова се подразнихте от решението им за замразяване на депутатските заплати?
– Защото е палиатив. Защото е с нищожен ефект. Защото е популистки отговор на обществени настроения. Това не е истинска антикризисна мярка. Такава е например цялостно преразглеждане на работната заплата на всички държавни служители и нейното замразяване и дори намаляване. Висшите длъжности трябва да се приведат към единна класификация, а заплатите им да не са обвързани със средната работна за страната, тъй като това е порочна система за постоянно увеличаване на доходите им. С това трябва да се приключи. Раздразнен съм, защото го казвам за втори път, но срещам пълно неразбиране.
Освен това истинската реформа изисква да бъдат закрити десетките абсолютно излишни администрации, създадени, за да се наместят партийните партизани на тройната коалиция. Холдинги, предприятия, органи, комисии – общо 150 хил. работни места тежат излишно на държавата. С толкова се е увеличила администрацията от 2001 г.
– Вие предложили ли сте такива промени?
-Много отдавна. Още в самото начало на 41-ото НС. И го повтарям по различен начин. Минаха 7 месеца и имаме всичко на всичко две агенции, слети в една. Всяко изразходено левче трябва да бъде оправдано, а в момента се харчат пари и не се гледа за какво.
– Какво лошо има да се чуват настроенията на обществото? То се дразни от депутатските заплати.
– Настроенията на обществото са лоши ориентири за сериозна политика. Обществото никога няма да приеме истински антикризисни мерки особено ако те водят до неговото самоограничаване. Ето ви примера с Гърция. Ако се движим по настроенията, неминуемо ще стигнем до тяхното положение. Там стачкуват насред криза, за да си запазят 14-ата заплата и бонусите. Самозабравили са се отдавна. Предишното правителство, движено главно от популизма, направи тежки грешки. Отвори такива разходи на държавата, които тя не може да понесе. Така не се управлява, така се съсипва една държава.
– Недоволството ви към ГЕРБ ми се стори по-мащабно.
– Да. Защото аз не разбирам как така заради някакъв протест на докторите правителството панически ще обещава стотици милиони, които няма откъде да вземе. А след това дори ще вдига здравноосигурителната вноска – очевидно усилваща кризата мярка. Това сигурно допълнително ще затормози икономиката.
– А ако докторите спрат да лекуват?
– Не могат да спрат. Има начин да се проведат разговори с тях и да се постигне споразумение. Това са нормални управленски проблеми. От нищо не следва, че трябва да се отваря кошът с парите. Защото нали си представяте какво ще стане утре на улицата, като се чуе за отворения кош?
– Вие накарахте ГЕРБ да подкрепи меморандума ви “Пари срещу реформа в здравеопазването”. Сега излиза, че гражданите и бизнесът ще платят тези пари.
– Не, не. Не трябва да стане така. Министърът на финансите обеща тези пари срещу реформа. А не да се вдигне с 2% здравната вноска, за да се запази сегашното положение. Така, че моята тревога наистина не е само за заплатите на депутатите, а изобщо накъде вървим. Къде е смислената антикризисна политика на правителството, която не следва вълната на кризата, а я изпреварва? Аз не виждам тази политика.
– Нали се вслушаха в предложението ви да има отговорник за еврофондовете в правителството?
– Отчасти да. Сега ще предложим нов пакет от спешни антикризисни мерки. Непрекъснато ще даваме идеи, но приложението им е работа на ГЕРБ.
– Каква е връзката между “октопода” и Висшия съдебен съвет, за която говори Цветан Цветанов?
– Реална. Ужасната истина е, че има октоподи в съдебната власт, в прокуратурата, в енергетиката, в здравеопазването. Здравната каса е обирана чрез излишни, дори вредни операции. Това не е ли октопод? Има октоподи навсякъде, защото 8 г. мафията е управлявала страната.
Сега се сещам за председателя на ВКС (Лазар Груев – бел. ред.), който по безкрайно неуместен начин каза, че стискал зъби. Той да си представи как стискат зъби стотиците хиляди българи, жертви на ненаказани престъпници. Защото са им убити близките, ограбили са ги, отвличали са им децата, направили са ги наркомани. Къде се намира той да казва, че стискал зъби?! И това, при положение че зад гърба му стои един прононсирано корумпиран ВСС!
– Алексей Петров ли е главата на октопода?
– А, не. Много октоподи, много сърца, много двигатели…
– Каква е връзката между изслушването му в комисията за контрол на ДАНС и последвалите събития? Той се канеше да ви разкрие данни за поръчкови убийства, за престъпни схеми. Направи ли го?
– Всеки човек, притиснат до стената, се защитава. Ако трябва, си измисля, ако трябва, лъже. По закон има право да лъже, за да си спаси кожата. Цялото говорене на човек, уличен в незаконни действия, трябва да се пречупи през това право – да лъже.
– Но вие сам тогава казахте, че той се чувства заплашен за живота си.
– При проверка това не се потвърди.
– Вие чувствате ли вина, че в края на вашето управление Петров е бил институционализиран?
– Той си е бил институционализиран още в Шесто управление на ДС. По мое време са го взели за информатор. Каза се, че е било с личната препоръка и дори натиск на Никола Филчев. Това се потвърждава от последващите събития. Имал е някакви съображения Филчев, направил го е. Целият негов живот извън Главната прокуратура доказва, че той е тясно свързан с Алексей Петров. Те живеят заедно, почиват заедно, пътуват заедно, ходят по доктори заедно. Това е известна дружба.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...